Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak se světí pivovar


Jak se světí pivovar

Jak se světí pivovar [p1099]

Jedno z nejvýznamnějších duchovních středisek země České ve středověku, nejstarší mužský klášter v Čechách, založený roku 993 knížetem Boleslavem II. a biskupem Vojtěchem. Všechna výše uvedená přízviska náležejí impozantní stavbě (sice v současné podobě až ze století 18.) v Praze – Břevnově: Břevnovskému klášteru benediktinů. Na zdejším nádvoří se ovšem skrývá stavba o poznání menší a nenápadnější, ale pro milovníky dobrého piva o to zajímavější: Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha.

O pivovaru samotném jsem tu již psala, tak jen pro osvěžení, neboť „trocha historie nikoho nezabije“ a historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Lze předpokládat, že pivovar vznikl brzy po založení kláštera jako součást jeho hospodářského zázemí. Jeho existenci nepřímo dokládá listina z poloviny 13. století, v níž papež Innocenc IV. nařizuje zrušit zákaz sv. Vojtěcha pražským měšťanům vařit v době neúrody pivo na prodej. To bylo možné pouze v klášterním pivovaru. Pivovar, jak už to tak bývá, věky nepřetrval.

Pivovar již v plném lesku
Pivovar již v plném lesku

Na jeho tradici, byť již v jiném objektu, však navázala společnost Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, a.s.. Otevřen byl sice již začátkem července letošního roku, ale v plném lesku (po dokončení stavebních a dalších úprav a vylepšeních) se ocitl až teď, na podzim. A když je na církevní půdě, tak je třeba jej také pro pořádek vysvětit! Na slavnost, konanou dne 26. září, na kterou jsem majiteli pivovaru pozvána, jsem byla i zvědavá. V církevní problematice, na rozdíl od historie, se příliš neorientuji. Ačkoli samotná slavnost svěcení byla plánována na hodinu patnáctou, hosté se scházeli již podstatně dříve.

Hosté už se scházejí
Hosté už se scházejí

Velký zájem byl o pivovar samotný, zejména těch zúčastněných (jak jsem odhadovala) z prostředí nepivního. A to už je „na place“ i hlavní aktér slavnosti - Petr Prokop Siostrzonek, převor administrátor břevnovského kláštera. Ovšem hned se na něj „vrhají“ zástupci všech druhů sdělovacích prostředků. Je však vidět, že pan převor je v tomto zběhlý, poskytne rozhovory na všechny strany a ještě stačí podiskutovat s majiteli pivovaru i dalšími známými. Určitě i o budoucnosti pivovaru a jelikož, jak předpokládám, zástupci církve věštit nemohou, zaujímá „věštecký“ postoj ing. Šuráň. Doufám, že prorocká slova, vložená mu do úst, měl alespoň na jazyku.

Věštecká slova
Věštecká slova

Oficielního zahájení se ujímá za majitele pivovaru ing. Janík a děkuje všem, co se na vybudování a zprovoznění pivovaru podíleli: projektantu ing. Havlasovi, Zlínským stavbám, firmám - PIVO Praha, SVK i firmě ing. Veselky (měření a regulace). Poté už dostává slovo pan převor. Oba pánové stojí na vyvýšeném místě, těsně u varny a pan převor zahajuje svůj proslov slovy: "Tak na takovémto oltáři jsem ještě nestál!“, za což sklidí potlesk přítomných. Smysl pro humor, ale i chvála dobrého piva se prolíná jeho projevem. „Požehnání, to je díkuvzdání, požehnání, to je poděkování“. Žehná tomuto místu i vybudovanému pivovaru, výrobkům tohoto pivovaru i těm, kdož z jeho produktů budou mít užitek.

Na oltáři
Na oltáři

„Pivo je vzácný nápoj, dochází díky jemu k setkání a prohlubování přátelství a ten, kdo se jej napije, nechť se mu dostane ochrany těla i duše“. Pak už jen krátká modlitba, pokropení varny svěcenou vodou a nakonec přípitek. Ten se ostatně musel na přání fotografů profesionálních i amatérských opakovat, aby si jej všichni mohli zvěčnit. Připíjelo se Benediktem, světlou 12°. Ta ostatně byla i na čepu (spolu s 20° Břevnovským Benedict Imperial Pilsnerem, oblíbeným to nápojem pana převora) po skončení oficiální části.

Slavnostní přípitek
Slavnostní přípitek

Osobitý humor prokázal pan převor i posléze u stolu, kdy se probírala historie výstavby pivovaru (a administrativní problémy okolo toho), ale to na něj radši nebudu prozrazovat.

Jak se světilo a posléze slavilo, přiblíží více fotogalerie.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8027x] [7. říjen 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

pondělí, 8. říjen 2012
18:46

Sekal

Ten Amík v oranžovém triku je všude - Base Camp, Slovanská lípa, teď tady...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. říjen 2012
19:20

Jana

to Sekal: To není Amík, leč Argentinec.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:15


posted by: Inzerce

Mosquit

úterý, 9. říjen 2012
07:06

Mosquit

to Jana:
a občas se lze i něco zajímavého dočíst na jeho blogu ( http://www.pivni-filosof.com , většinou v angličtině)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Dan

pondělí, 8. říjen 2012
13:48

Dan

Konečně zase na PI článek o pivu, navíc plný informací a hezkých fotek.
Rád jsem si ho přečetl.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. říjen 2012
15:00

Jana

to Dan:
Děkuji. A snad jsem slova páně převora moc nezkomolila. Sice jsem se snažila si je doslova zapsat, ale v těch polních (pivních) podmínkách z toho vznikla nepříliš čitelná mazanice. Jinak je to člověk s výborným smyslem pro humor. Figuru jeho typu bych si dovedla představit na břevnovských pivních etiketách (jako je tomu u jednoho německého? piva), ale to by u nás asi nebylo průchozí. Byť by to bylo stylové.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI