Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zastavení třetí: Popelín

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zastavení třetí: Popelín

Zastavení třetí: Popelín [p1337]

Minule jsme byli v Jindřichově Hradci u Černého orla a v Českém Rudolci za Grázlem. Dnes se podíváme do Popelína. Ten původně v plánu vůbec být neměl (především kvůli inzerované otevírací době), zálusk jsme si dělali na pivovar Kokeš. Bohužel, ani tam pro nás nebyla otevírací doba příznivá – otevřeno jen o víkendu, byl však všední den. Nakonec to vyřešil telefonát do Popelína -„samozřejmě přijeďte, mám už tady návštěvu z USA, tak se přidáte“. Pivovar se nachází ve stejnojmenné obci, něco přes 1 km od vlakového nádraží, v hospodě U Zemanů.

Hospoda U Zemanů
Hospoda U Zemanů

Tam už nás také vítá sám pan Jaroslav Zeman, majitel pivovaru a sládek. Jeho bratr je pak majitelem hospody. Ostatně ta je prý v rukách rodiny již 200 let. Přidáváme se ke sládkově návštěvě, což je majitel malého pivovaru v Los Angeles, který momentálně pobývá u svého bratra v nedaleké obci. Ve svém řemeslném pivovárku prý vaří nejen typ IPA, ale i Lager. Bohužel jsem se ho zapomněla zeptat na kapacitu jeho varny i celkový výstav piva.

Varna
Varna

A pak už míříme do útrob pivovárku, který byl otevřen v březnu roku 2014. Varna je tady dvounádobová o objemu 500 litrů a je umístěna v salónku hospody. Ve sklepě jsou otevřené spilkové nádoby, 2x 1000 l. Ležáckých tanků je 12 po 1000 litrech a 1x 500 litrů. Technologii dodala firma Strojtep .

Tanky
Tanky

Sám pan Zeman je původně vyučený automechanik, garantem pivovaru je pan David Mareš z pivovaru Ferdinand. Slad odebírá pivovar rovněž z benešovské sladovny, specielní pak od Weyermannů. Chmelí se žateckými chmely – ŽPČ, Sládek, Vital, kvasnice jsou z Budvaru. Stálým sortimentem jsou Popelínská 10° (24 Kč/0,5 l), Popelínská 12° světlá (29 Kč), 12° polotmavá (32 Kč) Tumaperk (jméno podle blízké zříceniny) a 13° světlý speciál Silák (33 Kč). Občas pak nějaký příležitostný speciál.

Pan Zeman na spilce
Pan Zeman na spilce

Ochutnali jsme celý momentální sortiment, nejvíce mi chutnala 10° a 13°, ta posledně jmenovaná prý jde mezi místními obyvateli na odbyt nejvíc. Hospoda má otevřeno mimo sezónu až od 16 hodin, v sezóně, kdy se přidají k místním turisté, pak svoji otvírací dobu rozšiřuje. Pro sběratele jsou na prodej obvyklé předměty – tácky, etikety, sklo. Hospoda je sice kuřácká, ale v době naší návštěvy (bylo vlastně ještě zavřeno) nikdo z přítomných nekouřil.

Výčep
Výčep

V létě je prý venku malá předzahrádka. Sedělo se příjemně, ale čas kvapil a na vlak cesta do kopce. Rozloučili jsme se, poděkovali za příjemný pobyt i ochotu panu Zemanovi a snad někdy zase příště.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5357x] [31. květen 2016]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI