Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zbraslavice nejsou Zbraslav

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zbraslavice nejsou Zbraslav

Zbraslavice nejsou Zbraslav [p1552]

Ani s ní nemají nic společného, jak se někteří domnívají. Je to obec, ležící cca 20 km jižně od Kutné Hory na severním úbočí kopce Poupilu (541 m) a čítající něco přes 1000 obyvatel. Ti dříve narození si možná vzpomenou na mediálně přetřásaná zbraslavická čtyřčata, narozená jako první v Československu koncem padesátých let. Turisté budou znát zdejší okolí, plné nejen rekreačních příležitostí - lesy, rybníky, ale i památek. Znalci létání pak určitě vědí, že letiště Zbraslavice se může pochlubit dlouhou historií sahající až do roku 1935. Tehdy letiště vzniklo jako záložní přistávací plocha pro letadla letící z Moravy přes Vysočinu do Prahy. Dnes se tu můžete zúčastnit některého z vyhlídkových letů.

Zámek ze dvora...
Zámek ze dvora...

Podle pověsti si v v lesích na svahu Poupilu vybudoval srub jakýsi potulný rytíř Zbraslav. Kolem srubu potom vznikla osada, v níž žili potomci a poddaní rytíře Zbraslava - Zbraslavici. Nejcennější a nejstarší historickou památkou Zbraslavic je gotický farní kostel, prý z roku 1220. Pravděpodobně ze 13. století pochází i tvrz, ve století šestnáctém rozšířená a přestavěná na zámek. Součástí hospodářského dvora byl i pivovar, o němž je zmínka ale až v 17. století.

...a z ulice
...a z ulice

Roku 1809 zachvátil městečko velký požár, při němž shořel zámek i pivovar. Zbytky zámku se staly zdrojem stavebního materiálu, jehož bylo třeba i k přestavbě pivovaru. Ten pak byl v činnosti až do roku 1905. Roku 1885 koupil (nejen) statek Zbraslavice podnikatel železničních staveb Jan Šebek, jehož rodině zůstaly až do roku 1948. A posléze objekty následoval smutný osud, jako mnoha jiných, podobných. Hospodaření JZD, vrácení potomkům majitelů v restituci, chátrání.

Sklepy pod pivovarem
Sklepy pod pivovarem

V roce 1998 odkupuje od restituentů zchátralý objekt rodina Holíků, podnikajících ve stavebnictví a pohostinství a začíná jej opravovat. I pivovaru se píše nová kapitola, z popele pomalu vstává od roku 2014 a o rok později se pak otvírá. Zámecký pivovar Zbraslavice od 29. července opět vaří své pivo a první mok z novodobého pivovaru se čepuje 1. září. Pivovar je umístěn v části původního objektu, v přízemí. Pod objektem samým se nacházejí i nádherné sklepy, ty jsou ovšem ještě zatím v rekonstrukci. V minulosti prý zde byla i obecní šatlava. Součástí objektu je také výstavní síň (momentálně zde probíhá vánoční výstava), může však sloužit i jako salónek pro větší společnost.

Varna
Varna

Vstupme ale do pivovaru samotného. Právě se vaří, takže mé kroky provází vůně, libá snad každému milovníku piva. Dvounádobová varna o objemu 15 hl, dvě otevřené spilkové nádoby po 30 hl a pět ležáckých tanků, též po 30 hl se nachází v jedné velké místnosti, spíše tedy menší hale. Vládne zde zkušený sládek pan Josef Kalkán, kterého si mnozí jistě pamatují z pivovaru Krčín, jeho minulého působiště. Ten mne také svým královstvím provází a informuje. Technologie je výrobkem firmy JHP (J. Hradecký Pacov), slad odebírá pivovar z pivovaru Ferdinand, kvasnice z VÚPS. Chmelí se Sládkem, Premiantem a ŽPČ.

Sládek ve svém království
Sládek ve svém království

Stálým sortimentem piv jsou: 10° Markold, světlá 12° Hubert a tmavá 12° Permoník. V současné době k nim přibyl 14° vánoční světlý speciál Mikuláš. Zajímavá jména, co? Tak si jejich význam pojďme vysvětlit. Markold ze Zbraslavic byl za husitských válek jedním z nejhorlivějších táborských kněží, též vynikající řečník a diplomat (vyjednával i s králem Zikmundem). Padl v bitvě u Lipan. Jestli dotyčný pivo pil, či nikoli, se v písemných záznamech nedočteme, ale dá se předpokládat, že ano, vždyť to byl Čech.

Markold, Hubert, Mikuláš a Permoník
Markold, Hubert, Mikuláš a Permoník

Hubert - koníček majitelů je myslivost (provozují rovněž stejnojmenný hotel v obci), Permoník – blízkost Kutné Hory napoví. A Mikuláš? – přece Mikuláš Dačický! Postupně ochutnávám celý sortiment a hned napoprvé je mi jasné, že mým favoritem se stává Hubert (byť s myslivostí nemám nic společného). Markold mi na výčepní připadá až moc hořký, i když mám raději hořčí piva. Mikuláš je ještě v době mé návštěvy „mladý“, ale i tak chutná. A ač tmavým pivům neholduji, tohle musím pochválit, je příjemně hořké.

Lahvové provedení
Lahvové provedení

Přímo v pivovaru restaurace, či alespoň nálevna, nejsou, pivo lze ale v obci ochutnat ve zmiňovaném hotelu Hubert (na čepu Markold a Hubert) nebo U České koruny (Markold). S čepovaným pivem se setkáte i v Kutné Hoře, Zruči nad Sázavoou, Kolíně či v několika dalších okolních obcích. Občas pak i v Praze v některé známé pivnici s více pípami. Celý sortiment se čepuje v Havířské boudě, rozhledně s restaurací, kterou provozuje rovněž rodina Holíků a která se nachází pod vrcholem Kaňku, kopci nad Kutnou Horou.

Ležácké a spilečné nádoby
Ležácké a spilečné nádoby

Pivo v 1 l PET láhvích si můžete odnést přímo z pivovaru v otevírací době prodejny – středa 13-16 hod., pátek 9-11 a 13-16 hod. Pro sběratele jsou na prodej tácky, etikety, sklo a různé upomínkové předměty.

A kudy do Zbraslavic? Nejlépe vlakem, lokálkou z Kutné Hory dojedete cca za 50 minut na stejnojmenné nádraží a odtud to je asi 1 km pěšky k pivovaru.

A díky, všichni zbraslavičtí, za milé přijetí i dobré pivo. Určitě se k vám vrátím.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5840x] [3. prosinec 2015]
[Minipivovary] [comments: 12] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

neděle, 6. prosinec 2015
11:16

Dwarf

osobně si Hubertus Kácov se Zbraslavickým pivem nespletu - právě tento název, domnívám se, bude jako nosná značka pivovaru (nebo ne?) / Hubert je jen jeden z druhů ze Zbraslavic...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pana

neděle, 6. prosinec 2015
09:51

....tak to bude HULIBRK


napsal(a): pana [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
03:20


posted by: Inzerce

Obchod

neděle, 6. prosinec 2015
02:13

Koukam,že to tady je trochu o nás bez nás. Pan Pepa má trošku podle mne trošku pravdu, protože ubraná dvě písmena a opravdu se to dá celkem lehce splést s naším názvem. Podíval jsem se ma wikipedii a zase celkem velká podobnost. Já samozřejmě znám Hotel Hubertus ve Zbraslavicích a dovedu si představit co vedlo Zbraslavické (vsechna cest jejich dílu) k tomuto názvu. My máme Hubertus samozrejmě zaregistrovaný jako ochranou známku a tento název pro náš pivovar potažmo naše piva pochází doloženě minimálně k roku 1894. No a abych řekl pravdu tak i ta blízkost tady je a navíc jde o pivo, tedy v obou případech, takže jistá možnost záměny je poměrně reálná. Upřímně se přiznám, že mne volba názvu piva tak podobná našemu hodně překvapila. Myslím si, že ve Zbraslavicích asi o Pivovaru Hubertus již předtím slyšeli, vždyt přímo ve Zbraslavicích snad dokonce visí náš poutač s logem Hubertus. Takže se se dostáváme zase k té obyčejné lidské slušnosti..... Poptáme se na úřadu průmyslového vlastnictví co se s tím dá dělat. Na jednu stranu mně tento spor připadá malicherný, na druhý pohled budujeme v této republice za nemalé peníze stabilní a jasnou značku a proč by někdo jiný byt ve zkrácené verzi měl velice podobnou a zavádějící formu požívat na stejný výrobek? Zaroveň musím i nesouhlasit s panem Pepou, zde evidentně nejde o podvod, ale spíš bych to nazval drobnou netaktností. Myslím, že podobný postoj jako já by k tomuto problému měli všichni vlastníci pivovarů v tomto kouzelném státě. Prostě jako je spjat Krakonoš nebo Krákora s Trutnovem, Ferdinand nebo Ferda s Benešovem, Gambrinus nebo Gambáč s Plzní atd. tak je spjat Hubertus nebo Hubert s Kácovem. Díky.

Wikipedie
Slovensky, maďarsky, anglicky, francouzsky: Hubert
Polsky: Hubert nebo Hubertus
Italsky: Uberto
Španělsky: Huberto
Latinsky: Hubertus
Německy: Hubert nebo Hubertus nebo Hugbert


napsal(a): Obchod (Pivovar(a)pivovarkacov.cz) [Odpovědět]

sládek zbraslavice

neděle, 6. prosinec 2015
06:30

Obchod: Ergo: začínáte kolem sebe kopat. S tím jsem počítal.


napsal(a): sládek zbraslavice [Odpovědět]

Chody

neděle, 6. prosinec 2015
09:57

Chody

Obchod: Myslím, že by se také ale mělo rozlišovat to, že HUBERTUS je značka všech piv z Kácova a i název či souhrnné označení celého pivovaru - tedy na hospodě visí logo Hubertus. Hubert pak je jen název jednoho piva, které navíc bude na veřejnosti známé spíše pod označením Zbraslavice 12. Stejně tak nikdy nebude Hubert hlavní značkou či synonymem k označení zbraslavického pivovaru. Samozřejmě pro "laiky" může dojít k záměně, ale to už je tak trochu problém té které osoby. Přeci jen při počtu piv na českém trhu bude za chvíli o originální název nouze...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 7. prosinec 2015
00:46

Sekal

Obchod: Ja piju Kacov, Hubertus jsem tomu nikdy nerikal.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

b c h

sobota, 5. prosinec 2015
19:41

pepa k.-zkuste se někdy zajet podívat do hotelu Hubert ve Zbraslavicích a pochopíte, proč majitelé dali pivu název Hubert.


napsal(a): b c h [Odpovědět]

bch

sobota, 5. prosinec 2015
19:40

BCH

pepa k.-zkuste se někdy zajet podívat do hotelu Hubert ve Zbraslavicích a pochopíte, proč majitelé dali pivu název Hubert.


napsal(a): bch [Odpovědět]

pepa k.

pátek, 4. prosinec 2015
22:00

Dobry vecer, prijde mne trosku klamave, kdyz se deset kilometru od Hubertusu Kacov otevre pivovar a pivo pojmenuje Hubert. Nemyslite? Mne to prijde jako podvod a myslim, ze spis nez na oslavny clanek je to na zalobu. Ale asi myslim jinak. Pepa


napsal(a): pepa k. (Josef.klouda(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pepa k. aka spilečný aka sládek zbraslavice

pátek, 4. prosinec 2015
23:32

pepa k.: ano myslíte jinak. Hubert je patron myslivců...viz text. Vidno, neumíte použít diakritiku, která je u češtiny dost důležitá. Tak snad porozumíte, pokud si heslo "hubert" vyhledáte ve Wikipedii. Do knihovny máte daleko, myslím!

A mimochodem, Kácov je od oka 15 km vzdušnou čarou.


napsal(a): pepa k. aka spilečný aka sládek zbraslavice [Odpovědět]

pepa k. aka spilečný aka sládek zbraslavice

pátek, 4. prosinec 2015
23:49

pepa k.: jako sládek pivovaru Zbraslavice: Váš komentář na náš pivovárek jsem zařadil kamsi mezi hlavu a patu


napsal(a): pepa k. aka spilečný aka sládek zbraslavice [Odpovědět]

Chody

sobota, 5. prosinec 2015
12:31

Chody

pepa k.: To si nemyslim.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI