Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Braniboři v Čechách a Chodové na Moravě

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Braniboři v Čechách a Chodové na Moravě

Braniboři v Čechách a Chodové na Moravě [p1087]

Branibory jsem si vypůjčila od klasika a jsou už dávnou minulostí. Chodové, resp. Chod na Moravě pak čerstvou přítomností. A dokonce s vlastním pivovarem! V typicky vinařské oblasti to zní asi trochu nezvykle, no řekněte: 1. chodský pivovárek na Moravě .

Při pobytu na jižní Moravě sice spíš navštěvuji sklepy vinné, ale návštěva výše zmíněné kuriozity mi rozhodně nemohla ujít. Jak na to? To byl hlavní oříšek ke zdárnému uskutečnění akce. V Domažlickém deníku, kde probleskla zpráva o existenci pivovárku a jeho majiteli, byla uvedena pouze obec, kde se nachází. Chvíli práce se zjišťováním to dalo a děkuji hlavně Luďkovi G. za vypátrání telefonu na pana Jana Šlefra – majitele i sládka v jedné osobě. Pak už nic nestálo v cestě tomu, abych mu zavolala a zeptala se, zdali je návštěva u něj možná.

Pan Šlefr
Pan Šlefr

Ozvěte se, až budete na Moravě a klidně přijďte“. A tak jsem na návštěvu o jedné květnové neděli přijela. Pan Šlefr mne sice „varoval“, že tam má nepořádek, neb právě vaří, ale to bylo přesně to, co jsem chtěla vidět. Jako dopravu do Šitbořic, kde se pivovárek nachází, jsme zvolili kolo, byť jsem byla varována, že z Hustopečí, odkud jsme se přepravovali, je to asi 12 km a do pěkného kopce. A bylo! Prý jediné kopce, které se v okolí nacházejí. Zato zpátky to jen svištělo.

Statek s pivovárkem
Statek s pivovárkem

Typický vesnický statek, ležící poblíž léčebného sirného pramene Štengar a prakticky naproti Společenskému domu Orlovna, má na vratech logo pivovárku i s vymalovaným nefalšovaným Chodem s čakanem. A už nás vítají nejdřív psi (jeden z nich mi je dobře do pasu a to je prý ještě štěně!) a hned za nimi pan majitel. Psy zavírá do kotce a nás pan Šlefr vede do prostor, kde vaří pivo a začíná vyprávět. Nejen o pivu, ale i o tom, jak se na Moravu jako Chod vlastně dostal.

Pohled pod pokličku
Pohled pod pokličku

11 let pracoval v bývalém pivovaru Domažlice, po odstěhování do Brna byl pak nějakou dobu zaměstnancem Starobrna. Tam už však pomýšlel na pivo vlastní a jako mnozí jiní, začal doma vařit v hrnci. Z pivovarského gigantu jej vyhnaly, jak sám říká, poměry, které už s vařením piva neměly nic společného. V roce 2011 se odstěhoval do Šitbořic a začal pracovat na svém pivovárku. Převážnou většinu prací na něm si udělal sám, rovněž tak receptury jsou jeho vlastní. Velkou měrou mu pomohly jeho zkušenosti z předchozích zaměstnání, další rozumy pak našel na internetu.

Závěsné etikety na lahve
Závěsné etikety na lahve

Oficielního „požehnání“ úřadů se mu dostalo teprve od 1. května 2012. Zatím si ponechává pan Šlefr ještě své hlavní zaměstnání a vaření piva je koníčkem, ale jak sám říká, rád by se mu v budoucnu věnoval „na plný úvazek“. A jak vlastně vznikl název pivovárku? I to má svoji historii. Po rozvodu bydlel pan Šlefr nějakou dobu v maringotce a kamarádi mu začali říkat „první chodskej bezdomovec na Moravě“. A od toho už byl jen krůček k názvu pivovárku.

Varna
Varna

Varna Prvního chodského pivovárku na Moravě je umístěna v části statku, která sousedí se dvorem. Stavební práce na objektu dávají tušit, že vylepšování stále pokračuje. Varné nádoby připomínají ze všeho nejvíc větší hrnce, pod kterými se topí pevnými palivy. Na jednu várku lze uvařit – vaří se infuzním způsobem - 150 litrů. Ve spilce, kterou představují plastové sudy (5 ks po 220 litrech), leží pivo cca 10 dní a posléze dozrává asi 1 měsíc v sudech. Slad je z Rajhradu, chmelí se Žateckým červeňákem a Sládkem.

Spilka - sklep
Spilka - sklep

Vzhledem k tomu, že pivovárek byl krátce po svém oficielním otevření, nebyl navařen celý zamýšlený sortiment. Ten bude sestávat ze světlých piv: 11° Štengarácká (název, nikoli chuť, nese podle výše zmiňovaného pramene), 12° Kulak (pojmenováno po bývalém majiteli zdejšího statku, který byl druhým největším sedlákem ve vsi), 13° karamelová a 15° Šitbořický radní. K tomu příležitostně piva ochucená zejména medová. Zajímavé bylo pivo chmelové, kam byla vložena do PETky na dozrání chmelová šiška. Do piva křenového pak kousek křenu. Obé byla spíše kuriozita, ale vcelku pitelná.

Už se nám nese vzorek
Už se nám nese vzorek

Z „běžného“ sortimentu jsme bohužel nemohli ochutnat klasického Kulaka, kterého dodává pan Šlefr i do Brna, do restaurace a pizzerie Pizzan. Ten byl t.č. ve spilce. Kulak 12° medová byl celkem slušný ležák, s medovou vůní a jemnou doznívající hořkostí, u kterého by se dalo vydržet. Dále jsme měli možnost ochutnat 15°, i když s dovětkem, že není ještě úplně uleželá. Já jsem ji upila ale jen trochu - přece jenom mě čekala ještě cesta na kole zpět, alespoň těch 12 km k vlaku, ale skutečně delší ležení by tomuto pivu jen prospělo.

První chodské pivo na Moravě
První chodské pivo na Moravě

Její medová varianta byla o poznání lepší (tu jsme si ale vzali s sebou domů). Neradi jsme se loučili, bylo nám v 1. chodském pivovárku na Moravě dobře. Pana Šlefra bych charakterizovala jako rázovitého „samorosta“ a společenského člověka. Jeho počin ve zdejším kraji je velmi chvályhodný a přeji mu, ať se daří vše tak, jak si plánuje. Včetně té nové varny.

Otevřeno je: Čtvrtek-sobota 17-19, v neděli pak 9-11 hod.. 12° stojí 32 Kč/litr, medová 12° 37 Kč/litr, karamelová 13° a obě 15° pak 42 Kč/litr.

Kontakt na pivovárek: 1.chodskypivovarek(zav)seznam.cz



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10051x] [7. červen 2012]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pan Nohava

úterý, 20. srpen 2013
23:15

pan Nohava

Nalezeno dnes na jejich webu:
Od září 2013 v prodeji dřevěné podtácky. Cena 150Kč + poštovné. Objednávky posílejte na e-mail 1.chodskypivovarek@seznam.cz, nebo tel. 774 690 044.

Je tam i fotka (v aktualitách). Tak sběratelé, máte možnost :-).


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Méďa Béďa

úterý, 20. srpen 2013
23:37

Méďa Béďa

to pan Nohava: Hm, dřevěná turistická známka stojí 3 pětky, to v tom podtácku za 150 Káčé bude ukrytá zlatá niť, ne?


Kapr

neděle, 30. září 2012
11:00

Pivo (jedenáctku) z tohoto pivovárku jsem měl možnost včera ochutnat v Brně v pivnici na Jungmannce( http://www.pivnice-jungmannka.cz/ ). A bylo skutečně vynikající. Zatím nejlepší mini, co jsem ochutnal. Pivnice je nekuřácká a pivo výborně ošetřeno.


napsal(a): Kapr [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
21:23


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 8. červen 2012
10:03

Jana

Chody, prosím Tě, oprav tu valašku na čakan, nebo mne ti Chodové ukamenují. ::lol


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pi

pátek, 8. červen 2012
10:26

pi

to Jana: :D


napsal(a): pi [Odpovědět]

Haha Bimbi

pátek, 8. červen 2012
07:54

Chodská VALAŠKA? To má být vtip? Odjakživa chodský čakan! ;)


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 7. červen 2012
19:39

Dwarf

chmelení za studena je přece běžná věc, ne? :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI