Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kolik máte doma Voltů?

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kolik máte doma Voltů?

Kolik máte doma Voltů? [p1796]

Minule jsme navštívili Harrachovské pivní slavnosti, v neděli pak neměli štěstí v Příchovicích. V pondělí se vydáváme do Vratislavic nad Nisou, nikoli kvůli koncentrované radosti, ale v místním pivovaru je prý automuzeum. Bohužel je otevřené jen v neděli :( Pivovarská hospůdka také zavřena (jsme tu kolem poledního), jen pár místních kalí před pivovarskou prodejnou lahváče. No nic vrátíme se do Jablonce.

Ve Vratislavicích
Ve Vratislavicích

Děti vysazujeme na koupáku a začíná krásně pršet. Máme cca hodinku času a naše cesta vede náhodou kolem vilky na adrese Palackého 2302/28, kde se skví nápis Pivovar Volt, což je jeden z posledních pivovarských počinů. Zajíždíme do dvora a jdeme omrknout situaci. Pivnice vypadá, že je těsně před otevřením. Vše ještě voní novotou. Na zahradě za domem je rozmístěno několik slunečníků, pod kterými je posezení pro příchozí. Za zahradou je výhled na vodní nádrž Mšeno.

Venkovní posezení
Venkovní posezení

V provozu je zahradní výčep, kde je k mání i něco na zub. Za hezkého počasí je tu prý plno, dnes pár lidiček. Jdeme se zeptat slečny za pípou, zda je pivo už opravdu místní. Odpovídá mi sympatický muž opřený o pult, že ano. Vyklubal se z něho "správce pivovaru", slovo dalo slovo a my můžeme nahlédnout pod pokličku obnoveného jabloneckého pivovarství. Vaří se tu jen velmi krátce, asi měsíc, a kapacita prý už nestačí. Pivovaru vévodí dvounádobová nerezová varna o objemu 700l vyrážené mladiny.

Varna
Varna

Jako spilka slouží dva CK tanky, ve sklepě hned vedle najdeme 5 tanků ležáckých (ale nastojato). Rozšíření je nabíledni. Všechny tanky mají plášťové chlazení, takže není problém vyrábět různé druhy piva různých stylů. Bohužel pro mě se pivovar zaměřuje zejména na svrchně kvašená piva, i když ležák by měl být ve stálé nabídce. Trošku mi sortimentně připomíná plzeňský Beer Factory. Sládkem je zde pan Mlejnek, který do Jablonce dojíždí z Pardubic.

Tanky
Tanky

Nebyla by to návštěva pivovaru, kdyby člověk neochutnal. Postupně dostáváme koštnout z ležáckých tanků čtyři vzorky. Jsem hlava děravá, tak mne omluvte, pokud nepřesně pojmenuju jednotlivá piva. Prvně ochutnáváme čtrnáctku EPA, která je chutné silné pivo, další je nějaký zajímavý poddruh ejlu a letní ejl. Po prvním vzorku nevýrazné, což ale může být způsobeno různou dobou prozatimního ležení. Posledním vzorkem je pšenice, krásně voňavá, dovedu si představit ji popít a zahledět se přes vodní hladinu.

Náš hostitel
Náš hostitel

V naší drahé vlasti je již přes tři stovky minipivovarů a jistě není lehké pro nový podnik nalézt výstižné jméno, značku. Volt je, jak víte, jednotkou elektrického napětí, jež je pojmenovaná po italském fyzikovi Alessandro Voltovi. Pro pivovar jistě netradiční a originální název. Je to prostě elektrizující pivovárek. A elektrikou je prostoupeno know how (mrkněte na jejich webovky) - na stolech rýha symbolizující blesk, na záchodky jdete jako kondenzátoři či diody. Věděli jste, že v Jablonci určitý čas pobýval Walt [volt] Disney?

Další fotky naleznete zde...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3432x] [3. srpen 2017]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI