Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Moravia dříve a dnes

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Moravia dříve a dnes

Moravia dříve a dnes [p1818]

Někdejší druhý největší pivovar v Brně, pivovar Moravia, už ve své původní podobě nenajdeme. Založen byl v roce 1898 a stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská. Dnes už z něj nalezneme pouze část tehdejší sladovny, kde má své sídlo pivovar Lucky Bastard. Svoji výrobu pivovar ukončil v roce 1933, neustál hospodářskou krizi té doby. Provozovala jej společnost "Moravia Bränerei und Malzfabriks Actien Gesellschaft in Brünn". V době první republiky byl znám zejména svými pivy - světlý ležák Zlato Moravy 14° a speciální tmavé pivo Bavaria 16° - a jeho výstav činil asi 200 tisíc hl piva ročně.

Na pivovarském dvoře
Na pivovarském dvoře

Tento pivovar měl i vlastní vlečku, a to ne ledajakou - byla to vlečka tramvajová. V roce 1936 však byla zrušena a její vozy odprodány. (Ostatně i Starobrněnský pivovar - dnes Starobrno - měl svoji vlečku, kterou obsluhovaly nejprve tramvajové parní lokomotivy, později se tu používaly legendární elektrické čtyřnápravové lokomotivy Zepelínky. Zásilky se vozily na brněnské hlavní nádraží. Pivovar měl i 40 vlastních pivovarských vagónů. Po zrušení v roce 1933 skončily stejně, jako v předchozím případě).

Zásobníky na slad
Zásobníky na slad

Značka Pivovar Moravia byla v roce 2016, po 118 letech, obnovena společností Czech Craft Beers, a.s. právě ve výše zmíněné budově sladovny. V září 2017 pak byla zahájena výroba v Brně - Medlánkách, v bývalém areálu firmy specializované na doplňky stravy a zdravou výživu. A jak jistě budete souhlasit, současný sortiment výroby je vlastně také zdravou výživou.

Hala
Hala

Zatím jsou členy společnosti Czech Craft Beers pivovary Moravia a Lucky Bastard, ovšem majitelé chtějí v podobných projektech pokračovat a stavět další pivovary. V Medlánkách se specializují na piva spodně kvašená, zejména ležáky, zatímco (asi všem čtenářům známý) Lucky Bastard je specialistou na piva svrchně kvašená. A právě do Medlánek zamířily mé kroky, ještě před návštěvou Salimy. Tímto děkuji Honzovi Grmelovi za zprostředkování a panu Petru Měcháčkovi za ochotu mne seznámit s pivovarem Moravia.

Šrotovník a myčka
Šrotovník a myčka

Pivovar Moravia je jedním z nejmodernějších v České republice, většina výroby je řízena počítačem. Varna je dvounádobová o objemu 30 hl, s parním ohřevem. Otevřenou spilku v pivovaru nenajdete, pro kvašení i ležení jsou určeny univerzální CK tanky, celkem 12 po 60 hl. V současné době má pivovar kapacitu 6000 hl ročně, předpokládá se navýšení až na 9000 hl. Technologie je dílem moravské firmy Rolf - Rudolf Jurajda.

Varna
Varna

Slad odebírá pivovar ze sladovny Opava a z Kounic, zahraniční pak ze sladovny Weyermann. Chmelí se jak českými, tak i německými chmely, případně i chmely americkými. Kvasnice jsou z Rebela, používaná voda z řadu, ale upravovaná. Pivo dodává pivovar zatím do několika brněnských hospod, i do nejbližšího okolí, do budoucna pak uvažuje o svojí vlastní.

Tanky
Tanky

Kromě sudů plní pivo do skla a na přání zákazníků prý budou k mání i PET láhve. A to by nebyli ani Brňáci, aby neměli část údajů na láhvích napsány hantecem, ale jsou ohleduplní, pro cajzly je to přeloženo do normální češtiny :) Vrchním sládkem společnosti je Honza Grmela.

Etiketa
Etiketa

A co se vaří v Moravii? 10° světlá Jošt, 11° světlá Rathaus, 12° světlá Petrov a k tomu pár příležitostných speciálů. Teď třeba zraje ten velikonoční - 13°. Všechna tři výše jmenovaná piva jsem měla možnost ochutnat a mým favoritem se stal ležák 12° Petrov, krásně vyvážené, dobře pitelné pivo. (Přiznám se, že článek píši za popíjení právě tohoto piva.)

Petrov
Petrov

10° byla sice pivem osvěžujícím pro teplé dny, ale na to, že je to nízkostupňové pivo, mi připadla až moc hořká. Ani 11° nebyla špatná, ale já se nějak nemohu smířit s přidáváním amerických chmelů do českých ležáků, ale jistě si své oblíbence najde. Tak dobrou chuť a dej Bůh štěstí.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4109x] [12. březen 2018]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kratoska15

čtvrtek, 15. březen 2018
21:21

kratoska15

Podle mně obrovský posun v kvalitě od doby, kdy se přestěhovali do nového. Jejich Indii si kdykoliv u nás ve Zlíně rád koupím. Stejně tak z Moravie 11° Rathaus. Jak píšete, dokud vařili ve starém, bylo to várku od várky.....
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.03.2018 ve 21:22:31


napsal(a): kratoska15 [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 15. březen 2018
19:47

Dwarf

nu, první várky z Lucky Bastarda mi vůbec nechutnaly... z Medlánek jsem ještě neochutnal...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
19:57


posted by: Inzerce

Sekal

čtvrtek, 15. březen 2018
20:53

Sekal

Dwarf: Já si pamatuji, jak to přivezla PiRo, pořád s tím byl nějaký problém, např. příšerně zakalené apod. Od té doby jsem to nepil.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 15. březen 2018
21:01

Jana

Dwarf:
Tak ochutnej, ta 12°byla fakt luxusní.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 12. březen 2018
08:01

Roman Holoubek

Díky Jano, zajímavá stať o železničních / tramvajových vlečkách.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI