Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní revizní komise

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Pivní revizní komise

Pivní revizní komise

Některé příběhy se staly před tak dlouhou dobou, že už nevím jak dlouhou. Zařazuji je tedy do globální kategorie „prostě dlouhou“. Jsem totiž trendy a globalizace je cool. Jen ten newspeak... Když se o něj pokouším, cítím, jak jsem prkenný. Do Tramwaye už chodím taky dlouho. Prostě dlouho. Určitě víc než třináct let, protože si pamatuji, že jsem tam se ženou zapíjel pozitivní výsledek gravitestu druhého syna a vím, kolik mu je dnes...

No a dneska zase jdu do Tramwaye. Všechno pro mě začalo tím, že jsem četl svodky dat První pivní extraligy a zároveň vstoupil do Spolku lízníků při Pivovaru Kulda v Mezihoří. Díky tomu jsem se zúčastnil anonymní degustace českejch ležáků, kterou Kulda pořádal. A protože jsem z vlastních výsledků a průběhu degustace nedělal „mokrý záda“ a smířil se s potenciální veřejnou dehonestací vlastní osoby, sepsal jsem tak článek Poslední pivní přebor a tím dojal pana Bejčka... A asi nejen jeho...

Vzorky
Vzorky

Pan ředitel (od řídit, nikoliv ředit) Pivních dopravních podniků Bejček reagoval organizací Ochutnávky pro Tomáše, míněno nevěřící Tomáše a to nikoliv v ateistickém smyslu. No, taky jsem se zúčastnil. Bejček byl možná překvapen relativním nezájmem pivní veřejnosti, ale já to kvitoval s povděkem. Protože nás nakonec bylo v podstatě akorát, aby se z akce mohla stát tradice a protože šlo beze zbytku o vážné zájemce. Někteří jsou mimopražští a tak je dobře, že byli nakonec zrekrutováni i náhradníci.

Určitě by stálo za psychologický rozbor, co v Ochutnávce pro Tomáše vlastně bylo tím souborem motivů stojícím za spontánním rozhodnutím zúčastněných pokračovat! Na to já však nemám oficiální vzdělání a mohl bych pouze fabulovat, což mě sice baví, ale mám soucit se čtenáři :) Za mě je to jasný: Mám rád Tramway, Bejčka, pivo a většinu zúčastněných (pořadí se neustále mění). Většinu protože ne všechny znám a nemohu tedy k nim aktuálně zaujmout postoj s emočně-citovým podtextem. Ale co není, může být...

Jinými slovy: Po Ochutnávce pro Tomáše bylo na místě ihned domluveno pokračování. A to 22. března zatím bez bližších podrobností. Ale již prvního března píše Felčar: "Zdar, mám návrh na degustaci přímo 22.3.. Pivní styl nebudu prozrazovat, protože vzhledem k nízkému počtu u nás vyráběných piv v této kategorii by to bylo rovnou finále a myslím, že by bylo kontraproduktivní, abyste si o nich něco bližšího zjišťovali, pak by právě kvůli nízkému počtu vzorků nebyla zcela zajištěna anonymita. Vzorky bych tedy dotáhl, bylo by jich maximálně 8. Souhlas?"

No a co! Je mladej a holt akční! Asi bych nebyl moc chytrej, kdybych nesouhlasil a vymýšlel a sháněl vzorky sám! Felčar nakonec sehnal i devátý vzorek, kterým byl QuarterBack!

V podstatě se dá říci, že jsem v degustacích nejmírněji pokročilý, a tak po příchodu do Tramwaye ve stanovený den nevěřícně kroutím hlavou nad faktem, že někteří neodolali tlaku možností a před degustací si objednali Zlatou raketu! „Kluci!“ říká po chvíli Bejček: „Objednat si před degustací Zlatou raketu je s prominutím blbost! Maximálně malou desítku!“ Domnívám se však, že na začátečnické chyby máme v tuto chvíli nárok a již se to nebude opakovat :)

Přichází Felčar a dí, že jde o styl IPA čili Indian Pale Ale. Bezva! To jsou ta svrchně hluboko prokvašená silná piva anglického typu, hluboko proto, aby vydržela cestu do někdejších britských kolonií, zejména do Indie. Což o to. Mně ta piva většinou chutnají. Jsou někdy sice poněkud prázdná, protože skoro všechno sežraly ty kvasnice. Ale zase moc hezky hořká, asi to silně chmelí (Felčar tvrdí, že na rozdíl od českých ležáků za studena), protože krom alkoholu i chmelové silice mají konzervační účinky, či co. Jenže jako desítkovej pijan mám trochu obavu, jak ustojím degustaci takových siláků! Navíc některé IPA’s jsou tak hořké, že mi na pár minut úplně ochrne huba a dlouho to odeznívá. No a rozhodni se s ochrnutou hubou, která hořkost ti víc chutná :)

Degustujene IPA
Degustujene IPA

Můj oblíbenec, pan Kaňa, rozpoutal na portále světpiva v jazykovém koutku diskuzi, jak vlastně IPA v češtině říkat, když jde o zkratku z angličtiny. Já jim říkám ipičky a zakoupím-li je v internetovém obchodě, označuji je za e-pičky, ale už ne doma, kde se to setkalo s fatálním nepochopením.

Možná historicky první degustace IP u nás nakonec dopadla takto:

Skrutační list č.: 1; Degustace: IPA; 22. března 2012


číslo vzorkubody od jednotlivých degustátorůsoučetpořadíjméno piva
13,6,7,8,3,4,4,7426.-7.Samurai
27,2,4,6,3,7,5,1353.Zlatá raketa
36,7,4,7,7,5,7,8519.Povstalec
46,5,3,5,4,3,5,5364.Sv. Norbert
54,7,8,6,8,4,2,3426.-7.QuarterBack
65,2,3,5,5,5,5,3332.Černá raketa
72,4,3,4,4,3,3,4271.Raptor
86,7,8,6,7,7,4,5508.Jubiler AIPA
96,7,5,5,2,4,3,6385.Jubiler IPA

Pořadí degustátorů : Tomáš, Rosťa, Pavel, Henri, Jana, Petr, Monika, Kejna

Jak vidno, objevila se jedna jednička, což je něco výjimečného, ale je možné, že hodnotitel prostě měl své důvody. Já dal Raketám dvojky, aniž bych samozřejmě věděl, že jde o ně. Jejich ochutnávka ve mně prostě vyvolala nadšení!

Nicméně toto pro mne vyvolává zásadní otázku: Felčar, který z nás patrně jediný má degustační zkoušky, jasně před degustací předestřel, že dobrá IPA by mělo být silné, hořké, chuťově jakoby prázdné, suché pivo díky charakteristickému hlubokému prokvašení a silnějšímu chmelení a sám pak dvojkou oznámkoval Raptora. A nutně si musím položit otázku, zda příště mám hodnotit jako nejlepší to pivo, které se nejvíce blíží „oficiální“ charakteristice daného stylu, nebo to, co mně víc chutná... Pro mne je to opravdu těžká otázka a budu muset k ní zaujmout stanovisko! Věřím, že při příštím zasedání na tuto otázku najdeme s kolegy odpověď. Tedy, zda hledat pivo nejbližší oficiálnímu ideálu nebo to, co nám nejvíce chutná! Tradice vs. progres... Rakety mně chutnaly právě, protože nebyly tak suché jako Raptor...

Lahve, jejichž obsah jsme ochutnali
Lahve, jejichž obsah jsme ochutnali

Ať tak jako tak, Pivovárek Matuška z Broum obsadil všechna medailová místa a bramborovou medaili má Svatý Norbert, který se jménem Matuška má přeci jen souvislost. Myslím, že jde o úspěch, lhostejno, že konkurence není příliš rozsáhlá. Když jsem asi před rokem nebo snad už i víc, v podstatě prostě dávno, při příchodu do Nejmenované nuselské osvěžovny, viděl toho chlapíka v nejlepším věku lopotit se po schodech s plnými sudy, rozhodl jsem se mu pomoci. Bylo mi ctí pomáhat panu Matuškovi a v rukách třímat hektolitry takových dobrot!

Matuška
Matuška

Děkuji Bejčkovi za přísnost, se kterou udržoval degustaci v soustředěné tichosti, aby nikdo neovlivňoval druhé i za upřímné glosování našich začátečnických chyb. Děkuji pánovi z Pivního obzoru, že vydržel být nakonec nepoužitým náhradníkem. Vydrž dál, určitě na Tebe dojde!

Nashledanou na další degustaci!



[Rosťa Kloubek] [Zobrazeno 7507x] [4. duben 2012]
[Degustace] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

AntiWeetek

pondělí, 30. březen 2015
19:51

AntiWeetek

Rosťo už ste dlouho nic nenapsal, jsem rád, že sem Vás dnes ve Zlejch poznal osobně, vyzařuje z Vás charakter opravdového pivního muže, ne nebojte se, nejsem homokláda, sem na ženský, ale Vaše články by žádná femina tak hezky napsat nedokázala, prostě bez Vás by PI nebylo takové, jaké je. Je škoda, abyste pořád jen pil, pište prosím, národ Vaše články potřebuje. Ministerstvo kultury by to mělo vydat i knižně, zasloužíte si to. Ať Vám dá Bůh hodně štěstí ve druhé polovině Vašeho života a kdybyste někdy v neděli chtěl přijít k nám na oběd, u nás máte dveře vždy otevřené :)


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

DAN X

pátek, 6. duben 2012
01:30

Moc pěkná reportáž. Můj osobní názor je, že mohl zvítězit některý z Vyškovských moků, právě pro své plné tělo, ale anonymní vždy ukáže.....tak v případě IPA mlčeti zlato....


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:59


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 6. duben 2012
21:42

Jana

to DAN X:
Ta anonymní degustace je opravdu ... (ehm, zapeklitá, abych to napsala slušně). :D Vyškovskou AIPU si vždycky ráda dám, když se k ní dostanu (zejména točenou) a hodnotím ji velmi dobře. Ovšem tady mi vůbec nechutnala, viz hodnocení. :-( Tak nevím, čím to bylo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 5. duben 2012
11:36

hroch

Rosťo krásně sepsáno a závidím pěkný večer.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI