Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Degustace výčepního piva 1-3


Degustace výčepního piva 1-3

Degustace výčepního piva 1-3

První degustace desetistupňového piva na Kulečníku u Hrocha

Ve středu 18. dubna se na Kulečníku u Hrocha po sérii degustací „jedenáctek“ uskutečnila první degustace 10° piva. Po Liberci (částečně i Praze) jsme sehnali s kamarádem Martinem celkem 21 druhů desítek piva, což vychází na tři základní kola po sedmi vzorcích.

V této degustaci to nechal Hroch celé na nás, tudíž nevěděl, co sám ochutnává. Pouze nám propůjčil pro usnadnění svůj systém. Musím se ale přiznat, že stejně dalo práci celé to připravit. Teď nemyslím nakoupení vzorků, ale celé to nalévání a připravení před degustací trvalo zhruba 30 minut. Na zajídání byl připraven 30% eidam a bílé pečivo.

Protože by se, vzhledem k vzrůstajícímu trendu slučování pivovarů pod jednu nadnárodní společnost, mohlo u té které degustace stát, že se vyskytne od jedné společnosti více piv, rozlosovali jsme je tak, aby k tomu pokud možno nedocházelo.

Při tomto setkání se degustovala následující piva (viz obr. – řazeno dle výherců): Konrad – z pivovaru HOLS Liberec-Vratislavice; Samson – z pivovaru Samson České Budějovice; Gambrinus – z pivovaru Plzeňský Prazdroj; Bernard – z Rodinného pivovaru Bernard Humpolec; Březňák – z pivovaru Velké Březno; Braník – z pivovaru Staropramen Praha-Smíchov a Regent – z pivovaru Bohemia Regent Třeboň

Pořadí prvního kola
Pořadí prvního kola

V úterý 17. dubna byla piva nakoupena (od každého vzorku jsme nakoupili 3 piva, tj. pro 6 degustátorů) a večer převezena na Kulečník, kde je barman Ježíš přemístil na vychlazení do lednice, aby byla následující den připravena na degustaci. Bohužel se nás na středeční degustaci sešlo pouze 5, tak jsem rozlil do degustačních sklenic od každého vzorku jen dvě piva, tzn. každý měl v jedné sklenici 0,2 l piva. Zhruba po půl hodině jsem měl piva rozlitá a degustace mohla začít.

Velmi mě překvapilo, že Konrad 10° má stejný, nebo alespoň velmi podobný jakýsi ovocný nádech jako 11°. I když jsem ho tedy poznal, snažil jsem se o co nejobjektivnější ohodnocení, přesto jsem ho musel ohodnotit známkou dvě, tedy vysoký nadprůměr. Průměrná známka pro toto pivo činila z pěti degustátorů 3,2, což je poměrně velký skok oproti druhým pivům Samson a Gambrinus, které měly průměrné ohodnocení 4,0 a už vůbec velký skok od posledního vzorku pivu Regent, který dosáhl průměrné známky 7!


Pořadí, bodové ohodnocení degustátorů a průměrné známky

PořadíNázevDeg.1Deg.2Deg.3Deg.4Deg.5CelkověPrům. zn.
1.Konrad33244163,2
2-3.Samson23465204
2-3.Gambrinus24446204
4-5.Bernard45534214,2
4-5.Březňák25545214,2
6.Braník53456234,6
7.Regent47888357

Tučně jsou označeni degustátoři, kteří věděli, jaká piva jsou nalitá (nikoli v jakých sklenicích).

Na závěr bych snad doplnil, že další degustace se uskutečnila ve středu 9. května 2012, kde jinde než na Kulečníku u Hrocha. Zúčastněné vzorky zde nebudu uvádět, ty se dozvíte o pár řádků níže...

Zapsal David Koula


Druhé kolo anonymních degustací desetistupňových piv na Kulečníku u Hrocha

Již tradičně ve středu, tentokráte 9. května, se sešli nadšenci zlatavého moku na Kulečníku u Hrocha, aby ochutnali a ohodnotili již v pořadí druhou skupinu desítek, které se podařilo sehnat po Liberci. Stejně jako při prvním kole této série bylo připraveno 7 vzorků, k zakousnutí potom bílé pečivo a 30% eidam.

Podobně jako ostatní kolegové, kteří organizovali degustaci přede mnou, musím i já přiznat, že chystání sklenic s označením a nalévání vzorků zabere nějakých čas a proto doporučuji všem, kteří by si chtěli podobně zpestřit večery, aby si vytyčili určitý čas před začátkem degustace tak, aby degustátoři příliš dlouho nečekali na vzorky. Díky pomoci barmana jsem rozlil do 2 dcl sklenic vzorky a mohlo se začít. Je dobré podotknout, že piva byla velmi dobře připravena, jelikož se chladila již od neděle.

Vzorky, které se účastnily tohoto kola, můžeme vidět na obrázku níže, tabulka s výsledky je potom umístěna pod ním.

Podle pořadí zleva doprava
Podle pořadí zleva doprava

PořadíNázevD1D2D3D4D5D6CelkověPrůměr
1.Radegast345435244
2.Klášter764614284,7
3.Kozel645645305
4.Krušovice335596315,2
5.Staropramen545775335,5
6.Svijany434597345,7
7.Budvar657868406,7

Pozn.: Tučně jsou vyznačeni degustátoři, kteří věděli, jaké vzorky soutěží (nikoli v jakých sklenicích jsou nality).

Z výsledků je patrné, že kromě prvního a posledního vzorku jsou rozdíly v celkovém hodnocení velmi malé (do 6 bodů se rozložilo 5 vzorků). Pozoruhodné, vzhledem k tomu, že podobný trend se vyskytnul i v předešlém kole. Pokud se ale podíváme na hodnocení jednotlivých degustátorů, můžeme vidět podstatné rozdíly zejména v nastaveném měřítku hodnocení (někteří degustátoři použili obecně lepších známek, jiní hodnot 8 a dokonce 9!). Rozpětí známek již tak rozdílné nebylo, kromě jednoho degustátora se všichni vešli do 4 stupňů.

Po vyškrtnutí nejlepší a nejhorší známky by si o dvě pozice polepšily v „jedenáctkách“ velmi dobře hodnocené Krušovice, jinak by bylo pořadí zachováno. První místo Radegastu může být pro někoho překvapivé, pro jiného nikoli, všichni degustátoři ho ale hodnotili kladně, tedy bez přílišných vad. Jasně poslední místo Budvaru se dle mého názoru jeví více překvapující, mé ohodnocení by však se vzpomínkou na „zeleninový nádech“, a to i nyní s odstupem času, zůstalo na čísle 8 z 9 možných.

Závěrem je třeba říci, že v tomto kole soutěžily obecně horší vzorky (dle hodnocení degustátorů), a proto doufám, že poslední základní kolo, které se uskuteční 23. května opět na Kulečníku, nabídne souboj piv lepší, pestřejší a osobitější chuti.

Zapsal Martin Vonička


Třetí kolo anonymních degustací desetistupňových piv na Kulečníku u Hrocha

Přesně 14 dní po druhém kole, tedy 23. května, se příznivci dobrého piva opět sešli na Kulečníku u Hrocha na harcovských kolejích, aby okoštovali dalších 7 vzorků, které se dají sehnat v obchodech po Liberci a jeho okolí. Vzhledem k nižšímu počtu nabízených desítek v této oblasti bylo třeba pro 2 vzorky dojet do Prahy (Ferdinand, Chodovar ). Stejně jako při předešlých kolech bylo připraveno k zakousnutí na neutralizaci chuti bílé pečivo a 30% eidam.

Třetí kolo se odehrálo opět za účasti pouze pěti degustátorů, což ovšem nic nezměnilo na příjemném večeru a zajímavých výsledcích. Na obrázku níže můžeme vidět vzorky, které se účastnily tohoto kola, a zleva doprava také pořadí. V tabulce pod obrázkem je poté bodové ohodnocení (stejně jako v předešlých degustacích se bodové hodnocení odvíjelo od tzv. Hrochovy stupnice) jednotlivých degustátorů a výsledné průměrné známky, které jsou hlavním ukazatelem kvality celého kola. Toto kolo lze z tohoto pohledu celkově hodnotit jako průměrné a do jisté míry velmi vyrovnané. Prvních 5 vzorků se totiž v celkovém počtu vešlo do pouhých 4 bodů. Zbylé 2 vzorky skončily naopak hluboko v poli poražených.

Překvapivé pořadí
Překvapivé pořadí

Díky využití značné části šíře Hrochovy stupnice všemi degustátory zůstává pořadí stejné i po vyškrtnutí nejlepší a nejhorší známky. Po úspěchu prazdrojských zástupců Gambrinusu a Radegastu v předešlých kolech obsazují zástupci této společnosti vrchní pozice i v tomto, dokonce první dvě, a to i přes to, že nikdo ze zúčastněných degustátorů není skalním fanouškem výrobků Plzeňského Prazdroje. Je třeba říci, že tato piva se na čelních místech umístila zejména díky neutralitě chuti. To znamená, že vesměs nedisponují žádnou výraznější chutí, tím pádem ani pachutí, kterou naopak silně disponoval, alespoň pro mne překvapivě, jinak dobře pitelný a příjemně osobitý Rohozec. Pravděpodobně to v Malém Rohozci s osobitostí desítky poněkud přehnali. Větší pivovary či společnosti pak tradičně sází na europivní (ne)vůni a (ne)chuť. Potvrdilo se tedy jen to, co v minulých kolech, tj. velmi malá schopnost běžně sehnatelných lahvových piv odlišit se od jiných (euro)piv chutí a nikoli pachutí. Na druhou stranu ale můžeme být za každou snahu odlišit se (i když často se špatnými výsledky) jenom rádi.


PořadíNázevD1D2D3D4D5CelkověPrůměr
1.Klasik43635214,2
2.Primus44446224,4
3.- 4.Chodovar65453234,6
3.- 4.Bertold34565234,6
5.Pardál33567244,8
6.Ferdinand75874316,2
7.Rohozec57688346,8

Pozn.: Tučně je vyznačen degustátor, který věděl, jaké vzorky soutěží (nikoli v jakých sklenicích jsou nality).

Vzhledem k omezenému počtu vzorků, jež se dají sehnat v našem regionu, touto degustací končí základní část a tento týden se již uskuteční finálové kolo, které může být po domluvě doplněno testem pitelnosti vítězů či dalšími „nadstavbovými“ koly (setkáními), které mohou vzorky lépe přiblížit. O dalším vývoji anonymních degustací na Kulečníku u Hrocha budeme pochopitelně informovat.

Zapsal Martin Vonička



[Jan Klajl] [Zobrazeno 9443x] [5. červen 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Luke

neděle, 10. červen 2012
19:34

Proc nemate v degustaci v soucasne dobe asi nejlepsi ceskou desitku z Kacova???


napsal(a): Luke (Drakma4nohy(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pondělí, 11. červen 2012
12:38

hroch

to Luke: Byla to liberecká degustace z piv sehnatelných v Liberci a pár piv kluci doplnili sice v Praze, ale na kácov zrovna nenarazili. Kácov považuju taky jako jedno z nejlepších, ale původní plán těchto degustací byl zmapovat kvalitu piv v běžné prodejní síti-takže hlavně super-hypermarketech.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
21:21


posted by: Inzerce

hroch

pátek, 8. červen 2012
11:56

hroch

než bude článek tak jen krátce finále desítek vyhrál Konrad, před Klásterem a na shodném třetím místě skočil Gambrinus výčepní a Klasik.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 8. červen 2012
18:39

Dwarf

to hroch: co dělá Klasik mezi desítkami??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

pátek, 8. červen 2012
22:40

Chody

to Dwarf: Proto jsem změnil název článku na "výčepní" :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

neděle, 10. červen 2012
18:10

hroch

to Dwarf:Já jsem dělal v zimě degustace dbanáctek a taky jsem i záměrně doplnil několika jedenáctkama a dalšíma piva u kterých nevíš co to je. V případě dvanáctek, respektive ležáků bylo důležitý mít těch piv 32 na čytři základní kola. Ty výčepní dělali mladí kluci a taky doplňovali na určitý počet vzorků. Jinak pokud nemám laboratorní rozbor, anebo to pivovar neuvádí, nevím co je desítka co devítka u výčepních, a co jedenáctka a dvanáctka u ležáků. Jo a ten Klasik porazil alespoň u našich chuťových buněk mnoho jiných piv. Skončil na třetím a v případě redukovaného počtu bodů jen o jeden bod na čtvrtém místě.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 7. červen 2012
11:35

hroch

Musím doplnit, základní kola degustace desítek, nejsou zas tak velkým trápením jako byly základní kola ležáků. Celkově desítky jsou již natolik sterilní že je velmi malý výskyt nepříjemně osobitých vzorků. Chybí sice taky výrazně zajímavé vzorky a je mnohem složitější vzorky bodama rozlišit, ale celkový dojem večera bych vždy přirovna k semifinále ležáků, kde už to nejhorší bylo odděleno ze základních kol.
Jsem zvědav na dnešní finále ale hlavně pak na zkoušku pitelnosti.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.06.2012 ve 11:39:49


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI