Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zimní výlet do Žumberka


Zimní výlet do Žumberka

Zimní výlet do Žumberka [p1039]

Od léta 2011 žiju a pracuju v jižních Čechách, které jsem dříve vnímal jako kraj pivu zaslíbený, zatímco teď se mé vnímání posunulo, že to je jako pivní poušť. Časy se mění, to tam je těšení na návštěvu jižních Čech a pochutnání si na dobrém pivu, ať už se jednalo o Platan, Regent, Nektar nebo Samson, které jsem hojně píval na vodě (Vltava, Lužnice, Otava) či při cyklodovolených na začátku 90. let minulého století. No, zní to docela historicky :)

Dnes to není o tom, že by se Regent nebo Samson nedaly pít, ale s tím pochutnáním to už není tak slavné. A stejně tak to není slavné s variabilitou nabídky. Za těch 5 let života v Brně a okolí jsem si navykl na trochu vyšší laťku než je nabídka piv v Táboře a blízkém okolí. V této poměrně velké aglomeraci není žádný malý pivovárek a co je horší, není tu žádná hospoda s tzv. čtvrtou pípou. Situaci trochu zachraňuje Záviš z Poličky v Kinokavárně a Lipan v jedné hospůdce na břehu Lužnice, sem tam Platan a ČH a kolikrát musí být člověk vděčný i za Budvar (ne, že by mi nechutnal, ale jako top-pivo to neberu, nicméně zaplať pámbu za něj). A možná, že někde mají Chotěboř, zatím jsem neověřil… Jinak tu vládne velké obludné G a Staropramen. Stav je o to smutnější, že na všech hlavních světových stranách stojí pivovary vzdálené jen pár desítek kilometrů, z nichž tu nenajdete nic – Regent (ano jedna hospůdka u jezu Soukeník v Sezimově Ústí), Herold, Ferdinand, Poutník – v Táboře absolutně nedostupné, což mě mrzí obzvláště v případě Poutníka.

Ani minipivovarů tu není nijak moc ve srovnání s jinými zákoutími Česka – nějakých 30 km od Tábora lze najít Pacov (kraj Vysočina), Sedlec-Prčice (kraj Středočeský) a Dražíč (ač to nevypadá, je v kraji Jihočeském).

I proto mě potěšila zpráva mého kamaráda, který mi psal, že na své letní cyklodovolené v Novohradských horách narazil v Žumberku na celkem slušné pivo domácí provenience. Měl jsem hnedle dojem, že poznám něco nového, nicméně na dlouhé měsíce zůstalo jen u této jediné neověřené zprávy a nikde se nic nedalo najít.

Až na sklonku podzimu probleskly na PI útržky informací, jak to vlastně s pivem v Žumberku je, a během zimy se pivo najednou objevilo nejen v ČB, ale i v Praze. A to už mám v poště zprávu od Jirky Kani, že se tam s přáteli chystá, jestli náhodou nechci jet s nimi – chtěl jsem :)

Výprava se konala v sobotu 4. února (ač původní termín byl o 7 dní dříve), tedy v čase, který pivu zas tak moc nepřeje vzhledem k velkým mrazům, které ještě stále panují. Sám jsem se uklidňoval tím, že mi aspoň bude v ležáckém sklepě teplo. Ale popořadě… Vlak do ČB dojel včas, autobusové nádraží jsem našel, do správného autobusu spolu s dalšími nastoupil a po třičtvrtěhodině z něj vystoupil v obci s krásným jménem Žár (ale teplo tam teda moc nebylo). Do Žumberka je to asi 2,5 km po silnici, což není nijak moc ani když mrzne až praští, ač z boku foukající vítr byl všechno, jen ne příjemný…

První ochutnávka
První ochutnávka

Samotný pivovárek je umístěný v prostorách starého statku (č.p. 15) naproti Žumberské tvrzi. Statek je to relativně nevelký, ale přesto je na něm spousta a spousta práce, než bude vypadat tak, aby se tam člověk nebál. Majitelem je Dan Malý, který se se svým kamarádem, který dělá sládka, před časem rozhodl, že s tou fádností pivní nabídky se musí něco udělat a nejlépe si prostě vařit vlastní pivo. Varna je vyrobena z kotle na škvaření sádla a svépomocně udělaného vrchního krytu, strojové míchání je zatím v přípravě, vedle stojí pěkně udělaná scezovačka i s krásným korýtkem. Ve vedlejší izolované místnosti je spilka a ležácké dochlazované tančíky. Na dvoře už jsou připraveny k instalaci další desetihektolitrové tanky, v nichž by mělo v letní sezóně ležet spoustu piva pro žíznivce. Do stávajících menších tanků se budou stáčet menší várky speciálů. Vše doplňuje ponk s nainstalovanou historickou pípou nejen na točení piva do sklenic, ale i na stáčení do skleněných i PET lahví.

Spilka
Spilka

V době naší návštěvy byla k dispozici světlá 11° a světlá 13°, obě velmi pitelné. Časem se jako v jiných podobných začínajících provozech chystá rozšíření portfolia směrem ke stálým i sezónním speciálům. Pivo je momentálně k dispozici asi na 3 místech v ČB, bývá na čepu i v Merendě v Praze na Žižkově, v letní sezóně je na čepu i ve vedle stojící restauraci a penziónu (podrobněji to napsal sám Dan Malý na stránku přímo se věnující pivovaru Žumberk).

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Mně osobně se tahle hračka moc líbila, asi bych chtěl jednou něco podobného mít taky „doma“, i když vím, že za tím vším je nejen hodně chuti, ale hlavně hodně práce.

Tak tedy ať se daří a dej Bůh štěstí!



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 10979x] [12. únor 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dave

neděle, 13. květen 2012
16:06

Zrovna jsme od žumberka přijeli v místní restauraci pooseděli a pivo žumberk si dali opravdu je velice dobré druhý den pohoda jsem dost náchylný na žaludek i v místní restauraci latka posunutá v gastronomii doporučuji velmi příjemné překvapení dávám vesnici Žumberk za 1 (-:


napsal(a): Dave [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 4. červen 2012
07:45

Děkan

to Dave: Potvrzuji, Žumberk navštíven v sobotu 2.6.2012, v pensionu Marie žumberecká 11, velmi svěží, řízná, lehce do hořka, prostě výborně pitelná, vyzkoušeli jsme menu, jídlo velmi chutné, obsluha příjemná. Již tak pěkná vesnička je ještě krásnější.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:00


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 14. únor 2012
20:03

Chody

Koštoval jsem Žumberk 11 z PET a bylo to velmi pitelné pivo...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Ondrej

úterý, 14. únor 2012
17:44

A co páně Voldřichův Zvíkov?


napsal(a): Ondrej [Odpovědět]

swooper

pondělí, 13. únor 2012
08:25

swooper

Tak o důvod víc tak opět zajet. Jinak tamní tvrz je taky krásná a terény na kolo (i na sběr hub) úžasný, doporučuju výšlap do rakous do Weitra, kde jsou další dva mini (ale s pitím to nepřehánět, pak to do těch krpálů nešlape :D ) A pamatuju si útulnej hotel se super Tmavým Budvarem a výbornym jídlem. Na to že má ta obec 30 obyvatel, super místo :)


napsal(a): swooper [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 13. únor 2012
09:09

jiri.kana

to swooper:Ve Weitře je jen jeden mini, ten druhý (Vážkovar) si nechává vařit pivo v místním průmyslovém pivovaru.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

swooper

úterý, 14. únor 2012
08:31

swooper

to jiri.kana: V tom případě jsou to Unterwassermani :))


napsal(a): swooper [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. únor 2012
09:14

jiri.kana

to swooper:Byl jsem tam naposledy před pěti lety, třeba se něco změnilo. Tehdy jsem se ptal obsluhy a bylo mi řečeno, že je to z toho průmyslového pivovaru (u brány).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jerzy

úterý, 14. únor 2012
21:24

to jiri.kana:
Při mé poslední návštěvě Weitry (2010) mi obsluha Waschky řekla to samé. A kromě dvou pivovarů ve Vitorazi samozřejmě stojí za návštěvu i místní zámek s výbornou expozicí věnovanou pivovarnictví (mj. i památky na fürstenberské pivovary Křivoklát a Krušovice).


napsal(a): Jerzy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI