Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Polotmavou třináctkou Klostermann ze strakonického pivovaru DUDÁK pokřtili dnes jeho provozovatelé nový fotopoint na Kvildě. Jedná se o zajímavou turistickou atrakci, kterou zde budou využívat tisíce turistů každoročně jezdící na Kvildu.

Je to logické spojení známého šumavského piva, který navíc nese jméno spisovatele Sumavy a kvildské sjezdovky, která stojí v místech, kudy Klostermann tak často procházel a atrakce, po které se zde turisté tolik ptali,“ uvádí Václav Vostradovský, starosta Kvildy. Fotopoint tu nechala nainstalovat obec Kvilda a provozovatel Lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Klostermann je naše největší chlouba a zároveň nejúspěšnější pivo v novodobé historii pivovaru. Jedná se o pivo nepasterované a vyráběné z čistě přírodních surovin. Jakási čistokrevná tekutá příroda ze Strakonic. Právě takové pivo se do našeho největšího národního parku skvěle hodí,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK Strakonice.

Fotopoint stojí nahoře na kvildské sjezdovce, která leží uprostřed této známé šumavské obce. Zajímavá turistická atrakce, slouží pro ty, kteří se zde vyfotí pomocí fotopřístroje, snímky si pak každý může vyzvednout na webových stránkách.

Na kvildském fotopointu vznikne první fotka do našeho pivovarského kalendáře, pro rok 2015, jehož tématem budou naše piva. Vedle Klostermanna i například Král Šumavy nebo DUDÁK. Nafotí ho Fotograf Šumavy Vláďa Hošek. Ten bude na jedinečných šumavských lokalitách a v různou roční i denní dobu fotit naše lahvová piva,“ uvádí Jaroslav Tůma.

DUDÁK-Měšťanský pivovar Strakonice a.s. letos slaví 365 let své existence. Od roku 2005 patří městu. V posledních třech letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje po odečtení nepeněžních operací (odpisů majetku) se ziskem. Pivovar DUDÁK zaměstnává 60 lidí. S celkovým prodejem téměř 63,5 tisíc hektolitrů v kalendářním roce 2013 patřil Dudák k pivovarům s největší produkcí v oblasti Prácheňska a Pošumaví. Pivovar DUDÁK udržuje klasickou výrobu a zaměřuje se na produkci nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele).

Pivo Klostermann se vyznačuje se mírně nasládlou karamelovou chutí. Plností a řízem s výrazným chmelovým aroma, který přímo vyzývá k napití. Hodí se zejména k posezení u grilu a pokrmům z drůbežího masa. Toto pivo je svojí skladbou surovin určeno pro chuťový zážitek z jeho konzumace.

Nové šumavský fotopoint je pokřtěný Klostermannem ze strakonického pivovaru Dudák[p222]

Malá sázka o velkou věc à la Pavel Vrba – snaha ještě více vyhecovat prvoligové basketbalistky Sev-en Strakonice a nalákat do sportovní haly více diváků. Jak? Ředitel pivovaru DUDÁK Jaroslav Tůma a Ivan Beneš, trenér strakonických basketbalistek a asistent trenéra české reprezentace se vsadili o výsledek nadcházejících dvou zápasů. Jednomu hrozí, že bude na zápase čepovat pivo, druhý ho v případě prohry přijde osobně za pomoci svých svěřenkyň prodávat zákazníkům do pivovaru. Rozhodne se tuto středu (29. října) a tuto sobotu (1.listopadu).

Bude Jaroslav Tůma, ředitel Měšťanského pivovaru DUDÁK ze Strakonic na basketbalovém utkání první ligy žen mezi Strakonicemi a Hradcem Králové čepovat sportovním fanouškům pivo ze „svého“ pivovaru nebo bude muset Ivan Beneš, trenér strakonických prvoligových basketbalistek přijít prodávat DUDÁKA do pivovarského stánku?

Vše se rozhodne ve středu 29. října a v sobotu 1. listopadu odpoledne ve sportovní hale STARZ Strakonice. Jaroslav Tůma a Ivan Beneš se v pátek 24. října vsadili o výsledek nadcházejících dvou utkání strakonických basketbalistek. V případě, že zápasy, které se hrají 29.října (Sev-en Strakonice a BLK Slavia Praha) a 1.listopadu (Sev-en Strakonice a Valosun KP Brno) strakonické basketbalistky vyhrají, bude Jaroslav Tůma čepovat pivo DUDÁK pro všechny diváky, kteří přijdou v sobotu 15.listopadu na další domácí zápas do Sportovní haly STARZ mezi Strakonicemi a Hradcem Králové. „První zápas s SBŠ Ostrava, který se hrál minulou středu, vyhrály naše basketbalistky rozdílem třídy. Všichni příznivci strakonického basketbalu si přejí, aby jim forma vydržela. Chceme děvčata vyhecovat a diváky pozvat na domácí zápasy. Snad se to podaří!“ přeje si ředitel Jaroslav Tůma.

Výzvu ředitele Tůmy jsem okamžitě přijal. Podle papírových předpokladů musíme oba zápasy vyhrát. Ale stát se může klasicky cokoliv. Je to jen sport, který má obzvláště ve své ženské podobě svá specifika,“ s úsměvem na tváři říká Ivan Beneš, který vedle strakonického klubu, působí také jako asistent trenéra u ženské reprezentace.

Pokud prohrajeme, rád s vybranými hráčkami přijdu na oplátku pomoci do pivovaru. Při minulé návštěvě jsem si všiml dlouhé fronty u pivovarského stánku a zdejší prodavačky stíhaly jen s vypětím všech sil,“ doplňuje Ivan Beneš.

Měšťanský pivovar DUDÁK se strakonickými basketbalistkami spolupracuje dlouhá léta a patří k hrdým sponzorům klubu Sev-en Strakonice.

Každý rok klubu přispíváme částkou 150 tisíc korun. Strakonické basketbalistky skvěle reprezentují město Strakonice, stejně jako piva z našeho pivovaru DUDÁK,“ uvádí Jaroslav Tůma.

DUDÁK i Sev-en nezastírají, že se nápadem nechali inspirovat nedávnou sázkou trenéra české fotbalové reprezentace Pavla Vrby s Pavlem Zítkem sládkem z plzeňského pivovaru Gambrinus. Ti se na začátku října vsadili a fotbalové reprezentaci sázka velice prospěla.

Já doufám, že sázka skončí stejně. Fandíme strakonickému basketbalu, takže by mi vůbec nevadilo, kdyby trenér Beneš do pivovaru nemusel a já jsem 15.listopadu strávil zápas u pípy,“ uzavírá Jaroslav Tůma.

Bude trenér strakonických basketbalistek prodávat pivo Dudák?[p222]

Česká chuťovka zná své vítěze

[pátek, 24. říjen 2014]

Prestižní soutěž o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka i letos vyzdvihla to nejlepší, co český trh přinesl na pulty prodejen a stoly restauračních zařízení. Ocenění výrobci převzali své ceny ve středu 22. října v Rytířském sále Senátu Parlamentu ČR. Celou akci zaštítil předseda Senátu Milan Štěch.

Značku Česká chuťovka uděluje už tradičně na podzim komise nezávislých odborníků, vše s garancí Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Nejdůležitějším kritériem jsou vysoké chuťové parametry výrobku a kvalita surovin. Svoji roli ovšem hraje i jeho design.

Dětská chuťovka a chuťové pohárky dospělých

Vedle hlavních kategorií nezapomíná komise ani na malé strávníky a ty, kteří pro ně vytvářejí pochutiny. Společně s Českou chuťovkou byli vyhlášeni i vítězové Dětské chuťovky 2014. Zcela opačnou je potom kategorie českého piva. Vzhledem k významu domácí pivní kultury a tradice výroby tohoto kvašeného moku není divu, že právě na ni padá velká pozornost odborníků i veřejnosti. Stejně jako v roce 2012 a 2013 i letos v této kategorii uspěl benešovský pivovar Ferdinand. Zatímco odborná komise v minulých letech ocenila jejich tmavý ležák a patnáctistupňový d´Este, letos si Ferdinand odnese certifikát za svůj hořký jedenáctistupňový speciál MAX.

Pivovar sází nejen na kvalitu surovin a tradiční výrobu piva, ale také na servis zákazníkovi. Pro své příznivce připravil nový upgrade služby Ferdadomu.cz, prostřednictvím které rozváží po Praze svůj sortiment. Protože služba sklidila nečekaně vysoké nadšení, připravil Ferdinand novinku v podobě její mobilní aplikace.


Piva z měšťanského strakonického pivovaru DUDÁK získala letos další výrazné ocenění – hlavní ceny v soutěži Česká chuťovka 2014. Odborní porotci soutěže, jejímž garantem je Výzkumný ústav potravinářský Praha vybrali strakonická piva - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny, jejichž výrobci nemají peníze na reklamu.

Piva ze strakonického pivovaru DUDÁK jsou Českou chuťovkou roku 2014. Hodnotitelská komise soutěže „Česká chuťovka 2014“ udělila včera tato prestižní ocenění výrobkům - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Do soutěže se přihlásilo více než 148 produktů, které byly rozděleny do 6 kategorií.

Je to výrazné ocenění práce všech lidí v našem malém pivovaru a další potvrzení správnosti filozofie, kterou jsme zvolili. Výrazně podporujeme vaření piva z čistě domácích surovin jako je například žatecký chmel a dodržujeme tradiční postupy výroby a rozhodující je především tlak na kvalitu,“ říká Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK. „Ocenění Česká chuťovka zaručuje našim zákazníkům tu nejvyšší kvalitu a zároveň nás motivuje k dalšímu zlepšování chuti strakonického piva,“ doplňuje Tůma.

Mezi oceněné firmy v dřívějších letech patřily například olomoucká mlékárna OLMA, známá železnorudská cukrárna Café Charlotte nebo královna světové marmelády Blanka Milfaitová. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Cenu uděluje hodnotitelská komise nezávislých odborníků. „Piva z pivovaru DUDÁK získala ocenění za vyváženou a sladěnou chuť, která měla ten správný říz s výrazným chmelovým aroma. Pivo DUDÁK opravdu slibuje velký chuťový zážitek z jeho konzumace,“ uvádí jeden ze členů komise Doc. Ladislav Chládek, který vyučuje pivovarnictví v České zemědělské univerzitě v Praze. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., v jehož sídle se každoročně v září hodnocení uskutečňuje.

Nejdůležitějším kritériem, které musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vysoké chuťové parametry. Součástí hodnocení je také design výrobku a jeho spotřebitelská využitelnost. DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice a.s. se této prestižní soutěže - Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2011“ zúčastnil již po čtvrté a zatím nikdy neodešel s prázdnou. Všechny oceněné výrobky mají možnost na svých etiketách a obalech nebo ve své reklamní kampani používat logo soutěže Česká chuťovka 2014.

V krátké době je to další významné ocenění práce strakonických pivovarníků. Již po třetí za posledních pět let vybrala porota Chmelařského institutu na Žatecké Dočesné nejlepším pivem v kategorii polotmavých piv třináctistupňový pivní speciál Klostermann. Při zářijové soutěži vybíralo vítěze 208 degustátorů z řad laické a odborné veřejnosti. Letošního ročníku se zúčastnilo 26 pivovarů. Ty do soutěže zapsali 149 vzorků piv. Nejlépe dopadl právě polotmavý speciál Klostermann.


Nové pivo Radegast Ryze Hořká 12 má u pivařů úspěch, což potvrzuje 20 milionů vypitých půllitrů během prvních třech měsíců od uvedení na trh. Zvýšený zájem a spokojenost přichází i od hospodských. Aktuálně se Ryze Hořká 12 čepuje téměř v 1800 hospodách a restauracích, což je o 11 % více než tomu bylo u piva Radegast Premium ve stejném období loni, a celkově se ho meziročně vyčepovalo o 4 % více. Narostl i prodej v lahvích a plechovkách, a to o 10 %.

S tím, jak se novému ležáku daří, jsou v pivovaru spokojeni. „Ryze Hořká 12 naplnila naše očekávání. Výsledky i ohlasy z trhu potvrzují, že nový ležák lidem chutná. Příjemně nás překvapil nárůst počtu hospod. Chuťově plné hořké pivo tedy oslovuje nové spotřebitele i na místech, kde se dříve Radegast nečepoval,“ řekl manažer značky Radegast Miroslav Peichl.

Za úspěchem novinky stojí především prodeje v hospodách, restauracích a v obchodech, ale k jeho rostoucí oblibě přispěly i festivaly jako Colours of Ostrava, Masters of Rock nebo Radegast den, kde byly nárůsty prodejů ležáku i několikanásobné oproti předchozím letům.

Pivo Radegast Ryze Hořká 12 uvedl nošovický pivovar na trh před letní sezónou. Nový světlý ležák nahradil v portfoliu pivovaru stávající Radegast Premium. Pivovar tak reagoval na to, že řada piv se svým chuťovým profilem přiblížila Radegastu. V Nošovicích tak po 44 letech svůj ležák znovu chuťově odlišili od průměru na trhu. Nová Radegast Ryze Hořká 12 je plnější, více ale příjemně hořká s výrazným chmelovým aroma, čehož je dosaženo užitím vybraných tří druhů moravského chmele.


V chladném období roku pravidelně stoupá poptávka po chuťově výraznějších tmavých pivech. Budějovický Budvar, n. p., proto uvádí v těchto dnech na český trh limitovanou sérii tmavého ležáku s příchutí višně - Budweiser Budvar B:Cherry.

Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,4 % a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Díky obsahu 13 % višňové šťávy má černo-červenou barvu a pevnou pěnu, která zanechává na sklenici kroužky. Ve vůni rozpoznáte peckovinu višně a pražený slad tmavého ležáku. Chuť je bezprostředně po napití osvěživě kyselá s mandlovou vůní pecek, rychle však přechází k lehce svíravé chuti višně a hořké chuti praženého sladu, po které zůstává v ústech dozvuk hořké čokolády. Ta nutí malými doušky upíjet dál,“ říká Ing. Petr Košin, Ph.D., specialista řízení jakosti piva z Budějovického Budvaru a vedoucí týmu, který tento ochucený ležák vyvíjel. Tmavý ležák Budweiser Budvar B:CHERRY se velmi dobře hodí k chuťově výraznějším masitým pokrmům, zvláště ke zvěřině. Pití po malých doušcích se spíše než pivu blíží vínu a proto se B:CHERRY servíruje ve sklenicích 0,3 l z tenkého skla na nožce.

Tento nápoj jsme poprvé uvedli na trh loni v říjnu. Podle ohlasů od spotřebitelů víme, že jeho chuť nejvíce vyhovuje ženám, mladší generaci a také milovníkům neobvyklých piv,“ doplňuje Ing. Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru. Loňskou limitovanou edici přijali spotřebitelé velmi dobře. „Proto jsme letos tohoto piva uvařili dvojnásobné množství a navíc jsme část objemu stočili do lahví. Kromě České republiky počítáme s exportem do Německa, Spojeného království a USA,“ uzavírá Robert Chrt.

Budweiser Budvar B:CHERRY bude k dostání pouze ve vybraných restauracích. Dodávat se bude v sudech o objemu 20 litrů (do USA v nevratných sudech Key Keg 30 litrů) nebo ve vratných lahvích o objemu 0,33 litru. V místech prodeje budou na sezónní pivo upozorňovat propagační materiály. Netradiční komunikace, která s nadsázkou připomíná drobné každodenní zármutky, bude zaměřena primárně na ženy.


Hned tři pivní speciály budou moci ochutnat lidé u příležitosti výročních oslav v Kynšperském pivovaru. Už v sobotu 18. října narazí sládek Miroslav Broz před zraky hostů první sud zeleného ležáku, nefiltrovaného 12% piva vařeného pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele. Následně jim představí dva opravdové unikáty – zvláštní pivní elixíry připravené podle historických receptů pocházející od šlechtické rodiny Haasů. Nápoje mají fungovat jako afrodiziakum. Pánům je doporučené pivo vzbuzující milostnou touhu a dámám je zase určený magický nápoj lásky pro zažehnutí ohnivé vášně.

Není žádným tajemstvím, že porcelánový baron Jiří Haas byl velice úspěšný, co se týče plodnosti a sexuálních aktivit. Miloval dobré jídlo, krásné ženy a pivo. A proto jsme se rozhodli, že na jeho počest uvaříme dvě speciální várky piva s povzbuzujícími účinky, zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány,“ pověděl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Pivo pro něžné pohlaví je slabší, cukernatější a lehce zatmavené. Ležák pro muže je silnější, více nachmelený a s větší hořkostí. „Podrobné ingredience ale zatím neprozradím. Kdo chce vědět víc, musí za námi v sobotu přijít do pivovaru,“ pousmál se ředitel.

Historie Kynšperského pivovaru se pod vedením rodu Haasů z Hasenfelsu psala v letech 1840 až 1945. „Letos se nám podařilo navázat kontakt s přímými potomky rodiny Haasů a nositeli tohoto šlechtického jména. Velice ochotně nám poskytli několik historických fotografií a také původní receptury na výrobu piva, které dnes po dlouhé době znovu oživujeme,“ poznamenal Vomočil. Výjimečnost této události chce pivovar zdůraznit i výběrem skla. „Piva stočíme do vyšších lahví šampaňského typu o objemu 0,75 litru. Nápoj tím dostane noblesnější vzhled a povznese se jeho úroveň,“ doplnil ředitel s tím, že omezenou sérii dámského a pánského piva navařili ve dvou várkách, každou v množství 50 litrů.

Kromě ochutnávky pivních speciálů čekají v sobotu návštěvníky pivní soutěže o atraktivní ceny, živá hudba a netradiční prohlídky pivovaru v dobových kostýmech. Zábavný program začíná v 16 hodin a potrvá až do večera.

Celou akcí bude provázet moderátor Jindřich Skopec ze Západočeského divadla v Chebu, který příjemně naladí každého hosta a zároveň všem doporučí, jak nejlépe zahnat žízeň nebo prožít skvělý gurmánský zážitek. „Přijďte s námi oslavit první výročí otevření naší Šenkovny u Zajíce, kterou jsme otvírali přesně před rokem 18. října. Je opravdu neuvěřitelné, jak ten čas letí. Jsme rádi, že si hned od začátku restaurace vydobyla místo v srdcích našich hostů a doufáme, že nám svoji přízeň zachovají i v dalších letech. Nyní je na nás, abychom jim za to poděkovali sváteční oslavou,“ prohlásil Vomočil.

Velkou podívanou jistě bude narážení vysmolených dubových sudů. Diváci si tak udělají názornou představu o tom, jak kdysi vypadala práce v pivovarech a nakolik odlišná byla chuť piva, když zrálo v dřevěných kádích a ve velkých dubových sudech. „Do dřevěných vysmolených sudů je zvykem nalévat spíše tmavší pivčo, jelikož ta smůla hodně ovlivní jeho chuťové vlastnosti. Takže raději zvolíme sladší ležák,“ vysvětlil ředitel Kynšperského pivovaru.

A jelikož má restaurace důvod k oslavám, budou si moci hosté vybírat z nově sestaveného menu, kde se opět objeví i oblíbené pochoutky z grilu. „Většina lidí na podzim s grilováním končí, ale u nás naopak začínáme. Přímo v restauraci před zraky zákazníků připravujeme ryby a pečená masa s čerstvou zeleninou. Krb budeme roztápět od podzimu až do jara vždy v pátek a sobotu,“ upřesnila provozní Šenkovny u Zajíce Marie Doležalová.

Restaurace se nachází v bývalých prostorech humnové sladovny, kde v minulosti klíčil jarní ječmen. Zároveň se jedná o nejstarší budovu v celém areálu Kynšperského pivovaru. V Šenkovně u Zajíce je dochovaná 300 let stará cihlová klenba, která je samonosná. Součástí jsou ručně tesané kamenné žulové sloupy. Interiér je laděn do klasického staročeského stylu s kapacitou 280 míst. Hostinec je rozdělený na šenkovnu, zimní zahradu a v letních měsících je k dispozici venkovní terasa o kapacitě 100 míst. „Kromě výborné kuchyně a piva dále zajišťujeme svatební hostiny, rodinné oslavy, firemní večírky a rauty,“ připomenul Vomočil.

V patře nad šenkovnou se nachází nově otevřený kulturní sál pro dalších 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí. K tomu je k dispozici 70 míst ve dvou menších saloncích. Velkou chloubou šenkovny i společenského sálu jsou nástěnné malby s pivovarskou tématikou. Originální výzdoba je autorským dílem pivovarského historika, výtvarníka a publicisty Pavla Jákla.


Od založení studentské organizace První pražská pedagogická pivní peruť (PPPPP), lidově Pětipéčko, uběhne letos 20 let. Oslava velkého svátku jednoho z nejdéle působících studentských spolků v Čechách se koná v sobotu 18. října 2014 na Praze 4. Zváni jsou všichni milovníci zlatavého moku z řad veřejnosti, připraven je i program pro rodiče s dětmi.

Oslavy dvou dekád fungování studentského spolku se účastní jeho členové a jejich rodiny, srdečně zvána je i široká veřejnost sympatizující s pivní filosofií peruti. Odpoledne bude patřit programu (nejen) pro děti, oficiální začátek akce je pak plánován na 18. hodinu. Odrostlejší hosté se mohou těšit na pivní zábavu i hudební zážitek. Oficiální program akce najdete zde.

Dvacetileté výročí neutuchajícího entuziasmu a nadšení pro pivní aktivity oslaví První pražská pedagogická pivní peruť v sobotu 18. října 2014 od 15 hodin ve Zkušebnách Praha a klubu Kantýna na adrese Matúškova 831/1, Praha 4. Vstupné v den konání akce je 140 korun. Více informací najdete na webu www.petipecko.org, kde si můžete také objednat speciální edici jubilejních triček s motivem oslav.

Samotná oslava je vyvrcholením takzvaného Týdne pivních snů, který probíhá od pondělí 13. října. Během tohoto týdne stihne PPPPP přivítat nové studenty Pedagogické fakulty, uspořádat Pivní memoriál nebo prezentaci fotografií spolku přímo na fakultě.

Nápad založení studentské organizace zvané První pražská pedagogická pivní peruť vznikl nejprve z recese mezi skupinou studentů historie na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Sdružení, jehož posláním byla konzumace jakéhokoli kvalitního piva v neomezeném množství, se ale po zvážení svého potenciálu záhy dočkalo slavnostního etablování. Akt se uskutečnil 18. října 1994 na Baráčnické rychtě a od té doby počet členů a příznivců pivní peruti výrazně narostl. Čestným prezidentem spolku je prof. PhDr. Petra Čornej, DrSc.

Posláním peruti není jen konzumace piva, spolek se věnuje také mnoha veřejně prospěšným aktivitám. Pořádá vánoční besídky, Pivní vítání jara nebo Ogrympijské hry a zároveň vykonává vytrvalou misijní činnost po celé pedagogické fakultě, kde se rekrutují neustále noví členové Pětipéčka. Z mimohospodských aktivit stojí za zmínku vydávání časopisu pro dějiny vzdělanosti a kultury Marginalia historica, aktivní činnost v Akademickém senátu nebo znovuobnocení tradice pořádání reprezentačních plesů Pedagogické fakulty UK. Členové pětipéčka stáli i u zrodu Nadačního fondu 4P, jehož posláním byla podpora vysokoškolských studentů historie.


Pivovar Chotěboř v létě oslavil teprve páté narozeniny a ve své krátké historii již podruhé navýšil výrobní kapacitu. Poprvé to bylo v roce 2012 přístavbou haly s novými stáčecími linkami, letos došlo k rozšíření kapacity ležáckého sklepa, kvasných kádí a k nákupu nového filtračního zařízení. Nyní je pivovar schopen expedovat až 3 tisíce hektolitrů piva měsíčně, nová filtrace umožňuje kromě vyššího výkonu i dosažení vyšší kvality filtrovaného piva.

Rozšiřovat výrobní kapacity v pivovaru za plného provozu, navíc na začátku letní sezóny byl tak trochu risk, ale nakonec jsme vše zvládli a pivovar je opět o krok dále. K rozšíření nám pomohl i grant z Evropské Unie, bez něj bychom se asi tak rychle do dalších investic nepustili,“ komentuje zdárně ukončenou investiční akci ředitel pivovaru Jaroslav Soukal.

Veřejnost má možnost nově rozšířený pivovar prohlédnout již tuto sobotu, 18. října, kdy pivovar pořádá již tradiční den otevřených dveří a zabíjačkové hody. Akce začíná v 11 hodin, hrát bude cimbálová muzika Rathan, odpoledne doplní bohatý doprovodný program a prodej farmářských produktů. Pro zájemce je zajištěn zdarma svoz, autobus zahalený do firemních barev, tzv. Chotěbus, vyjede v 10:30 z náměstí v Havlíčkově Brodě, poté bude pendlovat mezi pivovarem a chotěbořským náměstím. Prohlídky pivovaru poběží až do 18 hodin a budou zdarma.


Dnes byla slavnostně otevřena další z řady značkových pivnic a restaurací, které šíří dobré jméno piva z nošovického pivovaru.Prvotní rozhodnutí čepovat Radegast z pivních tanků vedlo nakonec i ke kompletní změně interiéru jedné z nejslavnějších ostravských pivnic – pivnice U Křižánka.

Nejprve jsme se rozhodli začít čepovat Radegast z pivních tanků. Hned nám ale bylo jasné, že si jedinečné pivo zasluhuje i originální prostředí,“ vysvětluje své rozhodnutí vsadit na koncept značky Radegast Ing. Markéta Hubyčová, zástupkyně majitele,a dodává s úsměvem: „Tankové pivo a příjemné nové prostředí pivnice bezesporu přitahuje zájem nových hostů. Nezapomněli jsme ale ani na naše štamgasty. Těm jsme ponechali, k jejich velké spokojenosti, jejich stůl zcela beze změn.

Na čepu je Ryze hořká 12 Radegast, čepovaná z pivních tanků. Tanky jsou skryty před zraky hostů ve sklepě, ale přesto jsou symbolicky připomenuty v interiéru pivnice. Hosté si mohou vybrat i z dalších druhů čepovaných piv:Radegast Originál nebo Nefiltrovaný ležák Radegast. Nechybí ani plzeňský ležák Pilsner Urquell.

Ryze hořká 12 Radegast je pivo, do kterého vložilinošovičtí sládci veškerý svůj um, zkušenosti a také kus svého srdce. Slova hlavního autora receptury a ředitele pivovaru Radegast Ivo Kaňáka hovoří za vše: „Je to nejlepší pivo, jaké jsme kdy uvařili!

Je to světlý ležák s plnou hořkou chutí, třikrát chmelený, s výrazným chmelovým aroma, kterého je dosaženo užitím vybraných tří druhů moravského chmele. Pokud se čepuje z pivních tanků tak, jak je tomu v pivnici UKřižánka, hosté mají jistotu, že se k nim pivo dostává v takové kvalitě, v jaké bylo v pivovaru uvařeno,“ dodává obchodní sládek nošovického pivovaru Zdeněk Bazsczyňski.

Ryze hořké pivo je v pivnici UKřižánka doprovázeno ryze poctivou kuchyní. Na jídelním lístku samozřejmě najdete českou klasiku, které vévodí guláš či svíčková. Nechybí ani řádná dršťková polévka či domácí sulc, škvarky nebo vepřová žebra. Denní menu nabízí na výběr ze čtyř jídel a v ceně je i šnyt piva!

Radegastovna UKřižánka v Ostravě má celkovou kapacitu 70 místvčetně zadního salonku s přiléhavým názvem Vagon. Je kuřácká, což je ale kompenzováno novouvzduchotechnikou.

Kompletní změna interiéru proběhla v rekordní době, a toběhem pouhých 13 dní!V původní podobě a na stejném místě byl ponechán pouze stůl štamgastů, oblíbené místo „staré gardy“ ostravských fotbalistů a jejich fanoušků. Přestože pivnice získala nový moderní interiér, dokázala si uchovat atmosféru tradičního místa, kde se od nepaměti pije dobré pivo, klábosí se s přátelia kde si také pochutnáte na dobrém jídle. Mezi hosty, kteří tuto pivnici v její bohaté historii navštívili, najdeme mnoho slavných osobností. Důraz na tradici je pro pivnici U Křižánka důležitá. Vždyť pivnice ve svém názvu opatruje a připomíná jednoho z prvních majitelů. To je ale minulost stará více než sto let.

Koncept Radegastoven rozvíjí spojení piva Radegast s pohanským bohem slunce, úrody a hojnosti. Hned u vstupu dýchne na každého hosta atmosféra „pravé hospody pro pravé chlapy“, což dokazují masivní dřevěné stoly, jednoduše zdobené žíhaným plechem, který symbolizuje oheň.Zajímavě působí také dřevěné obložení, prostá podlaha či symbolicky zaseknutá sekera do dveří, která nahrazuje kliku. Přímo nad výčepem pak najdete i posvátný kruh, který jako dokonalý tvar symbolizuje slunce.


Do vánočních svátků sice zbývá ještě nějaký ten týden, ale správný speciál potřebuje "svůj" čas. Proto v našem pivovaru už je navařen a leží polotmavý speciál 14° Klazar. Ten je určen právě pro vánoční trh. "Zákazníci se na něj mohou tradičně těšit kolem prvního Adventu," prozradil sládek Jan Pavlík. Polotmavý speciál je pivo vhodné pro sváteční příležitost, vyznačuje se zejména plnou lahodnou chutí s výrazným řízem, s obsahem alkoholu 5,8% obj. Bude se prodávat jak v lahvích, tak v sudech. Název Klazar je připomínkou majitelů původního královédvorského pivovaru, který již není v provozu. Poslední majitel, Gaston Klazar, patřil mezi přední československé odborníky a je považován za „otce“ českého diapiva a nealkoholického piva.


Warning: getimagesize(pic/10502065-348903671937285-6880052905837848838-n.jpg-oh-c98319815cf94b046b78ebb756): failed to open stream: No such file or directory in /mnt/data/accounts/c/chodypi/data/www/pivni.info/www/blog.php on line 276
Vánoční speciál 14° polotmavá Klazar už leží! Těšte se na Advent[p539]

Veliká anabáze kolem shánění ležáku z Uherského Brodu, účast břevnovského sládka Martina Vávry v porotě, vítězství ležáku Lobkowicz Premium a postup loňského vítěze, ryze hořkého Radegastu, to byly hlavní zajímavosti na druhém semifinále pátého ročníku pivních degustací První pivní extraligy, které proběhlo 7. října ve slavné pražské restauraci První Pivní Tramway. Společně s Lobkowiczem a Radegastem postupují do velkého finále, které je přichystáno na 4. listopadu, ležáky Starobrno, Samson a Bakalář. Vyřazeny jsou zástupci z Litovle, Braníku, ležák Dačický, Krušovice 12 a Uherský Brod. Z prvního semifinále postupují Staropramen, Poutník, Gambrinus, Svijanský rytíř a Klášter.

Výsledky 2. semifinále: 1. Lobkowicz Premium, 2. Starobrno Medium, 3. – 4. Samson světlý ležák a Bakalář světlý ležák, 5. Radegast ryze hořký, 6. Litovel Premium, 7. Braník ležák, 8. Dačický, 9. Krušovice 12, 10. Uherský Brod Premium.

První pivní extraliga je sdružením znalců piva, které mimo jiné každoročně v přísně anonymních degustacích ochutnává všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti. Z pěti základních kol postupují lepší vzorky do semifinále a ze dvou semifinálových kol vzejde elitní desítka lagerů. Neúspěšnější finalista je pak vyhlášen nejlepším ležákem České republiky. Více na www.prvnipivniextraliga.cz.

PPE: Loňský vítěz Radegast opět ve finále

Skvělý úspěch zaznamenal v zahraničí exportní ležák Krušovice Imperial. V mezinárodní soutěži World Beer Award získal dvě první místa, v Evropě i ve světě. Evropské zlato je velmi cenné také proto, že Krušovice Imperial předstihly konkurenční značky jiných českých hráčů.

V ležácké kategorii české pivo plzeňského typu byly Krušovice Imperial zvoleny nejlepším evropským i celosvětovým pivem. Porota ocenila „mimořádnou celistvost a pevnou, ústa naplňující hořkost“. Degustace piv na soutěži byly slepé a uskutečnily se ve více kolech. Výsledky byly zveřejněny minulou sobotu.

Více informací najdete zde.


Strakonický pivovar Dudák otevřel pro návštěvníky originální degustační místnost. V ní čeká ty, co dorazí, po absolvování pivovarské prohlídky, posezení u výborného piva. Jedinečný design této místnosti se stane inspirací pro vznikající dudácké restaurace po celé republice. V Dudáku teď přemýšlí i o otevření vlastní pivovarské restaurace.

Originální degustační místnost – nová atrakce, kterou dnes pro své návštěvníky a milovníky všech svých devíti druhů piv otevřel DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice – jediný pivovar v České republice, který vlastní město. „Nová degustovna vyjadřuje nový směr marketingu pivovaru Dudák. Má originální a ucelený design, který navozuje příjemnou atmosféru při posezení u našich piv,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák.

Důležité také je, že pojme 60 osob. Díky tomu můžeme dnes vyjít vstříc i cestovním kancelářím, které jsme dříve museli z kapacitních důvodů odmítat. Do pivovaru se tak podívá mnohonásobně víc lidí. Ti všichni ochutnají naše piva,“ doplňuje Jaroslav Tůma.

Podobu místnosti navrhl architekt Antonín Malec, který pracuje v pivovarnickém oboru přes 23 let. „Interiér degustovny je moderní a neotřelý. Při návrhu jsme použili nové výrazové prostředky, které mají spotřebitelé s pivem spojené. Lustry jsou vyrobené ze sklenic, nástěnné vitríny z lahví, stěna z nasvětlených pivních tácků, umyvadla z KEG sudů,“ uvádí Antonín Malec.

Rekonstrukce místností, ve které vznikla degustovna vyšla na 875 tis. korun. Pivovar si na její zřízení vydělal více než stoprocentním meziročním nárůstem prodeje svého polotmavého, třináctistupňového speciálu Klostermann, které je díky mnoha odborným oceněním nejúspěšnějším pivem v novodobé historii pivovaru.

Vznik nové degustovny je tím nejlepším důkazem dobré hospodářské kondice pivovaru a hlavně velkým lákadlem pro turisty, kteří do Strakonic přijedou,“ uvádí Pavel Vondrys, starosta Strakonic s tím, že degustovna je vynikající tip na výlet i teď, v době začínajícího podzimu.

Strakonický pivovar společně s degustovnou vytvořil koncept „Značkové restaurace DUDÁK“.

Vybraným restauracím poskytne pivovar své know-how, spočívající v originálně zpracovaném designu restaurace. Takové restaurace mohou od roku 2015 vznikat ve městech s počtem obyvatel nad 20 tisíc. Postupně třeba v menších. Věříme, že takto vybudovaná síť restaurací bude odpovídajícím způsobem reprezentovat značku DUDÁK", vysvětluje Marek Pohanka, obchodní ředitel pivovaru.

Na prohlídku pivovaru se může objednat úplně každý. Nejjednodušší je to telefonicky, prostřednictvím sládka pivovaru Dagmar Vlkové – 728 112 902. (Kontakt je uvedený také na webových stránkách pivovaru).

Prohlídek se účastní jak náhodní turisté, pivaři, vodáci, tak dudáčtí hospodští se svými štamgasty či obchodními partnery.

Přijít může skutečně každý, kdo projeví zájem dozvědět se něco o pivovaru Dudák a hlavně ochutnat naše pivo přímo ze zdroje, přímo z ležáckého sklepa. Všem vyjdeme rádi vstříc,“ ujišťuje Marek Pohanka.

Zájem o prohlídku pivovaru stoupá každým rokem. Po otevření degustační místnosti lze očekávat další rapidní nárůst. V roce 2013 do pivovaru zavítalo 113 exkurzí. Letos tu k začátku září provedli již 96 výprav.

Návštěvníci při prohlídce zhlédnou výrobu nepasterovaných dudáckých piv ve filtrované i nefiltrované podobě od začátku do konce i s ochutnávkou. Vedle návštěvy srdce pivovaru, kterým jsou varny, uvidí i kádě se zrajícím pivem a pivovarské sklepy. Nově si prohlédnou i moderní pivovarské technologie za téměř 45 milionů korun, které vedení pivovaru v rámci schválených a plánovaných oprav v posledních letech vytvořilo.

Zhruba 1,5 hodinová prohlídka vyjde na 100 korun na osobu. V ceně je navíc ochutnávka nefiltrovaných piv přímo z tanku v ležáckém sklepě a každý návštěvník dostane 1,5 litrovou lahev dudáckého ležáku Sklepák.

Pro obchodní partnery, hospodské a štamgasty, dělá pivovar Dudák prohlídky zdarma. „Čas strávený s našimi štamgasty v degustovně je takovým malým poděkováním za přízeň našemu pivu,“ říká Dagmar Vlková, sládková pivovaru.

V horizontu pěti let chce pivovar Dudák vybudovat i vlastní restauraci přímo v areálu, kde by návštěvníci mohli popíjet přímo z pivovarských tanků. Ta by vznikla přímo mezi spilkou a sklepem a měla by samostatný vchod přímo od řeky Otavy ze strakonického Podskalí.

Vážně uvažujeme také o tom, že v areálu pivovaru vybudujeme pivní lázně, kde zužitkujeme stažkové kvasnice z ležáckého tanku. Mnohem důležitější je ale dokončit nutnou a dlouhodobě plánovanou opravu pivovarských technologií, která skončí na přelomu let 2017 a 2018,“ uzavírá ředitel Jaroslav Tůma.

Fotografie naleznete zde...


Svatý Václav je nejen patronem piva a symbolem českého státu, ale i jménem pro pivní speciál, který již tradičně ke dni státního svátku uvařili sládci v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku. Na čepu bude ve více než tisícovce vybraných hospodách od 26. září. O den později si budou moci Pšeničným speciálem knížete Václava přiťuknout také návštěvníci černohorské Pivní pouti.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. „Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu,“ popisuje Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz, do které oba pivovary patří.

Pšeničný speciál knížete Václava navazuje na dlouholetou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.


Kdo si oblíbil zlatavý mok z Kynšperského pivovaru a nyní by chtěl okoštovat něco ostřejšího, může si dopřát originální pivní pálenku vyráběnou z Kynšperského zajíce. Příznivci ušlechtilých destilátů si dokonce mohou vybrat ze tří druhů a užívat si různé chuťové niance připomínající lahodný koňak, říznou slivovici nebo hořký likér. Tři varianty, tři barvy a pořádná síla. Padesátiprocentní pivovice v platinovém a zlatém provedení potěší každého milovníka kvalitních kořalek. Černý destilát o stejné síle je pak naprostým unikátem, který překvapí i skutečného znalce.

Pálenku pro nás vyrábí palírna. My jim dodáváme naše pivo a oni z něho pálí destilát. Zjednodušeně lze říci, že když zbavíte pivo přebytečné vody, dostanete silnější koncentrát. Na půl litru padesátiprocentní pivovice je potřeba zhruba deset litrů piva. Je to podobný postup, jako když třeba pálíte slivovici,“ vysvětlil stručně výrobu pivní pálenky ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Klasickou pivovici s obsahem 50 % procent alkoholu dělá palírna ze světlé desítky. Tato platinová kořalka je standardně srovnatelná především se slivovicí a podobnými druhy pálenky. Zlatá varianta vyráběná ze světlého ležáku se barvou i chuťově více přibližuje whisky nebo koňaku. „Černá pivovice se pálí z naší polotmavé dvanáctky. Oproti ostatním druhům je hořčí a má příjemný likérový nádech,“ popsal vlastnosti výběrového destilátu Vomočil. „Klasická pivovice se v pivovarech objevuje běžně, zlatá spíše výjimečně a o černé si dovoluji říci, že je skutečnou vzácností. Na trhu se totiž objevuje pouze ojediněle,“ zdůraznil ředitel Kynšperského pivovaru.

Pivovice je oblíbeným pivovarským suvenýrem. „Zákazníci mají rádi, když mohou kromě známých značek občas ochutnat i něco speciálního. V našem obchodě si lidé mohou kořalku předem ochutnat, aby takzvaně nekupovali zajíce v pytli. Když budou chtít, dostanou láhev v dárkové kazetě se štamprlaty. Máme i velkou ručně vyráběnou kazetu pro všechny tři druhy. A to už je opravdu velice hezký prezent,“ ukázal Vomočil speciální dárkový set v pivovarské prodejně.


Holba Premium je Českým pivem 2014

[pátek, 26. září 2014]

Vyhlášený ležák Holba Premium získal nejvyšší ocenění- zlatou medaili za svou jedinečnou chuť a celkovou charakteristiku. V degustační soutěži České pivo se stal šampionem prestižní kategorie světlých ležáků a patří mu titul České pivo 2014. Do Holby ze soutěže putuje také stříbrná medaile pro Holbu Šerák, který bodoval mezi světlými výčepními pivy.

Ryzí pivo z hor tak do Jeseníků přiváží zlato a stříbro jako potvrzení špičkové kvality a chuťové osobitosti. Je to určitě dobrá zpráva pro všechny konzumenty, kteří mají důvod k dalšímu přípitku. Holba obsadila dvě nejsilnější kategorie a o to je úspěch cennější.

Ležáky jsou prestižní záležitost a výčepní piva zase nejvíce konzumovaná. Prosadit se v obou je úspěch, na který jsme hrdí a věříme, že podobný pocit přinese i našim konzumentům“ vyjadřuje ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Degustátoři hodnotili nejen chuť piva, ale i jeho celkovou charakteristiku. U Ryzího piva z hor shodně ocenili také výborný říz, rozvíjející se hořkost a navíc vysokou pitelnost. Tu způsobuje celková vyladěnost hanušovického piva, takže láká k dalšímu napití a delšímu posezení. Všechny uvedené vlastnosti přináší Holbě tradiční receptura výroby, kterou v pivovaru drží celých 140 let.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což zvyšuje nestrannost soutěže.


V úterý 23. září proběhlo v pražské restauraci První Pivní Tramway dlouho očekávané první semifinále degustace českých ležáků, kterou už pátým rokem pořádá sdružení pivních odborníků První pivní extraliga. Nejlepším pivem této degustace se překvapivě nestal některý z malých okresních pivovarů, ale pivovarský gigant Staropramen se svou dvanáctkou.

Do semifinále postoupily nejlepší české ležáky, které lze u nás koupit v obchodech, vyřazovací kola probíhala od začátku roku. Staropramen doprovodí do finále ležák Poutník z Pelhřimova, dvanáctka Gambrinus, Svijanský Rytíř a ležák z pivovaru Klášter. Sítem neprošly Louny, Polička, Bernard, Chotěboř a Platan. Druhé semifinále, které určí zbývající pětici finalistů, proběhne na stejném místě v úterý 7. října a je opět veřejnosti přístupné.

Pivní fajnšmekři překvapivě ocenili velkopivovar

Pivovar Ostravar, nejstarší pivovar na severní Moravě, se o víkendu přidá k druhému ročníku akce Českého svazu pivovarů a sladoven nazvané Den českého piva. Jedná se o iniciativu českých pivovarníků s cílem posílit hrdost a vztah k našemu národnímu nápoji.

Pivovarníci zvolili Dnem českého piva 27. září. „Oslava se koná v předvečer svátku svatého Václava, který je na popud otce vlasti krále Karla IV. od 14. století považován za patrona českých sládků a pivovarníků,“ vysvětluje vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Podle svazových údajů se k letošní oslavě Dne českého piva připojí desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř devadesát pět procent produkce pivovarského trhu, a přes čtyři tisíce restaurací a hospod po celé zemi. „Samozřejmě, že v této společnosti nemůžeme chybět,“ tvrdí Roman Richter.

Ostravar letos pojímá Den českého piva jako oslavu tří základních surovin, ze kterých se pivo vaří. Proto pro příznivce zlatavého moku připravil o nadcházejícím víkendu akce s číslicí tři.

Přátelé, kteří si u stolu objednají dvě piva, obdrží automaticky třetí zdarma. Každý půllitr bude reprezentovat jednu ze tří surovin – tedy chmel, slad a vodu, ze kterých v Ostravě vaříme pivo již od roku 1897,“ prozrazuje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Právě kvalita základních surovin společně s unikátní recepturou dává podle vrchního sládka ostravskému pivu výjimečnou chuť. „Naše pivo je ve srovnání s ostatními mnohem voňavější a pitelnější. Díky kvašení v otevřených kádích spilky je u nás přirozeným způsobem posilována přítomnost tzv. neprokvašeného extraktu, sacharidických složek, jež dodávají pivu vyšší plnost a spolu s nasycením oxidem uhličitým i chuť k dalšímu doušku,“ popisuje chuťové benefity ostravského piva Roman Richter.

K ochutnávce Ostravaru se v Den českého piva mohou milovníci zlatavého moku vydat do přibližně 150 vybraných hospod v Moravskoslezském kraji. Kompletní seznam restaurací a hospod lze nalézt na speciální internetové adrese www.denceskehopiva.cz, kterou pro pivaře zřídil Český svaz pivovarů a sladoven. Dobrou zprávou je také to, že ve všech ostravarských hospodách a restauracích bude oslava Dne českého piva probíhat nejen v sobotu 27. září, ale po celý víkend.


V sobotu 27. září letos Češi už podruhé oslaví Den českého piva. Vítají ho také hanušovičtí pivovarníci, kteří zvou milovníky Ryzího piva z hor do svých restaurací.

V podvečer Svatého Václava v nich můžete oslavit svátek zlatého moku. „Pivo je bez nadsázky náš národní nápoj a oslavy si určitě zaslouží, stejně tak jako všichni jeho příznivci. Pro ně jsme společně s našimi hostinskými připravili hned několik svatováclavských překvapení,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Tím nejvíce očekávaným je Holba Svatováclavský kvasnicový Speciál. To, že se mají pivní fajnšmekři na co těšit, potvrzuje speciální receptura, několik druhů sladů i chmele a dlouhá doba zrání tohoto speciálu. Chmelem se rozhodně nešetřilo, což prozradí jeho osobité aroma a lahodná hořkost. Chuť je plná až chlebnatá a promítají se do ní nekonečné lány vyhlášených hanáckých ječmenů, které daly vzniknout prvotřídním sladům. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ dodává Luděk Reichl. Holba Svatováclavský Speciál je pravý kvasničák s mírným zákalem a jedinečnou chutí. Konzumenti se mohou těšit na mistrovské dílo hanušovických pivovarníků a skutečný originál se sládkovým podpisem.

Bude k dispozici pouze v omezeném množství a právě nyní je ideální příležitost posedět s přáteli v příjemné atmosféře útulných hospůdek s Holbou na čepu. Hostinští tady nabídnou nejen chuťovky k pivu, ale taky svatováclavské menu, nebo krajové speciality. A k tomu Holbu od nealko piva až po Svatováclavský speciál, takže si každý vybere podle své chuti. V některých dokonce naservírují pivo k jídlu zdarma, takže oslavit svátek piva se určitě vyplatí.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava, proto bude oslavám patřit předvečer jeho svátku. Má přinést zábavnou osvětu, která přiblíží historii a tradici českého pivovarnictví a ukáže na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií i naší kulturou.


«« « Strana 11 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI