Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo a Vánoce

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Pivo a Vánoce

Pivo a Vánoce

Vánoce jsou přece jen jistým způsobem výjimečnou částí roku, a tak mnoho ze spotřebitelů si často pořizuje výjimečné pivo na tento svátek klidu a pohody. Často spotřebitelé sahají po superprémiových značkách, které si během roku dopřávají jen výjimečně, u nás se jedná nejčastěji o ležáky Pilsner Urquell a Budweiser Budvar, tyto značky mají přece jen u většinové populace punc něčeho extra, dalo by se říci, že se tak většinoví spotřebitelé dělí na dvě skupiny, kdo čemu dává přednost.

A ani já nejsem výjimkou, ale tady veškerá moje konformita s výše uvedeným běžným spotřebitelem končí. Na štědrý den totiž k rybě piju pivo řezané právě ze dvou výše uvedených ležáků, je to už takový můj zvyk. Pilsner Urquell dodá výsledku jemnou hořkost, Budweiser Budvar pak plnost a aroma. Výsledek opravdu stojí za to. A ještě jeden neobvyklý zvyk mám. Zásadně toto piju z půllitru pivovaru Boskovar, který pro tento účel vytahuju pouze jednou ročně, cena takového půllitru je totiž mezi sběrateli pěticiferná.

Boskovar - logo
Boskovar - logo

Pivovar Boskovar totiž vlastně nikdy pivo nevařil, asi dvě várky mladiny byly uvařeny v tehdy ještě funkčním Jarošově a v Boskovicích to pouze kvasilo. Jednalo se o značky piva Rabín a Šámes. Nicméně za pivo odběratel z východu nikdy nezaplatil, a i z dalších důvodů pivovar pak skončil v konkurzu. K Boskovicím mám ale přece jen jisté pouto, pochází odtamtud moji předkové.

Měl jsem dědečka, který, patrně cynicky, vždy na Štědrý den po rozbalení darů prohlásil „A je po vánocích!“, děsně mě tím štval. Vánoce samozřejmě Štědrým dnem začínají, a tak ani já nezůstávám u oněch výše zmíněných jinak nudných značek. Nastupuje konzumace zejména belgických ale, ty se ideálně hodí pro pomalé vánoční vychutnávání. Naštěstí v posledních letech nejsem již jen odkázán na zahraniční produkci, ale i u nás se této bohulibé činnosti několik pivovarů věnuje.

Nejznámějším je asi nesmyslně se jmenující Bohemian Ale od Bernarda, z minipivovarů pak Břevnovské Abbey z Prahy, Gottschalk z Želivi, tam konečně pochopili, že je vhodné tohle pivo kvasit spodně. Někdy ještě Pepa Krýsl udělá Abbey Ale, vynikající je také Dubel nebo Tripel z Lobče, ale bohužel aktuálně nic z toho není k mání. Tak pak už je nutné sáhnout po belgických originálech, zejména pak po pivech trappistických.

Přeju všem hezké vánoce a ať to tady na webu příští rok zavání jen pivem, a ne politikou a podobnými blbostmi.

A co ostatní čtenáři, také máte takové nějaké zvyky?



[Felčar] [Zobrazeno 4301x] [23. prosinec 2016]
[Glosy] [comments: 15] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yerka

čtvrtek, 5. leden 2017
16:49

yerka

Já si letošní vánoční tabuli zpříjemnil výbornými rakouskými pivy Hirter Morchl a Raschhofer Zwickl. Zbytek mnou zkoušených piv z Rakous už zdaleka taková hitparáda nebyla :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Sekal

středa, 4. leden 2017
23:15

Sekal

Jednoznačně nejlepší pivo štědrovečerní tabule byla barikovaná Sarah z Clocka.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
18:27


posted by: Inzerce

Narmer

sobota, 31. prosinec 2016
13:53

Narmer

Ta u mě žádná pankáčovina letos :-). Dal jsem si Krakonoše 14° z Trutnova, kterých mi pár dal strejda, protože jsem při návštěvě nestihl pivovarskou prodejnu. A pil jsem ho z Krakonošova půllitru, který mě před pár lety stál nevím kolik, ale když řeknu 50 korun, tak přeháním :-).


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 29. prosinec 2016
01:47

Felčar

Tak u mě o vánocích jednoznačně vede Chimay Reserve 2012, vyžahnul jsem to u tchýně na návštěvě a vzhledem k tomu, že mi nikdo nepomohl, tak se pak poněkud hůře vstávalo z křesla. Jinak ještě potěšil Rodenbach 2012 Vintage. Ještě tam mám pár lahůdek, tak uvidím.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Sekal

středa, 28. prosinec 2016
19:58

Sekal

Tak to je vskutku gurmánské cuvée! Vždyť jsou lahváče, které splňují obé, sice jich moc není, ale teď třeba piji Chotěboř a musím říci, že mi to překvapivě chutná. To sklo bych se bál vytáhnout. Za dobu koexistence se ženou a dětmi, což je cca 8 let, jsme rozflákali 18 sklenic na bílé, pět sklenic na červené, šest skleniček na vodu a troje různé pivní sklo plus pár zavařovaček.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Pepa

úterý, 27. prosinec 2016
15:17

pepa

Tomuto článku moc nerozumím.Ať si každý pije co chce a z čeho chce hlavně když mu chutná.
Navážet se do těch kterým chutná pivo z PU a podobných je už nuda.
Každý sběratel je tak trochu cvok.Teda mi těch kteří to berou jako investici.Při rozprodávání pivních sklenic které jsem za čtyřicet roků shromáždil se mi u ceny některých zvyšoval krevní tlak.Že jsem vše vrazil do jiné sbírky je o něčem jiném.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

p.f.

pondělí, 26. prosinec 2016
15:15

A jak muzem vedet ze pan ma tuto sklenici když jsem nedal jeji foto jestli si je nehoni triko


napsal(a): p.f. (pivni.sklenice(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J

sobota, 24. prosinec 2016
09:34

Jen malé doplnění. Várky mladiny pro Boskovar byly 3 a ta třetí byla z Černé Hory...:-)
Sakra já mám jejich 0,3l a nenapadlo mě, že to má nějakou cenu!


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Felčar

sobota, 24. prosinec 2016
01:01

Felčar

Dwarfe, hrubka se stane, "Dubel" patrně iniciativně a svévolně pozměnil pánovo Gatesův program, sám bych to vědomě nedokázal.
Ale je tam v článku jedna mnohem zásadnější chyba: "Gottschalk z Želivi, tam konečně pochopili, že je vhodné tohle pivo kvasit spodně". Když jsem to psal, tak zrovna do mě šťouchalo jedno s dětí, které mi možná schodí za pár hodin onen půllitr ze stolu, jak píše Dwarf.
Taky mi sběratelé mnohdy přijdou jako ufoni; mimochodem, onen půllitr jsem před pár lety dostal zdarma. A už vůbec nechápu pivní sběratele, co vůbec nepijí pivo. Přijde mi to jako klavirista, který by neměl rád hudbu.
Chlapi, u vás na vánoce musí panovat ale hodně velká pivní nuda :-)


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 24. prosinec 2016
11:45

jiri.kana

Felčar:Nejen na Vánoce ;)
Ne, vážně, moc velké ambice v tomhle ohledu na Vánoce nemám. Chci kvalitní ležák a když bude chuť, sáhnu po nějakém ejlu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 23. prosinec 2016
22:38

jiri.kana

Co zrovna na tomhle ti sběratelé mají? Mně by to právě pro tu téměř nepolíbenost skutečným pivem připadalo spíš bezcenné. Třeba jako Gerhard (i když ten aspoň nějaký čas existoval...).

Jinak u mě podobně jako u Dwarfa, co se naskytne dobrého. Ale je pravda, že se touhle dobou v tomto ohledu snažívám trochu víc; aby byl aspoň nějaký Schlenkerla. A ke kaprovi minerálku, pivo si nechávám na potom.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

b-ch

středa, 4. leden 2017
18:50

jiri.kana: V té době ještě neexistoval internet (resp. existoval, ale nebyl tak masově v ČR rozšířen) a tak informace, že to byl pivovar - nepivovar se do některých sběratelských míst dostala se (značným) zpožděním. Jinak máte pravdu že někteří sběratelé, pokud by se tu informaci dozvěděli včas, tak by k tomu přistupovali trochu jinak. Ale i tak se v dnešní době najdou i chytáky jako např. Malá Bělá - Klokočka. Byl vydán pivní tácek a dá se považovat za bezcenný.


napsal(a): b-ch [Odpovědět]

b-c-h

pátek, 23. prosinec 2016
20:33

Pro upřesnění z pivovary info: Vlastnila ho firma Boskovar M&M s.r.o. (založena 7.5.1993). V plánu bylo vyrábět světlé pivo Rabín 10 %, Rabín 12 %, Šámes. Byla uvařena pouze jedna větší várka piva Rabín podle starých židovských receptur v pivovaru v Jarošově. Pivo bylo určeno pro ukrajinský trh. Odběratel však nezaplatil a tak další pivo se už v Boskovaru nevařilo. Rozhodnutím Krajského obchodního soudu v Brně ze dne 5.12.1996 byl prohlášen konkurs na majetek společnosti. Jinak pro sběratele byl dostupný i pivní tácek a pivní etikety + KR + ZN. PE+KR+ZN měli opravdu tvar jaký tehdy používal pivovar Jarošov.


napsal(a): b-c-h [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 23. prosinec 2016
18:52

Dwarf

Felčare, dovolil jsem si využít svých korektorských práv a opravit jednu hrubku... Dubel ti odpustím ;) // jinak já takový tradiční zvyk žádný nemám - piju, co mám, jako ostatně celý rok... PU ani Budvar ale ne // přeju ti, aby tvé děti nedokázaly tu sklenici shodit ze stolu ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pana

sobota, 24. prosinec 2016
18:24

Dwarf: Bylo by hezké "přeju Ti", pane korektore! Krásné svátky vánoční!


napsal(a): pana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI