Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Harrach Velké Meziříčí


Pivní.info



Minulý týden byla z provozních důvodů ukončena výroba světlého výčepního piva tedy "desítky". Pivovar se bude nadále věnovat vaření světlého a tmavého ležáku a zvýšení produkce pivních speciálů, které získávají mezi zákazníky stále větší oblibu.

Světlé výčepní pivo bude dotáčeno na výčepu v restauraci tento týden a stejně tak tento týden bude jeho prodej končit na recepci, a to již pouze v 1,5L lahvích.

V domácí pivnici "Na zimáku" bude Harrach světlé výčepní pivo nahrazeno desítkou od pivovaru Bernard.

Zdroj: Jelínkova vila.cz


Kouřový speciál Harrach

[středa, 21. leden 2009]

Harrach Rauch


Úspěch piva Harrach

[pondělí, 19. únor 2007]

Na 17. ročníku soutěže Česká pivní pečeť 2007, která se konala ve dnech 30.1. – 2. 2. 2007 v rámci Reprezentačních slavností piva v Táboře získalo naše nepasterované a nefiltorvané pivo Harrach tři krásná a prestižní ocenění v kategoriích piv z minipivovarů, a to:

Světlé pivo z minipivovaru:

- Zlatá pivní pečeť - Harrach světlý ležák

- Stříbrná pivní pečeť - Harrach special

Tmavé pivo z minipivovaru:

- Stříbrná pivní pečeť - Harrach tmavý ležák

Náš malý a takřka rodinný pivovar z Velkého Meziříčí, tak navazuje na krásné úspěchy z minulých ročníků.

Děkujeme Všem za dosavadní přízeň.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“ a moudrým citátem Járy Cimrmana „Lepší pivo v žaludku nežli voda na plících!“

(zdroj: Bohdan Vítek, vedoucí provozu hotelu a pivovaru)


Pivovar chce zvýšit objem své produkce

[pondělí, 19. červen 2006]

Osmnáct set hektolitrů. Právě takový objem zlatavého moku chtějí letos vyrobit ve velkomeziříčském minipivovaru. Pivo Harrach se ve městě teší poměrně velké popularitě. Jeho kvality byly oceněny také na pivních slavnostech. Světlé i tmavé pivo vyrábí ve Velkém Meziříčí od roku 2004 podnikatel Lubomír Jurek. Produkce je určena hlavně pro vlastní hotel a restauraci. V loňském roce se v pivovaru uvařilo devět set hektolitrů Harrachu. "V roce letošním bychom chtěli vyprodukovat zhruba dvojnásobné množství piva," nechal se slyšet Jurek. Podle jeho vyjádření se v poslední době hodně rozběhl prodej malých pětilitrových soudků, které si lidé nosí k nedělnímu obědu. Speciální vícestupňové pivo čepují také některé místní restaurace. "Párkrát už jsem místního Harracha pil. Myslím, že je dobře, když tady můžeme pít takovou specifickou značku piva," myslí si Václav Pecháček z Velkého Meziříčí. (Noviny Žďárska)


Z mlýna je pivovar a hotel

[pondělí, 19. červen 2006]

Po více než půl století má Velké Meziříčí už dva roky znovu svůj pivovar. Je součástí hotelu a restaurace, umístěných v bývalé Jelínkově vile na břehu řeky Balinky. Pivovar nese jméno Malostránský podle mlýna, který kdysi na témže místě stával. A díky tomu je Malostránský pivovar jednou z nejvyhledávanějších zastávek na Mlynářské stezce.

Pivo se ve Velkém Meziříčí vařilo do února roku 1939. Vaření zlatavého moku ve městě obnovil Lubomír Jurek v dubnu před dvěma lety, kdy se začala vařit první várka meziříčského ležáku.

Pivo z Velkého Meziříčí nese jméno Harrach podle šlechtického rodu sídlícího kdysi na velkomeziříčském panství. Název vzešel z ankety, kterou pivovar uspořádal mezi veřejností. Sešlo se asi dvě stě šedesát návrhů, které se z velké většiny pojily se jménem města. „Byly návrhy Velmezák, Velmez, Mezek a podobně. To se nám ale příliš nezdálo, a proto jsme zvolili název Harrach, který navrhovali tři respondenti. Chtěli jsme to spojit trošku s historií,“ řekl majitel pivovaru Lubomír Jurek. S ohledem na to, že se společnost majitele hotelu a pivovaru zaměřuje i na rybníkářství a chov ryb, naleznou hosté v jídelním lístku restaurace většinu rybích specialit. Ty jsou hlavně ze sladkovodních ryb a výhradně z čerstvého masa. „Soustředíme se na sladkovodní ryby, protože v České republice je hodně dobrých receptů,“ konstatoval Lubomír Jurek. Podle jeho sdělení se v restauraci prodá rybích jídel asi čtyřicet procent.

Zákazníci si mohou vybrat z opravdu nezvyklých specialit úprav ryb. „Jednou z nich je třeba kapr na kysaném zelí. Další z jistě zajímavých a neobvyklých jídel je třeba rybí guláš,“ doplnil vedoucí provozu Bohdan Vítek.

V současné budově meziříčského pivovaru a hotelu býval původně mlýn. První zmínka o něm je z roku 1588. V roce 1904 mlýn koupil od města továrník Karel Jelínek. Ten v roce 1907 přestavěl mlýn na obytný dům pro ředitele svého podniku.

Na původním mlýnském náhonu postavil vodní elektrárnu, která zásobovala elektřinou nejen vilu a Jelínkovu továrnu, ale i radnici, obecní městskou spořitelnu a tělocvičnu Sokola.

„Po rekonstrukci elektrárny v roce 1915 začal továrník Jelínek zásobovat elektřinou celé město,“ doplnil Vítek. (Právo)


Dvě stříbrné a jednu zlatou pivní pečeť si přivezl Malostránský pivovar Velké Meziříčí z 16. reprezentačních slavností piva v Táboře.

Pivo Harrach, které Meziříčští vaří, nejenže v konkurenci obstálo, ale ještě navíc obhájilo loňské úspěchy. Před rokem totiž zlatavý mok zabodoval se světlým a tmavým ležákem, a získal zlatou a stříbrnou pivní pečeť.

„Minipivovary, kde se vaří pivo přímo v restauracích, mají svou kategorii. Loni jsme uspěli po půlroce provozu a letos jsme jeli obhajovat. Povedlo se to více než na výbornou,“ pochvaloval si Bohdan Vítek, vedoucí provozu hotelu a pivovaru v meziříčské Jelínkově vile.

Vůně, hořkost, říz a chuť piva zaujaly degustátory natolik, že v kategoriích minipivovarů velkomeziříčský Harrach opět převálcoval konkurenci. Světlý special skončil zlatý, světlý a tmavý ležák stříbrné.

„Táborské slavnosti jsou velmi prestižní, schází se tam největší odborná veřejnost. V degustační komisi zasedají také sládci z velkých pivovarů. Významná je i účast na slavnostech. Letos se do degustací přihlásilo přes šedesát výrobců piv,“ popsal Vítek.

Soutěží se v jedenácti kategoriích, od výčepních piv po ležáky, přes nealkoholická piva. Každá kategorie se dělí na světlá a tmavá piva. Meziříčský pivovar získává díky slavnostem jméno. V kategorii světlých piv z minipivovarů čelil konkurenci dalších deseti soupeřů, tmavé pivo se porovnávalo s dalšími sedmi, které minipivovary vaří.

„Jedeme více na kvalitu než na kvantitu. Vaříme vyloženě pro náš hotel a dodáváme jen do několika podniků ve městě,“ řekl Vítek.

Harrach podle něj zaujal i na veletrhu Regiontour v Brně. „Jsem rád, že náš pivovar má úspěch,“ reagoval starosta města František Bradáč. I on na Harracha občas zajde. (MF Dnes)


Po více než půl století má Velké Meziříčí od letošního roku znovu svůj pivovar. Je součástí hotelu a restaurace, které patří k aktivitám firmy Aqueko podnikatele Lubomíra Jurka, zabývající se stavbami a rekonstrukcemi rybníků a rybníkářstvím. Firmu Aqueko založili na začátku roku 1992 původně dva společníci. O dva roky později už společnost převzal pouze Lubomír Jurek. Nosným programem firmy je odbahňování a stavby nových rybníků. Protože ve firmě pracuje většina rybářů, rozhodl se majitel zaměřit se i na rybníkářství.

V současné době už má devět rybníků o výměře asi čtyřicet hektarů. Hotel, restaurace a pivovar jsou umístěné v bývalé Jelínkově vile na břehu řeky Balinky. Nový pivovar nese jméno Malostránský podle mlýna, který kdysi na témže místě stával. "Objekt jsme koupili a museli nutně opravit. Hledali jsme pro něj nějaký vhodný podnikatelský záměr. Pivovar nám umožnil využít sklepů, které ve vile už byly. Navíc jsem minipivovar viděl už v jiných městech a zalíbil se mně. V roce 2002 jsme zahájili stavbu a po dvou letech byly hotel s restaurací a minipivovar dokončeny," uvedl Lubomír Jurek.

Ležák Harrach. Pivo se ve Velkém Meziříčí vařilo do února roku 1939. Produkci zlatavého moku ve městě obnovil Lubomír Jurek letos devátého dubna, kdy začal vyrábět první várku meziříčského ležáku. Pivo se muselo uvařit, i když okolo bylo ještě staveniště. "Pivo se musí uvařit předem, aby mohlo vykvasit, uležet a vyzrát," vysvětlil Lubomír Jurek.

Malostránský pivovar vaří tmavý a světlý dvanáctistupňový ležák a vedle toho ještě čtrnáctistupňový speciál. Roční výstav minipivovaru je čtyři tisíce hektolitrů za rok. V současné době se produkce odhaduje asi na tisíc hektolitrů ročně. Nejvíce piva se spotřebuje přímo v restauraci hotelu, menší množství dodává pivovar do několika restaurací v Meziříčí a okolí. Stáčet pivo do lahví majitel pivovaru nehodlá. To proto, že je velkomeziříčské pivo kvasnicové a nepasterizované, takže se může při špatném uchovávání kazit. "Když by někdo nechal lahve v teple, pivo by začalo kvasit, zkazilo by se a mohlo by být reklamováno. I v hospodách, kam pivo dodáváme, uplatňujeme podmínku, že musí být sudy do určité doby vytočené, aby se pivo nekazilo," vysvětlil Jurek.

Pivo z Velkého Meziříčí nese jméno Harrach podle šlechtického rodu sídlícího kdysi na velkomeziříčském panství. Název vzešel z ankety, kterou pivovar udělal mezi veřejností. Sešlo se na dvě stě šedesát návrhů, které se z velké většiny pojily se jménem města. "Byly mezi nimi názvy Velmezák, Velmez, Mezek a podobně. To se nám ale příliš nezdálo, a proto jsme zvolili název Harrach, který navrhovali tři respondeti. Chtěli jsme to trošku spojit s historií," řekl Lubomír Jurek.

S ohledem na to, že se společnost majitele hotelu a pivovaru zaměřuje i na rybníkářství a chov ryb, naleznou hosté v jídelním lístku restaurace většinu rybích specialit. Ty jsou hlavně ze sladkovodních ryb a výhradně čerstvých. "Soustřeďujeme se na sladkovodní ryby, protože v České republice je hodně dobrých receptů. V nabídce nám chybí pouze candát. To proto, že chceme vařit zásadně z ryb živých a čerstvě zpracovaných. Z mořských ryb nabízíme pouze zmraženého lososa a krevety," konstatoval Lubomír Jurek.

Podle jeho sdělení se v restauraci prodá rybích jídel asi čtyřicet procent. Zákazníci si mohou vybrat z opravdu nezvyklých specialit. Jednou z nich je třeba kapr na kysaném zelí. "Může se to zdát opravdu divné. Měl jsem k tomuto receptu také nedůvěru a dával jsem rybu takto upravenou jako poslední. Je ale opravdu vynikající. Ochutnal jsem všechny ryby a osobně preferuji lína, který má maximálně čisté a zdravé maso," doplnil majitel meziříčského pivovaru Lubomír Jurek. (Právo)


Pivovar se otevře

[čtvrtek, 19. srpen 2004]

Nový Malostránský pivovar ve Velkém Meziříčí otevře v sobotu svoje brány pro veřejnost. Od dvanácti do dvaadvaceti hodin pořádá pivovar den otevřených dveří. "Jméno Malostránský dostal pivovar podle malostránského mlýna, který kdysi na tomto místě stával," vysvětlil majitel Lubomír Jurek. Pivovar bude vařit pivo podle odběru, ale je schopen vyprodukovat ročně až čtyři tisíce hektolitrů zlatavého moku. (Právo)


Nové pivo se jmenuje podle Harrachů

[pondělí, 19. červenec 2004]

O další značku se rozšířily možnosti pro pivaře z Velkomeziříčska. Při nedávných městských slavnostech začal prodávat nové světlé i tmavé pivo Harrach nový meziříčský minipivovar. Podnikatel Lubomír Jurek bude zásobovat vlastní restauraci a hotel. "Rádi bychom dodávali i do dalších podniků," řekl. Pivovar může ročně uvařit až čtyři tisícovky hektolitrů. V Meziříčí se pivo naposled vařilo před pětapadesáti lety, ale v jiné budově; prodávalo se pod názvem Velkomeziříčské pivo nebo Granát. Na název nového piva podnikatel vyhlásil veřejnou anketu. Obdržel asi 260 návrhů od stovky milovníků piva. Místní patrioti by v názvu chtěli odrazit především název města, proto byly časté návrhy jako Velmezák nebo Mezek. Nepasterizované pivo plzeňského typu nakonec převzalo jméno bývalého majitele panství, hraběte Harracha. Pivovar vznikl v bývalém Malostránském mlýně, kde je i hotel se třiapadesáti lůžky a stylová rybí restaurace. Technologie nového pivovaru pochází ze skanzenu v Rožnově pod Radnoštěm, kde stála bez využití. Podle Jurka není okolí města tak atraktivní, aby areál mohl spoléhat na turisty, proto hotel vybavil i prostorami vhodnými ke školení. "Jsme blízko dálnice. Cesťáci, kteří projíždějí republikou, mají zájem se ubytovat," dodal. Podle něj zájem o přenocování ve městě roste především během brněnských veletrhů. (iDnes)


Ve Velkém Meziříčí vaří Harracha

[pondělí, 19. červenec 2004]

První pivo začal prodávat nový minipivovar ve Velkém Meziříčí. Světlé i tmavé pivo s názvem Harrach mohla veřejnost poprvé ochutnat během městských slavností o víkendu. Podnikatel Lubomír Jurek bude zlatavým mokem zásobovat vlastní restauraci a hotel. "Rádi bychom dodávali i do dalších podniků,"řekl. Pivovar může ročně vystavit až 4000 hektolitrů. V Meziříčí se pivo naposled vařilo před 55 lety, ale v jiné budově; prodávalo se pod názvem Velkomeziříčské pivo nebo Granát. Na název nového piva podnikatel vyhlásil veřejnou anketu. V textových zprávách, telefonicky i písemně obdržel asi 260 návrhů od stovky milovníků piva. Místní patrioti by v názvu chtěli odrazit především název města, proto byly časté návrhy jako Velmezák nebo Mezek. Nepasterizované pivo plzeňského typu nakonec převzalo jméno bývalého majitele panství, hraběte Harracha. (Rovnost)


První pivo začal prodávat nový minipivovar ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Světlé i tmavé pivo s názvem Harrach mohla veřejnost poprvé ochutnat během městských slavností o víkendu. V Meziříčí se pivo naposled vařilo před 55 lety, ale v jiné budově. Prodávalo se pod názvem Velkomeziříčské pivo nebo Granát. Na název nového piva podnikatel vyhlásil veřejnou anketu. V textových zprávách, telefonicky i písemně obdržel asi 260 návrhů od stovky milovníků piva. Místní patrioti by v názvu chtěli odrazit především název města, proto byly časté návrhy jako Velmezák nebo Mezek. Nepasterizované pivo plzeňského typu nakonec převzalo jméno bývalého majitele panství, hraběte Harracha. Pivovar vznikl v bývalém Malostránském mlýně, kde je i hotel s 53 lůžky a stylová rybí restaurace. Technologie pivovaru pochází ze skanzenu v Rožnově pod Radnoštěm, kde stála bez využití. Podle Jurka není okolí města tak atraktivní, aby areál mohl spoléhat na turisty, proto hotel vybavil i prostorami pro školení. "Jsme blízko dálnice. Cesťáci, kteří projíždějí republikou, mají zájem se ubytovat," dodal. Podle něj zájem o přenocování ve městě roste především během brněnských veletrhů. (Právo)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI