Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

U Faltusů bylo dobře

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

U Faltusů bylo dobře

U Faltusů bylo dobře [p1074]

Po zveřejnění data otevření nového minipivovaru v České Třebové mi bylo jasné, že moje návštěva bude následovat téměř vzápětí. Vraceli jsme se totiž krátce po tomto dnu z dovolené na jižní Moravě. Z Moravy sice všechny cesty asi nevedou Říma, ale přes Českou Třebovou vlak jede. A tak ve středu 16. května, krátce po poledni, usedáme v pivovarské restauraci. Nutno ovšem podotknout, že jsme ji trochu hledali, nějaký poutač na nádraží, či před ním, by neškodil. Naštěstí, „místní jazykové“ znalí byli a cestu nám poradili. Pivovar se nachází kousek od náměstí a od nádraží je to také kousek, v Moravské ulici č. 207.

Pivovar Faltus
Pivovar Faltus

Vraťme se ale do restaurace. Prostory jsou rozděleny na nekuřáckou a kuřáckou část, venku pak je zahrádka, částečně krytá. V patře je i salonek. Interiér restaurace již při vstupu působí velmi dobrým dojmem. Na stěnách obou místností jsou retrofota s motoristickou tématikou, na konci chodby, proti výčepu a před vstupem do zahrádky, je varna. Personál má slušivé obleky s logem pivovaru, ologované je sklo i porcelán. Restaurace je zaměřena převážně na českou kuchyni, v pracovní dny nabízejí menu - vybrat si lze ze tří jídel. Kdo by si nevybral, může objednávat ze širokého sortimentu hlavních jídel, či jenom chuťovek k pivu.

V restauraci
V restauraci

Zatímco obědváme a postupně ochutnáváme místní pivo, domlouvám s obsluhou rozhovor s paní sládkovou. Zde vaří žena – paní Radka Maixnerová, která nás posléze provádí svým královstvím. Varna, jakož i veškeré další zařízení pivovaru jsou z nerezu, dodavatelem technologie je firma NEREZ Cidlina, za přispění firmy ARMAT majitele pivovaru pana Miroslava Faltuse, která vyrábí nerezové komponenty mj. pro technologie v pivovarnictví. Vytápění je parou z vyvíječe páry.

Varna
Varna

Jedna várka činí 10 hl a (zatím) se vaří 2x týdně. Pivo se vaří klasickým způsobem na dva rmuty, slad je ze sladovny v Zábřehu a chmel se používá Žatecký červeňák a Sládek. Spilka je uzavřená, pivo pak zraje v ležáckých tancích. Pivovar je vystavěn na kapacitu 1000 hl/piva ročně. Pivo nese název Kohout, kterého si vypůjčili z městského znaku České Třebové. V současné době je na čepu Kohout světlý - 10°, 11° a 12° a Kohout tmavý 14°. Do budoucna se počítá s příležitostnými speciály. Pivo domů si můžete odnést v 1,5l PET lahvích nebo 30l a 50l sudech. Ceny točeného piva: 10°- 21 Kč, 11°- 23 Kč, 12° -26 Kč, tmavá l4°- 29 Kč/0,5 l.

Kohouti 11 a 10
Kohouti 11 a 10

Mně osobně asi nejvíc chutnala desítka. Je jen málo pivovarů, které ji umějí uvařit dobrou a Faltus se přiřadil mezi ně. Díky za tento počin! I 11°chutnala dobře, obé s příjemnou hořkostí, dobře pitelné. Dvanáctistupňový Kohout nás ovšem moc nenadchl, ale ani neurazil. Takový klasický světlý ležák plzeňského typu, nevýrazné chuti. Tmavá piva nejsou mým „šálkem čaje“, ale prý bylo dobré též.

Ostatní technologie
Ostatní technologie

Nový pivovar Faltus tak navázal na tradici vaření piva v České Třebové - v letošním roce je to právě 140 let od vzniku prvního akciového pivovaru ve městě. Město mělo vlastní pivovar až do šedesátých let minulého století, kdy byl zbourán. Teď se však dá říci s klasikem (byť z trochu jiného oboru): „A přece se točí!

A je to místo, kam se určitě vrátím ráda znovu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8991x] [21. květen 2012]
[Minipivovary] [comments: 24] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Třebovský Čmelák

pátek, 8. červen 2012
10:27

měl jsem jenom třetinku jedenáctky (řídil jsem)u pultu.
Lehce chlebová a kvasničná vůně a chuť. Možná ještě chvilku dozrávání by neuškodilo. Jinak celkem chutné pivko na posezení bez připomínek...


napsal(a): Třebovský Čmelák (trebovskycmelak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Děkan

čtvrtek, 24. květen 2012
10:19

Děkan

Nechal bych nějaký časový prostor na vyprofilování kuchyně a piv a vůbec celého pivovaru, nejsem zastáncem příkrého hodnocení či dokonce odsouzení na základě jedné zkušenosti a to ještě při premiérovém otevření provozu, které je vždy velmi specifické.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
07:51


posted by: Inzerce

Mrqič

čtvrtek, 24. květen 2012
19:35

to Děkan: Ano s tímto názorem můžu jen souhlasit. Dnes jsme tam byli. Obsluha v naprosté pohodě. Desítka slabý průměr, jedenáctka lehce pitelná, dvanáctku už něměli a min. 14 dní mít nebudou a 14 černá, lehkej průšvih. Pivo bohužel nalito, dá se pít, ale nalito....
Jinak jídlo ucházející, rozhodně to není o vysoké gastonomii. Ale na pivova docela dobré.
Vrátíme se za nějakou dobu a věřím, že půjde laťka nahoru.


napsal(a): Mrqič (jirka(a)lahudkar.eu) [Odpovědět]

Děkan

úterý, 29. květen 2012
12:40

Děkan

to Mrqič: Bohužel, musím popřít svá předchozí slova. V sobotu jsem měl telefonát od svých dvou kamarádů, kteří navštívili pivovar Faltus okolo poledne. Usazeni na zahrádce (prostředí hodnotili kladně) během 1,5 hodiny "stihli" ochutnat pouze jedno pivo a to desítku, kterou hodnotili jako slušný průměr. Dalších piv se nedočkali a to se na zahrádce střídali 3 obsluhující - postarší pán, který vždy vstoupil 3 m do zahrádky, přelétl zrakem prázdné stoly, protože nikdo na nich nic neměl, udělal čelem vzad a zmizel, dále slečna s kasírtaškou, která vždy slibovala, že hned pivo přinese a nic a pak nějaký mládenec, který občas odnesl prázdnou skleničku, tedy pokud nějaká na stole byla. Zahrádka byla zaplněna z jedné třetiny, někteří čekali na jídlo přes hodinu, někteří se zvedli a odešli. Přátelé zkoušeli zajít si pro pivo přímo k výčepu, ale byli odměřeně vykázáni zpět na zahrádku a zase nic. Proto se rozhodli po 1,5 hodině odejít, při odchodu narazili na paní sládkovou, která končila s nějakou exkurzí, tak s ní dali řeč, popřáli, ať se dílo daří, ale i upozornili ironicky na to, že je pivo třeba i prodávat ... Paní sládková byla vstřícná a kamarádům doporučila, ať si vezmou alespoň pivo sebou v PETce, na což se opět ozvalo od výčepu "v žádném případě". Jen zdůrazňuji, že bylo poledne, přátelé byli střízliví, čistě odění a restaurace byla poloprázdná. Nevím tedy, jak to tam funguje, jestli jedna směna je v pořádku a ta druhá nemá ráda lidi. Majitel by si na to měl dohlédnout. V každém případě se k Faltusům podívám osobně, snad budu mít štěstí. Ale o štěstí by to přece nemělo být.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Mrqič

úterý, 29. květen 2012
17:48

to Děkan: My tam byli ve čtvrtek.... To co jsem napsal, odpovídá tomu,co tam v té době proběhlo. S odstupem času bych měl víc připomínek, ale opravdu, dejme pivovaru čas. Vím o čem mluvím....


napsal(a): Mrqič (jirka(a)lahudkar.eu) [Odpovědět]

Slávista

čtvrtek, 24. květen 2012
08:03

Slávista

Já jsem byl v České Třebové 16. května. Pivo bylo velmi dobré, překvapila mě především desítka. Jako nejslabší bych označil tmavou čtrnáctku, ta byla pouze průměrná. Co se týče jídla, objednal jsem si vepřovou panenku na špenátovém lůžku s česnekovým opečeným bramborem. Příprava trvala necelou půlhodinu (což jakž takž beru), jídlo mi chutnalo (ač připouštím, že toto jídlo není zase tak obtížné) a velmi hezky vypadalo. Obsluha poněkud zmatená (mohl jsem mít 11ku zadarmo, nepřiznat se čestně k její konzumaci, stejně tak u mého stolu sedící chlapík měl dvě desiny, ale naúčtovali mu jen jednu, také čestně přiznal druhé), ale docela rychlá (při zaplněné hospodě).
Takže celkově: existuje jistě prostor pro zlepšení, ale já byl spokojen. Už uvažuji, jak to vymyslet, abych se do Třebové v dohledné době zase dostal.


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Sekal

středa, 23. květen 2012
14:48

Sekal

Já měl pivo pouze v PET. Desítka u mne nesklidila takové ovace jako u ostatních, přišla mi spíš prázdná a obtížně pitelná. Dvanáctka se pila podstatně lépe. Ale svoje názory ještě musím verifikovat osobní návštěvou.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Energetik

středa, 23. květen 2012
08:50

Energetik

Mě zase přijde, že se tu zase vyrojily nějaké nové "nicky", které hned pivovar pohaní... Zajímavé... :-)

BTW měl jsem dvanáctku a přišla mi hodně pitelná.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

moreli

středa, 23. květen 2012
09:01

moreli

to Energetik: 12ka je jistě dobře pitelná. Tady jde spíše o to, když si daš po výborné desítce jedenáctku popř. dvanáctku, tak ti přijdou nevýrazné - průměrné.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Jakub.M

středa, 23. květen 2012
12:42

to Energetik: Ani bych neřekl, že je tady někdo nový. Ne každý se zapojuje do diskuzí a má na to čas...Když nechutná, tak nechutná, co člověk to názor. Jídlo bylo v pohodě a za půl hodiny, prostředí pěkný a dětem přinesli obrovský podsedáky, takže jako hospoda dobrá.


napsal(a): Jakub.M [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 23. květen 2012
07:26

Roman Holoubek

Také jsem se stavil. Prostředí se mi velmi líbilo. Obsluha u výčepu v pohodě. Byl jsem autem, tak pivo v PET domů. Zatím jsem ochutnal pouze desítku a mé konstatování - výborná. Na desítku až pěkně plné, chlebnaté, z počáteční sladové se po chvíli vyloupla pěkná hořká složka. Pro mne jedna z výborných desítek. Jsem zvědavý na otevření dalších petek od Faltusů.


Jana

středa, 23. květen 2012
08:03

Jana

to Roman Holoubek:
To jsem ráda, že takový odborník potvrdil můj názor na tu 10°.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.05.2012 ve 08:05:08


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Lubos

úterý, 22. květen 2012
19:54

Lubos

Mě taky pivo moc nechutnalo. Co mě ale zklamalo nejvíce, byla neskutečně dlouhá doba čekání na jídlo. Polévku donesli asi po 20 minutách a jídlo za další cca hodinu. Chtěl jsem odejít bez jídla a odpověď od personálu: nebyl bych bych první a asi ani ne poslední.Kuchaři prý nestíhají.A to byla restaurace obsazena ani ne z poloviny a na zahrádce nikdo.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Mosquit

úterý, 22. květen 2012
20:18

Mosquit

to Lubos:
Ta restaurace právě začíná - já vím, měli by si tohle pohlídat, ale nelze dělat soudy na základě prvního dne...

Do toho se třeba očekává, že v běžném dni tam bude jíst pár lidí, většina ostatních půjde na pivo - nevím.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

úterý, 22. květen 2012
22:08

Jana

to Lubos:
My jsme měli minutku a čekali cca 15 minut, žádný problém. Ti, co si objednali (okolo nás) hotovky je měli takřka okamžitě. A jídlo nám moc chutnalo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

dan.

úterý, 22. květen 2012
18:43

Znamí z č.t. tam tež byly ale ne na zahájení. Objednali si jídlo a skoro po hodine přišla servírka, že nemají maso. Pivo mu prý moc nechutnalo.


napsal(a): dan. [Odpovědět]

Michal Šnajdar

středa, 23. květen 2012
13:16

to dan.:
Vážený pane,docela bych se styděl prezentovat názor někoho jiného. Předvádíte typickou českou drbnu. Hodit trochu špíny a schovat se za nick...
Gratuluji


napsal(a): Michal Šnajdar (michalsnajdar(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Třebovák

čtvrtek, 7. červen 2012
07:32

to Michal Šnajdar:
No, já jsem ze Třebové. Jednou jsem tam vyrazil v týdnu v poledne na lehčí oběd - polévku a pro děti zmrzlinový pohár. Vnitřní prostory prázdné, jen na venkovní terase prý 6 stolů obsazených. Po dotazu na číšníka, kdy donese polévku z hotovkového menu, řekl, že tak za 40 minut. Že nejprve musí obsloužit hosty, co přišly před námi. Nelze prý předbíhat. Ani zmrzlinový pohár neudělá předem. Polévka byla uvařená, připravená pouze k nabrání. No, nedostal jsem ji z něj. A 40 minut se nám čekat nechtělo. A na závěr řekl, že nejsou žádná závodní jídelna.... Takže má osobní zkušenost s kuchyní - KATASTROFA!!! Kohokoliv se optám, ať kamarádů, či kolegů v práci, tak zatím každý na kuchyni jen nadává - obrovsky dlouhé čekací doby, malé porce a chuťově nic moc.... Už jsem slyšel desítky záporných ohlasů, ale ani jeden kladný. Mluvím ale jen o kuchyni. I když slyším v obchodě ve frontě se o tom bavit lidi, tak jen záporné zkušenosti.... Prostě ze všech stran jen samé záporné ohlasy. Na jídlo se čeká i přes dvě hodiny.... Pokud se to v nejbližší době nezlepší, tak to mohou zavřít...


napsal(a): Třebovák [Odpovědět]

Petr165

úterý, 22. květen 2012
15:22

Já tam byl v den slavnostního otevření - naprostá tragédie !
Na pivo se stála u výčepu více jak hodinová fronta, jídlo nebylo ani po 5-ti hodinách po objednání na stole, suvenýry k zakoupení pouze přes e-shop, prý nikdo nečekal takový zájem.
Pojedu-li někdy kolem, obětuji čas a zajedu raději do Svitav na Kopeček,
tamní pivo je chuťově úplně jinde než to faltusovské...


napsal(a): Petr165 [Odpovědět]

Jana

úterý, 22. květen 2012
16:30

Jana

to Petr165:
Už jste viděl někdy zahájení bez fronty? :D
Do hospody (pivovaru) chodím na pivo a ne na nákup suvenýrů. ::lol


napsal(a): Jana [Odpovědět]

phrabina

pátek, 25. květen 2012
11:55

phrabina

to Petr165: Kdo sedí minimálně 5 hodin v hospodě, která mu připadá jako naprosto tragická?


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Jakub.M

úterý, 22. květen 2012
13:18

Já jsem tam byl s rodinkou v neděli, docela plno a jídlo dobré, i když porce spíše menší. Pivo mi teda bohužel moc nechutnalo, ať 10, 11 nebo 12, takže na PETku do vlaku nakonec nedošlo.


napsal(a): Jakub.M [Odpovědět]

Jana

úterý, 22. květen 2012
15:18

Jana

to Jakub.M:
Tak to nevím, nevím. Porce byly dostačující a pivo (až na tu 12°-ta byla slabší) vynikající.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

sasa

středa, 23. květen 2012
11:08

sasa

to Jana:
Mě dvanáctka chutnala o něco víc než jedenáctka. Desítku jsem nepil. Byl jsem tam druhý den po otevření, všude samé rezervačky, plno. V 15.30 nám číšnice vrazila před nos rezervačku od 16.30. Museli jsme jí vysvětlit, že tam setrváme do 18.30, než nám pojede vlak. Takovéto jednání jsem taktéž jednou zaznamenal v pivovaru v Kroměříži. Jídlo bylo u Faltusů přineseno včas (chuťovka k pivu).


napsal(a): sasa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI