Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vzhůru na Vtelno Mělnické!


Vzhůru na Vtelno Mělnické!

Vzhůru na Vtelno Mělnické! [p1047]

O výstavbě pivovárku v Mělnickém Vtelně jsem se poprvé oficiálně dozvěděl z úst českého největšího "stavitele mini", pana Krýsla, při otvíračce nového mikropivovaru v Želivi loni v prosinci. Předtím také něco říkal badatel Luděk, který ví skoro všechno, co se kde pivně šustne. Ale internet dlouho mlčel a teprve v posledních dnech se tady na PI objevily informace potvrzující, že nový pivovárek bude otevřen a kdy se tak stane.

Je pátek 17. února 2012 a naše malá partička se schází u odjezdu busu v pražských Holešovicích, aby se vydala na sever. Tento den si jako datum slavnostního otevření rodinného pivovaru vybral majitel pan Neumann záměrně, spojil tak oslavu svého životního jubilea s nadělením si krásného dárku. Jeho syn, který studuje Podskalskou, nám k tomu sdělil: "Když už táta koupil hospodu, chtěl mít hned i pivovar. A tak se obrátil na Pepu Krýsla, což je jeho letitý kamarád a bylo jasno." To je, panečku, přímočarý tah na branku!

Restaurace zvenku
Restaurace zvenku

Ale nepředbíhejme. Začátek oslav byl naplánován na 14:00, my přijíždíme zhruba s půlhodinovým zpožděním a je to znát - uvnitř se tísní snad celé Vtelno, my se potíme v bundách a čekáme s vyprahlými hrdly na osvěžení. To skutečně za chvilku přichází. Za pípou nestíhají točit, když zpočátku nechávají degustační dvoudecky zdarma. Bereme si jedenáctistupňový světlý ležák Václav, kterému dle mého názoru chyběla ještě nějaká doba v ležáckém tanku. No nic, Václav je ještě mladý, ale neurazí. Pak ochutnáváme Adolfa, což je čtrnáctistupňový světlý speciál, chuťově tak zhruba průměr mezi podobnými pivy z minipivovarů.

Pivovar je za rohem
Pivovar je za rohem

Pak se nám daří vtěsnat se mezi místní do sálu ke stolům, kam ochotný personál nosí půllitrové objemy (samozřejmě už za peníze, mimochodem jednotná cena 25 Kč/0,5 l je přijatelná). Já koštuji tmavou třináctku Bivoje, sice dobrá, ale ve srovnání s blahem v podobě kladenského moku téže kategorie, které jsem popíjel o den dříve, vychází jako poražený, a to způsobem K.O.. Ochutnávám od kolegů ještě světlou 12-ku pšenici, která je na české poměry v horní polovině, řekl bych, a dále i stejnou pšenici ochucenou hořkým pomerančem, jehož chuť jsem hledal v pivu marně. Mimochodem, ten hořký pomeranč je nějaká móda nebo co? V poslední době se s ním setkávám poměrně často, jde zřejmě o jednu z hlavních příchutí současnosti.

Na správné čepování dohlíží pan Krýsl
Na správné čepování dohlíží pan Krýsl

Čtyři hlavní druhy piva ve Vtelně zůstanou, do budoucna se počítá se střídáním chuťových variací. Vím, že nemám patent na chutě a že každému šmakuje to jeho. Mně musí pivečko pěkně klouzat a vyvolávat touhu po dalším loku, čehož se mi onoho odpoledne nedostávalo. Víceméně to byl názor i ostatních spolustolovníků, ale možná jsme jen banda zmlsanců, takže tyto moje názory berte s rezervou.

Hostitelé připravili pro všechny příchozí bohatý raut s masnými výrobky. K tanci a poslechu vyhrávala dechovka, do níž občas něco pronesl vysloužilý a notně prošedivělý komentátor Suchánek. A mezi hosty nechyběl ani současný ministr zemědělství Bendl. Vida, jak se tu starý režim setkal s novým. Hlavně, že se lidé bavili. Ale zpět od těchto úvah a k věci!

Vlevo restaurace, vpravo přístavba pivovaru
Vlevo restaurace, vpravo přístavba pivovaru

Objekt pivovaru s restaurací se nachází v Chorušické ulici čp. 93, čili v místě restaurace U Krajů nebo dřívějšího Pramínku. K budově hospody byl přistavěn patrový trakt s pivovarem, kde varna je umístěna v patře a ostatní výrobní celky v přízemí. Dvouhektolitrová varní souprava bude při plánovaném výstavu 500 hl pěnivého moku ročně stále v permanenci, i když to číslo může být trochu nadnesené, protože vtelenské bude k mání pouze na místě.

Varna
Varna
Nerezová spilka
Nerezová spilka
Ležácký sklep
Ležácký sklep

Z varny lze pohodlně přejít do vedlejšího horního sálu restaurace, který pravděpodobně bude otevřen jen v době konání nějakých veselic, nevím. Ve spodní restauraci zůstalo na čepu krušovické, které bude v konzumaci patrně převažovat, než si místní zvyknou na nové pivo.

Takže Vtelenští, udělali jste mi otevřením pivovárku velkou radost, vždyť jen o vesnici dále byl před lety zbytečně demolován objekt starého, architektonicky hodnotného pivovaru. A když něco starého mizí, něco nového znenadání vzniká, tedy aspoň někdy. Brzy na viděnou a dej Bůh štěstí!



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 10334x] [22. únor 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kamila

úterý, 2. říjen 2012
09:19

Ahoj, nekuracka cast tam asi neni, je to jedna velka mistnost. KOnecne jsme dorazili zase na nejaky pivovarek...je to hospudka obycejna..necekejte zadne hoch restaurant...
Je videt, ze myslivost tam je zaklad. Jidelni listek vetsinou nabizel zverinu a nejake smesy. Kanci na sipkove omacce s houskovych knedlikem bylo vynikajici!! A pivko jsme si (jelikoz jsme ridili) vzali s sebou domu. Je vyborne, moc jsme si na nej pak doma pochutnali. Slecna nam dala ciste tacky po pozadani a samolepku na petku piva, kterou nenalepila...ale dala, o coz jsme byla mnohem radeji.


napsal(a): Kamila (kam_ca(a)volny.cz) [Odpovědět]

Jakub.M

pondělí, 27. únor 2012
09:54

Chtěl jsem o víkendu do Mělnického Vtelna vyrazit, bohužel nezdařilo se. Nevíte, zda je tam nějaká nekuřácká část, aby se tam dalo zajít s dětma? V létě by stačila i zahrádka, ale tu na fotkách taky nevidím. Díky.


napsal(a): Jakub.M [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:56


posted by: Inzerce

pechi

pondělí, 27. únor 2012
11:31

pechi

to Jakub.M: vevnitř se bohužel hulí. v létě by měla být zahrádka ve dvoře, myslím si to, protože tam na ni místo bylo. zkuste kdyžtak kontaktovat majitele.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Malakin

středa, 22. únor 2012
19:10

Malakin

V roce 2009 Václav z Loučné nad Desnou, loni z Jeseníka (v prosinci tak označovali polotmavou jedenáctku), teď z Mělnického Vtelna a aby toho nebylo málo, tak letošního 14. února byla na ÚPV podána žádost o registraci ochranné známky "Pivo Václav". Přitom by stačilo nahlédnout do databáze ochranných známek a každému by bylo hned jasné, že práva na užívání této značky má již dlouhá léta pivovar Litovel. Prostě amatérismus nejvyššího stupně, který je v případě Vtelna zřejmý také z tohoto textu (citace z jejich aktuálního reklamního letáku):

...Filtrace a pasterizace, která se používá ve velkých pivovarech, znehodnocuje a ničí pivní kulturu, která dodává pivu specifickou chuť, barvu a vůni a obohacuje pivo vitamíny v přírodní formě, zejména pak vitamínem B...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.02.2012 ve 21:42:24


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

cz3ko

středa, 22. únor 2012
19:25

cz3ko

to Malakin:
No, alespoň že Adolf je speciálem světlým, nikoliv tmavým. :D


napsal(a): cz3ko [Odpovědět]

Malakin

středa, 22. únor 2012
19:45

Malakin

P.S.: Kromě Václava je pro pivo registrována i OZ Bivoj, ne však hlučínským Avarem, jak jsem předpokládal, ale opavskou masnou...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

pechi

pátek, 24. únor 2012
16:05

pechi

to Malakin: jj, máš pravdu. při prohlížení ochranných známek jsem narazil na zajímavou věc - pivovar v Becherovce zřejmě finišuje
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.02.2012 ve 16:07:10


napsal(a): pechi [Odpovědět]

cz3ko

pátek, 24. únor 2012
21:32

cz3ko

to pechi:
V Březnu by se snad mělo poprvé vařit.


napsal(a): cz3ko [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI