Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vendelín Liberec


Pivní.info

Známé a neznámé pivo Vendelín

[čtvrtek, 28. březen 2013]

The Times: V Liberci vaří dobré pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Proslulý britský list The Times doporučuje svým čtenářů, aby navštívili Liberec a především místní pivovar Vendelín.

Timesy zařadily malý pivovar a jeho pivo Vendelín na čtvrté místo nejlepších piv v Česku. „Výsledný elixír na začátku voní po meruňkách, je extrémně málo nasycený a cukernatý, na konci chutná po ovoci,“ tvrdí o Vendelínovi autor článku v The Times, kterým je Ewan Rail, autor knihy Good Beer Guide Prague And Czech Republic.

Vendelín Krkoška, majitel minipivovaru Vendelín, říká, že anglické doporučení se musí brát s rezervou. „Tady u nás je 121 pivovarů a všichni děláme dobré pivo. V Anglii to tak není a oni jsou proto z našeho piva hned vyplašení,“ říká Krkoška. Potvrdil ale, že jeho pivo je v zahraničí hodně známé. „Jezdí k nám hodně lidí z USA i Anglie.

Pivo Vendelín, i když pod jiným názvem, mají i v Hondurasu. Vendelín Krkoška totiž pro tamní pivovar, budovaný podle vzoru toho libereckého, připravil technologii a zacvičil tu sládka. „Mají dobré pivo, běží jim to tam dobře,“ pochvaluje si. „O našem pivu ale moc nevědí. Oni nevědí, kde je Česko, natož Liberec.

Zdroj: MF Dnes.cz


Minipivovar připomíná chatu

[pondělí, 29. březen 2004]

Nejmenší pivovar v republice postavil už před čtyřmi roky pivovarník Vendelín Krkoška (52) z Liberce. Letos pomohl se stavbou podobné miniatury na honduraském ostrově Roatan. České pivo tam ostrované ochutnali poprvé a podle průzkumu jim zachutnalo. "Na Roatanu mohli koupit jen honduraské pivo v plechovkách. Byl to hodně zvláštní zelený nápoj a po pivu vůbec nechutnal," otřásl se Krkoška.

" Moje stavba pivovaru na koleně zaujala čechoamerického malíře Jiřího Mášku. Převzal technologii a první český pivovar na Roatanu zkolaudujeme už na jaře," předeslal Krkoška. Jedna várka pivovaru Vendelín v libereckém Harcově obnáší jeden hektolitr a za rok uvaří asi 150 hektolitrů. "Na Roatanu počítáme s vyšší produkcí, deseti hektolitry denně. Pořád to ale bude miniaturní pivovar, zhotovený jen kutilskými prostředky," objasnil Krkoška. Dodal, že ostrovanům nabídnou dva druhy piva, standardní kvasnicový ležák a luxusní patnáctistupňový mok pro znalce.

"Českobudějovický emigrant a malíř Jiří Máška (48) byl první realizátor pivovárku v exotické zemi. Mezitím se ozvali další pivovarníci z USA, afrických států, Švédska a Řecka. Všichni byli původem z Čech a ohlásili se na konzultace," podotkl pivovarník. Připustil, že kutilský pivovar se spotřebou jen v místě výroby stačí k uživení rodiny, ale nikoliv ke zbohatnutí. "Pracoval jsem dvaatřicet let ve vratislavickém pivovaru. Po jeho zrušení v devadesátých letech jsem se už nedokázal smířit s jinou prací," vysvětlil Krkoška. (Blesk)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI