Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Návštěva ve znovuzrozené Podkováni


Návštěva ve znovuzrozené Podkováni

Návštěva ve znovuzrozené Podkováni [p260]

Jedním z chvályhodných počinů v pivním světě loňského roku bylo znovuzrození pivovaru Podkováň. Ovšem, asi od svého založení v roce 1434 nezaznamenal pivovar tolik zvratů, jako za posledních 20 let. O tom se však rozepisovat nehodlám, zde je to popsáno pro zájemce podrobně. V září 2007 uvařil pivovar poslední várku a chystala se několikaměsíční rekonstrukce. Bohužel, protáhla se, nejen z důvodů finančních, na několik let.

Pamětníci dobrého místního moku už nedoufali, že se ho ještě někdy napijí. A mohli tak jen tiše vzpomínat nad starými etiketami (jako autorka), či jinými artefakty, upomínajícími podkováňské pivo. Leč stalo se – v dubnu L.P. 2011 byla uvařena první nová várka. Zároveň však pivovar nabyl jakési, šuškandou přenášené, tajemnosti. Povídalo se - není možné se tam podívat, o návštěvy nemají zájem a vůbec - bůhví, co se tam děje…

Pivovarský komplex
Pivovarský komplex

Na letošních slavnostech v Táboře byli zástupci Podkováňského pivovaru přítomni a tak, majíc na paměti heslo mé babičky, že „líná huba, holé neštěstí“, rozhodla jsem se kout želízko, dokud je žhavé. Zeptala jsem se přímo, zdali by byla možná exkurze a dodala, že pro „poučené laiky“. Kupodivu, podkováňští nekousali (a malé děti taky nežrali :) ) a tak jsem s nimi, při koštování jejich moku, celou věc – v duchu srdečném a přátelském - probrala. No problem!

V rozmezí od domluvy k realizaci se sice drobné problémky vyskytly, ale ty se stačily během doby vyřešit. V pátek 20. dubna se nás tedy schází před branou Podkováňského pivovaru devět zvědavých nadšenců, „poučených laiků“ (jak se obvykle P.T. čtenářstvo toho serveru tituluje). V pravé poledne se nás ujímá pan Červený mladší, jednatel společnosti. Ještě zopakuje prosbu nepořizování fotografií uvnitř pivovaru s tím, že pro tento článek dodá fotky jejich (ovšem místního přítulného kočičího maskota a miláčka pivovaru, kterému se vyhýbají i kamióny, si snad fotí všichni) a začíná nás seznamovat s poslední historií a nejnovějšími aktualitami. Je to asi známo, ale jen pro osvěžení paměti: od roku 2009 je majitelem pivovaru firma s názvem Podkováň, s.r.o. (s ruským kapitálem).

Kočičí maskot
Kočičí maskot

Technologie pivovaru je zcela obměněna. Ta původní byla odstraněna, z důvodu stáří a hlavně předimenzované kapacity (až 140 tis. hl ročně). Kapacita je tak cca 30 tis. hl ročně, což odpovídá současným možnostem prodeje. Majitelé zvolili sympatickou cestu rekonstrukce, takříkajíc „za pochodu“. V pivovaru je toho ještě mnoho po stavební stránce co zlepšovat, ale pivo se vaří! Za to jim díky a tady chápeme i tu prosbu o nefotografování.

To už ale vstupujeme do varny, kterou tvoří nádherná měděná káď z roku 1960, původem ze zrušeného bavorského pivovaru v Ebelsbachu. Tamní majitel zemřel, ženská část rodiny už pivovar nechtěla dál provozovat a hledala kupce, jemuž by technologii prodala. Velký zájem prý měli Japonci, ale majitelka nakonec dala přednost „bližšímu“ zájemci. Aby ho prý ještě viděla „v chodu“. Velký podíl na tom měl i známý pivní odborník a pivovarník pan František Richter.

Pivovarský koně
Pivovarský koně

Po osmi letech odstávky tak 100 hl dvounádobová varna našla nové působiště. Nový je i vyvíječ páry, namísto staré kotelny, jejíž provoz byl velmi neekonomický. Taktéž sanitace je komplet nová. Původní je pouze vířivá káď a spilka. Celý proces je kontrolován počítačem (prý stejně, jako v pivovaru Chotěboř), s možností dělat případné úpravy ručně. Vaří se na 3 rmuty, spilka je otevřená. Používá se zatím 7 kádí (po 145 hl), další 3(po 270 hl) jsou v záloze.

Ležácké tanky jsou původní z roku 1957, dnes však modernizované. Celkem jich je umístěno ve sklepě 22 (rovněž o objemu po 145 hl) ve čtyřech sekcích. Sklep se sice nachází ve skále, leč na samotné chlazení to nestačí. K přírodnímu chlazení nastupuje tak i průmyslové. V klenutém sklepě, kde byly umístěny původní ležácké tanky, jsou dnes 80 hl přetlačné tanky filtrace. Zde však bylo nutno nejprve odstranit plíseň ze zdiva i dodatečnou barvu. Teď jsou stěny ponechány holé, čisté, bez překrytí. Navíc jsou zde umístěny i germicidní zářivky, zapínané vždy na noc.

Schéma vaření
Schéma vaření

Podkováňské pivo se filtruje a krátkodobě pasterizuje. Tady se s námi vítá i sládek pivovaru, pan ing. Petr Hulík a točí nám z přetlačných tanků na ochutnávku místní 11 °. Než se pivo natočí, my zatím přecházíme do dalších prostor, kde je umístěna nová plnička sudů, systém KEG-BOY. Pivo se plní do sudů PLUS KEG, systém KORB, v zelené barvě se zlatým logem a nově i do nevratných, plně recyklovatelných, plastových sudů – Petainerů (zejména na vývoz).

Milovníky piva láhvového jistě potěší (zatím nezprovozněná) nová linka na plnění láhví. Kromě klasických láhví skleněných, které však budou především určeny na vývoz, zde bude možno plnit PETky o objemu 0,5 – 2 litry. Nefiltrované pivo se stáčí do PETek ze sudu, do kterého byly přidány kvasnice. V současné době pivovar vaří světlá piva: 10°, 11°, 12° a 14°.

Po shlédnutí provozu pak už následuje ochutnávka, jednak již zmíněné filtrované jedenáctky a též dostáváme okoštovat přímo z tanku nefiltrovanou dvanáctku. Obě jsou výborné, velmi pitelné. Jen tak dál, pane sládku! Myslím, že mohu mluvit za všechny zúčastněné a popřát pivovarským nejen chuť do další práce, ale hlavně hodně úspěchů v získávání původních pozic na trhu. A poděkovat za vlídné přijetí.

Nashledanou Podkováni...
Nashledanou Podkováni...

Nakonec ještě nákup PETek v kanceláři a odjezd, tedy spíše rozjezd, neboť snad nikdo z nás nemíří přímo domů. Někteří pokračují do Varnsdorfu, zbytek se odebíráme do Mělnického Vtelna, ale to už by byly kapitoly jiné.

Takže Dej Bůh štěstí, Podkováňští!

P.S.: Ačkoli nám byly fotky slíbeny a slib opakován, nestalo se tak ani po několika urgencích. Je škoda: pivo mají podkováňští dobré, ale tímto si dobrý dojem pokazili.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10232x] [30. duben 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kamila

úterý, 2. říjen 2012
09:23

Ahoj, i tento pivovarek jsme meli cestou...cestu vsak bez gps a jen s mapou mnohdy zapeklitou (pote nas zastihli policajti a poradili cestu kterou se dat), jelikoz neznaji lepsi oznacovani u nich na severu. Jako kdyz jedete na Vtelno a neni ani predtim spika, ze uz tma bude na nej hned odbocka. Sileny. Skoda, ze jsme jeli v nedeli, kdy byl Podkovan zavreny. Tak snad jindy:-)


napsal(a): Kamila (kam_ca(a)volny.cz) [Odpovědět]

Bejček

úterý, 1. květen 2012
20:22

Bejček

Jsem v úžasu !
Vůbec jsem neměl, já přízemní blbec, tucha was is das taková germicidní zářifka... A jen díky Janě jsem si to našel : http://www.zuova.cz/informace/smd/smd185.pdf no stejně nevím jak to dopadlo, neb jsem neměl morál to dočíst :-), ale asi dobře...
V každém připadku Podkováni fandím, neb to byl první pivovar se kterým jsem v Tramu dělal jak pohřeb (těch bylo bohužel víc...), tak i zmrtvýchvstání :-) a to byl taky bohužel zatím jediný...


napsal(a): Bejček [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:23


posted by: Inzerce

emu

úterý, 1. květen 2012
11:49

emu

Jak jsem tak četl o té varně - nemáte někdo představu, kolik zhruba stojí nová varna pro středně velký pivovar, třeba ten co mají v Podkováni? Se trochu divím, že si po rekonstrukci nepořídili novou...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Sekal

úterý, 1. květen 2012
23:08

Sekal

to emu: Cenu si nechali pro sebe.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 2. květen 2012
08:43

Jana

to emu:
Když oni chtěli měděnou (a pokud si vzpomínámm, tak i) starou. Asi to holt přišlo levněji.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

kisutam

pondělí, 30. duben 2012
15:37

kisutam

Pro mně jako pivního turistu dost průser abych se nemohl vyfotit v pivovaru,kam jedu např.400 km.Jinak ještě k tomu focení-v minipivovaru Na rychtě v ústí nad Labem na dotaz,zda se můžeme vyfotit u varny,odpověděli-prý za sto!Samozřejmě jsme jim nic nedali...


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Narmer

úterý, 1. květen 2012
06:56

Narmer

to kisutam: Tohle že se vám stalo Na Rychtě? To byl asi jen něčí nepochopený žert, ne? Nikdy jsem tam nezažil, že by vybírali peníze za focení u varny :-). Platí se jen za exkurzi, dobrovolná částka (viz. stránky pivovaru).


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 30. duben 2012
14:29

jiri.kana

"Nefiltrované pivo se stáčí do PETek ze sudu, do kterého byly přidány kvasnice."
Jaký to má smysl? Nebo se jedná o kroužkované?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

pondělí, 30. duben 2012
17:24

Jana

to jiri.kana:
To se musíte zeptat u nich.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 30. duben 2012
22:54

Sekal

to jiri.kana: Misunderstanding - jedná se o kroužek.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI