Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Únětice hlásí: Vánoční speciál naražen!


Únětice hlásí: Vánoční speciál naražen!

Únětice hlásí: Vánoční speciál naražen! [p936]

Státní svátek se dá slavit (či neslavit) různě – v kruhu rodinném, na oficielních oslavách, či na slavnostech rázu komornějšího. A právě jednu z té poslední kategorie jsem si pro letošní 17. listopad vybrala já. Únětický pivovar zval na „Slavnostní naražení speciálu – Únětické vánoční polotmavé 13°“.

Na dejvickém „Kulaťáku“, odkud jezdí (o víkendech zřídka) autobus, jsem poněkud předčasně a tak zbývající čas věnuji prohlídce místního farmářského trhu. Sortiment obvyklý – zelenina, masné a mléčné výrobky, ….atd. Jeden stánek mne však přece jenom zaujal o něco více, sortiment jistě uhádnete. A tak se seznamuji s majitelem chomutovského Království piva. Široký sortiment Vyškovského piva, speciály Jihlavského radničního, Chotěboř, ale i břevnovský Benedikt a mnoho dalších jsou zde k mání. A o zákazníky také nouze není. Tahat s sebou láhve se mi ale nechce (vybrala bych si tady), což ovšem byla osudná chyba. Při cestě zpět už bylo vybráno.

Ze slavnostního naražení
Ze slavnostního naražení

Čas k odjezdu pokročil a tak hurá na autobus. Již sestava cestujících, která na zastávce stála, dávala tušit, že známých se sejde „na místě činu“ opravdu dost. Vrchní sládek Únětického pivovaru, Vláďa Černohorský, mne vítá na zastávce se slovy: „to bude vyloženě pivní autobus“. Pány musím zklamat, cestujícího bude o jednoho méně. Já odjíždím o něco dříve, jinou linkou, abych se ještě trochu prošla před popíjením dobrého moku. Ostatně všichni a mnozí další se nakonec setkáváme v útulné hospůdce Únětického pivovaru.

Jsme tu dobře
Jsme tu dobře

Lokál pozvolna praská ve švech, přípravy na hodinu H vrcholí. Ve 12 hodin se ujímá slova ředitel pivovaru, pan ing. Tkadlec, vítá přítomné u příležitosti státního svátku i svátku zdejšího. Ing. Černohorský, výše zmíněný vrchní sládek, seznamuje návštěvníky s očekávaným pivem. „Nebudu říkat, že jsme starý recept nalezli na půdě, či pod podlahou. Prostě, udělali jsme si ho podle nás!“ Říká, že je překvapen, kolik lidí se sešlo, očekával spíše, že svátek je záležitostí kruhu rodinného. „Ale všichni tady jsme vlastně taková pivní rodina“.

Únětický triumvirát: ředitel, sládek a kmotr
Únětický triumvirát: ředitel, sládek a kmotr

Kmotr nového piva, vydavatel a šéfredaktor časopisu PBA, ing. Borowiec, přeje „novorozenci“ mnoho úspěchů. A pak už nic nebrání, aby starosta obce Únětice, pan ing. Vytiska, slavnostně narazil připravený soudek s Únětickým vánočním speciálem, polotmavou třináctkou a pan ředitel mohl čepovat první, VIP, půllitry. Ještě přípitek gratulantů, ozářený mnoha fotografickými blesky a můžeme ochutnávat i my ostatní.

Pan ředitel čepuje první piva
Pan ředitel čepuje první piva

Nejen ochutnávat výborné (ostatně jako vždycky zde) pivo, ale i některou z místních specialit zvěřinových hodů. A bavit se navzájem, jak jinak, než o pivu, nebo se nechat bavit, třeba harmonikářem Lukášem, hrajícím staropražské, pivní i jiné písně. I o dětské návštěvníky bylo postaráno - hrátky, soutěže a později ještě Vyprávění o kocourovi, připravené agenturou PHB ART.

Zábava je v plném proudu
Zábava je v plném proudu

A kdo ještě neměl oslav přímo v Úněticích dost, mohl se přesunout do vinohradského Café „Decentní dýně“, kde slavnost narážení pokračovala. Včetně večerního posezení s vrchním sládkem. Přidávám se ke gratulantům a přeji „rychlé vypití“ vánoční 13°. A ještě charakteristika vánočního speciálu, přímo z úst vrchního sládka.

Vánoční speciál
Vánoční speciál

Vánoční speciál byl vyroben ze 4 druhů ječného sladu - světlého plzeňského, mnichovského, karamelového a barvícího sladu. Vhodným poměrem jmenovaných druhů, spolu s dávkou kvalitního českého chmele, se dosahuje sladkohořké chuti, zvoucí k dalšímu napití. Karamelový a barvící slad dává pivu světle granátovou barvu a mírně tmavě zbarvenou pěnu. 13° byla uvařena na varně dvojrmutovým postupem, který vychází z teplotních a časových parametrů „českých ležáků“. Nižší prokvašení zaručuje plnost piva. Dlouhá doba dokvašování a zrání více jak 30 dní, podle řízeného teplotního režimu dává pivu patřičný „buket“. Ve vůni dominuje karamelová, příjemně ladící s chmelovým aromatem.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6756x] [21. listopad 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI