Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kluci, co si říkaj´ Františku

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kluci, co si říkaj´ Františku

Kluci, co si říkaj´ Františku [p1354]

A co je na tom zvláštního, určitě se zeptáte. Kluků Františků běhá po naší vlasti všude dost. Jenže – tihle „kluci“ (tedy mladí pánové, snad se pro to oslovení neurazí) se Františkové nejmenují, jenom si tak říkají. Jsou dlouholetými kamarády, jsou z Břeclavi a navíc – vaří pivo. To už přihořívá… A když ještě dodám, že spolu založili pivovar - právě podle těch „Františků“, tak už je to jasné. Jeden z posledních přírůstků na minipivovarském nebi - břeclavský pivovar Frankies .

Bývalý hotel Grand
Bývalý hotel Grand

Sedím s majitelem pivovaru, mladým mužem, panem Štěpánem Přikrylem, v sále bývalého hotelu Grand, kde se pivovar nachází, a pokládám mu klasickou otázku, co jej a jeho kamaráda Adama Jonáše (ten je sládkem pivovaru) přivedlo k vaření piva. Dostávám jednu z obvyklých odpovědí: chtěli jsme se živit tím, co nás baví. Oba pánové se rekrutují z domovarnické branže a stejně tak, jako mnoho ostatních, vařili v hrnci na plotně v paneláku, posléze v garáži.

Pan majitel na spilce
Pan majitel na spilce

Po letech pokusů (a omylů) se nakonec rozhodli, že by to mohli zkusit ve větším. Nebylo to samozřejmě hned, od rozhodnutí do realizace to nějaký ten „pátek“ trvalo. Nakonec i oni (jako mnoho jiných) „boj“ s úřední hydrou dotáhli do konce a v posledních zářijových dnech letošního roku otevřeli první minipivovar v Břeclavi.

Minipivovar má dvounádobovou varnu o obsahu 500 litrů, otevřené spilky 3x 500 l a 1x 1000 l, v ležáckém sklepě pak jsou 3 tanky o obsahu 500 l a 4 o obsahu 1000 litrů. Technologii dodala firma Mini Breweries s.r.o spolu s Pivovarem Malenovice.

Varna
Varna

Slad odebírá pivovar ze slovenské sladovny Sessler v Trnavě, chmelí se českými chmely - ŽPČ, Agnus, Kazbek a chmely americkými. A co lze ochutnat u Frankies v současnosti? Klasický ležák 12° a svrchně kvašená piva, chmelená americkými chmely. Co se týče ležáků, zkoušejí při jeho výrobě chmelení různými druhy chmele.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Ochutnala jsem ležák chmelený Agnusem i ležák s Kazbekem. Ten první jmenovaný mi chutnal víc, ten druhý byl hodně hořký a drsný. Ale prý se uvidí, jak zareagují konzumenti. Ze svrchně kvašených mají 13° Frank APPA s chmely Citra a Cascade a v tancích zrála 12,8° česká varianta APA, jemnější. Obě piva krásně voňavá, výborné chuti, dobře pitelná. Tak snad to „klukům“ do budoucna vydrží. A když už jsme nakousli tu budoucnost - co se chystá dalšího? Na Vánoce by měl být čokoládový stout a na léto lehký ALE. Na piva svrchně kvašená chtějí postupně konzumenty zvykat, ale zájem (zejména u mladší generace) je už i nyní. Týdenní várka, kterou dodali na zahajovací party, byla za večer pryč.

Nabídka dne
Nabídka dne

Klasická hospoda v pivovaru není, můžete zakoupit (kromě dodávky v 20 a 50 litrových sudech) pouze 1l PETky (ale spíše po domluvě, pravidelnou otevírací dobu ještě nemají, lze je však zakoupit v přilehlé cukrárně U Krpálků). Pravidelně by mělo být pivo od Frankies v břeclavském klubu Piksla, v kavárně Arcadia mají na čepu ležák a ve Dvoře pak speciály. K dostání by mělo pivo být i v Cafe Bulldog a v kavárně a pivnici Tři pomeranče. PETky jsou za 75 Kč (ležák) a 90 Kč (Frank APPA).

Goodbye Frankies
Goodbye Frankies

A protože jsme si povídali nejen o pivě, tak na „kluky“ prozradím ještě pár zajímavostí (chcete-li -drbů). Oba jsou členy blues-rockové kapely The Faldatores (název je prý tak složitý, že ho nelze vysvětlit), prý pivně - hudebního uskupení. Takže už je jasné, kde se vzal název 13°, je na počest Franka Zappy. Oba jsou prý „mladí a neklidní“, takže jsou v Břeclavi členy stejnojmenného hnutí, které má ve znaku bobra a jehož zástupci v současnosti „mladě a neklidně“ zasedají na břeclavské radnici.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5894x] [19. listopad 2014]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ondra

pondělí, 24. listopad 2014
22:34

Navštívil jsem mladé pány o dovolence před týdnem a můžu říci, že všechna ochutnaná piva přímo z tanku byla slušná, ležáky byly výborné, svrchně kvašená ušla. Co se týká PET tak tam už jsem tak nadšený nebyl. Pivo z petky citelně postrádalo říz působilo o dost "unaveně". Škoda, možná jen blbá petka, každopádně držím palce. Ať se daří.


napsal(a): Ondra (Andyx(a)wo.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 19. listopad 2014
11:22

jiri.kana

Asi budu za nevzdělance, ale co je to za pivní styl APPA? Nejdřív jsem to považoval jen za překlep v textu, ale když je to i na té tabuli...

Jinak tedy žádná láce, litr ležáku v plastu u zdroje za 75, pokud se to dostane někam do pivotéky, tak už jsme skoro na stovce. Jestli ale kvalita odpovídá, tak proč ne.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.11.2014 ve 11:22:44


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:49


posted by: Inzerce

hroch

středa, 19. listopad 2014
11:27

hroch

jiri.kana: Myslím že jde o hříčku s písmeny, jelikož se hlásí k Franku Zappovi tak Frank APPA. V textu Jany je to taky trochu schované.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 19. listopad 2014
12:00

jiri.kana

hroch:A jo. Sám jsem se usvědčil z nepozorného čtení. :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

středa, 19. listopad 2014
13:01

Jana

hroch:
Díky, než jsem se dostala k tomu, abych se na článek podívala, tak jsi odpověděl za mne. Je to přesně tak. Hoši jsou pivně-hudební (nebo hudebně -pivní? :D ) nadšenci.
Pro J.Kaňu : ptala jsem se, jesli mají představu o cenách točeného v těch hospodách. Prý ležák v rozmezí 30-33 Kč, APPA :-8 39-40 Kč. Já jsem u nich pila piva přímo čepovaná z tanku, ta neměla chybu. Co udělají pivotéky s PETkam, to je vždycky sázka do lotynky.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI