Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo a Holub

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivo a Holub

Pivo a Holub [p1710]

Zpráva o otevření pivovárku v Radobyčicích byla pro mne tak trošku překvapením. Zpětně jsem sice zaznamenal zprávy o jeho přípravách, ale ve finále mne zastihl totálně nepřipraveného. Necelých 14 dnů od otevření a týden od Slunce ve skle, kdy pivovárek poprvé zažil nápor (zejména pivních sběratelů), se sem dostávám i já. Objekt se nachází na Radobyčické návsi a myslím, že pro nikoho nebude problém jej najít. Pivovar vznikl rekonstrukcí 200 let staré stodoly a naleznete zde krom vlastní technologie i pivovarské posezení neboli výčep a zahrádku.

Rodinný pivovar
Rodinný pivovar

Hlavou i srdcem projektu jsou manželé Jitka a Radek Holubovi (odtud logo pivovaru). Pan Radek se již 12 let věnuje domácímu vaření a dospěl do stádia, kdy chtěl svůj koníček posunout o level výš. Po konzultacích s kamarádem sládkem a v rodinné radě bylo rozhodnuto vybudovat zcela novou značku na českém pivovarském rybníčku. Ta značka měla být Jezevec. Bohužel se zjistilo, že tento název je již pro pivo registrován. Takže v současné době se hledá pro radobyčické pivo značka jiná. Myslím, že narozdíl od různých "orlů" byl název Jezevec dosud nevyužitý a ani jsem pivo toho názvu nikde neviděl, neslyšel, neochutnal. Z vlastní zkušenosti vím, že při registraci OZ je třeba doložit různé doklady o tom, že značka se již používá...

Pan Holub
Pan Holub

Vlastní objekt pivovaru se opravoval přes pět let a zdaleka není hotovo, což ale neznamená, že se tu budete cítit jako někde na staveništi. Naopak, hospůdka je to útulná, čistá. Dřevo a kámen, to jsou nosné stavební prvky. Vejde se sem 25 lidí, takže zvláště v zimě je potřeba mít na mysli, že ne vždy si hned budete moci sednout. Krom piva je na čepu Kofola, k jídlu pak dostanete pochutiny studené kuchyně, v létě o víkendech si pochutnáte na něčem dobrém z udírny. Naplno tak nabývá na významu slogan: Právě ve velké době přijde člověku vhod malá hospůdka...

Výčep
Výčep

Výroba technologie pivovaru je vlastní, využívající zkušenosti firmy stavící minipivovary pro jednoho významného českého dodavatele. Výhodou je, že hned při výrobě a montáži byla možnost úpravy dle specifických potřeb. Varnu uvidíte při průchodu do hospůdky. Je v nerezu o objemu 500 l. Je v tak malém prostoru, že se mi celá nevešla do objektivu (část jí vidíte na druhé fotografii). Spilka je klasická. Jsou zde dvě otevřené nádoby o objemu 1000 l. Ležáckých tanků tu pak mají 5, též po 1000 l.

Spilka
Spilka

Holubovi by rádi stihli ještě letní sezónu, ale nechtěli otevírat jen s jedním pivem. Čekalo se až řádně uleží další tři druhy. I proto je desítka dost vyčeřená, tedy není moc znatelný kvasničný zákal. Do budoucna by však radobyčické pivo mělo být pěkně kalné. Tady je vidět, že pivovárek je dělán pro radost. Jinde by otevřeli třeba s tím, že si vypomohou i pivem odjinud a někde ho ještě vydávají za své a pomalu Vám lžou do očí.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

No a jak je to s tím nejdůležitěším, tím, proč to všechno vlastně vzniklo? Jak už jste jistě pochopili na čepu jsou standardně čtyři druhy radobyčického. Světlá 10% (25 Kč) byla opravdu výborná, krásně pitelná, lehčí ale plné chuti. Je dobře, že i minipivovary zařazují do portfolia klasické desítky. Dále pak světlá 12% (31 Kč), která je výrazně hořčí, je to úplně jiné pivo - pan sládek to tak chce. Hořká piva já rád. Polotmavá 13% (33 Kč) je také dobrá, ale já raději piva světlá. Nabídku doplňuje speciál Ale 13% (33 Kč za 0,4l), ze kterého vyčnívá jen jemná hořkost, dle barvy je to spíše red ale.

Dvanáctka
Dvanáctka

Samozřejmě že sortiment není konečný. Jistě se můžeme těšit na nějaký ten speciálek. V létě pak určitě pšenice, která prý panu starému "docela jde".

Pivo je čepováno do nelogovaných krýglů. Bohužel i Ale. Z tiskárny už dorazily etikety, které Vám nalepí na originálně plněné PET lahve. Tácky a logované sklo ještě k dispozici není.

Pivovárek i hospůdka na mne udělaly velmi dobrý dojem. A myslím, že nejen na mě. Dle mého krátkého pozorování si sem již našli cestu i místní, což někdy nebývá zvykem. Takže já už mohu jen popřát panu Holubovi mnoho zdaru v jeho počínání a dej Bůh štěstí!




[Richard Chodora] [Zobrazeno 5189x] [28. září 2016]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI