Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Albrecht: pivo frýdlantské

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Albrecht: pivo frýdlantské

Albrecht: pivo frýdlantské

Mám vždy radost, když se do pivovarského areálu navrátí po letech právo várečné. Vždyť čemu jinému by měly pivovarské budovy sloužit? Po Dalešicích, Úněticích či Kounicích se tak má stát i na severu Čech ve Frýdlantě. Informace pro tento článek mi dodal pan Jan Třasák, který je jedním z nadšenců, jenž Zámecký pivovar připravují na svou obnovenou premiéru. Na mne tedy jen zbylo dát článku nějakou fazónu a přidat několik fotek...

Historie frýdlanstského pivovaru sahá již před rok 1381. První zmínka je uvedena ve frýdlanstkém urbáři z let 1381-1409. Byla zde dvě práva várečná - vrchnostenské a městské. V roce 1381 byly na panství dvě pivovarnické pánve, které byly za poplatek 1 groše za každou várku půjčovány měšťanům. V roce 1564 ze 102 domů vnitřního města Frýdlantu pivo vařilo 99 domů. Objekt Zámeckého pivovvaru má dlouhou historii, něco o minulosti pivovaru naleznete na prozatimních webových stránkách zde...

Pivovar v roce 1906
Pivovar v roce 1906

Při příjezdu k pivovaru upoutá na první pohled “hradozámek” (oficiální název je Hrad a zámek Frýdlant ) a opravdu se obě budovy prolínají natolik, že tvoří jeden architektonický celek. Hrad je na skalnatém čedičovém ostrohu nad řekou Smědá a vrchnostenský pivovar je pod areálem na břehu řeky.

Pohled na zámek od pivovaru
Pohled na zámek od pivovaru

V současné době již probíhají stavební práce v areálu Zámeckého pivovaru. Rekonstrukce se v tuto chvíli provádí v části bývalé varny a lahvovny. V prostoru bývalé lednice vznikne malý pivovar s 10 hl parní varnou a 3 spilečnými a 6 ležáckými 20hl stojatými tanky. Varna bude nerezová, dodává ji firma CzechBrewMasters ze Svitav. Buduje se nová parní kotelna na místě původního parního kotle. Odkouření kotle bude původním pivovarským komínem, který projde rekonstrukcí.

Rekonstrukce
Rekonstrukce

Pivovárek zabere cca 100 m2 místa a bude součástí taktéž budovaného kongresového a školícího centra, které je budováno v místě původní varny a sladové půdy. Pro malé pivovary se jedná o důležitou součást provozu areálu, protože nejsou schopny cenově konkurovat velkým nadnárodním pivovarským koncernům. Je ekonomicky důležité prodat velkou část své produkce na komerčních akcích firem přímo v pivovaru. Díky tomu se mohou malé pivovary soustředit na zachování pivovarské kvality a tradice.

Areál Zámeckého pivovaru
Areál Zámeckého pivovaru

První pivo by mělo být k ochutnání nejpozději na Valdštejnských slavnostech ve Frýdlantě 17-19. května 2013. Bude se jednat především o světlý spodně kvašený ležák, který bude silněji chmelený, vařený na tři rmuty. Samozřejmě bude nefiltrovaný a nepasterizovaný. Svrchně kvašené speciály budou následovat. Pšenice a IPA se budou vařit průběžně po celý rok. Při vaření piva se bude důrazně dodržovat Reinheitsgebot (mimo občasně vařených medových speciálů a podobně). Nabídka se později rozšíří pouze o filtrovanou verzi. Pivo se bude prodávat pod jménem Albrecht.

Chlemci Albrechta...
Chlemci Albrechta...

Dále se v areálu investorsky uvažuje i malý průmyslový pivovar. Při maximální možné konfiguraci bude osazen pětinádobovou 50 hl varnou. Maximální výstav by se pak pohyboval někde kolem 90.000 hl piva ročně. A to už by byl poměrně pořádný pivovárek, co myslíte?

Středověká krčma / pivovarská restaurace bude situována do nejstarší zachovalé části pivovarského areálu, do barokních kleneb původního humna sladovny. Do Valdštejnských slavností se jí bohužel zřejmě nepodaří otevřít (kvůli obrovské finanční náročnosti celé obnovy areálu) :(

Zde bude pivovarská restaurace
Zde bude pivovarská restaurace

Obnovovatelé se inspirovali historií a vydali vlastní listinné cenné papíry. Peníze z nich se do poslední koruny použijí na rekonstrukci areálu. Nákladnou obnovu pivovaru a záchranu historicky cenného objektu je třeba provést z vlastních zdrojů firmy a z financí získaných od investorů. Po kolaudaci první etapy stavby (školicí centrum a malý pivovar) bude zpětně vyplacena firmě přidělená dotace ve výši 41.429.000,- Kč. Dluhopisy si může koupit široká veřejnost a podílet se tak na záchraně unikátního a dříve významného vrchnostenského pivovaru.

Budoucí frýdlantská přepravka?
Budoucí frýdlantská přepravka?

Já mohu jen popřát, aby se obnova Zámeckého pivovaru zdařila, aby Albrecht chutnal a aby co nejdříve ve Frýdlantu spatřil světlo světa pořádný průmyslový pivovar. Děkuji za cenné materiály panu Třasákovi a dodávám jen dej Bůh štěstí!



[Pivní.info] [Zobrazeno 12852x] [2. prosinec 2012]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

olda

čtvrtek, 17. říjen 2013
06:57

Vaše pivo jsem již nekolilrat pil a delal sem leta v nejmenovamem pivovaru musim uznat že je skvele chutna vyvažene je krasne chmelove chuti tak jak ma byt nic jak z obrovskych pivovaru to se neda pit tak že když si udržite stejnou kvalitu a nebudou velke vykyvi tak jen dobře. Vždy když ho uvidim s radosti si ho dam. Takže dobrou chut a nazdravi.


napsal(a): olda (olda148(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Výkyvi

čtvrtek, 17. říjen 2013
22:58

to olda: A co když budou středně velké výkyvi? :)


napsal(a): Výkyvi [Odpovědět]

Vratislav

neděle, 23. prosinec 2012
14:34

Znám pivovar osobně, x-krát jsem ho před lety prolezl, je to určitě dobrá zpráva, ale s ohledem na velikost pivovaru, obrovitý obestavěný prostor a stav budov, tam musí zahučet několik set milionů, jinak to ani nebude vidět. Rentabilita bez dotací skoro nula. Držíme palce.


napsal(a): Vratislav [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
06:08


posted by: Inzerce

Vladislav

pondělí, 3. prosinec 2012
15:52

Přeji mnoho zdaru,hodně kvalitního piva a dle obrázku ve velmi krásné pivovarské restauraci!Dej Bůh štěstí.


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI