Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chalupník z Perštejna

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Chalupník z Perštejna

Chalupník z Perštejna [p1236]

Minipivovary rostou v poslední době v Čechách, ale i na Moravě závratnou rychlostí. Pomalu nestačím zaznamenávat nové přírůstky, natož abych jejich piva stačil ochutnávat (stejně nemám kde) nebo dokonce navštěvovat místa várečná. Musím se většinou spokojit s virtuální návštěvou. Dnes si představíme minipivovar Chalupník, který naleznete v severočeském Perštejně. O něm nám už více poví paní Chalupníková:

Historie budovy pivovaru Chalupník sahá až do roku 1889, kdy byl na jeho místě starý hamr. Ten koupil Wenzl Weissgerber z Vejprt, nechal jej zbourat a místo něj postavil továrnu na prýmky. Vedl ji spolu s podnikatelem Wingsem a o rok později ji prodali Ludwigu Breitfeldovi.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Po roce 1945 Breitfeldova rodina opustila Perštejn a do továrny byl dosazen národní správce. Jeden čas fabrice dokonce hrozila likvidace. Kolem roku 1950 Breitfeldova ale továrna získala nového majitele, výrobní družstvo Vkus Teplice, které se zabývalo šitím spacích pytlů.

Budova byla opět na prodej v roce 2008, kdy ji koupil místní podnikatel Miroslav Chalupník. Z bývalé továrny na prýmky a z továrny, kde se šily spací pytle, je tak dnes zbrusu nový pivovar, díky kterému si Miroslav Chalupník, podnikatel z Perštejna, splnil svůj sen.

Restaurace
Restaurace

Technologie výroby našeho moku vychází ze starých postupů, které jsou pro český typ piva tradiční. Naše pivo je přírodní produkt, který vyrábíme pouze z místní vody, humnového sladu a chmele ze žatecké oblasti. Samotné vaření piva dělíme na pět částí: vystírání, zapařování, rmutování, scezování, chmelovar, následuje: hlavní kvašení, dokvašování a stáčení do KEG sudů a PET lahví.

Varna
Varna

Vystírání: na začátku samotné výroby piva se rozemele slad, který se následně smíchá s vodou. V této fázi začne působit enzym, který vytváří správné PH (kyselost) vystírky. Směs a množství použitých sladů pokládá základ pro charakter, barvu a stupňovitost hotového piva.

Zapařování: je zahřátí vystírky na 51°C, při této teplotě se štěpí bílkoviny.

Rmutování: Během procesu přečerpáváme části díla, které zahříváme na tzv. cukrotvorné teploty 60 až 65°C a 70 až 75°C. Během kterých se aktivují enzymy, které štěpí škroby na cukry. Dokonalé zcukření zjistíme tzv. jódovou zkouškou a následné rmut povaříme. V případě dvourmutového vaření proces zopakujeme.

Varna zepředu
Varna zepředu

Scezování: jeho účelem je oddělit nerozpustné části pluchy tzv. mláto od čiré sladiny, následně horkou vodou vysladíme zbytky cukrů z mláta. Vzniká sladká tekutina zvaná sladina.

Chmelovar: je proces, kdy je sladina uvedena do varu po dobu minimálně 90 minut. Během této doby se do sladiny přidává důležitá surovina – granulovaný chmel. Ze sladiny se stává mladina. Každý druh našeho piva je chmelen v několika dávkách z českých chmelových odrůd. Nejvyšší podíl dané odrůdy určuje charakter piva a propůjčuje mu své jméno.

Po ukončení chmelovaru se mladina načerpá do vířivé kádě, kde se usadí chmelové kaly, dále se mladina zchladí na zákvasnou teplotu 7 až 9 °C.

Otevřená spilka
Otevřená spilka

Hlavní kvašení: probíhá v otevřených nerezových kádích na spilce. Várečné kvasinky přidané do provzdušněné mladiny se živí cukry, produkují alkohol a kysličník uhličitý. Po dosaženém stupni prokvašení vzniká mladé pivo.

Dokvašování: probíhá v uzavřených nádobách – tancích. Pivo se přirozeně nasycuje kysličníkem uhličitým, který nemá kam unikat. Pivo zraje, nabývá na plnosti – chlebnatosti. Chuť se zjemňuje a zakulacuje.

Hotové pivo se stáčí do KEG sudů a PET lahví.

V ležáckém sklepě
V ležáckém sklepě

Nevyužíváme žádné urychlovací nebo zlevňující technologie. Nepřidáváme žádné konzervační, stabilizační činidla, barviva, nebo jiné chemické látky. Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Jsou v něm zachovány všechny přírodní výživné látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus.

A jaké že druhy piv v Perštejně vaří?

10° světlé výčepní pivo SLÁDEK

Spodně kvašené pivo s minimální dobrou zrání 21 dní. Je to poctivé výčepní pivo zlatavé barvy. Pivo charakterizuje příjemný říz, lehké sladové tělo, jemná hořkost a hutná bílá pěna. Je vhodné k uhašení žízně a delšímu posezení. Obsah alkoholu min. 4%.

10° tmavé výčepní pivo

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 21 dní. Tmavé poctivé výčepní pivo s hustou krémovou pěnou. Pivo s harmonickou hořkostí a lehkým sladovým tělem doprovázené karamelovými tóny, které jsou tvořeny směsí několika sladů. Obsah alkoholu min. 4%.

Hotový Chalupník
Hotový Chalupník

12° světlý ležák PREMIANT

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40 dní. Světlé pivo zlatavé barvy s plným sladovým tělem a výraznou hořkostí vytváří kompaktní chuťový zážitek charakteristický pro ležák českého typu. Plná vyrovnaná chuť našeho ležáku doplňuje dobrou atmosféru při setkávání s přáteli při výjimečných příležitostech. Obsah alkoholu min 4,8%.

12° tmavý ležák HARMONIE

Spodně kvašené pivo s minimální dobou zrání 40dní. Tmavý ležák s hustou krémovou pěnou, harmonickou hořkostí vyvážené plné chuti doprovázené karamelovými tóny, které jsou tvořeny směsí sladů. Pivo pro milovníky bohaté chuti. Obsah alkoholu min. 4,8%.

Samozřejmě se do budoucna připravuje i speciál.



[Pivní.info] [Zobrazeno 12052x] [28. červen 2013]
[Minipivovary] [comments: 31] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Zdena

čtvrtek, 27. listopad 2014
21:25

Perštejn je poslední obcí v Severočeském kraji v okrese chomutov. Kousez za ním je obec Boč, která již leží v Západočeském kraji a okrese Karlovy Vary.


napsal(a): Zdena [Odpovědět]

Rash

pondělí, 9. září 2013
19:27

Rash

Pivovar Chalupník jsem navštívil v rámci srpnové cesty na západní Podkrušnohoří. Zážitky klasicky zachyceny na blogu Pivní Partyzán ve článku Pivní perla podkrušnohoří: Pivovar Perštejn.


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
17:49


posted by: Inzerce

Sekal

úterý, 10. září 2013
00:26

Sekal

to Rash: Hele, nazdar Rashi, jestli je Perštejn Podkrušnohoří, tak Pec pod Sněžkou je Podkrkonoší.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Rash

úterý, 10. září 2013
09:00

Rash

to Sekal: Pec se nachází v sedle uprostřed hor, Perštejn leží v nízkém otevřeném údolí navazující na údolí řeky Ohře, které Podkrušnohořím je, takže jsem to vztahoval k tomu, nevnímám ho jako součást Krušných hor.


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Skopový Opičák

pátek, 26. červenec 2013
14:35

Věděly jste, že pivo pije i Tublatanka?


napsal(a): Skopový Opičák [Odpovědět]

sallmi

pátek, 26. červenec 2013
10:12

Že máte potřebu vést takové žabomyší války. Pivovar prostě leží v Ústeckém kraji a Ústí, Děčín, Teplice, Chomutov a další v západních Čechách nejsou. Jinak ochutnal jsem desítku a buřty na pivu a obojí bylo dobré.


napsal(a): sallmi [Odpovědět]

Jirka_G

pondělí, 22. červenec 2013
11:23

to strevlas:
Diskuze opravdu nemá nic společného s pivem.
Slavonice, Dačice, ale také Svitavy nebo Moravská třebová samozřejmě leží na Moravě, což je neměnný fakt.
Podle vašeho uvažování by mezi mezi moravská města musely být počítány i Pacov, Humpolec nebo Světlá nad Sázavou, která nyní patří pod moravské krajské město Jihlavu.


napsal(a): Jirka_G [Odpovědět]

moreli

pondělí, 22. červenec 2013
14:39

moreli

to Jirka_G: Pozor na to moravské krajské město! Když tak moravsko-české. Část Jihlavy totiž leží v Čechách(celý levý břeh). A třeba Opava už dnes není slezské město, ale slezsko-moravské, protože součástí Opavy je Jaktař a ta je na Moravě ::lol . A která část Ostravy je na Moravě a která v Slezsku to nevědí ani Ostravaci.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.07.2013 ve 14:41:09


napsal(a): moreli [Odpovědět]

pechi

pondělí, 22. červenec 2013
16:43

pechi

to moreli: Máš pravdu, chlapíku! Absolutní souhlas, i když diskuse se rozjíždí nějkam daleko od piva, to uznávám. A což teprve moravské enklávy ve Slezsku - např. bývalý pivovar Jindřichov - to je teprv kuriozitka. Končím se zeměpisnými příspěvky, jdu na pivo. :D


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 22. červenec 2013
16:43

Sekal

to moreli: Tak hlavně na Prajzké mají na háku Moravu i Slezsko. No a pak taky máme moře. Jo a Jihlava je taky dost německá, stejně jako Togo. Historické hranice nechme historikům, a jestli je něco v Čechách nebo na Moravě, nám jistě prozradí místní.
Jinak Chalupník se mi líbil. Pěkné místo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Honza Čočka

sobota, 27. červenec 2013
12:55

to Jirka_G: Nedivte se pane Jirko, vždyť jste na Pivním Infu. A pivní info, jak je všeobecně známo, je mezi pivními weby odpad, na kterej choděj odpadlíci kteří by se svými komentáři na jiných webech neuspěli.


napsal(a): Honza Čočka (honza.cocka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

sobota, 27. červenec 2013
13:22

Chody

to Honza Čočka: Koukám, že do toho odpadu dobře zapadáte, když nejste schopen ani správně napsat název webu :ble:


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

našinec

pátek, 19. červenec 2013
16:04

Omlouvám se, že jsem u svého příspěvku zapoměl udat zeměpisnou, nikoli administrativní polohu. Administrativně určitě v severních Čechách, zeměpisně určitě v Čechách západních. Pod pojmem severní Čechy si já zeměpisně představuji Liberec a okolí. Takových nessmyslů v této republice je jistě víc. Třeba Slavonice leží na Moravě, ale administrativně jsou v Jihočeském kraji. Tož tak.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Dan

sobota, 20. červenec 2013
09:00

Dan

to našinec: Slavonice neleží na Moravě, tedy pokud jde o ty u Starého města pod Landštejnem...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.07.2013 ve 09:01:09


napsal(a): Dan [Odpovědět]

pechi

neděle, 21. červenec 2013
13:51

pechi

to Dan: ale samozřejmě, že leží. Je to historická morava, stejně jako např. Svitavy.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Dan

pondělí, 22. červenec 2013
09:48

Dan

to pechi: Historicky ano, ale ve skutečnosti je již 53 let v kraji Jihočeském. Historicky bylo mnoho věcí jinak a v příspěvku nicku našinec, není o historii ani slovo.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 22. červenec 2013
10:20

strevlas

to pechi: diskuse celkem o ničem, důležité je nynější uspořádání. Až vznikne pivovar ve Valticích, bude dolnorakouský?


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Džordž

pondělí, 22. červenec 2013
13:31

Džordž

to strevlas: ...a Avar z Hlučína je v Prusku :D


ICQ: 365234863

napsal(a): Džordž [Odpovědět]

pechi

pondělí, 22. červenec 2013
16:36

pechi

to strevlas: Promiňte mi moje staromilství - já tyhle novodobé kraje prostě nějak nemusím. Byl bych spokojen s členěním jako za Monarchie, alespoň na úrovni tzv. zemí.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

moreli

neděle, 21. červenec 2013
09:11

moreli

to našinec: "Pod pojmem severní Čechy si zeměpisně představuji Liberec a okolí" Kde máš ty zeměpisné hranice nikdo nemůže vědět a ani to nikoho nezajímá. Severní Čechy jsou pro většinu lidí bývalý Severočeský kraj, tj. dnes kraje Ústecký a Liberecký.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Jana

pondělí, 22. červenec 2013
17:03

Jana

to pechi:
Tak to máš smůlu, měl ses narodit o pár desetiletí dřív. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Myšák

čtvrtek, 11. červenec 2013
09:17

Byl jsem tam v pondělí.Na čepu světlá desítka 25,-,světlá dvanáctka 30,-.Desítka je chuťově výraznější. Dobrá kuchyně,pohlëdná obsluha :-)


napsal(a): Myšák [Odpovědět]

pan Nohava

úterý, 9. červenec 2013
14:32

pan Nohava

Už někdo ochutnal? Safra, nějak se v tom už ztrácím :( ,kdo si to má všechno pamatovat a psát jsem si to přestal u dvousté položky... :D


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Chody

úterý, 9. červenec 2013
15:04

Chody

to pan Nohava: Snad v sobotu v Nepomuku...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

strevlas

středa, 10. červenec 2013
09:37

strevlas

to pan Nohava: byl jsem tam v pondělí, na čepu desítka a dvanáctka světlé, tmavá piva zrovna nebyla. Obě piva mi chutnala, ale jako řidič jsem měl jen hlty. V PET měli jen desítku - doma už mi chutnala méně, přišla mi o něco prázdnější. V hospodě to byla plná piva. Obsluha spíš neutrální, ale co mi vadilo - nikde upozornění, jaká piva jsou na čepu (byli jsme na venkovní zahrádce) a všechno jsem z obsluhy musel složitě tahat. Čekal bych, že mi okamžitě sami sdělí, co mají. Jídlo - guláš údajně bez chuti, vepřové na česneku velmi dobré, řízek normální. Místo je to pěkné a určitě se tam zase někdy zastavíme.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 10. červenec 2013
15:25

pan Nohava

to strevlas: Díky za info.


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

našinec

čtvrtek, 4. červenec 2013
13:43

Jestli je myšlen Perštejn mezi Kláštercem n. Ohří a Karlovými Vary, tak to není v severních, ale v západních Čechách. Pokud je myšlen jiný Perštejn, prosím o přesnou lokalizaci. Díky.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 4. červenec 2013
13:50

Chody

to našinec: PSČ Perštejna začíná na 4, tudíž pro mne, bývalého pošťáka, jsou to severní Čechy.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 4. červenec 2013
14:21

Jana

to Chody:
Máš naprostou pravdu. Je to okres Chomutov, tudíž severní. Hranice mezi kraji je ale někde blízko.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

yerka

pátek, 5. červenec 2013
08:21

yerka

to Chody: Samozřejmě, Perštejn stále ještě leží na území Ústeckého kraje, tedy v severních Čechách. Ta hranice je mezi Smilovem a Lužným, hned za Perštejnem. Lužný je v UL kraji a Smilov již v KV kraji.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Prstejnacka

neděle, 7. červenec 2013
23:30

to našinec: jsou to stále severni Čechy, ale do západních...co by kamenem dohodil ;)


napsal(a): Prstejnacka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI