Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Který světlý ležák z pražských mini je nejlepší?

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Který světlý ležák z pražských mini je nejlepší?

Který světlý ležák z pražských mini je nejlepší?

Po nekonečně dlouhé prázdninové přestávce, vyplněné cestami po pivně zajímavých místech vesmíru, se dne 17. září 2012 opět sešla nad podložkami plnými pivních vzorků Pivní revizní komise, spolek amatérských degustátorů piva. Cílem této degustace bylo zodpovědět otázku, který světlý ležák z pražských minipivovarů je nejlepší. Oproti dřívějšku se scházíme v laskavé náruči Hanze a jeho Zlejch Časů, kde nacházíme plnohodnotný klid na práci a potřebné materiální zázemí. Na řádný průběh degustace se zájmem dohlíží výčepní Kvakin. Myslím, že než za barem by radši seděl nad vzorky s námi.

Jelikož ne všechny pražské mini pravidelně vyrábějí světlý ležák, sešlo se nám 9 minipivovarnických vzorků plus jedno Felčarovo překvapení. Pořadí vzorků, jak je Petr náhodně naléval:

1) Suchdolský Jeník 12°, ČZU ;

2) Richter Ležák 12,3°, Pivovar u Bulovky ;

3) Novoměstský ležák 11°, Novoměstký pivovar ;

4) překvapení;

5) Štěpán, Pivovarský dům ;

6) Světlá kroužková 12°, U Bansethů ;

7) Břevnovský Benedikt 12°, Břevnovský pivovar ;

8) Světlý ležák, U Tří Růží ;

9) Světlá Kočka, U Dvou Koček ;

10) Ležák světlý 12°, Jihoměšťan.

Těžká práce degustátorova
Těžká práce degustátorova

Vzhledem k majetkové propojenosti se v případě vzorků č. 2 a 10 může (ale nemusí) jednat o identické pivo, prodávané pod jiným obchodním názvem. Stupňovitost není uvedena, pokud ji nezmiňují webové stránky pivovaru. Tentokrát jsme se o nákup piva podělili téměř všichni a pro úplnost je třeba říct, že většina vzorků byla stočena z pípy do PET den před degustací a uložena k odpočinku ve zločasském chlaďáku, snad kromě Břevnova a Novoměstského pivovaru, kde byly zakoupeny originální PET. Nosit pivo do Zlejch Časů je snad ještě absurdnější, než nosit dříví do lesa.

Tato degustace byla pro mě, a nejen pro mě, skutečně náročná, protože ani jedno pivo nebylo vyloženě nedobré. Všechny vzorky byly vlastně velmi dobré a pitelné. Proto jsem se při svém subjektivním hodnocení soustředil na to, jak má dle mých představ chutnat klasický český ležák. Tím jsem si alespoň pro tentokrát sám pro sebe vyřešil tzv. Rosťovo dilema – hodnotit, jestli mi pivo chutná, nebo jestli chutná tak, jak má. Na některá piva jsem byl velmi zvědav, protože jsem je dosud neměl příležitost ochutnat (např. Břevnov).

Vzorek vzorků
Vzorek vzorků

Hodnotilo se po bejčkovsku, tj. 1 – nejlepší, 9 – nejhorší. Jak to tedy dopadlo:

UmístěníPivovarDwarfRosťaHenriStřevlasKejnaJanaFelčarPetrBodyPrůměr±S.O.
1U Bansethů53532323263.25±1.45
2Pivodům33371244273.38±1.46
3Břevnov42463444313.88±1.06
4Jeník64453433324.00±1.03
52 Kočky44353456344.25±1.14
63 Růže53552564354.38±1.59
7Novoměstský83654325364.50±1.61
8Bulovka45664375405.00±1.24
9-10Jihoměšťan73655456415.13±1.46
9-10překvapení44468375415.13±1.73

O prsa se před Pivovarským domem umístil ležák z produkce pivovaru Bašta s výborným hodnocením 26 bodů. Přiznávám se, že jsem Pivovarskému domu první místo zkazil svou sedmičkou; jejich pivo, ač velmi dobré, mi prostě nechutnalo jako český ležák. Na chvostu se s mírným odstupem od ostatních seřadily ležáky z Bulovky, Jihoměšťana a tajný vzorek, ze kterého se vyklubal Staropramen Nefiltrovaný. Nepřátelé velkopivovarů musejí mít z jeho umístění radost, hnidopiši namítnou, že to není klasický ležák a tak do této degustace nepatří. Felčar svůj nápad zařadit i tento vzorek lišácky odůvodnil tím, že jablečný zákal tomuto pivu dodává vizuálně stejné vlastnosti jako nefiltrovanému pivu. Kromě těchto tří piv byly všechny ostatní vzorky hodnoceny jako nadprůměrné, tj. získaly průměrnou známku menší než 5. Mezi degustátory celkem panovala shoda v hodnocení jednotlivých vzorků, o čemž svědčí nízké směrodatné odchylky průměru (S.O. v tabulce).

PRK zametá stopy
PRK zametá stopy

Není bez zajímavosti se podívat na přísnost hodnocení jednotlivých degustátorů. Nejvíce unešen se zdál být Rosťa (průměrně dával známku 3.4) a Kejna s Janou (3.5), což se odráželo i ve spokojených výrazech v jejich tvářích a hlasitém pomlaskávání při vlastním ochutnávání. Naopak nejkritičtější jsem byl já (5.3) a Dwarf (5). Když se zpětně dívám na své hodnocení a porovnávám ho s dojmy z minulé degustace a uděleným hodnocením, asi bych nyní přece jen většině vzorků hodnocení o bod vylepšil. Na celkovém pořadí by to ale asi nic nezměnilo.

Na závěr lze říci, že ležáky z pražských minipivovarů byly v očích i chuťových pohárcích přítomných členů Pivní revizní komise vnímány jako dobré až dosti dobré, s výjimkou dvou vzorků páně Richtera, které byly ohodnoceny spíše jako průměrné (přesto ne špatné!). V Praze tak můžete ležáky z minipivovarů popíjet bez velkých obav z toho, že byste sáhli vedle. Zároveň by ale bylo spravedlivé podotknout, že ne všechny vzorky by zcela 100% splňovaly kritéria českého ležáku, ač nám chutnaly. U některých piv panu sládkovi asi ujela ruka s chmelem, takže piva měla znaky až „ejlové“ hořkosti a aromatičnosti jak ve vůni, tak v chuti. Každopádně se již teď těšíme na další kolo degustace, tentokrát na téma „Ležáky středočeských minipivovarů“. Sládci, třeste se!



[Pavel Saska] [Zobrazeno 8101x] [30. září 2012]
[Degustace] [comments: 57] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman

pátek, 5. říjen 2012
12:53

Přečetl jsem si článek ještě jednou a nedá mě to....chtěl bych se zeptat,jestli se před degustací domluvíte,zda budete všichni hodnotit podle toho,jestli vám pivo chutná nebo podle toho jak by mělo chutnat?Nebo je na každém ,jak se rozhodne?Možná by bylo zajímavé,kdyby každý degustátor hodnotil každý vzorek dvakrát....jednou jestli chutná a druhá známka jestli je pivo takové,jaké by mělo být.Výsledky by pak mohly být rozdílné....nepředpokládám,že hodně,ale kdo ví.Na druhou stranu ,já osobně si vůbec nejsem jist,že kdybych měl hodnotit vzorky podle toho,jak by měly chutnat(Za předpokladu,že bych to vůbec dokázal.....jako že nedokážu.),že bych stále neměl tendenci srovnávat jeden vzorek s druhým,namísto toho, abych ho srovnával s ideálem daného piva.Stále bych si asi podvědomě říkal....tamten vzorek mě víc chutnal než tenhle.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

strevlas

pátek, 5. říjen 2012
15:42

strevlas

to Roman: no, to je to tzv. Rosťovo dilema, viz jeho článek o testování českých IPA. Každý se k tomu nějak postaví sám. Jak jsem psal v článku, snižoval jsem hodnocení za znaky, které mi k českému ležáku moc neseděly, i když mi pivo jako takové chutnalo. Ale v případě těch zmiňovaných IPA jsem zase hodnotil, jen jestli mi chutná, protože (marná sláva) povědomí o IPA mám menší, než v případě ležáku. Relativní srovnávání vzhledem k ostatním vzorkům samozřejmě roli hraje, od toho se asi ani není žádoucí oprostit.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:57


posted by: Inzerce

Elf

čtvrtek, 4. říjen 2012
14:00

Elf

to Felčar: Tak tedy ještě jednou:

- nenavrhuji abyste, dělali ochutnávka tak, že budete obcházet jednotlivé pivovary

- pozastavuji se nad tím, že přelévané pivo je dosti senzoricky rozdílné od normálně načepovaného, či nalitého z lahve, a přesto že nemusí být rovnou zkažené, myslím si, že je vždy v horší kondici

- tím pádem mi přijde vypovídací hodnota takové ochutnávky minimálně sporná

- neříkám, že to nemůže být sranda a že je jednoduché něco takového uspořádat

- a že si lidi normálně nechávají stočit ležáky přes pípu? to je jejich problém, před lety jsem to taky párkrát udělal, ale už to nedělám a jak to řeším, když pivo nemůžu ochutnat jinak než přelité? nijak, prostě ho neochutnám

- a jak tedy řešit takovouto ochutnávku? já bych ji neřešil a prostě ji nedělal, ale je to vaše věc, jen jsem měl holt potřebu upozornit na úskalí takovéhleho přístupu


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 4. říjen 2012
15:00

Felčar

to Elf: Elfe, tak to je zřejmě prvně, co se ne zcela shodneme. Já naprosto přesně vím, jakou paseku může v pivě nadělat kyslík a právě stočení živého piva den předem (za podmínky minimalizace vzduchu pod hrdlem v lahvi) má nepostřehnutelný vliv na senzorický profil. Ale přivedl jsi mě na téma některé z dalších degustací. Zkusíme si do PETek den před degustací u Hanze stočit několik nefiltrovaných piv a při degustaci to porovnat s těmi samými pivy točenými do degustační sklenice přímo z pípy. Uvidíme, zdali tam bude statisticky významný rozdíl.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 4. říjen 2012
12:12

Sekal

to Felčar: Obcházením jednotlivých pivovarů odpadá zejména anonymita vzorků.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 4. říjen 2012
07:37

Chody

to Vašek: Trošku se kroť! Myslím, že zrovna Roman Holoubek a možná i ostatní (neznám je osobně) má nadhledu a přehledu víc než dost. Někdo si prostě s někým nesedne, ale to ještě neznamená, že je budu pořád dokola jmenovat, urážet. O sexuálních praktikách bych také pomlčel, všechno se dá vyjádřit lépe jaksi s nadhledem...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman

čtvrtek, 4. říjen 2012
07:35

to Vašek: Tak takhle jsem se po ránu už dlouho nezasmál.Za prvé:....tohle opravdu sedí od člověka,který tu urazil kde koho...od jednotlivých diskutujících,přes různé hospody a jejich majitele,až po hlavu státu.Sám pošpinil začínající minipivovar ještě než tam strčil nos.....fakt,tohle od vás opravdu sedí!No a za druhé:...potvrdilo se to pravidlo o tom "chytrém" blbovi......o on to nepochopí a nepochopí a nepochopí!Václave,pěkný den a hodně nadhledu vám přeje jeden z těch ubožáků......


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 3. říjen 2012
22:58

jiri.kana

to Vašek:Tak jo, tak já tenhleten komentář beru s nadhledem.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pan Nohava

čtvrtek, 4. říjen 2012
03:24

pan Nohava

to jiri.kana: Nic jiného ti také nezbývá :-D


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Hrabě X

středa, 3. říjen 2012
21:32

to Vašek: Trochu nadhledu by to opravdu chtělo. Hlavně od Tebe...


napsal(a): Hrabě X [Odpovědět]

kra-jan

úterý, 2. říjen 2012
09:29

Nechci se vytahovat, ale tohle už jsem dávno věděl, takže mám na dnešek naplánovanou návštěvu páně Baštova sousedského. A kromě toho tam stejně budu pít polotmavé (a v Pivodomě a U 2 koček řezané) - :) - DBŠ (dej bůh štěstí)


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

Energetik

úterý, 2. říjen 2012
10:24

Energetik

to kra-jan: Závidím pivní kolego, polotmavé v Baštovi je dle mého skromného názoru nejpovedenější pražský minipivovarský počin! Jinak chci a mohu doporučit k němu dát domácí kachnu z trouby, čerstvě pečenou.... A kdyby to nebylo málo, tento týden tam je i svátek volů ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Sekal

úterý, 2. říjen 2012
13:49

Sekal

to Energetik: Dovolím si oponovat, nejlepší je Velikonoční 13° ze Strahova.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Energetik

úterý, 2. říjen 2012
14:15

Energetik

to Sekal: Měl jsem na mysli stálou nabídku pražských mini, protože pak bych suverénně zahlásil ze Strahova Masopustní 15° ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

kra-jan

středa, 3. říjen 2012
08:39

to Energetik: Polotmavé opravdu nemělo chybu, úplně jsem zapomněl, že jsem chtěl na závěr ochutnat světlou 'mnichovskou' 12. Z lákavé nabídky volských hodů jsem si špendýroval Tafelspitz, protože ten se v Praze jen tak nesežene - a samozřejmě byl skvělý. Nejradši bych se tam vrátil...
Pokud jde o ty pražské minipivovary, asi bude Baštovo produkt nejlepší, páč Melantrich je ze Sokolova a Lotr z Plzně. Ovšem břevnovský Imperial Pilsner je krutě silný a krutě dobrý...


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 3. říjen 2012
12:40

pan Nohava

to kra-jan: No vidíš to, mistře Jene, mě zase až tolik neuchvátil, já jsem holt víc na to svrchní kvašení. Jinak Bašta nemá chybu, jen ten nebohý pták už nám nezapíská... Na (Ostré) Šumavě nazdar!


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 1. říjen 2012
22:07

Roman Holoubek

Břevnov jsem ještě nepil. Ale docela mne překvapuje například vysoké umístění 2 koček, kterou jsem nebyl při své nedávné návštěvě Prahy schopen dopít. A naopak 3 růže u mne skončily na nejvyšším stupni. Ale ty kočky - světlá i tmavá byly plné výrobních vad - diacetyl, DMS, letinková a světlá navíc i zkyslá. Nu tož tak u mne.


Elf

úterý, 2. říjen 2012
13:42

Elf

to Roman Holoubek: Musím souhlasit. U Koček jsem byl cca třikrát a piva vždy vykazovala alespoň nějakou chuťovou vadu. Na druhou stranu od růží jsem čekal víc, ale piva byla bez vad.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 3. říjen 2012
12:36

pan Nohava

to Roman Holoubek: Taky na to docela koukám, u Koček mi také pranic nechutnalo. Že bych to zase zkusil? Třeba už tam nebuda tak protivná obsluha... Hmmm


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

pan Nohava

pátek, 5. říjen 2012
00:45

pan Nohava

to Roman Holoubek: Tak mi to nedalo a včera jsem dvě světlé kočky ulovil a byl jsem velmi překvapen - dalo se to pít a jak už ty klasické spodní ležáky nemusím, tak mi ty pěkně hořké čičiny přišly pěkně k chuti. Pro porovnání jsem zaběhnul ještě ke Třem růžím a světlá 12 mně naopak oproti minule vůbec nejela - Kočky senzačně zvítězily K.O. I když v degustaci v článku skončila tahle dvě piva hned za sebou, moje osobní hodnocení ze včerejška bylo zcela jiné. Nakonec jsem od Tří růží znovu kvačil ke Kočkám, abych si to potvrdil a opravdu, s chutí jsem ještě jednu vymňouknul. A i obsluha byla oproti minule OK. Asi vezmu "Kočky" na milost :-)


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 5. říjen 2012
07:49

Roman Holoubek

to pan Nohava: To rád slyším, to je dobře. Tak až zase někdy příště budu v Praze, zkusím znovu navštívit.


strevlas

pátek, 5. říjen 2012
08:10

strevlas

to Roman Holoubek: ...takto si představuju správný dopad degustací pro zábavu - čtenáři šokovaní výsledky vyrazí sami do terénu a vyzkouší... Kejna byl při nákupu z Koček taky mile překvapen.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Roman

pátek, 5. říjen 2012
09:37

to strevlas: .....úsměv na rtech,protože něco na tom bude.Když jsem v Praze,tak se poslední dobou Kočkám vyhýbám(Možná ani ne tak kvůli pivu,jako spíš kvůli obsluze.),ale začínám o návštěvě zase uvažovat....


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Energetik

pátek, 5. říjen 2012
10:45

Energetik

to Roman: U Koček je prostě třeba si dát pivo přímo na výčepu na stojáka, nikdy jsem neměl problém, pivo vždy dobrý! Obě varianty.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Roman

pátek, 5. říjen 2012
12:06

to Energetik: To bude asi pravda,ale je jasný,že už jenom toto zjištění mnoho milovníků piva od návštěvy pivovaru odradí.Třeba pro mne je návštěva Prahy pouze za účelem "pivní turistiky" svátkem a povede se mě tak 4x do roka.Pokud člověk potřebuje k pivu i určitou atmosféru či útulnost prostředí jemu milou,tak často i dobré pivo oželí.Ale každopádně Kočky zase navštívím a uvidím co a jak.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

pátek, 5. říjen 2012
12:28

Jana

to Energetik:
Přesně tak, jedině u pultu. S Kočkama vůbec problém nemám a nejlepší je jejich polotmavé. Bohužel, to je z kapacitních důvodů sklepů (památkově chráněný objekt) málokdy. Jídlo tam však nebrat!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Energetik

pátek, 5. říjen 2012
12:49

Energetik

to Jana: Jojo, přesně, na jídlo to není.
to Roman: Co se týká atmosféry staré pražské pivnice, která si zahrála i ve Vrchní prchni, tak je to ideál. A nejvíc se atmosféra nasaje právě u výčepu (původním) a následně naproti němu na stojáka :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Roman

pátek, 5. říjen 2012
15:08

to Energetik: Trošku jsem se do tý atmosféry pražských pivnic ponořil a zavzpomínal na polovinu osmdesátých let,kdy jsem u Prahy vojančil.Tehdy pro mě měly úžasnou atmosféru vedle Koček i všechny tehdejší pivnice v Nerudovce,stihl jsem i U Glaubiců než je v 84 zavřeli.Vzpomínám i na pivnici U sv.Tomáše....ale úžasná atmosféra byla v pivnici U Malvaze poblíž Karlova mostu.Jóóó,kde ty časy jsou....dnes už tyto pivnice buď nejsou a nebo....ale to ví každý sám.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Elf

pondělí, 1. říjen 2012
13:34

Elf

No, chlapi, musím říct, že hodnotit piva, kde 7 z 10 vzorků byly zčepovány přes pípu a ještě den předem, se mi opravdu nezdá jako dobrý nápad.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. říjen 2012
13:39

hroch

to Elf: Zvlášť když ve Zlejch by se sudy vytočily bez problému. Když točeno přes pípu tak už je lepší džbánek s patentním uzávěrem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 1. říjen 2012
16:27

Sekal

to hroch: To je pěkný nápad, ale logisticky poměrně utopický.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. říjen 2012
17:12

hroch

to Sekal: Právě že zrovna co se týká Zlých časů já to vidím jako jedinou možnost jak realizovat ochutnávku točených piv. Kor v případě, že se tam většina těch piv během let točila a hlavně není problém aby se sud vytočil. Přítomnost chlaďáku a osmadvacetinebokolikjichje píp tomu jen nahrává. Jinak samozřejmě nejdůležitější si akci užít.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.10.2012 ve 17:13:31


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 1. říjen 2012
17:49

Sekal

to hroch: S výjimkou Třebonic si nepamatuji, že by se tam na čepu objevil nějaký pražský pivovar, tedy kromě Staropramenu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. říjen 2012
18:56

hroch

to Sekal: Tose omlouvám. Ale zrovna v tom, že jsou to piva z Prahy bych žádný logistický problém neviděl.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 1. říjen 2012
21:37

strevlas

to hroch: No, je rozdíl, když se sejde parta lidí nad pivem, než když bys sháněl a vozil po Praze 10 sudů. To bez většího zainteresování hospody (logistická a skladovací podpora atp.) nejde.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 1. říjen 2012
15:08

Kejna

to Elf: Já myslím, že nás to hlavně všechny náramně bavilo a je-li zábava takto neškodná, tak potěšit se tímto způsobem považuji za nápad nejen dobrý, ale dokonce výborný. To tvrdím ovšem s odstupem, v úterý těsně "po", mi tak do skoku nebylo.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jana

pondělí, 1. říjen 2012
16:53

Jana

to Kejna:
...v úterý těsně "po", mi tak do skoku nebylo....
Myslím, že nikomu z nás. :D Hlavně jsme se ale dobře pobavili.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.10.2012 ve 16:55:08


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 1. říjen 2012
20:02

Chody

to Jana: To jste se tak "vožrali" :) :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

pondělí, 1. říjen 2012
20:19

Jana

to Chody:
Ale no tak, co tak silná slova. Prostě nám chutnalo. ::lol


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Kejna

úterý, 2. říjen 2012
09:05

Kejna

to Chody: tím, že mi kromě "překvapení" všechno vážně chutnalo a nebyl jsem sám, jsme s chutí likvidovali i nerozlité zbytky a následně i dlouze rozebírali výsledky u točeného. Prostě takový milý večírek.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Energetik

úterý, 2. říjen 2012
09:13

Energetik

to Kejna: Jen jestli tam nebylo málo ruštiny, Kejno... :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Kejna

úterý, 2. říjen 2012
09:33

Kejna

to Energetik: no tos mi trefil čerstvou ránu chlapče, byl jsem o víkendu s rodinkou v Karlových Varech .. skoro po patnácti letech, netušil jsem, že je to AŽ TAKOVÉ, zlatý galůški.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 1. říjen 2012
21:40

strevlas

to Elf: Stanovili jsme si podmínku, že pivo bude mít jeden den na odpočinek, žádné chuťové závady jsme neobjevili... Dobré pivo ten den vydrží. Zcela jistě se někdo oklepe, jak przníme pivní kulturu, ale za sebe můžu říct, že se to celkem osvědčilo.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Elf

úterý, 2. říjen 2012
13:38

Elf

to strevlas: Piva nemusela mít chuťové vady, navíc by se zřejmě projevily i při ochutnání čepovaného piva. Jde o to, že takhle velmi trpí říz. A vůbec celý senzorický profil piva se zásadně změní. Výsledky jsou tedy v podstatě k ničemu. A vy byste udělali lépe, kdybyste si v průběhu pár dní obešli pivovary a piva v daleko lepší kondici ochutnali tam. Ano, věřím, že to bylo zábavné, ale výsledné pořadí nemá žádnou vypovídací hodnotu a pít přelévaná piva mi přijde jako zbytečná ztráta času.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Roman

úterý, 2. říjen 2012
19:20

to Elf: Myslím,že takto se na to nedá dívat.Vypovídající hodnota jakékoliv degustace s vyhlášením nějakých výsledků,je vždy napadnutelná, ať už se jedná o lahvové nebo o točené či o oficiální nebo jen "hurá" akci.Vyhlásit v nějaké soutěži nejlepší pivo je stejné,jako vyhlásit miss ČR.Prostě je třeba brát to s rezervou.Zaujal mě taky nápad s obcházením pivovarů v několika dnech.Nemyslíte,že by se ztratila jaksi srovnávací schopnost?Je mě jasný...ochutnám vzorek....ohodnotím....ale stejně aspoň podvědomě srovnávám s ostatními vzorky.Navíc u tohohle pojetí je hned o jeden důvod napadení výsledků víc.Není přece v několika dnech zaručen stejný stav či rozpoložení hodnotícího.No každopádně to asi byla docela dobrá akce.......takže tiše závidím.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

úterý, 2. říjen 2012
21:13

hroch

to Roman: Každý den jinou hospodu (pivovar), taková degustace je pouze pro zábavu. A rád jsem si ji, než jsem měl rodinu takovou zábavu užíval.
Už jen přivítání ve dveřích tě uplně rozhodí a jinak naladí.
Příklad1.- vstupuje parta do dveří po rozhovoru, ta kráva v práci mě zase prudila a žena výčepní prohlásí, musíte chvilku počkat akorát narážím. vše špatně, tady nám zase moc chutnat nebude.
Příklad2- Vstupujem do dveří a kamarád se vytahuje jak včera strávil pěkný večer s mladou dívčinou, hned po vstupu se mladá servírka s pořádně vykrojeným tričkem zeptá co si dáte. V této chvíli mé vnímání neovlivnila akutní žízeň, pouze okolní vlivy, a chutnat bude..
A podobně vždy působí i pinglmuž a momentální situace hospody a dne i když jsem heterouš.
Ochutnávka na pevně dohodlém místě dává alespoň všem vzorků v té chvíli v mé mysli a mé hubě nejstejnější šance.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman

středa, 3. říjen 2012
07:53

to hroch: No přesně to mám na mysli.A těch vlivů je při tomto obcházení pivovarů daleko víc.....Každý den jdu na degustaci jinak najedený,jinak unavený,jinak celkově rozpoložený.Při předpokladu,že za jeden den stihnu navštívit alespoň 3 pivovary,tak v prvním to je v pohodě,ale každý další přesun zhoršuje dobré vyhlídky navštíveného pivovaru.No nevím,ale každopádně u takto dělané degustace s vyhlášením výsledků je těch důvodů,proč výsledky zpochybnit daleko více.Souhlasím ale,že to je fajn akce....


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Elf

středa, 3. říjen 2012
12:24

Elf

to Roman: Nemyslel jsem, aby změnili systém ochutnávání, ale by se prostě prošli po Praze a ochutnali piva přímo u zdroje a čepované. Ochutnávka by buď šla vyřešit, jak navrhoval Hroch. Deset třiceti litrových soudků by se ve Zlejch vyčepovalo a určitě by víc lidí ocenilo možnost porovnat pražské mini v jedné pivnici. Další možností by bylo, nechat si naplnit lahve pod ochranou atmosférou přímo z ležákých tanků. Ale chápu, že by to bylo dost náročné na logistiku.
A k ochutnávkám obecně se dá vždy něco namítat, ale pro mě je ochunávání přelívaných piv zcela mimo mísu.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Henri

středa, 3. říjen 2012
14:31

Henri

to Elf: Lukáši, tyto ochutnávky, či degustace, si děláme hlavně pro svou zábavu a rádi se o zážitky z nich podělíme s ostatními zde na PI a doufám, že to nikoho nějak strašně nepohoršuje.
Věř tomu, že naprostá většina z nás se po Praze prochází velice často a vše má mnohokrát ochutnané přímo na místě.
Nyní konkrétně k některým Tvým výtkám.
Jsme skupina lidí se společnou zálibou, ale každý z jiného prostředí a s jinými ekonomickými možnostmi, a už jenom dohodnout se na termínu našich srazů je docela problém, protože všichni máme ještě i jiné koníčky a dokonce i povinnosti. Nejsme nikým sponzorováni, ani jinak podporováni, takže si vše musíme sami zorganizovat, sehnat a hlavně zaplatit a vzhledem k tomu, že nikdo nepodnikáme v oboru, tak je naprostou utopií, abychom kupovali 10 sudů a ty potom prodávali nějaké hospodě, kde nám zrovna poskytli zázemí. (Díky Hanzi)
Já sám, jsem znám, jako velký odpůrce prodeje piva v PET lahvích, ale tím myslím hlavně originálně plněné PETky, protože si zkrátka myslím, že takovýto obal je pro dobré pivo z dobrého pivovaru nedůstojný a osobně si takové pivo nekupuji. Do čeho si však zákazník nechá pivo načepovat sám, je jen a jen jeho věc a jelikož je jistě velké množství čtenářů PI, kteří si na svých cestách kupují takto načepované pivo (protože třeba řídí) a konzumují ho někdy až druhý den, tak tato degustace má smysl třeba právě pro ně. Alespoň my zjistili, že i takto „zprzněná „ piva jsou velice pitelná i ten druhý den a snad poprvé jsme po naší akci vypili všechny nakoupené vzorky.
V každém případě se již těším na naše další setkání, protože na něm je pěkné už jenom to, že se sejdu se skvělými lidmi, se kterými se rád vidím a mám si s nimi o čem povídat, že se nám snad podaří opět vše zorganizovat, což bez přispění, a teď nemyslím jen finančního, každého z nás, by bylo nemyslitelné a doufám, že nebude nikdo rozezlen, když se o vše co příště „provedeme“, opět podělíme s ostatními.
A ještě na závěr, se všemi degustacemi je to jako s různými soutěžemi krásy, každý z nás potkává a jistě i zná spoustu dívek hezčích, nežli jsou výherkyně oněch soutěží. A proto to chce brát veškeré degustace s hodně velkým nadhledem a rozhodně se jimi neřídit při výběru piva, protože tím by se člověk hodně ochuzoval, asi jako v případě, kdyby se snažil dobýt nějakou tu miss a proto přehlédl něco mnohem krásnějšího.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Vláďa

čtvrtek, 4. říjen 2012
11:25

Vláďa

to hroch: Moc hezky popsané faktory ovlivňující degustace víc než se obecně uvádí.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Michal V.

pondělí, 1. říjen 2012
23:05

to Elf: Byť to má své technologické nedostatky (točení přes pípu), tak je tato degustace alespoň pro mě zajímavější než ty striktně lahvové, u kterých se navíc stejně vždy řeší způsob skladování v meziskladu, u prodejce atd. Porovnávat Krušovice, Zlatopramen a Staropramen Premium je fajn, ale tato degustace mi prostě přijde zajímavější.


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

Dwarf

středa, 3. říjen 2012
16:19

Dwarf

to Henri: dobrě řečeno


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

středa, 3. říjen 2012
19:18

Jana

to Henri:
A pak, že neumíš psát! ::lol
Vyjádřil jsi to (myslím, že i za ostatní) moc pěkně.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Vašek

středa, 3. říjen 2012
20:38

Vašek

to Henri: Moc hezky si to napsal, rád bych se dožil toho, že články a komentáře zde napsané budou brát lidi s nadhledem. Zatím zde bohužel převažují Sekalové, Romanové, Holoubkové a další ubožáci bez nadhledu :( A to ještě v tom lepším případě. Pak sem taky choděj individua, kteří maj jedinej cíl-pošpinit začínající minipivovary, viz nedávno napadená Stará škola v Chudenicích. Takoví lidé si nic jiného než pissing do krku nezasloužej.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Felčar

středa, 3. říjen 2012
23:28

Felčar

to Henri: Henri, myslím, že sis právě řekl o to, že jsi autorem dalšího článku. Takhle skvěle by naše názory nikdo lépe neformuloval.
Mám k této degustaci jen pár poznámek. Jsme spolek amatérů (naprosto ješitně musím podotknout že já jsem výjimka), a proto si můžeme dovolit nebazírovat na stáčení piva pod ochrannou atmosférou. Dle mých zkušeností stočené živé pivo skrze pípu do PETky, kde zbude pod hrdlem maximálně centimetr vzduchu, nijak neovlivní senzorické vlastnosti piva. A každý profík řekne, že den předem je ideální čas, neb si pivo "odpočine" a u Hanze v chlaďáku všechny vzorky získaly stejnou teplotu. To já jsem ale troubil na poplach, aby všechny vzorky byly přivezeny den předem a nakonec jsem to byl já, kdo toto nedodržel; rozjel jsem se k Hanzovi až v den degustace brzo ráno, protože v dohodnutou dobu nebyl nikdo v Jeníkovi k zastižení.
A ještě tu kdosi psal něco o tom, že je pro tuto činnost vhodné použít džbánek s patentním uzávěrem. Dovolím si tvrdit, že z hlediska vlivu na senzorické vlastnosti piva z krátkodobého hlediska (řádově týdny) je zcela irelevantní, zdali pivo je ve skle či v PETkách, které dnes používají pivovary. V této souvislosti mě napadá, že by toto mohlo být předmětem některé z našich dalších degustací.
Jinak komparace degustovaných vzorků musí proběhnout ve stejném čase na jednom místě, jinak naprosto pozbývá své byť mnohdy kritizované vypovídací schopnosti.
A ještě něco, děkuji všem diskutujícím, že v této diskuzi se vesměs vyvarovali osobních a hanlivých útoků a kladli do popředí své zpravidla podnětné názory a zkušenosti.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 4. říjen 2012
12:25

hroch

to Henri: Protože jste využily pohostinost Zlých časů k Vašemu setkání, tak poznámka o ochutnávce sudového piva, byla míněna ne k Vám degustujicím, ale tak trochu Hanzovi. Abych ho trochu popíchl a třeba by mohl zkusit něco zorganizovat....třeba.
Jinak k soutěži krásy, tam si opravdu nedělám iluze že to je čistý. Protože například, když někdo spjatý s nějakou finalistkou sežene prodejce aut co dá jedno auto vítězce a jedno vylosovanému divákovi, tak ten prodejce potřebuje aby alespoň jedno z těch aut oblepených reklamou jezdilo v jeho regionu a od tamtad je přece ta jeho známá finalistka.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 1. říjen 2012
10:39

Mosquit

Piva z Bulovky bohužel trpí nevyrovnaností kvality. Někdy je ležák skvělý, někdy téměř nepitelný. Dvojnásob to platí pro jejich Weizen.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI