Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Točené pivo v pohodlí domova

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Točené pivo v pohodlí domova

Točené pivo v pohodlí domova

Mít doma vlastní výčepní zařízení na pivo není nic neobvyklého. Pivní chladiče firmy LINDR jako PYGMY 20/K nebo PYGMY 25/K se již nacházejí v tisícovkách domácností nejen v České republice. Jenomže většina z nich se používá jen příležitostně, při větších oslavách, při setkáních přátel nebo rodiny. Díky těmto a dalších chladičům z produkce firmy LINDR však existuje reálná, cenově dostupná a nanejvýš pohodlná cesta, jak si výčepní zařízení zabudovat natrvalo například přímo do kuchyně. Získáte tím přístup k točenému pivu a zbavíte se otravné manipulace s lahvemi tam a zase zpátky. Prvním předpokladem je samozřejmě mít výčepní zařízení. Chceme vám poradit, proto budeme velmi konkrétní, a to včetně pořizovacích nákladů.

Chladící zařízení LINDR

Plně dostačující sestava chlazení na pivo od firmy LINDR se dá pořídit již od 7 979 Kč včetně DPH. Jde o komplet s chladičem bez kompresoru; doporučujeme sice raději chladič s vestavěným kompresorem, ale pojďme se soustředit na naše řešení domácího výčepu tak, aby bylo finančně co nejzajímavější. Vzduchový kompresor totiž není bezpodmínečně nutný. Jako tlačné médium je vhodné použít CO2, který bez problému zajistí trvanlivost piva po dobu pěti až sedmi dnů. K tomu lze použít dostupnou mini bombičku CO2 v sestavě s nutným redukčním ventilem, což obnáší zhruba 1 554 Kč. Aplikaci domácího výčepu máme vyzkoušenou a můžeme potvrdit, že tato malá bombička vydrží při střídmém pití piva zhruba pět až šest měsíců. Právě jste tedy utratili 9 533 Kč a jste skoro připraveni si natočit své pivo. Ještě zbývá chladič nainstalovat.


Pivo do kuchyně

Začneme popisem vlastní zkušenosti a instalace. Chlazení PYGMY 25/K máme doma přímo na kuchyňské lince, hadice k sudu jsou protaženy skrz malou vyvrtanou díru v rohu linky a vedou do nevelké spodní skříně, která se zatím moc nevyužívala. Zde je umístěn malý desetilitrový soudek piva včetně minibombičky CO2. Kromě samotného zařízení PYGMY, jež se navíc svým nerezovým provedením do kuchyně dobře hodí, není vidět nic jiného. Chcete-li chladič ještě s luxusnějším vzhledem, můžete investovat do nové řady chladičů PYGMY EXCLUSIVE, které jsou díky smělé konstrukci i designu velmi vhodné pro umístění do interiéru domova. Pokud si máte chuť dát pivo, stačí chladič zapnout, počkat pět až deset minut na nachlazení zařízení a už si můžete natočit orosenou sklenici piva. Příkon chladiče PYGMY 20 je pouze 260 W a při tak krátkodobém provozu to nebude na spotřebě elektrické energie prakticky znát.


Kam se sudem?

Ani umístění sudu není překážkou. Mnoho pivovarů dnes dodává pivo v rozměrově malých desetilitrových sudech, což je v podstatě basa lahvových piv. Desetilitrový soudek má tedy pro naši aplikaci ideální rozměr i objem. Sud nezabere víc místa než například standardní hrnec na těstoviny. Při běžném životě a střídmém pití jednoho až dvou piv denně je soudek vypitý zhruba za pět až sedm dnů, mnohdy i dříve, jelikož většinou nežijete sami a neodmítáte návštěvy, které doma točeným pivem zaručeně potěšíte.


Péče je radost

Mít vlastní výčep není jen radost, ale je třeba se mu též věnovat. Pravidelné proplachování vodou, čištění kohoutů i chemická sanitace je činnost, kterou byste při nákupu lahvového piva nemuseli dělat. Někdo to může považovat za obtíž, jiní za potěšení. Máte totiž kvalitu piva ve svých rukou, ručíte sami sobě za čistotu pivního vedení, kohoutů i naražečů. Je vám pak odměnou lahodná chuť piva i dobrý pocit, že ho pijete v jeho a nejčistší podobě s vědomím, že takhle skutečně má pivo chutnat.


Poznej a ochutnej

Tento článek by rozhodně neměl být chápán jako odlákání od návštěvy restaurací a pivnic. Ani výčep doma přímo v kuchyni nenahradí atmosféru setkání a společenskou hodnotu návštěvy restaurace. Vlastním výčepem a povědomím, jak má správné pivo chutnat, můžete přispět ke zkvalitnění pivní kultury v hospodách. Dokážete velmi rychle poznat, zda se provozovatel chová k pivu profesionálně, ví, jak ho natočit, uskladnit a nezanedbává sanitaci pivního vedení. Přispějete také k pivní rozmanitosti i vzdělanosti svého okolí. Jen u vás doma mohou sousedé například poznat typy i značky piv, které nikdy nepili, protože hostinští často nemohou vzhledem ke smlouvám s velkými pivovary točit jiné značky piv, než k nimž se upsali. Nakazíte ostatní svou touhou poznávat a ochutnávat jiná piva. A to je nás i pro naši zemi, její světově proslulou pivní kulturu, jedině dobře.


Autor: Tomáš Jung, LINDR.CZ s.r.o.

Text byl původně publikován v Pivo, Bier & Ale 6/2013

PR článek



[Pivní.info] [Zobrazeno 15301x] [9. leden 2014]
[Glosy] [comments: 21] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Janek

čtvrtek, 13. únor 2014
12:16

Před lety jsem provozoval malý penzion v Krušných horách. Mimo sezónu se tam třeba několik dní nikdo neukázal. Používal jsem mokré průtokové chlazení a pivo jsem tlakoval CO2. Pípu mi dělal kamarád dle mého požadavku. Finta byla v tom že hned u kohoutu jsem měl vstup pro pitnou vodu, kterou jsem hned po ukončení provozu napustil do celého vedení. Na vedení bylo podle barvy poznat, že se voda blíží k sudu a bylo třeba ji včas zastavit, aby nenatekla do piva. Pivní vedení zůstávalo dlouho čisté a jen občas jsem prohnal houbičky. Pivo vydrželo takto naražené i několik týdnů bez újmy na chuti. Sud byl samozřejmě neustále pod tlakem. Přeji hodně zdaru a Na zdraví. JK


napsal(a): Janek (jkfoto(a)atlas.cz) [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 13. únor 2014
12:26

Chody

to Janek: Mohu se zeptat, co to bylo za pivo?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:07


posted by: Inzerce

yerka

sobota, 11. leden 2014
08:18

yerka

Souhlas s Chodym a Pivem, lahvové pivo mi dává možnost každý den doma pít něco jiného :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

pátek, 10. leden 2014
08:32

Chody

Chlazení s kompresorem mám už pár let. Nedovedu si však představit jeho používání, jak je naznačeno v článku. Asi bych byl nervózní z dlouhého stání piva v trubkách a také bych se podvědomě snažil soudek dopít :)

Používám ho tedy převážně na 30l KEG sudy, které se vypijou ještě ten den, maximálně zítra. Mám nejslabší typ, myslím 18K, a nemám problém s ním uchladit pivo pro 6-10 žíznivých kamarádů. Faktem je, že sudy neskladuju v teple :) Rozdíl teploty cca 1° nehraje roli. Dokonce se osvědčilo i na pivních slavnostech.

Za mne tedy suché chlazení na výbornou, ale přes týden si dám doma raději lahváče...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

pivo

pátek, 10. leden 2014
22:19

pivo

to Chody: Ano, na takové to běžné domácí popíjení jsou nejlepší lahváče uložené v dobrém sklepě. Abych měl soudek rozpitý několik dní, to snad ne. Jedině soudek s nějakou průmyslovou mrtvolou, no a to nepiju. Jo na večírek, oslavu, posezení s kamarády je vlastní nebo půjčený výčep s chlazením jediný vhodný. Ale výčep zabudovaný doma v kuchyni- jedině že by večírky každý den, do vypití, jenže co na to játra, ledviny ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Chody

sobota, 11. leden 2014
16:09

Chody

to Chody: Tak jsem na to koukal a mám jen 15/K


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 9. leden 2014
21:29

jiri.kana

Nejlepší je přesvědčit lidi, že mají nějaký problém a obratem navrhnout jeho řešení. Když to shrnu, tak v tomhle případě je problémem otravná manipulace tam a zase zpátky s jedním až dvěma lahváči při střídmém pití. Zkusím své drahé choti navrhnout, že bych se té "otravné manipulace" rád zbavil. Uvidíme, třeba jí desetitisícová investice do domácího výčepu opravdu bude připadat jako nejvhodnější řešení této svízelné situace.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

pátek, 10. leden 2014
08:38

Chody

to jiri.kana: Jirko, myslím, že u Tvé drahé by to i projít mohlo :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 10. leden 2014
15:03

jiri.kana

to Chody:Ale musel by bejt naraženej Poutník :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

sobota, 11. leden 2014
16:04

Chody

to jiri.kana: To není špatná volba...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Fuck

čtvrtek, 9. leden 2014
19:21

Fuck Off Fuck Off Fuck off
Fuck Off reklamě, která se vetřela do míst, kde do teď bývaly pivní reportáže.
Je to Chody celkem úpadek.


napsal(a): Fuck [Odpovědět]

Krasobruslač

čtvrtek, 9. leden 2014
20:24

to Fuck: Sám jsem si z toho rozhořčením prdnul!!!


napsal(a): Krasobruslač [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 9. leden 2014
21:18

hroch

to Fuck: Opravdu hodnotný komentář.
Mě se všudypřítomná reklama taky nelíbí, ale dá se pojmout třeba jako podnět k polemice s vhodností těchto chlazení k domácímu popíjení.
Tak jak nám to autor předestřel jsou ty chlazení vhodná pro domácí pití piva a já to vždy bral že to je vhodný pro občasné soukromé party.
Pro domácí pití, to znamená pár piv denně a hlavně ne každý den, je mnohem vhodnější mít pivo chlazené v objemu. Sud naražený jen pro domácnost než se vypije vydrží třeba i čtrnáct dní, a to by v něm pivo při pokojové teplotě kuchyně zcela jistě změnilo své parametry. Za těch čtrnáct dní by i pivní portubí a chlazení taky pěkně zarostlo šlemem, kvuli vysoké teplotě piva. Pro skutečné domácí pití piva ze sudu je nejvhodnější tzvn. kegerator-upravená starší chladnička. Je třeba místo originál termostatu zapojit jiný termostat, protože originál termostaty v chladničkách mají maximální teplotu 6st.C což je na pivo už moc chladné. Na lednici nahoru namontujeme buď kobru a nebo na bok, či dveře standartní výčepní kohout s nějakou poličkou na odkapávač a odkládání půllitrů. Jako tlačné medium používám CO2, na minimálním tlaku. Pivo při použití většího tlaku má při takto nízké teplotě snahu absorbovat CO2 a po dvou dnech by jste místo piva točili pivní obdobu hodně dobře ušlehané šlehačky. Takto doma točím s naprostou spokojeností pivo již přes deset let, staré chladničky sice občas umřou, ale není problé za odvoz sehnat jiné.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 9. leden 2014
23:07

Dan


---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.01.2014 ve 12:56:24


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Tomáš Jung

pátek, 10. leden 2014
09:15

to hroch: Jen dodatek - článek byl sepsán z vlastní osobní zkušenosti a více než roční "bezlahvové" praxe. Soudek 10l vydrží zhruba týden, nesetkal jsem se s nějakým zanášením trubek nebo chuťovou změnou piva.


napsal(a): Tomáš Jung [Odpovědět]

hroch

pátek, 10. leden 2014
11:58

hroch

to Tomáš Jung: U prvního sudu určitě ne, ale po týdením ležení piva v trubkách už nestačí jen propláchnout vodou ale potřebuje důkladnější údržbu. To jak se to zanáší by se projevilo po odhadem čtyřech takto po sobě týden pitých sudech. To jsou letité zkušenosti jak z domova tak z restaurace. Stačí si po týdnu kdy je kohout trvale bez propláchnutí vodou pod pivem rozebrat a ten začínající šlem je již přítomný.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Tomáš Jung

pátek, 10. leden 2014
16:00

to hroch: Ano s tím souhlasím, dva sudy je max, pak je třeba trubkami prohnat alespon sanitační kuličky


napsal(a): Tomáš Jung [Odpovědět]

hroch

pátek, 10. leden 2014
18:38

hroch

to Tomáš Jung: Možnost prohnat sanitační kuličky to má doma opravdu každý :). Jinak by k problematice použití suchého chlazení Lindr nahlížel zákazník, který vše zaplatí za plné peníze a může zařízení maximálně prohnat vodou. A jinak na něj nahlížíte vy, jako zaměstnanec, který ho nejspíš dostal k vyzkoušení za účelem napsání článku zadarmo, a měl jste k dispozici profesionální čištění.
Malé přenosné chlazení je podle mě vynikajicí pro grilovačky, narozeninové oslavy kdy se naražený sud vypije nejpozději druhý den, pak stačí v domácích podmínkách prohnat chlazení vodou a jednou za čas rozebrat a lépe vyčistit kohout a naražeč.
V mnou zmíněném chlazení v chladničce se celá pivní cesta skládá z 30cm dlouhé hadice, kterou když ztratí i přes vymývání svůj čistý vzhled vyměním, a z kohoutu s naražečem, které vždy po dvou sudech rozeberu a vyčistím louhem a sodou.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

pátek, 10. leden 2014
21:49

Dan

to Tomáš Jung: Možná by bylo dobré uvést, jaké pivo vám vydrží naražené týden, bez změny chuti. Nepasterované, živé pivo zcela jistě nevydrží bez újmy týdenní naražení, navíc pokud je tlačeno vzduchem. Proto je nutné mít vychlazené celé sudy, což Lindr samozřejmě neumožňuje...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

sobota, 11. leden 2014
16:12

Chody

to hroch: Přesně tak, sanitace je u chlazení největší problém. Osobně ho proplachuju vodou den po akci a jednou ročně si nechám udělat chemickou sanitaci. Takto zatím vše v pohodě...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Tomáš Jung

pondělí, 13. leden 2014
08:03

to hroch: Základní údržba u mého chladiče doma spočívá právě především v proplachu vodou po 1-2 malých soudcích (10-15 litrů, všechna piva z menších pivovarů, vždy nepaster, někdy i nefiltr.) společně s sanitačními kuličkami + rozebrání a vymytí naražeče a kohoutu v habla cipu. Sanitační kuličky lze pořídit za pár korun a nacpat je před zapojením vody do potrubí, následně pustit vodu a vyndat je po rozebrání kohoutu má možnost každý. Je vždy s podivem, co po důkladném proplachu vodu jsou schopné tyto kuličky z trubek „vytřít“.


napsal(a): Tomáš Jung [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI