Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dobrovar Dobrá Niva


Pivní.info

Dobrá Niva bola jednou z prvých obcí v novodobej histórii Slovenska, v ktorej postavili malý pivovar. Možno to netušia ani najväčší vyznávači zlatistého moku. Vznikol už v roku 1994 pod názvom Dobrovar a pivo sa v ňom varí bez prestávky dodnes.

"Inšpiráciou pre nás bol prvý banskobystrický súkromný pivovar Perla, ktorý krátko predtým vybudovali nad starým Priorom," uviedol manažér Dobrovaru Ľubomír Švarc. Dobrovar postavili v objekte roľníckeho družstva, kde ešte v 80. rokoch uplynulého storočia bolo výpočtové stredisko. Najväčšie problémy boli ale s technológiou. "Dali sme ju postaviť Slovenským potravinárskym strojárňam v Bratislave ako prvý slovenský prototyp. Všetko ale nakoniec stroskotalo na finančných požiadavkách," spomína. Nakoniec tanky na varenie a kvasenie piva poskladali z domácich, českých a maďarských zdrojov.

Na začiatku varili tri druhy piva - svetlú desiatku a dvanástku i tmavú štrnástku. Postupom času, ako sa menili legislatívne podmienky, chute ľudí i samotné možnosti majiteľa, sa prispôsobovala aj technológia a receptúra.

Dnes varia jedenásťstupňový Dobrovar a plnia ho do sudov. Rovnaké pivo, avšak s pridaním kvasiniek, dávajú do 1,5litrových plastových fliaš. Zdroj vody je miestny, ktorý používa na pitie aj časť Dobronivčanov. Na kvalitu dohliada sládek Marián Chladný. Za mesiac uvaria asi 1500 litrov piva. Okrem výčapu, ktorý je súčasťou pivovaru, ho ponúkajú najmä na spoločenských akciách v okolí.

Zámerom majiteľa je ešte viac spopularizovať značku a rozšíriť letnú terasu nad výčapom, ktorá by prilákala v sezóne viac ľudí. "Našou veľkou nevýhodou je, že sme mimo hlavnej cestnej trasy Zvolen - Krupina. Štamgasti, ktorí o nás vedia, sa tu však aj napriek tomu pravidelne zastavia," dodal.

Zdroj: TASR.sk



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI