Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

R.A.D.

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

R.A.D.

R.A.D. [p539]

Pivovar Tambor jistě z Pivního.infa dobře znáte. Je to i tím, že majitel pan Kiriakovský je vstřícný a pivní komunitě nakloněný člověk. Pro mne je sympatické, že tento pivovar po sudových začátcích začal své pivo stáčet i do NRW lahví a já ho tak mohu nabízet v Prodejně zákazníkům, kteří by jej asi jen těžko kde ochutnali. Dvůr Králové přece jen není za rohem. A vzdálenost byla vždy tou překážkou, která měla na svědomí, že jsem tento nový průmyslový pivovárek ještě nenavštívil. Letos se to má změnit a my tak vyrážíme na Velký pátek do Dvora.

Tambor
Tambor

Naše vyprávění začneme rovnou ve Dvoře Králové nad Labem (cestu si necháme zase na jiný článek), kam přijíždíme skoro s dvouhodinovým zpožděním a kde na nás již čeká pan Nasik Kiriakovský a sládek Martin Vrba, s kterým se jen pozdravíme. Ujímá se nás pan majitel a ukazuje nám své království, na které je náležitě pyšný. A jak vlastně došlo k tomu, že vedle zastoupení Citröenu a Subaru vyrostl fungl nový pivovar?

Pan majitel
Pan majitel

Pan Nasik nosil v hlavě myšlenku na vlastní pivovar již v devadesátých letech, kdy měl zálusk na hlineckého Rychtáře, kde byl ale již zadráplý pan Vedra. Další z jeho pivovarských anabází byl areál bývalého pivovaru v severočeském Cvikově. Nakonec však zvítězila myšlenka paní Kiriakovské, které se nikam daleko nechtělo, ve smyslu: Když už mermomocí chceš pivovar, tak si ho postav tady ve Dvoře. Dnes se tedy místní mohou chlubit opět Královédvorským pivem.

Budoucí lahvárna a CIP stanice
Budoucí lahvárna a CIP stanice

Moderní pivovar, to je montovaná hala, kde by mohlo být všechno umístěno na jedné ploše. Tady to ale tak jednoduché není a technologie svým rozmístěním připomíná hiearchii klasického pivovaru. Sklad sladu je nejvýše, vyvýšená je i měděná varna, která je repasovaná původem z Kácova a působí zde jako balzám na oči v jinak nerezové armádě. Je to vskutku skvost a srdce pivovaru. Jako spilka slouží uzavřené stojaté tanky. Nový ležácký sklep, to má být to místo, kde se odehrává první dnešní novinka.

Varna
Varna

Starý ležácký sklep je tvořen stojatými tanky o celkovém objemu 550hl, které díky výborné pitelnosti místního piva už pomalu přestávají stačit. Proto došlo k výstavbě nového ležáckého sklepa a k instalaci tentokráte ležatých tanků, takových jako znáte z mnoha průmyslových pivovarů (snad jen trochu kratší). Je jich tu zatím 8, každý o objemu 75 hl a jsou uloženy ve dvou řadách nad sebou. A to je jen začátek, v nejbližší době se počítá s navýšením těchto tanků o 100% a vznikne tak první kompletní oddělení nového ležáckého sklepa o kapacitě 1200 hl.

První odělení ležáckého sklepa
První odělení ležáckého sklepa

Všimněte si, že ke všem stojatým tankům vede jen jedna přívodní trubka, která umožňuje provádět vždy jen jednu činnost (plnění či čištění nebo čerpání). V novém ležáckém sklepě už bude možné dělat tyto činnosti paralelně, což uspoří hlavně drahocenný čas. Když všechno půjde podle smělých plánů, tak za pár let by mohlo vzniknout i druhé oddělení, se stejnou kapacitou jako první, a tím by mohl pivovar dosáhnout na výstav cca 22 000 hl za rok, což by byla polovina výstavu původního dvorského pivovaru páně Klazara, na něhož Tambor navazuje.

Nové ležácké tanky
Nové ležácké tanky

S navýšením kapacity pivovaru by se již nemělo stát, že by nějaké Královédvorské pivo došlo. Veškerá technologie je zde volená tak, aby se využily především místní zdroje, tedy čeští výrobci. A opravdu to jde a prý je to při zachování kvality navíc levnější. A tak to má být, spokojenost na všech stranách. Pan Kiriakovský si zakládá na poctivosti technologického postupu, kvalitě vstupních surovin a já si dovolím prohlásit, že na výsledném produktu - fuj to je hrozné označení pro námi tak milované pivo - je to znát.

Český filtr fy Bílek
Český filtr fy Bílek

Tambor je pivo, které má svůj charakter, jenž by se dal možná na degustacích poznat. Taková piva Vám buď učarují nebo nesednou. Druhá dnešní novinka je pozměněná receptura královédvorské dvanáctky. Měl jsem ji možnost ochutnat v točené podobě a je taková jemnější, pitelnější. Tu starou mám ještě v lahvích a je mírně drsnější. Navíc tato nová dvanáctka dostane i nový název - R.A. Dvorský, po královédvorském rodákovi a slavném muzikantovi Rudolfu Antonínu Dvorském.



R. A. Dvorský se narodil roku 1899 a za první světové války pracoval tři roky jako účetní v královédvorském Klazarově pivovaru. Na jaře 1919 odchází do Prahy, kde se již natrvalo věnuje jen hudbě. Jako zpěvák, kapelník, skladatel a textař působí v kabaretech Lucerna a Červená sedma. Posléze zakládá vlastní orchestr a pěveckou skupinu Melody Makers a Melody Boys. Na gramofonové desky nahrál na 2000 písní, vedl vlastní hudební nakladatelství, hrál a skládal pro film. Není tedy náhodou, že nová královédvorská dvanáctka se pyšní sloganem 12° tónů piva.

12° tónů piva
12° tónů piva

Poslední dnešní novinkou je značení sudů čárovým kódem, což umožní mít přehled, kde se jaký sud nachází. Oni hostinští bývají trošku bordeláři a někdy je jim třeba připomenout, že už by měli něco vrátit... Ve Dvoře Králové mají všechno vlastní a nové, nenaleznete zde jediný cizí či repasovaný (přeražený) sud, takže je pochopitelné, že není zájem na tom, aby se někde sudy povalovaly měsíce. Je před Velikonocemi a zásoby sudového piva v pivovaru byste spočítali snad na prstech a to je dobře, vždyť pivo se nemá vařit na sklad, ale má putovat rovnou k nám pivařům.

Zásoby jsou nevelké
Zásoby jsou nevelké

Pivo je v Tamborovi skladováno při teplotě, která mu nemůže ublížit a pan majitel nevidí rád, když je někde jeho pivo vystaveno neadekvátním podmínkám, nejčastěji teplu. Proto se může stát, že i když budete mít o královédvorské pivo zájem, ale nebudete dbát na správné skladování, prostě Vám ho nebudou dodávat, což se stalo jednomu velkému velkoobchodu, který jistě všichni dobře znáte, alespoň z doslechu. Tak a to je už konec naší dnešní exkurze, ale nikoliv návštěvy. Je totiž čas si dát moje dnešní první pivo.

Pivovarská prodejna (dolní)
Pivovarská prodejna (dolní)

Jdeme tedy na jedno do Pivovarské prodejny, která se nachází přímo u brány pivovaru a mně už se opravdu lepí pysky a mám chuť polknout svoje první dnešní pivko. Dáváme nefiltrovanou jedenáctku, kterou tu mají výbornou. Za zmínku stojí i zdejší ceny, kdy za perfektně ošetřenou čepovanou desítku dáte neskutečných 15,- Kč (11° za 19,-; 12° za 22,- a 14° Klazar za 25,- Kč). Samozřejmě tady nakoupíte veškeré pivo v lahvích a sudech. Posezení je koncipováno jako nekuřácké a na léto je připravena velká krytá terasa, kde jsem napočítal na 21 stolů.

První dnešní opravdové pivo
První dnešní opravdové pivo

I když by se zde sedělo krásně, dáváme jen jedno a přesouváme se na Krkonošskou ulici, kde se nachází druhá Pivovarská prodejna (tzv. horní), která se má stát naším dnešním útočištěm. Přes zimu byla zavřená a od března je nově v pronájmu a já musím říci, že se noví provozovatelé docela činí. Sortiment stejný jako dole, nic nám tak nebrání po večeři ochutnat postupně všechna (čtyři) piva na čepu. Narozdíl od dolní prodejny zde funguje i výborná teplá kuchyně, kde mj. nenaleznete fritovací hrnec a nevaří zde z polotovarů...

Horní prodejna
Horní prodejna

Začínáme samozřejmě od desítky, přes nefiltrovanou jedenáctku, dvanáctku až po tmavou třináctku. Je zajímavé a příkladné, že zde mají na každý druh piva vlastní sklo. Sice není jisté, že by při narvané hospodě vystačilo na všechny druhy to správné, ale pro ten případ jsem za barem zahlédl i sklo "jen" tamboří. Prostředí je tady také nekuřácké a já si dovedu představit, že být dvorský chodil bych sem na pivo a vždy ochutnal i něco dobrého na zub. Obzvláště láká sklenice zde nakládaných utopenců umístěná na výčepním pultu...

Značkové sklo
Značkové sklo

Debatujeme s panem Kiriakovským dlouho do noci a já se nemohu nabažit R.A.Dvorského, který zde byl zkušebně naražen. Nicméně nesmím to přehánět, protože ráno řídím. Pivovar Tambor potvrdil naše dřívější sympatie a hlavně to, že vaří vynikající české pivo (o jiných stylech neuvažují). Někdo by řekl, že je pan Nasik srdcař, ale já tohle slovo nemám moc rád, spíše napíšu, že je to člověk na svém místě, který je hrdý na svoje dítě. A že má být na co. Kdo naposledy dokázal zprovoznit úspěšný průmyslový pivovárek?

Vše nejlepší...
Vše nejlepší...

Nakonec mi dovolte se přidat k bratru Kiriakovskému a popřát panu majiteli k narozeninám, které v dubnu (doufám, že se nebude zlobit, když prozradím, že prvního) slaví, vše nejlepší, hlavně zdraví a elánu do vaření Královédvorského piva Tambor.

Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9081x] [15. duben 2012]
[Exkurze] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

neděle, 22. červenec 2012
18:12

Chody

Z webu pivovaru:

Současný dnes již minulý nájemce Pivovarské prodejny v ulici Krkonošská neočekávaně ukončil svoji činnost k měsíci červnu 2012. Pivovar TAMBOR se touto cestou omlouvá všem svým zákazníkům za tuto nepředvídatelnou situaci. O dalším vývoji Pivovarské prodejny Vás budeme na našich stránkách informovat.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

sasa

středa, 16. květen 2012
15:21

sasa

Neznáte někdo otevírací dobu té tzv. horní prodejny Tambora ve Dvoře Králové (na Krkonošské ulici)? Na internetu to nemůžu najít. Zajímá mě to, protože tam čepují dvanátku R.A. Dvorský a je tam na rozdíl od prodejny na ulici Raisově i něco k jídlu, jak se píše v článku.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

RoCa

úterý, 17. duben 2012
21:42

RoCa

S Tamborem jsem se setkal pomerne pozde, az o lonskych vanocich. Po vsech tech superlativech, ktere jsem tu cetl, jsem zakoupil jak sudove, tak lahvove pivo a tesil se na ochutnavku. Zacal jsem s lahvovym pivem a musim rict, ze zrejme i pod tihou kladnych hodnoceni, ktere jsem vsude cetl a slysel, jsem byl zklaman. Prumerne pivo. O to vetsi sok me cekal u sudove verze! Jak filtr, tak nefiltr absolutne spickove, krasne vyvazene a horke pivo! Opravdu jedno z nejlepsich, co jsem loni pil! Tesim se na dalsi zkusenost a R.A.D. Dej Buh stesti.


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 16. duben 2012
16:14

honza1205

Sakra,tečou mi sliny do klávesnice :(


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:19


posted by: Inzerce

Sekal

neděle, 15. duben 2012
21:36

Sekal

Tambor mám skutečně rád a řadím ho mezi svých TOP 5 pivovarů vedle Koutu, Matušky, Strahova a Rožnova. Jsem rád, že se zapracovalo na nové receptuře 12°, kterou dosud byla mým nejméně oblíbeným královédvorským pivem.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Luboš S.

neděle, 15. duben 2012
20:42

Luboš S.

Piva Královédvorská jsou výtečná a při výše popsané návštěvě mě nejvíce zaujala právě nová dvanáctka. Sobotní snídaně - utopenec a půllitr nové dvanáctky byla prostě úžasná :-8 . Tímto bych chtěl ještě jednou panu majiteli poděkovat za prohlídku pivovaru, za pohostinost, za výtečné pivo a za krásně strávený večer. Díky.
Ad jiri.j - Pokud si dobře pamatuji, tak pan majitel uvedl, že nová dvanáctka nahrazuje původní, tudíž, se bude vařit jen jedna.


napsal(a): Luboš S. [Odpovědět]

jiri.j

neděle, 15. duben 2012
19:26

Budou se vyrábět obě dbě 12% souběžně nebo se původní zruší? Tambor se skvělé pivo, řekl bych skutečná naše špička.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 15. duben 2012
19:24

Roman Holoubek

Dvorská piva mám rád, Martin Vrba opravdu umí. Tak už se Martine těším, až koštnu Tvou novou 12 RAD.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI