Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V domácích pivovarech vaří v přímém přenosu

Co se píše o pivovarech a pivu


V domácích pivovarech vaří v přímém přenosu

[úterý, 20. červenec 2010]

Nepřetržitě už více než pět set let se v Praze vaří domácí pivo. Týdeník Sedmička přináší stručného průvodce sedmi pražskými minipivovary.

Spojení dobrého jídla s dobrým pivem. Vlastním. To nabízí stále více minipivovarů. Lidé si v nich mohou dát různě kořeněná a speciálně kvašená piva doplňující tradiční nabídku.

Domácí pivo se v Praze vaří od roku 1499 U Fleků. Je jediným pivovarem ve střední Evropě, kde zlatavý mok vaří nepřetržitě přes pět set let. Další domácí pivovary začaly v metropoli vznikat po roce 1989.

1) Pivovarský dům Praha

Do povědomí Pražanů vstoupil na konci minulého tisíciletí experimenty, jako je kávové či višňové pivo. Češi si ale potrpí na klasiku, proto je hitem klasický domácí světlý a tmavý ležák Štěpán. Půllitr za osmatřicet korun. Specialitou je pečené vepřové koleno. Podle spolumajitele Aleše Dočkala na něj jezdí lidé až z Bavorska. V Karlíně byla nedávno otevřená pobočka - Pivovarský klub.

Lípová 15, P-2, tel. 296 216 666, www.gastroinfo.cz/pivodum. Otevřeno 11.00–23.30.

2) U Bulovky Richter Pub

Že v této napohled normální hospodě vaří pivo, prozrazuje vůně chmelu. Speciály tvoří hlavně německé typy, tedy hutné moky. Majitel a sládek František Richter, Čech z Hamburku, léta vařil pivo pro krajany v prádelním hrnci. „Chci pokračovat v tradici vyhlášeného českého pohostinství a najít lék pro hosty znechucené tím, jak k pohostinství přistupuje konkurence,“ říká Richter. Součástí podniku jsou dvě měděné varny, jídla doplňují pivní speciály, které stojí kolem devětadvaceti korun za půllitr.

Bulovka 17, P-8, tel. 284 840 650, www.pivovarubulovky.cz. Otevřeno 11.00-24.00, so 12.00-24.00, ne zavřeno.

3) Klášterní pivovar Strahov

Je prvním místem v Česku, kde se vařilo pivo, a to kolem roku 1400. Nebyl to ale klasický pivovar. Tím se stal až po velké rekonstrukci v roce 2001. Zároveň s ním přišlo na svět i čtrnáctistupňové pivo Sv. Norbert, které dnes doplňuje také třinácti a osmnáctistupňové. V pivnici se mohou hosté zeptat přímo sládka na výrobu tamního piva. Celoročně točená piva Sv. Norbert jantarový (13°) a Sv. Norbert tmavý (14°) stojí devětapadesát korun za čtyři decilitry, respektive půllitr.

Strahovské nádvoří 301, P-1, tel. 233 353 155, www.klasterni-pivovar.cz. Otevřeno 10.00-23.00.

4) První novoměstský restaurační pivovar

Díky tradici si vysloužil přezdívku Největší pivnice v Praze. Jde o rozlehlý minipivovar tvořený labyrintem místností se stylovými interiéry v různých stavebních slozích. Rozprostírá se ve dvou podlažích. „Pokladem“ je Novoměstský tmavý a světlý kvasnicový, nefiltrovaný ležák vařený přímo před očima návštěvníků. Za půllitr zaplatí osmatřicet korun. K jídlu si mohou dát vyhlášené pečené koleno. Partičce pivařů přijde k desetilitrovému soudku přímo na stůl nebo k menšímu dvoulitrovému Pivnímu válci zřejmě vhod předem objednané selátko či pečená husa.

Vodičkova 20, P-1, tel. 222 232 448, www.npivovar.cz. Otevřeno 8.00-23.30, so 11.30-23.30, ne 12.00-22.00.

5) Minipivovar U Fleků

Kromě roku vzniku, 1499, je dalším významným datem nejznámějšího a nejdéle provozovaného českého pivovaru letopočet 1843. To začali U Fleků vařit po bavorském způsobu Flekovský tmavý 13° ležák (čtyři decilitry stojí devětapadesát korun). Kuchyně je staročeská, k pivu je ideální Flekovská bašta: čtvrtka kachny, vepřová plec a klobása.

Křemencova 11, P-1, tel. 224 934 019, www.ufleku.cz. Otevřeno 9.00-23.00.

6) Minipivovar U Medvídků

Návštěvníci pivovaru v místech původní sladovny si mohou prohlédnout otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy či ruční plničku na lahve s patentním uzávěrem. Pravidelně tam vaří 13° polotmavý ležák Oldgott (půllitr za padesát korun) a jednou měsíčně X-BEER 33 (dva decilitry za osmašedesát korun) – nejsilnější pivo na světě podle výše stupňovitosti. V nabídce jídel je tradiční česká kuchyně a pivní speciality.

Na Perštýně 7, P-1, tel. 224 211 916, www.umedvidku.cz. Otevřeno 11.30–23.00.

7) Sousedský pivovar U Bansethů

Do jednoho z nejmladších pražských minipivovarů chodí hosté od roku 2007. Tamní specialitou je dvanáctistupňový polotmavý ležák Bašta (půllitr za třicet korun). Sládek ho podle majitele Vladimíra Bašty vaří dvourmutovým postupem, který dodává pivu při použití plzeňského, karamelového a mnichovského sladu plnou, příjemně nahořklou chuť. Zvláštností pivovaru je „výčep do lokálu“, kdy je personál součástí dění v hospodě. K jídlu je většinou staročeská klasika ze sousední restaurace U Bansethů, jehož součástí minipivovar je.

Táborská 389/49, P-4, tel. 261 222 530, www.ubansethu.cz. Otevřeno 11.00-24.00, so, ne 15.00-24.00.

Zdroj: Sedmička.cz | Autor: Michal Pavec

[Praha] 09:32 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

afk_cz

úterý, 5. říjen 2010
09:25

Zkusenosti a doplneni infa
ad 1 - Pivovarsky Dum - dobre jidlo a dobre pivo, obzvlast rezane mame nejradeji. Zklamanim je rezervace, kdy chteji predem zaplatit na osobu vysokou utratu. Chapeme, ze to je pojistka, muze byt ale nastavena mnohem setrneji.
ad 2 - U Bulovky - vyborna restaurace, vyborna kuchyne, velmi prijemny personal, dobre pivo. Vari i cernou 12 pro restauraci u Balbinu, ktera je take hodne dobra, i kdyz pred par dny jsme citili takovy trosku kyselejsi ocasek. Jindy OK.
ad 3 - Strahov - osobne nevyzkouseno, ale dobre reference od kolegy (fajnsmekr), takze se chystam v nejblizsi dobe.
ad 4 - Novomestsky pivovar - dobre jidlo, dobre pivo, pres poledne za polovinu ceny, jinak drahe. V zadnich gotickych salech naprosto arogantni obsluha, pokud zrovna nemluvite nemecky. Dlouha cekaci doba, pokud po 15 minutach urgujete, jste pomalu vrchnim napadeni, ze tam nejste sami a az prijde, tak prijde. Posledni kapkou je zkusenost z minuleho tydne, kdy jsme si sedli k prazdnemu stolu v peti, cisnik kolem nas prochazel X krat a az konecne milostive prisel, stekl na nas, ze tam je rezervacka a odesel. Na dotaz, proc tam nedal cedulku, nebo nam to nerekl normalne a vcas, odvetil: Cedule neni. A zmizel. Dekujeme pekne, nikdy vice. Oproti tomu obsluha hned pod schody u vstupu je naprosto OK. Je to velka skoda, ze si majitel drzi takovehle nezdvoraky. Holt pokud je porad plno od turistu, tak si takove chovani asi muze dovolit. Nas uz tam neuvidi.
ad 7 - U Bansethu - dobre jidlo a vynikajici pivo. Obsluha je take OK. Obcas toci silnejsi specialy, aktualne svetlou 14, ktera patri podle nas mezi nejlepsi piva po Praze. Uz se tesime na vanoce na special 17. Vynikajici je i 12. Vse za super ceny. Muzeme jen doporucit. p.s.: ten zpevak v kleci zacal uz i reprodukovat nase hvizdani, sikulka :)


napsal(a): afk_cz (afk_cz(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

úterý, 5. říjen 2010
09:58

Jana

to afk_cz:
Strahov naposledy (pře)zkoušen v neděli. Pivo vynikající, leč cenové poplatné místu. Nově podzimní tmavý speciál-16°. Nejlepší (z mého hlediska) byla jantarová 13°. Ovšem, vyměnil se zde sládek a uvidíme, jaké to bude v budoucnu. Lze předpokládat, že tahle várka byla ještě od p.Matušky.
Zapomněl jste na Jihoměstský pivovar páně Richtera. Daleko lepší prostředí, než u Bulovky.(Já osobně Bulovku nemusím - nakouřeno, hrozná akustika) O pivu snad nelze říct nic špatného. :-)V Jihoměšťanovi zajímavé bylinkové pivo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI