Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Degustace pivoték


Degustace pivoték

Degustace pivoték

Někdy v dubnu, vlastně už možná v době, kdy jsme zakládali Pivní revizní komisi, přišel Bejček s nápadem, že by bylo dobré oddegustovat pivotéky, tj. jak se pivotéky o prodávaná piva starají. Je totiž nesporným faktem, že okamžikem, co je pivo stočeno, tak už jenom ztrácí na kvalitě, alespoň se toto týká českých ležáků.

Hodně jsme diskutovali o metodice výběru piv z pivoték. Názory se pohybovaly od naprosto liberálních, kdy by pivotéka sama vybrala jakékoliv pivo, naproti tomu pak byly názory, že by měla být předem určená značka piva. Nakonec bylo rozhodnuto, že se zakoupí po dvou předem určených pivech napříč pražskými pivotékami.

Aby bylo možno při degustaci co nejvíce rozpoznat chyby vzniklé při skladování, tak byla zvolena piva co možná nejpřírodnější – Kácov a Chotěboř. Původně jsme chtěli degustovat pět pivoték, ale Sekal, který i tentokrát měl nákup na starosti, říkal, že byl děsný problém, aby v rozhodný okamžik měly vybrané pivotéky na skladě ony dva vybrané druhy piva. Proto mezi čtyřmi degustovanými podniky byla i nápojka Charvát z Dejvic, plnohodnotné pivotéky pak byly Base Camp , Pivo a párek a Pivní rozmanitost .

Tentokrát nebyl nikdo volný z řad personálu První pivní tramwaye na nalévání a roznášení vzorků (alespoň jsme tím každý ušetřili pade), takže jsem se toho chopil já.

Vzorky určené k degustaci
Vzorky určené k degustaci

Výsledky jednotlivých piv pak jsou následující:

číslovzorkyDMShodnocení degustátorůbodypořadí
1Kácov Pivní rozmanitost15.7.20127, 5, 7, 4, 7, 4, 5, 5447
2Kácov Base Camp15.7.20123, 5, 5, 3, 3, 4, 5, 4321
3Chotěboř Charvát Dejvice29.7.20125, 5, 5, 3, 6, 4, 5, 4374
4Kácov Charvát Dejvice15.7.20125, 4, 4, 4, 3, 5, 3, 6343
5Chotěboř Pivo a párek12.8.20126, 6, 5, 5, 5, 6, 7, 5458
6Chotěboř Base camp12.8.20126, 5, 4, 4, 4, 7, 7, 3405
7Chotěboř Pivní rozmanitost12.8.20125, 7, 4, 3, 5, 6, 6, 5416
8Kácov Pivo a párek15.7.20124, 5, 4, 2, 3, 6, 4, 5332

Pořadí degustátorů: Felčar, Střevlat, Rosťa, Henri, Monika, Petr, Sekal, Tomáš


Nicméně primárně nebyly hodnoceny značky, ale byly hodnoceny pivotéky, a proto po součtu bodů piv ze stejné pivotéky je pořadí následující:

pořadípivotékabody
1Charvát Dejvice71
2Base Camp72
3Pivo a párek78
4Pivní rozmanitost85
A už se degustuje
A už se degustuje

Výsledky lze označit za velice překvapivé. Vítězem je primárně na pivo nespecializovaný nápojový obchod Charvát Dejvice, který z hlediska ceny je jednoznačně nejlevnější. Naopak na opačném protipólu stojí Pivní rozmanitost, kde obě degustovaná piva opravdu za moc nestála, mezi pivy obsadila šesté a sedmé místo.

Ještě jedna skutečnost by měla být na závěr zmíněna. Po skončení degustace jsme dopíjeli lahváče určené na případný rozstřel a Střevlas si všiml, že jeden kácovský lahváč nemá zelenou etiketu (dvanáctky), nýbrž ta je hnědá (jedenáctka), jednalo se o lahváče zakoupené v Base campu. Sekal, který vzorky kupoval, si nasypal popel na hlavu, nás ostatní to pobavilo a zejména pak zjištění, že zrovna tohle pivo vyhrálo. I já bych si také mohl trochu onoho popele nasypat na svoji pleš, protože jsem při nalévání tuto skutečnost neodhalil; mohu to ale svést na Bejčka, ten má totiž v zázemí dost šero. Aspoň že oba Kácovy byly z kategorie ležáků.

Já jsem si z degustace udělal tyto závěry:

  • v šesti z osmi vzorků jsem s různou intenzitou cítil tzv. oxidační chuť, která by neměla být v pivě přítomná, tuto pachuť mají stará piva,
  • světelná chuť přítomná nebyla,
  • potvrdilo se mi tušení, že Chotěboř jde svou kvalitou dolů,
  • v pivotékách se piva patrně málo točí.

Teď se na období prázdnin odmlčíme a v září zase hurá na degustace. Jedna z dalších degustací patrně bude, že necháme v předem určené pivní kategorii výběr piva plně na pivotéce, sice pak výběr bude spotřebitelsky neobjektivní, ale třeba dojdeme k odlišným závěrům.



[Felčar] [Zobrazeno 8142x] [12. červenec 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 32] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Aleš

úterý, 18. září 2012
11:51

Jestli budete mít cestu do Brna tak se stavte do pivotéky Pivo a Beer - http://www.pivoabeer.cz/


napsal(a): Aleš (exs(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Bejček

úterý, 7. srpen 2012
15:46

Bejček

Zdarec !

Jen jsem chtěl upřesnit tu svoji geniální :D myšlenku s Hitparádou pivoték, neb mi přijde, že to zde ne úplně jasně zaznělo. Nápad byl asi takový, že se koná po republice mnoho různých degustaček, ale že se nedělá žádná, která by

za 1. Zviditelnila pivotéky
a za 2. Vybrala ty nejlepší, neb co si budem povídat, není pivotéka jako pivotéka, že.

Chce to jen navštívit v Praze a okolí cca 5-6 hlavních pivoték a oslovit je s myšlenkou Hitparády pivoték s tím, že piva budou vybírat ony a my si jen zvolíme pivní kategorii, styl... Tzn. dáme jim dva měsíce DOPŘEDU vědět, co že to chceme ochutnávat a pak jen za ty dva měsíce v daný den se pivotéky objedou a pivo JIMI vybrané se v počtu 4 ks nakoupí - např. za jejich nákupku to, aby se taky na tom nějak zúčastnily ::lol .

Takže například jim řekneme : Za dva měsíce chceme ochutnat pšeničné pivo světlé do max. 5,5% alk. v Česku vyrobené, nebo anglický ale polotmavý zase do ...%alk., pak holandský wit...%, pak německý bock ...%, americkou IPA ...%, jakýkoliv stout, atd., atd. Sami si dosaďte co vše se dá takto ochutnat :D . No mraky sqělých pif...

Tzn. nešlo mi primárně o to, že se nakoupí všude stejné pivo či dvě a ty se budou srovnávat co se skladování atd. týče :-? , jak to Tomášové :) minule udělali, ale naopak ať výběr udělají ony pivotéky a degustátoři vyberou vítěze. Je jisté, že zvláště ze začátku (první dvě či tři zadání) se bude na prvních místech tísnit asi vícero pivoték, neb vyberou-mají podobná piva, ale postupem času se některá v té Hitparádě pivoték bude vyprofilovávat jako nejlepší, respektive ta pivotéka, která umí sehnat na zadanou kategorii ta nejlepší piva v té které zadané kategorii...

A co bychom chtěli vědět víc :) ??? Mě bude opravdu stačit, když budu vědět, že sice musím jet třeba přes celou Prahu někam do HorníDolní, ale že právě tam pivu opravdu rozumějí, umí ho vybrat a poradit !!!

A o to mi šlo hlavně.

JBS.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.08.2012 ve 15:53:27


napsal(a): Bejček [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:09


posted by: Inzerce

Sekal

úterý, 17. červenec 2012
22:39

Sekal

K článku bych jen dodal, že i v Base Campu je dost šero a že na vině je možná i skladování u mne doma v lednici, neboť jsem vzorky kupoval v různé dny. Stran nedostatku vzorků mohu jen konstatovat, že v ZČ nebyly Chotěboř s Kácovem k dostání poměrně dlouhou dobu; na Pivní Galerii jsem zapomněl; primární zadání znělo pivotéky, což Kaňka nesplňuje stejně jako Charvát, avšak do Dejvic to mám blíž a notně se zde zásobuji Krakonošem a Vyškovem.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Pivnírozmanitost D.Bílková

pátek, 13. červenec 2012
14:51

Díky za zveřejnění výsledků vaší degustace. Nicméně si myslím, že tyto výsledky nejsou zcela objektivní. Předpokládám, že každý nakupuje piva z jiných zdrojů, někdo přímo z pivovaru, někdo z velkoobchodu, kde samozřejmě piva nějakou dobu jsou skladována.Myslím si, že mnohem objektivnější je pro příští degustaci vybrat nějaký menší pivovar (Matuška, Kocour, Únětice, Radniční...), kdy dodavatelem je přímo pivovar a pak budou piva skutečně degustována s ohledem na kvalitu skladování. Každopádně i tyto výsledky jsou k zamyšlení....díky :-))


napsal(a): Pivnírozmanitost D.Bílková [Odpovědět]

Felčar

pátek, 13. červenec 2012
15:03

Felčar

to Pivnírozmanitost D.Bílková: Dobrý den, jak už jsem uvedl, tohle je jedna ojedinělá degustace, proto rozhodně nelze závěry zobecňovat; samotného mě zejména v případě Pivní rozmanitosti výsledky překvapily, vím, že se o pivo staráte dobře. Jak už jste uvedla, senzorický profil piva může být negativně ovlivněn už předtím, než to dorazí do pivotéky. To ale konečný spotřebitel až zase tak moc neřeší.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 13. červenec 2012
15:14

Mosquit

to Pivnírozmanitost D.Bílková:
Degustovat zrovna jmenovana piva by asi uplne fer take nebylo, protoze zrovna tato mate v PR (stejne jako vsude jinde) v lednici, zatimco vetsina ostatnich byva volne po regalech ;)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Sekal

úterý, 17. červenec 2012
22:32

Sekal

to Pivnírozmanitost D.Bílková: Výsledky degustace bych nepřeceňoval, podle mne ukazují jediné - jasnou převahu Kácova nad Chotěboří. Váš nápad s minipivovary je jistě zajímavý, ovšem těžko realizovatelný, nevím, v kterých pivotékách bych sehnal Radniční, Kocoura nebo Únětice v rámci několika dní.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 13. červenec 2012
10:02

jiri.kana

Zajímavé. Takže všechny Kácovy byly s DMT 15.7. Čili rozdíly lze přisuzovat buď dopravě nebo skladování, teorie "v pivotékách se piva patrně málo točí" tímto padá.
Mimochodem, zkoušel jsi to prohnat nějakou statistikou? Myslím, že statisticky průkazně se budou lišit jen varianty Kácov Pivní rozmanitost a Chtěboř Pivo Párek a to ještě jen od varianty Kácov Base Camp (což byla, jak píšeš, jedenáctka).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Felčar

pátek, 13. červenec 2012
10:30

Felčar

to jiri.kana: Statistikou jsem to neproháněl, vědecké přístupy si schovávám do práce :o Budu ale polemizovat; teorie, že se pivo v pivotékách málo točí, tím rozhodně nepadá. Myslím, že pivo během distribuce nejvíce trpí právě v obchodě (nápojka či pivotéka), nejméně pak ve velkoskladech či přímo skladech pivovarů (nižší teplota a hlavně méně světla), takže co nejkratší pobyt v nápojce a rychlé vylifrování odtamtud má kladný vliv na senzorické vlastnosti lahváče.
Bohužel ale DMT nám neřekne, jak dlouho pivo bylo umístěno v pivotéce či nápojce.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 13. červenec 2012
10:51

jiri.kana

to Felčar:Jo, na tom vlastně taky něco bude.

Čili Kácovu se v Pivní rozmanitosti moc dobře nedaří, zatímco Chotěboř to tam snáší vcelku obstojně. Třeba přijdou na to, kde se mohla stát chyba a zjednají nápravu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Michal V.

pátek, 13. červenec 2012
14:13

to Felčar: Mohu hodnotit asi jen Pivní rozmanitost, kde mě zaujalo, že obchod vypadá zvenku celkem nepřívětivě, následně mi došlo, že obchod je zatemněn, aby skladovaná piva netrpěla. Nevím, jak je to v jiných pivotékách, ale v případě PiRo jsem si až říkal, že tím zatemněním si zvenku ve jménu kvality piva dosti škodí. Chci tím říct, že v Pivní rozmanitosti jim na skladování záleží a podřizují tomu i méně líbivý vzhled obchodu.


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

Felčar

pátek, 13. červenec 2012
14:56

Felčar

to Michal V.: Snad to nebude vypadat jako dehonestace naší degustace, ale nepřipisujte výsledkům větší váhu, než mají. Aby to bylo nějak průkazné, tak by se to muselo několikrát opakovat. Zcela nejobjektivnější by bylo pod nějakou záminkou zavézt vybrané pivotéky čerstvě stočenými lahváči a po určité době si pro ně přijet. Ale to už jsme hodně mimo realitu.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

DAN X

pátek, 13. červenec 2012
20:43

to Felčar: Dodavatelem všech pivoték v Praze je velkoobchod Marek,v Českém Brodě, místní část Liblice http://www.sklad-napoju.cz/ . Když projdete velké množství pivoték v Praze a najdete pivo stejné značky, stupňovitosti a dmt, můžete průkazně degustovat senzorické změny v kvalitě piva skladovaného v nákupních místech. Nákupní místa, pivotéky - jsou jedním ze dvou výsledků této rovnice, ne zadáním. Druhým výsledkem je samozřejmě konečná kvalita posuzovaného vzorku :-)


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Felčar

pátek, 13. červenec 2012
23:47

Felčar

to DAN X: Byť jsem od pana Marka bral pár soudků, tak nikdy jsem u něj nebyl. Můžete prosím napsat něco bližšího, za jakých podmínek skladuje lahváče? Zajímá mě zejména teplota a množství světla. A dík moc za stávající informace.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

DAN X

sobota, 14. červenec 2012
09:02

to Felčar: Pivo skladuje v přízemních halách, myslím že žádné chlazení nepoužívá. V areálu je i prodejna, otevřeno mají v pracovní dny do 16 hodin. Doporučuji návštěvu, žádná pivotéka v Praze a okolí nenabízí tak velký výběr českých piv z průmyslových pivovarů. Občas spolupracují s dovozci belgických piv a také jsem tam kdysi zahlédl Schlenkerlu.


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Chody

sobota, 14. červenec 2012
15:39

Chody

to Felčar: Já nemám od jednoho pivovarského zrovna nejlepší reference na pana Marka :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Mosquit

sobota, 14. červenec 2012
07:54

Mosquit

to DAN X:
Třeba Konráda vozí ke Kaňkům přímo pivovar (to také ale není pivotéka, ale spíš nápojka), zatímco jinde ho berou z velkoobchodu - tam by to tak průkazné nebylo...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

DAN X

sobota, 14. červenec 2012
09:13

to Mosquit: Ano určitě jsou místa kam jezdí přímo z pivovaru, ale tam se bude zřejmě jednat především o odběratele KEG, velká nákupní centra a právě ty Vámi zmiňované nápojové obchody nabízející celé portfolio pivovaru. Pražské pivotéky nabízejí většinou jenom ležáky a speciály, odebírají často jenom po jedné přepravce, nebo deseti kusech.


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Milan

sobota, 14. červenec 2012
20:07

Milan

to Chody: Já jsem V Liblicích nikdy osobně pana Marka asi ani nezahlédl, ale nákup je tam příjemný, nikdy se mi nestalo, abych byl nějak omezovám, když jsem si kupoval třeba 30 různých vzorků po 2 pivech. Ani se mi snad nestalo, že bych dostal nějaké pivo po konci záruky. Cena se mi zdá přiměřená. Podobně jsem spokojen i s prodejnou U Kaňky v Libni, ti měli na jaře velké problémy s rekonstrukcí tramvajové trati a vozovky, díky výkopům se tam prakticky nedalo zajet a když jim některá piva "propadala", prodávali je se slevou.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Vašek

neděle, 15. červenec 2012
20:56

Vašek

to Chody: Já taky ne.Doporučil jsem ho Zdendovi(Zdenda má Farmářskej vobchůdek na Vinohradech a protože nájem tam je poměrně velkej,po nekonečně dlouhých debatách jsme došli k názoru,že razantní rozšíření pivní nabídky je nevyhnutelné).Pan Marek se na maily ohledně závozů piva vůbec neobtěžoval reagovat,spolupráce se podařila navázat teprve po telefonickém kontaktu,během hovoru pořád něco jedl,mlaskal,působí dojmem s prominutím že je to nějakej křupan.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 12. červenec 2012
23:15

Dwarf

tak nevím, buď nechápu psaný text nebo je špatně tabulka... "Pivní rozmanitost, kde obě degustovaná piva opravdu za moc nestála, mezi pivy obsadila šesté a sedmé místo" - já vidím 1. a 7. místo; bodový součet taky souhlasí...??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pi

pátek, 13. červenec 2012
07:18

pi

to Dwarf: První pořadí bylo zřejmě pořadí vzorku při degustaci, přejmenoval jsem to na číslo...


napsal(a): pi [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 13. červenec 2012
09:50

Dwarf

to pi: ok, ted uz je mi to jasny, jaxem videl v 1. sloupci poradi, mel jnsem to za vysledek…


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Vašek

čtvrtek, 12. červenec 2012
21:44

Vašek

Pánové,v Pivní Rozmanitosti z výsledků Vaší degustace asi radost mít nebudou :)


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Pivnírozmanitost D.Bílková

pátek, 13. červenec 2012
14:54

A budete se divit, výsledky nám nevadí...:-). Jelikož víme, že u nás piva relativně hodně rotují (objednáváme minimálně jednou týdně po malém množství)a nejsou vystavena přímému světlu... Degustace je pro nás minimálně k zamyšlení...:-)


napsal(a): Pivnírozmanitost D.Bílková [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 12. červenec 2012
18:48

jiri.kana

Tady mi chybí ještě údaj o DMT těch vzorků.
To, že nejlepší pivo je tam, kde je nejlevnější, docela dává smysl. Nižší cena znamená pravděpodobně větší prodeje, tedy větší šanci na to, že pivo bude čerstvé.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 12. červenec 2012
20:15

Felčar

to jiri.kana: Jsem trubka, poslal jsem Chodymu text se starou verzí tabulky. Pořadí DMT je následující:
15.7.2012
15.7.2012
29.7.2012
15.7.2012
12.8.2012
12.8.2012
12.8.2012
15.7.2012


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

pi

pátek, 13. červenec 2012
07:17

pi

to jiri.kana: DMT = DMS :)


napsal(a): pi [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 13. červenec 2012
09:35

jiri.kana

to pi:V pohodě, to je dimetylsulfid, ten k pivu taky patří :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 12. červenec 2012
17:40

Felčar

Jenom dodám, že autorem fotek je Rosťa, nějak tahle informace vypadla.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 12. červenec 2012
19:18

Chody

to Felčar: Jo byl uveden u fotogalerie, ale tam koukám není autor vůbec vidět, tak příště budu psát do popisku...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 12. červenec 2012
16:45

Mosquit

Škoda, že jste nedojeli i ke Kaňkům, tam tohle taky mají (a jistě i jinde...) a výsledky by mě zajímaly.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI