Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní turistika v České republice 3.: Pivovary v krajích


Pivní turistika v České republice 3.: Pivovary v krajích

Pivní turistika v České republice 3.: Pivovary v krajích

Už víme, co znamená, když se řekne pivní cestovní ruch. Pojďme se podívat, jak si v této jistě bohulibé činnosti vedou jednotlivé kraje naší krásné vlasti...

V Praze se nachází průmyslový pivovar Staropramen a 14 minipivovarů. Vaření piva má v Praze historickou tradici, zmiňují se o něm již listiny z 11. století. Chmel se dokonce dlouhou dobu pěstoval i na pražských vltavských ostrovech. Praha patří spolu s Plzní a Českými Budějovicemi mezi tři největší producenty piva v České republice.

Staropramen (Foto: Pivovary Staropramen)
Staropramen (Foto: Pivovary Staropramen)

Samotný Pivovar Staropramen ročně vyrábí přes dva milióny hektolitrů piva. Pražské minipivovary nemohou objemem výroby Staropramenu konkurovat, nicméně jsou konkurenceschopné pro svou jedinečnost nabídky. Důkazem je například Pivovar U Fleků, který v Praze vaří pivo již od roku 1499. Minipivovary se snaží přilákat zákazníky nejen svým speciálním pivem, ale i nabídkou jídel podle staročeských receptů, a proto patří restaurace pražských minipivovarů mezi vyhlášené podniky, zvláště mezi zahraniční klientelou.

Minipivovar Strahov (Foto: Klášterní pivovar Strahov)
Minipivovar Strahov (Foto: Klášterní pivovar Strahov)

V roce 2010 byla v Praze otevřena restaurace nazývající se „Prague Beer Museum,“ která nabízí 30 druhů piva pocházejících z různých českých malých pivovarů. Tento podnik má více než 100 míst a většinu klientely tvoří zahraniční návštěvníci. Ubytování pro své hosty nabízí pivovary U Medvídků a U Bulovky. Exkurzi pivovaru organizuje Klášterní pivovar Strahov a Novoměstský restaurační pivovar. V červenci 2011 se konal v Praze první ročník festivalu pivních speciálů „Beerketa.“ Kromě ochutnávky piv z minipivovarů celé České republiky byl na festivalu program setkání se sládky z minipivovarů a přednáška o vaření piva.

V restauraci (Foto: Plzeňský Prazdroj)
V restauraci (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Ve Středočeském kraji je 10 průmyslových pivovarů a 13 minipivovarů. Pivovar Velké Popovice nabízí pravidelné celoroční exkurze nejen pro předem objednané organizované skupiny, ale i pro individuální návštěvníky. Návštěvnost pivovaru každým rokem roste, přičemž nejvýraznější je nárůst u ruských návštěvníků. Pivovar pravidelně vítá i návštěvníky z Německa, Anglie a Maďarska. V kraji se pravidelně konají Středočeské pivní slavnosti, které mají zviditelnit a propagovat malé středočeské pivovary. Kromě toho místní pivovary organizují vlastní akce jako Břevnovské posvícení pivovaru Herold nebo Den Kozla pivovaru Velké Popovice. V Černokosteleckém zájezdním pivovaru lze navštívit pivovarské muzeum.

Pivovar Velké Popovice (Foto: Plzeňský Prazdroj)
Pivovar Velké Popovice (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Na území Plzeňského kraje se nacházejí 3 průmyslové pivovary a 10 minipivovarů. Plzeňský kraj se pyšní dlouhou a bohatou pivovarnickou tradicí. V Plzni se vaří pivo od dob založení města, tj. od 13. století. V roce 1838 se měšťané rozhodli společně vybudovat nový moderní pivovar a zajistit tak výrobu kvalitního plzeňského piva. Sládek Josef Groll uvařil v říjnu 1842 unikátní produkt – spodně kvašený světlý ležák. Na jeho oslavu a uvaření první várky tohoto piva se každoročně v Plzni pořádá Pilsner Fest. Plzeňský Prazdroj je největším exportérem českého piva s vývozem do padesáti zemí celého světa. Hlavními značkami Plzeňského Prazdroje jsou Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel s výstavem kolem 8,5 miliónů hektolitrů ročně, což je podstatný díl celkového výstavu piva v České republice, který se pohybuje kolem devatenácti miliónů hektolitrů piva ročně. Plzeňský Prazdroj nabízí skupinové i individuální exkurze, provozuje pivovarské muzeum a organizuje bohaté kulturní akce, jako je již zmíněný Pilsner Fest nebo Legendy Pilsner Urquell, Gambrinus Vás baví celý rok či Léto v Prazdroji.

Brána Plzeňského Prazdroje (Foto: Plzeňský Prazdroj)
Brána Plzeňského Prazdroje (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Již od roku 2008 pořádá Pivovarský dvůr Purkmistr největší festival malých a středních pivovarů Slunce ve skle. Každoročně se festivalu zúčastní kolem čtyřiceti pivovarů. Vyhledávaným turistickým místem je též historický areál rodinného pivovaru v Chodové Plané, který svým návštěvníkům nabízí atraktivní prostředí stylové restaurace situované v části skalního labyrintu pivovarských sklepů. V areálu pivovaru se nachází i pivovarské muzeum a originální pivní lázně. Na objekt pivovaru navazuje pivovarská zahrada, která je místem konání tradiční slavnosti piva a závodu mistrovství Evropy v koulení pivních sudů. Od roku 1992 se v Nepomuku u Plzně konají každoroční Nepomucké pivní slavnosti, na kterých se představuje přes padesát pivovarů, které zde prezentují neobvyklé pivní speciality běžně se na trhu nevyskytující.

Koulení sudů v Chodovaru (Foto: Chodovar)
Koulení sudů v Chodovaru (Foto: Chodovar)

V Jihočeském kraji se nachází 6 průmyslových pivovarů a 4 minipivovary, které spojuje Jihočeská pivní stezka, jejíž založení iniciovala Jihočeská centrála cestovního ruchu. Jihočeské město České Budějovice je v českém pivovarnictví unikátem, protože jsou zde dva na sobě nezávislé velké pivovary – Budějovický měšťanský pivovar a Budějovický Budvar. Budějovický Budvar má výstav přes milión hektolitrů ročně, Budějovický měšťanský pivovar přes sto padesát tisíc hektolitrů ročně. Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v České republice (po Prazdroji a Staropramenu), přičemž není součástí žádného mezinárodního koncernu.

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar (Foto: Budějovický Budvar)
Návštěvnické centrum pivovaru Budvar (Foto: Budějovický Budvar)

Pivovar Eggenberg v Českém Krumlově organizuje pravidelné exkurze pro individuální i skupinové návštěvníky. Pivovarský dvůr Zvíkov nabízí svým návštěvníkům ucelený balíček služeb s názvem Noc v pivovaru, v třeboňském pivovaru Bohemia Regent se konají každoročně pivní slavnosti. Třídenní pivní slavnosti v protivínském pivovaru Platan se konají již od roku 2000, součástí programu jsou i prohlídky pivovaru a burza pivních kuriozit.

V pivovaru Protivín (Foto: Pivovary Lobkowicz)
V pivovaru Protivín (Foto: Pivovary Lobkowicz)

V Karlovarském kraji se nenachází žádný velký průmyslový pivovar, proto se tento kraj snaží podpořit budování malých rodinných pivovarů, a to prostřednictvím partnerských smluv pro zájemce, kteří chtějí minipivovary otevřít a provozovat. Tyto partnerské smlouvy zvyšují možnost čerpání zdrojů z fondů Evropské unie. Budování minipivovarů v Karlovarském kraji je zařazeno i do programu rozvoje Karlovarského kraje.

Pivovar Permon Sokolov (Foto Permon Sokolov)
Pivovar Permon Sokolov (Foto Permon Sokolov)

V Ústeckém kraji jsou 3 průmyslové pivovary a 5 minipivovarů. Město Žatec je centrem Žatecké chmelařské oblasti a sídlem chmelařských organizací. V Žatecké chmelařské oblasti je pěstován s tisíciletou tradicí tzv. Žatecký chmel. Na základě nařízení Komise č. 503/2007 ze dne 8. ledna 2007 bylo označení Žatecký chmel zapsáno do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení. Názvem Žatecký chmel může být označen pouze jemný aromatický chmel Žatecký poloraný červeňák vypěstovaný v Žatecké chmelařské oblasti. Logem označené produkty mají prokázané vlastnosti vyplývající výlučně z rázu krajiny a schopností producentů v oblasti produkce, se kterou jsou spojeny.

Česání chmele (Foto: Holba Hanušovice)
Česání chmele (Foto: Holba Hanušovice)

V Žatci bylo v roce 2010 otevřeno turistické centrum s názvem Chrám chmele a piva, které organizuje různé akce související s pivovarnictvím v regionu, jako je např. „Žatecký PIVO CUP.“ Chrám chmele a piva mimo jiné spolupracuje při budování plánované Chmelařské cyklostezky ze Žatce do Litoměřic. Město Žatec s propagačním označením „Místo, kde je pivo doma!“ od roku 1957 každoročně pořádá Žateckou dočesnou, která navazuje na staleté chmelařské tradice města, symbolicky zakončuje sklizeň chmele v regionu a slavnostně uzavírá kulturní Chmelařské léto.

Dočesná (Foto: Dočesná)
Dočesná (Foto: Dočesná)

Pivovar Velké Březno nabízí prohlídky pivovaru i pro jednotlivce. V Mostě se návštěvníci mohou zúčastnit mosteckých pivních slavností pivovaru Mostecký Kahan.

V Libereckém kraji jsou 3 průmyslové pivovary a 3 minipivovary. Pivovar ve Svijanech patří k nejstarším českým pivovarům a za rok 2009 se též stal nejziskovějším producentem piva v České republice v přepočtu na jeden prodaný půllitr piva. V Libereckém kraji se konají známé pivní slavnosti jako Slavnosti Svijanského piva, slavnosti piva Skalák v Turnově nebo Harrachovské slavnosti pivovaru Novosad. Minipivovar Novosad nabízí exkurze i pro jednotlivce.

Slavnosti svijanského piva (Foto: Pivovar Svijany)
Slavnosti svijanského piva (Foto: Pivovar Svijany)

V Královehradeckém kraji je 5 průmyslových pivovarů a 8 minipivovarů. Pivovar v Nové Pace byl zrekonstruován v duchu původní architektury z roku 1872. Pivovar Broumov kromě prohlídky svého pivovarského muzea nabízí exkurze do pivovaru i pro individuální návštěvníky. V Královehradeckém kraji se konají Krkonošské pivní slavnosti, pivní slavnosti v Miletíně a Slavnosti piva a gulášů v Černé nad Orlicí.

Pivovar Broumov - Olivětín (Foto: Pivovar Broumov)
Pivovar Broumov - Olivětín (Foto: Pivovar Broumov)

V Pardubickém kraji jsou 3 průmyslové pivovary a 5 minipivovarů. V Pardubicích se začalo pivo vařit ještě dříve, než se zde začal péct perník. Pivo se tu prokazatelně vaří již od 14. století, zatímco perník se ve městě začal péct až v 16. století. Pardubický pivovar organizuje každoroční prázdninovou akci Pivní stezky, pivní slavnosti a pro své návštěvníky nabízí pivní lázně.

Pardubický pivovar (Foto: Pardubický pivovar)
Pardubický pivovar (Foto: Pardubický pivovar)

V kraji Vysočina je 5 průmyslových pivovarů a 5 minipivovarů. Na Vysočině se konají kulturní akce jako Bernard fest v Humpolci, Kulturní léto pivovaru Jihlava nebo Pivovarské odpoledne pivovaru Chotěboř. Pivovar Dalešice provozuje pivovarské muzeum a cyklostezku, která vede přímo do pivovaru. V dalešickém pivovaru se v roce 1980 točil film Postřižiny.

Romantika Postřižin
Romantika Postřižin

V Jihomoravském kraji jsou 3 průmyslové pivovary a 8 minipivovarů. Jihomoravský kraj se ve své strategii rozvoje cestovního ruchu zaměřuje na vytvoření produktů gastronomického cestovního ruchu, a to nejen vinařského, ale i pivního. Snaha Jihomoravského kraje je vytvořit komplexní tematicky vymezeného souboru služeb a atraktivit tvorbou propagačních materiálů a jejich distribuce do informačních center, na veletrhy apod.. V Brně je průmyslový pivovar Starobrno a 3 minipivovary - Magistr, Pegas a U Richarda (čtvrtým je samozřejmě Líšeňský - pozn. pi) . Pivovar Starobrno, který patří od roku 2003 do mezinárodního koncernu Heineken, organizuje každoroční den otevřených dveří. Pivovar Černá Hora vybudoval pivní cyklostezku a organizuje každoroční pivní pouť.

Pivovarská restaurace U Richarda
Pivovarská restaurace U Richarda

V Olomouckém kraji jsou 3 průmyslové pivovary a 7 minipivovarů. Pivovar Zubr se spojil s pivovary Litovel a Holba a v současné době má celý podnik PMS úhrnný výstav přes 900 tisíc hektolitrů piva ročně. Ve Svatováclavském pivovaru v Olomouci jsou návštěvníkům k dispozici pivní lázně. Hanušovický pivovar Holba každoročně organizuje pivovarské slavnosti, na kterých si návštěvníci mohou prohlédnout provoz pivovaru a muzeum. Pivovar Litovel organizuje každoroční akci s názvem Litovelský otvírák. Součástí jeho programu je exkurze pivovaru a závod horských kol. Zubrfest jsou pivní slavnosti přerovského pivovaru Zubr spojené se soutěží o nejlepší guláš.

Start Pivovarské čtvrtky (Foto: Holba Hanušovice)
Start Pivovarské čtvrtky (Foto: Holba Hanušovice)

Ve Zlínském kraji je 1 průmyslový pivovar a 6 minipivovarů. V Uherském Brodu je velký pivovar Janáček a minipivovar Balkán. Pivovar Janáček organizuje každoroční pivovarské slavnosti. V minipivovaru Rožnov jsou pivní lázně.

Pivovar Uherský Brod (Foto: Pivovary Lobkowicz)
Pivovar Uherský Brod (Foto: Pivovary Lobkowicz)

V Moravskoslezském kraji jsou 2 průmyslové pivovary a 12 minipivovarů. V pivovaru Ostravar je pivovarské muzeum a exkurze jsou zde pořádány i pro individuální návštěvníky, stejně tak v nošovickém pivovaru Radegast. Pivovar Radegast je jedním z nejmodernějších pivovarů v České republice, byla zde dokončena výstavba cylindrokónických tanků (nejmodernější technologie v úseku hlavního kvašení). Velkým pivovarům Ostravaru a Radegastu se snaží svými speciály konkurovat minipivovary, jejichž počet v kraji neustále roste. Pivovar Radegast pořádá akci Radegast šerpa. V Ostravě Porubě se každoročně konají Porubské pivní slavnosti Chmelobraní. Pivovar Ostravar se stal partnerem hudebního festivalu Colours of Ostrava, na kterém pivovar otevřel pivovarskou školu.

Radegast den (Foto: Plzeňský Prazdroj)
Radegast den (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Tak a máme všechny kraje zmapovány. Některé autorka dle mého názoru vyloženě odbyla, někde jsme se dozvěděli zajímavost, která nám zatím utíkala. Příště se podíváme na pivní stezky a cyklostezky...


Zdroj: Diplomová práce Pivní turistika v České republice

Autor: Ing. Hana Lepková

Katedra Regionální ekonomie a správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, 2012



[Pivní.info] [Zobrazeno 8782x] [18. červenec 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vašek

čtvrtek, 19. červenec 2012
17:43

Vašek

Chtěl bych se autorky tohoto díla zeptat, jak přišla na to, že na Beerketě byla ochutnávka piv z minipivovarů z celé ČR, proboha, vždyť tam bylo okolo 10 stánků !!!, o setkání sládků by se taky dalo polemizovat, to, že si tam sládci pokecali mezi sebou žádnym přínosem pro návštěvníka nebylo a přednáška o vaření piva ? Mohu se zeptat pisatelky, od kolika do kolika hodin se přednáška konala a kdo byl onen přednášející ?


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 19. červenec 2012
10:28

jiri.kana

"Praha patří spolu s Plzní a Českými Budějovicemi mezi tři největší producenty piva v České republice"

S těmi Budějovicemi bych si tak jistý nebyl. V Nošovicích vystaví víc.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:33


posted by: Inzerce

Sekal

středa, 18. červenec 2012
23:32

Sekal

Nemohu si pomoci - bez urážky - celý text mi připadá značně faktografický a navíc nekoherentní.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 19. červenec 2012
10:06

Jana

to Sekal:
Ba,ba, na to, že to má být diplomka, tak opravdu nic moc. Holt, doba se změnila, za mých studiích by něco takového vůbec neprošlo přes komis. Ostatně úroveň už tady byla diskutována, tuším, při 2.pokračování.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.07.2012 ve 10:07:27


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI