Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK, tentokrát ve znamení kouře

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK, tentokrát ve znamení kouře

PRK, tentokrát ve znamení kouře

Druhá letošní degustace Pivní revizní komise byla věnována nakuřovaným pivům. Nakuřovaná piva, neboli rauchbiery, není v dnešní době většině čtenářů PI nutno nijak zvlášť představovat a tak jenom velice stručně. Jde o piva, při jejichž vaření je použit slad sušený nad otevřeným ohněm, respektive kouřem z něho. K tomuto účelu se používá bukové nebo dubové dřevo, popřípadě i rašelina, například u sladu pro pivo Smokey George z pivovaru Rittmayer v Hallerndorfu.

Degustační vzorky
Degustační vzorky

Pivo vařené z nakuřovaného sladu chutná vlastně tak, jak chutnalo pivo v minulosti, tedy před příchodem průmyslové revoluce do sladoven, kdy se slad na hvozdu přestal sušit kouřem z otevřeného ohně. Odstranil se sice zdroj častých požárů, ale zároveň se i navždy změnil charakter piva. Nakuřovaná piva naštěstí nezmizela úplně, ale přežila dobu, kdy všechny sladovny přešly na modernější způsob výroby, díky zachování původního sušení sladu v některých pivovarech a jejich sladovnách v Bambergu a jeho bezprostředním okolí.

K hodnocení přistupujeme zodpovědně :)
K hodnocení přistupujeme zodpovědně :)

V dnešní době, kdy jsou různé, dříve již skoro zapomenuté pivní styly opět moderní a vaří je mnoho pivovarů, je tomu tak i u piv nakuřovaných. Jejich baštou zůstal i do dnešních dní Bamberg s okolními městečky a vesnicemi, ale i u nás už dodala řada minipivovarů rauchbier na trh. Z průmyslových pivovarů se nakuřované pivo soustavně vaří pouze v pivovaru Eggenberg v Českém Krumlově a na sklonku minulého roku byl k sehnání docela zdařilý rauchbier z Uherského Brodu.

A to všichni
A to všichni

Každý asi zná nejtypičtější představitele této pivní kategorie, kterými jsou piva Aecht Schlenkerla z pivovaru Heller v Bambergu, která si můžeme, např. díky hospodám sdruženým do Aliance P. I. V., občas vychutnat čepovaná i u nás. Dalším pivovarem v Bambergu, který pravidelně vaří nakuřované pivo je pivovar Spezial. Z množství ostatních franckých pivovarů, které mají v nabídce nakuřované pivo, se zmíním pouze o pivovaru Hummel v Merkendorfu, protože i z tohoto pivovaru, jako z výše zmíněných, jsme měli zástupce v naší degustaci. Naši pivní scénu zastupovaly pivovary Kocour Varnsdorf, Vilém Jince, létající pivovar Prager Laffe, Eggenberg z Českého Krumlova a Lucky Bastard z Brna.

I tak ale může být veselo
I tak ale může být veselo

Konkrétně šlo o tato piva: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Märzen, Merkendorfer Räucherla, Kocour V3 Rauchbier, Vilém Kouřový ležák , Prager Laffe Smokie, Nakouřený Švihák a nakuřovaný svrchně kvašený Lucky Bastard.

A jak dopadlo naše hodnocení této, hlavně díky poslednímu jmenovanému vzorku, trochu nesourodé přehlídky nakuřovaných piv? Musím konstatovat, že se žádné překvapení, alespoň pro mě, nekonalo a na prvním místě se umístil Märzen z pivovaru Heller následován Märzenem ze Spezialu. Čest našich pivovarů uhájil třetím místem Kocour.

Výpočetní středisko v plné práci
Výpočetní středisko v plné práci

V přiložené tabulce stojí za povšimnutí bodové rozdíly konečného hodnocení jednotlivých piv.

Degustátor / VzorekI.II.III.IV.V.VI.VII.VIII.
Jana54764642
Petr S.43432332
Henri35654742
Střevlas44753652
Martin35644334
tomas45533522
Rosťa22753641
Pechi23622542
Sekal35773753
ZnačkaV3 Rauchbier KocourLucky BastardVilém JinceMerkendorfer RäucherlaSpezial MärzenNakouřený ŠvihákPrager Laffe SmokieAecht Schlenkerla Märzen
Body3036554028483420
Pořadí3.5.8.6.2.7.4.1.

Závěrem chci poděkovat Hanzovi a personálu pivnice Zlý Časy, díky jejichž vstřícnosti můžeme naše degustace pravidelně uskutečňovat.



[Henri] [Zobrazeno 5876x] [21. březen 2014]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI