Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Příšov je tu!

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Příšov je tu!

Příšov je tu! [p1490]

Dlouho se spekulovalo o tom, kdo že bude na Plzni - severu prvním, prvním minipivovarem. Našlápnuto měly zejména Plasy, ale zprávy o nich nejsou veškeré žádné a tak se zdá, že Metternich i nadále má svoje rodné město v Sokolově. Prvním se tak stal Příšov, vesnička nedaleko Plzně, na hlavním tahu na Karlovy Vary, odbočte za Chotíkovem doprava. Restaurace a minipivovar Příšov ohlásil 11. března, že je na čepu historicky první příšovské pivo - jedenáctka. Obec, která dosud byla pivovarnictvím nepolíbená tak zachraňuje celé severně plzeňské pivovarnictví (určitě jen zatím).

Restaurace a minipivovar zvenku
Restaurace a minipivovar zvenku

Za výrobní technologií stojí známý pivovarník Vilda Ilgner a tak slovo dalo slovo a já se spolu s ním vydávám do Příšova, kde nás vítá vedoucí provozu pan Ondřej Krause. Dozvídáme se tak, že prvním příšovským pivem je jedenáctka, která ještě nemá název - zatím jednoduše Příšovská 11. Dále již v tancích leží 12 pils a polotmavá 14. Výhledově se budou vařit i svrchně kvašená piva - IPA a Weizen, no a možná časem dojde i na další druhy a styly.

Varna a oba pánové
Varna a oba pánové

Sládka zde dělá syn "Radouše" Honza Ilgner, který ale bohužel nemohl být přítomen, protože ještě dosluhuje v Chudenicích, kde zaučuje nového sládka. Komplet technologii dodala fa Elaren s.r.o. za asistence pana Ilgnera. Varna je zde dvounádobová o objemu 400l vyrážené mladiny (všimněte si skloubení mědi s nerezem). Je to první prototyp, kde bylo mj. dosaženo zjednodušení nápojového vedení, čímž se dosáhlo snížení vstupní investice. Spilka je zde otevřená, 4x kvasná káď o objemu 400l. V ležáckém sklepě pak naleznete 5 stojatých tanků, každý o objemu 800l, s tím, že prostor pro rozšíření se zde určitě najde.

Spilka
Spilka

Jak vůbec vznikla myšlenka na vybudování pivovárku? Hledalo se, jak odlišit místní restauraci od mnoha jiných podobných. Na čepu dosud byla piva z Humpolce a Pilsner Urquell, ale vlastní pivečko by mohlo být to pravé ořechové, řekli si provozovatelé. Majitel objektu byl dlouholetým zákazníkem šťáhlavského pana starého (sice spíše přes mošt, ale to nevadí). Slovo tak dalo slovo a právo várečné v Příšově je realitou a vůně právě vařeného piva se tak může linout po návsi.

Sklep
Sklep

Se zrozením pivovárku se dostala restaurace o level výše a to nejen díky vlastnímu pivu. Lokál byl rozšířen o podkroví, které bylo rekonstruováno a vznikla tam nekuřácká restaurace, kde se konají i různé kulturní akce. Podnik je nejen názvem spjat s obcí a funguje tak jako společenské centrum pro scházení se místních. Přízemí slouží spíše jako pivnice, kde mají své jisté dosavadní štamgasti. Tady se kouří, ale ne přes obědy, což je také sympatické. Na léto se chystá otevření zahrádky, která se nachází za objektem.

V podkroví
V podkroví

Vybavení restaurace ještě není v příšovských barvách, místní je zatím vlastně jen pivo. Ostatní je zadáno ve výrobě - tácky a držáky, sklo, etikety. Takže sběratelé ještě ne :)

A jaké je pivo? Dobré! Jelikož jsem byl řídící, ochutnal jsem druhý den z PET. Pivo je jen malinko zakalené, jemné chuti, myslím, že by se při něm dalo sedět a sedět a sedět. Těším se, až si tu někdy vychutnám místní pivečko v patřičném skle a k tomu i něco dobrého na zub.

Příšovská 11
Příšovská 11

Pokud byste někdo chtěl ochutnat Příšovské pivo v Plzni budete mít možnost v květnu na Apetit festivalu, tedy nově prý na Prima fresh festivalu. Příšov ale není tak daleko a já věřím, že si plzeňáci najdou cestu dříve.

Kdo pozvedne rukavici a bude na severu druhý, třetí...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7092x] [23. březen 2015]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pivař

pondělí, 30. březen 2015
10:36

Včera navštíveno a už mají i 12... Akorát pivko zatím čeká na ochutnání v lednici :-(


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

JardaK

neděle, 29. březen 2015
12:45

JardaK

...která ještě nemá název - zatím jednoduše Příšovská 11...
A to je přesně to, co se mi líbí nejvíc. Proč pro vše vymýšlet různá možná i nemožná jména, když v jednoduchosti je krása a ještě navíc hned znám původ.
Tak ať se daří :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

AntiWeetek

úterý, 24. březen 2015
05:52

AntiWeetek

Chtěl bych poděkovat Chodymu za hezký článek o historicky prvním pivovaru na severním plzeňsku.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI