Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Páteční chvilka poezie


Páteční chvilka poezie

Páteční chvilka poezie [p218]

Je listopadový páteční večer a v pivotéce U zeleného muže v Jihlavě se začíná schylovat k historicky první moderované degustaci. V příjemném prostředí pivního obchůdku se schází na dvě desítky znalců a příznivců piva, kteří jsou v očekávání něčeho nového a zajímavého.

Po uplynutí akademické čtvrthodinky můžeme degustaci zahájit. Moderování akce se ujímá Jaromír Jack Kalina, sládek jihlavského pivovaru a autor obou nabízených piv. Nejdříve všem přihlížejícím poutavě představuje historii pivovaru, současnost i připravované projekty. Zodpovídá dotazy o projektu Pivovarská cesta, exportu piva Ježek, výrobě jihlavského Altbieru…

Jaromír Kalina vypráví
Jaromír Kalina vypráví

Tím se postupně a nenápadně dostáváme k vlastní degustaci. Každý z účastníků drží v ruce třetinku Altbieru, inspiruje se jeho vůní, ochutnává… Jack vykládá o myšlence, která ho přivedla ke vzniku tohoto speciálu. Vysvětluje, že pivo není klasický Altbier, který se vaří v Německu, ale ryze jihlavská záležitost, jenž by měla odpovídat tomu, jak se pivo s tímto názvem dříve vařilo z dostupných surovin, z českého sladu, s českým chmelem. Druh kvasnic zůstává sládkovým tajemstvím. Ochutnáváme…

Altbier nám chutná
Altbier nám chutná

Pivo je jemně nasládlé, ale s každým dalším douškem vnímáme chmelovou hořkost a zemitost tohoto speciálu. Třicetiprocentní podíl pšeničného sladu potvrzuje lehce banánová vůně a barva nápoje, sedmdesát procent ječmene nabízí drsnější sladové tóny s příjemným dozvukem. Spokojenost. Doléváme sklenky, sdílíme svoje pocity z tohoto vzorku a pomalu můžeme přecházet k druhému speciálu.

Tím je další rarita – vánoční čertovská 16°. Pivo je zajímavé už na první pohled. Sytě rubínová barva nápoje koresponduje se sympaticky narůžovělou pěnou. I tak může pivo vypadat. Ryze vánoční záležitost. Už v prvním doušku je cítit síla nápoje. Nenápadná, přesto znatelná. Na šestnáctku je pivo jemné a nevtíravé, přesto vyniká vyvážená hořkost a plnost.

Tak které bylo dneska lepší?
Tak které bylo dneska lepší?

I tato část degustace je vyloženě příjemná. Sleduji po očku ostatní… Ochutnávají své vzorky, zkoumají barvu piva… Pohoda… Je úžasné, když se sejde skupina lidí, která je naladěna na stejnou tóninu. Napadá mne srovnání – autorské čtení poezie. Na básničky moc nejsem, ale tak nějak to asi musí vypadat.

Takže zase někdy příště? Trochu pivní poezie?



[Martin Povýšil] [Zobrazeno 6502x] [12. prosinec 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

čtvrtek, 13. prosinec 2012
20:46

Dwarf

jo, taky bych si dal trochu poezie...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI