Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany představuje nové pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany představuje nové pivo

[úterý, 10. květen 2016]

V souvislosti s otevřením zrekonstruovaného Zámku Svijany představí Pivovar Svijany na začátku léta nové pivo Zámecký Máz. Inspirováno je starými recepturami, podle kterých se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. K dispozici bude v čepované podobě ve svijanských restauracích.

Zámecký Máz vychází ze svijanské nejprodávanější jedenáctky Svijanského Mázu. „Hotové zfiltrované pivo opětovně zakvasíme rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a necháme krátce rozkvasit v tanku, aby došlo k homogenizaci celé várky a pivo pak kvasilo stejně ve všech sudech. Po dvou až třech dnech ho stočíme do sudů a uskladníme v ležáckých sklepech, kde při teplotě 2° C tři až čtyři týdny znovu dokváší. Takto připravené kroužkové pivo pak putuje rovnou k zákazníkům,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Díky druhotnému dokvášení a přítomnosti čistých vitálních pivovarských kvasinek získá pivo plnější, ale jemnější a zakulacenější chuť. Při teplotě do 4° C se dá uchovávat velmi dlouho a v průběhu ležení se jeho charakter a vlastnosti pomalu mění a vyvíjí. Naopak při vyšších teplotách je potřeba pivo co nejdříve spotřebovat, protože pivovarské kvasinky jsou v teple aktivnější.

Pivovarské kvasinky obsahují velké množství vitamínů řady B (B1, B2, B3, B6, B9, B12 a B15) a stopových prvků, jako jsou fosfor, chrom, selen, draslík, hořčík, železo, vápník, mangan, zinek a měď.

Zámecký Máz bude možné ochutnat od začátku léta 2016 ve svijanských restauracích nebo na slavnostním otevření Zámku Svijany v sobotu 25. června od 10:00 hodin.

Pivovar Svijany představuje nové pivo [p192]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI