Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovar Uherský Brod dnes slavnostně zprovoznil nový systém chlazení, který mu umožní dosáhnout až 20% úspory elektrické energie. Investice si vyžádala náklady ve výši 6 milionů korun.

V rámci energetického projektu rekonstrukce chlazení pivovar uvedl do provozu zcela nový čpavkový kondenzátor s regulovanou spotřebou vody, nový čpavkový kompresor řízený frekvenčním měničem a nové titanové výměníky na chlazení vody a solanky. To vše završuje i nový řídící systém.

Tato investice umožní dosáhnout až 20% úspory elektrické energie. Pokud bych to měl uvést na příkladu všeobecně známého štítkování A - G, které se běžně používá u domácích elektrospotřebičů, pak bych starému chlazení dal známku C, nové již dosahuje hodnot A+++,“ vysvětlil hlavní přínos investice sládek pivovaru Lukančo Trifončovski. Dodal, že nové zařízení má také daleko lepší výkon, a tak lze rychleji dosáhnout vyššího chladícího efektu, navíc s nižším množstvím chladící kapaliny.

Dodavatelem technologií byla firma JOHNSON CONTROLS INTERNATIONAL, spol. s r.o.

Do zkušebního provozu bylo nové chlazení uvedeno v průběhu léta. Projekt se podařilo realizovat s finanční podporou ze strukturálních fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky, a to v rámci programu EKO-ENERGIE, jednoho z patnácti programů podpory Operačního programu Podnikání a inovace.

Rekonstrukce chlazení byla realizována v rámci druhé etapy energetického projektu. Realizace první etapy, jejímž smyslem byla rekonstrukce teplovodního hospodářství a instalace brýdového kondenzátoru na mladinové pánvi, byla započata již na počátku roku 2010. „Velikost této investice činila v první etapě 8 milionů korun a jejím cílem bylo dosažení energetických úspor, zejména plynu, a zvýšení standardnosti procesu na varně,“ uvedl Trifončovski.


Pivovaru Uherský Brod se letos daří

[čtvrtek, 28. listopad 2013]

Pivovar Uherský Brod zaznamenal za prvních deset měsíců letošního roku meziročně nárůst prodejů vlastních značek

Pivovar i nadále prodává většinu svého piva v sudech. To je v protikladu k situaci na trhu, kde je objem prodaného sudového piva nižší než objem piva lahvového. Navíc díky vydařenému počasí pivovar během léta v domácím regionu zaznamenal nárůst také v prodeji sudového piva. „Sudové pivo z Pivovaru Uherský Brod neprochází v závěru výrobního procesu pasterizací, a tak si zachovává mnoho zdraví prospěšných látek. A to se na chuti pozná,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Nejoblíbenějším pivem zůstává jedenáctka Patriot následovaná desítkou Perun a dvanáctkou Premium. Nejrychleji rostoucí značkou je vídeňský ležák Kounic, kterého letos pivovar prodal o více než 60 % více než v roce 2012 a dokonce dvojnásobné množství ve srovnání s rokem 2011.

Zhruba 80 % tuzemské produkce pivovaru se spotřebuje v domácím regionu Uherskohradišťska. Více než 10 % z celkem prodaného piva míří za hranice České republiky, zejména na Slovensko.

Nové multipacky

Poté, co Pivovar Uherský Brod v loňském roce v souvislosti se změnou svého názvu obměnil své logo, vzhled etiket a přepravek lahvového piva, přistoupil letos k dalšímu kroku a inovoval své multipacky. Místo jednoho uvedl na trh hned tři – pro každé z nejprodávanějších brodských piv Patriot, Perun a Premium. V multipacku naleznete vždy osm půllitrových lahví.


Poprvé v historii pivovaru Radegast se do něj budou moci lidé podívat v noci. U příležitosti uvedení sezonního polotmavého ležáku Radegast Temně Hořký na trh připravil pivovar v Nošovicích speciální noční prohlídky. Ty budou tři, a to 4., 11. a 18. prosince. Začátek bude v 19 hodin. Na cestu pivovarem se návštěvníci vybaví čelovkami. Místa na temně hořkých prohlídkách je možné si rezervovat na telefonním čísle 558 602 566 nebo on – line na www.radegast.cz.

Pivovar Radegast je oblíbeným turistickým cílem. Ročně jej navštíví přes 10 tis. lidí. Ještě nikdy jej ale lidé neměli možnost vidět v noci. „U příležitosti uvedení hořkého polotmavého ležáku Radegast Temně Hořký jsme se rozhodli uspořádat tři výjimečné noční prohlídky. Zároveň jimi oslavíme 43. výročí od uvaření první várky, které připadá na 3. prosince,“ řekla vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Radegast Martina Sikorová.

Na noční prohlídky vyrazí návštěvníci s čelovkami, které si odnesou domů. Během exkurze lidé uvidí všechny části pivovaru, které jsou součástí obvyklé denní trasy. „Věřím, že noční atmosféra pivovaru na návštěvníky zapůsobí. Počet míst v prohlídkách je omezen, a proto doporučuji si co nejdříve zajistit místa na 558 602 566 nebo www.radegast.cz,“ dodala Martina Sikorová.

Na cestu domů obdrží účastníci nočních prohlídek speciální balení s pivem Radegast Premium a Radegast Temně Hořký. Polotmavý ležák charakteristický výraznou hořkostí, která je typická pro všechna piva Radegast, se od 1. prosince čepuje ve stovkách hospod na Moravě i v Čechách. K dispozici je také v lahvové variantě. Vyšší dávky pečlivě vybraných druhů chmele a netradiční kombinace sladů mu dodávají nezaměnitelnou plnou chuť, říz a jantarovou barvu.


Po ocenění WORLDSTAR PACKAGING AWARDS 2014 v Barceloně, získala lahev Pilsner Urquell z limitované edice také ocenění za nejlepší obalový design GOLD DESIGN TOUCH 2013

Litrová lahev Pilsner Urquell vyhrála v soutěži Obal roku cenu GOLD DESIGN TOUCH 2013. Tato designová perlička z dílny Larse Kempera určená pro limitovanou edici uspěla i v mezinárodní konkurenci a začátkem listopadu si z Barcelony odnesla ocenění WorldStar 2014 udělované Světovou obalovou organizací. Minulý týden zabodovalo v soutěži POPAI AWARDS 2013 i další spotřebitelské balení Pilsner Urquell – dřevěná bedýnka určená pro vánoční trh.

V soutěži Obal roku získal Plzeňský Prazdroj spolu s Vetropack Moravia Glass ocenění za nejlepší obalový design GOLD DESIGN TOUCH 2013. Cenu udělila odborná porota unikátní litrové lahvi s porcelánovým uzávěrem, která vznikla pro limitovanou edici u příležitosti 170. narozenin originálního plzeňského ležáku Pilsner Urquell. Autorem návrhu je renomovaný designér Lars Kemper, který se inspiroval podobou historické lahve Pilsner Urquell.

Při zadání zpracování návrhu jsme kladli důraz na historický design balení piva Pilsner Urquell, které však i dnes neodmyslitelně patří k tradici českých Vánoc. Zároveň jsme chtěli vytvořit naprosto originální a dokonalý obal, který bude stejně unikátní, jako jeho obsah, pivo Pilsner Urquell.“ uvedl Grant McKenzie, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje a dodal: „Stejně jako v loňském roce, kdy jsme naši vánoční láhev představili poprvé, i letos je v nabídce jen omezené množství těchto designových ručně balených kousků. V loňském roce zmizely z prodejen během jednoho týdne, protože se staly skvělým vánočním dárkem i sběratelským kouskem.

Současným trendem v obalovém designu je individualita a kreativní uchopení celého obalového řešení, které produkt odliší od konkurence. Proto i značka Pilsner Urquell přichází se zajímavými obalovými inovacemi, které mohou oslovit zákazníky i jako sběratelské kousky. Kromě české poroty oslovila lahev Pilsner Urquell odborníky i na mezinárodním poli, když získala před několika týdny ocenění v mezinárodní soutěži WorldStar Packaging Awards 2014. Slavnostní předání ocenění WorldStar 2014 proběhne na veletrhu Interpack v Düsseldorfu v květnu příštího roku.

Pro letošní vánoční trh připravila značka Pilsner Urquell hned tři unikátní dárková balení – multipack s replikou pivního poháru z roku 1935, vánoční litrovou lahev a dřevěnou bedýnku s osmi lahvemi se speciálním krčkem a retro etiketou. Tato bedýnka si minulý týdne odnesla ocenění v soutěži Popai, kde vyhrála kategorii „Reklamní dárky v místě prodeje“ a v celkovém hodnocení soutěže se umístila na 3. místě.

Národní soutěž Obal roku každoročně pořádá Česká obalová asociace SYBA, která sdružuje subjekty z řad výrobců a dodavatelů obalové techniky i baleného zboží. V rámci svých aktivit na mezinárodním poli je také členem World Packaging Organisation (WPO). Soutěž Obal roku je určená pro firmy, které se podílejí na zajímavém obalovém řešení.

Více informací o originálních baleních Pilsner Urquell naleznete na webu www.pilsner-urquell.cz.


Český barman z pražského Tretter’s baru Tomáš Toka se v amsterdamském finále mezinárodní soutěže Star Serve v čepování a servírování piva Heineken umístil na skvělém 5. místě!

V soutěži zúročil svůj talent a dovednosti získané během náročných tréninků a školení, přičemž v kategorii Magic, která oceňuje zvláštní kouzlo a osobitý styl při prezentování Heinekenu, dokonce zvítězil.

Finále se zúčastnila dvacítka barmanů z nejlepších barů, klubů a restaurací od Brazílie, přes Dubaj, až po Singapur. Celkovým vítězem se stal Sander van Veenendaal z holandského Grand Café de Lindenhof.


S příchodem adventu v Pivovaru Chotěboř připravili tradiční sváteční třináctapůlstupňový karamelový Speciál. Jak samotný název napovídá, jedná se o pivo z kategorie speciálů, obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou. Autorem originální receptury je chotěbořský sládek Oldřich Záruba, který před několika lety recept sám vytvořil a náležitě si jej střeží.

Náš Speciál je pivo s vyšším obsahem alkoholu, ideální pro výjimečné události. Proto jej vařím jen dvakrát do roka, na Vánoce a Velikonoce, výborně se hodí například ke štědrovečerní večeři. Letošní várka se nám opravdu vydařila, pro velký zájem jsme připravili sto šedesát hektolitrů, což je o sto procent více než vloni. Na odbyt jde velmi dobře,“ pochvaluje si Záruba.

Speciál v Chotěboři uvařili se značným předstihem už v září. Doba jeho zrání v ležáckých tancích je totiž minimálně šedesát dní. V těchto dnech se stáčí do lahví a do sudů. Zákazníci toto lahůdkové pivo najdou v síti maloobchodních prodejen i na výčepech ve svých oblíbených hospůdkách. Chybět nebude ani tradiční sortiment značky Chotěboř, od začátku prosince označený stylovými svátečními etiketami.


Vánoční speciál Gustav poteče z restauračních píp od 1. prosince a otevře tak čas přátelských setkání během adventu. Vůbec poprvé se v restauracích objeví také v lahvích v dárkovém balení s 5 pivy a originálním krýglem. V pivovaru ho vaří pouze při výjimečným příležitostech a také tentokrát jde o edici v omezeném množství 1000 hl sudového Gustava a tři tisíce kusů dárkových balení.

Speciál Gustav, pivo z ječmenného sladu se stupňovitostí 13,5 a šesti procentním obsahem alkoholu, navazuje na tradici a svým názvem připomíná známého zápasníka Gustava Frištenského. Ten pivovar nejen často navštěvoval, ale dokonce v pivovarském areálu trénoval. Jeho manželkou byla totiž dcera litovelského sládka a on sám pivem s chutí připíjel na svá vítězství.

Výroba Gustava vychází ze staré receptury, která staví na tradiční výrobě piva a vybraných surovinách prvotřídní kvality. Sytou barvu mu přináší použitý karamelový slad, zatímco bavorský slad zvyšuje plnost dokonale vyladěné chuti. Ještě před napitím je možné zaregistrovat intenzívní aroma přírodních chmelových silic, které je ovlivněno vyšším podílem chmele i speciální recepturou chmelení. O příjemný zážitek při konzumaci se postará i jeho vysoká pitelnost, která vybízí k dalšímu napití a tím i delšímu posezení.

Aby se mohlo Gustavem připíjet počátkem adventu, bylo zapotřebí začít s jeho přípravou už v létě a po celou dobu pečlivě dohlížet na jednotlivé fáze výroby. Výjimečnost tohoto piva, které je skutečným originálem, potvrzuje i velký zájem konzumentů a s tím související vysoká poptávka restaurací. Jeho množství je omezené, a proto se restauracím vyplatí zásobit se včas.

Zatímco polotmavý Speciál Gustav bude o Vánocích k dispozici jen v gastro provozovnách, v obchodní síti pivovar nabídne vánoční multipack s 8 lahvemi Litovel Sváteční Speciál 13º.

Pivovar Litovel slaví 120. Vánoce, slavnou historii připomíná také vánoční edice speciálu Gustav. [p274]

Holba uspořádá adventní dílnu

[úterý, 19. listopad 2013]

Uskuteční se v Pivovarském muzeu v pátek 22. listopadu od 16 hodin. Adventní dílna nabídne ukázky ruční výroby nejoblíbenějších vánočních dekorací, do které se bude moci zapojit každý, kdo chce mít Vánoce podle vlastní fantazie.

Odbornou pomoc poskytnou návštěvníkům zkušené dekoratérky ze sdružení K2 Hynčice, které nejen poradí, ale také názorně předvedou, jak si počínat, aby byla vánoční ozdoba nejen atraktivní, ale také něco vydržela. Počítá se nejen s pletením tradičních adventních věnců ale také s výrobou svícnů a dekorací, ať už na stůl nebo k zavěšení na okno či stromek. Zájemci si tady budou moci vytvořit také stále více populární venkovní ozdoby na dům nebo do zahrady. A koho dekorace zrovna nelákají, může si prohlédnout zajímavou výstavu, věnovanou tradičním vánočním zvykům, dodnes dodržovaným na severu Moravy a ve Slezsku nebo ruční práce dětí ze ZŠ v Hanušovicích. Lákavá je určitě také ochutnávka polotmavého vánočního Holba Šerák Speciál, který Vám fortelně načepují v Pivovarské restauraci, která je součástí muzea.

Výstava bude přístupná až do konce prosince, v pracovní dny od 10 do 16 hodin.

Návštěvníci adventní dílny zaplatí za vstup 30 Kč . Jeho součástí je i materiál, potřebný k výrobě ozdob a dekorací.


Pivovar Holba rozšiřuje svoji nabídku o Vánoční polotmavý Holba Šerák Speciál. Jde o zvláštní edici svátečního piva, vyrobeného v omezeném množství 1000 hl speciálně u příležitosti Vánoc. Tento týden dorazí do restaurací první sudy a v obchodní síti se objeví v dárkovém multipacku s 8 půllitry a vánočním potiskem.

Vánoční Speciál Holba Šerák je charakteristický svými chuťovými vlastnostmi, sytou barvou a hustou smetanovou pěnou. Výjimečná je také jeho symbolická stupňovitost 13,51. Ve srovnání s běžným pivem značky vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele. Pro jeho výrobu se používá speciální barevný a karamelový slad, aby pivo získalo mírně karamelovou chuť i vůni. Množství i druh sladu je důležité přesně stanovit, aby pivo získalo svoji chuťovou jedinečnost. Zvláštní je také receptura chmelení. I když má vánoční Šerák Speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Svoji chlebnatou plnou chuť získává díky dlouhému, pozvolnému zrání v ležáckých sklepích. Trvá celé dva měsíce a za tu dobu si pivo stačí vzít ze sladu i chmele to nejlepší, což se odráží do jeho vlastností a celkové charakteristiky. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Konzumace tohoto vánočního speciálu přináší výjimečný zážitek, který ocení nejen znalci piva. Je ideálním nápojem pro přátelská posezení a vhodným digestivem k vybraným pokrmům.

Speciály z produkce pivovaru Holba se těší velkému zájmu konzumentů, proto lze předpokládat, že tento vánoční bude v nabídce pouze do konce roku.


Novým podnikem z řady výjimečných restaurantů, které spojily své jméno se značkou plzeňského ležáku, je Pilsner Urquell Original Restaurant Plaudit v Liberci. Tento restaurant navazuje na to nejlepší z české gastronomie a nabízí plzeňský ležák Pilsner Urquell v originálním a atraktivním prostředí.

Další, v pořadí 25. Pilsner Urquell Original Restaurant byl slavnostně otevřen v Liberci. Atmosféra rozsáhlých prostor restaurace ve dvou patrech dokládá bohatou historii české pivní kultury a značky Pilsner Urquell.

Má-li něco u nás opravdu bohatou tradici, pak je to české pivovarnictví v čele s plzeňským ležákem. Proslulost a věhlas českého piva plzeňského typu prostupuje interiérem nové liberecké restaurace Plaudit a nabízí hostům příležitost vychutnat si Pilsner Urquell v originálním prostředí. Kvalitní služby jsou garantovány více než desetiletou zkušeností provozovatele, společností Plaudit, která provozuje více restaurací pod jednotným názvem Plaudit.

Je to jedinečný koncept. Se značkou Pilsner Urquell získáváme silného partnera, nádherné prostředí a proslulý plzeňský ležák, který představuje nejlepší značku piva na našem trhu,“ říká o konceptu Plzeňského Prazdroje jeden ze zástupců společnosti Plaudit a dodává: “Našim hostům poskytujeme nejvyšší možnou kvalitu čepovaného piva, služeb i gastronomie a to vše v nádherném, doslova originálním, prostředí.

Pilsner Urquell Original Restaurant Plaudit nabízí plzeňský ležák Pilsner Urquell čepovaný z pivních tanků. Na čepu jsou i Velkopopovický Kozel Tmavý, pšeničný speciál Fénix a nealkoholické pivo Birell. Nechybí ani stále oblíbenější tradiční britský nápoj cider. V restaurantu Plaudit se čepuje prémiový cider Kingswood, který se vyrábí smícháním moštů z různých odrůd jablek v přesně stanovených poměrech.

Plzeňský ležák Pilsner Urquell vaříme v Plzni od roku 1842,“ řekl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, při slavnostním otevření restaurantu a dodal: „Naše pivo patří bezesporu mezi tradiční hodnoty, originály, které se staly vzorem pro mnohé další ve světě. Vždyť podle piva Pilsner Urquell se dnes vaří dvě třetiny celosvětové pivní produkce v kategorii Pils. Restaurace Pilsner Urquell Originál Restaurant jsou určitě výstavní skříní této značky s pivem podávaným v té nejlepší kvalitě. Jsem přesvědčen, že Plaudit se k nim rovněž přiřadí.

Ke kvalitnímu pivu patří i kvalitní gastronomie. V restaurantu Plaudit kladou důraz na kvalitní suroviny, kuchařské umění a čerstvost pokrmů. Kuchaři v restaurantu Plaudit jsou otevřeni novým trendům a nestále zvyšují svoji kvalifikaci a přehled o aktuálním dění ve svém oboru.

A jaká je specialita restaurantu? Na tuto otázku nám šéfkuchař odpověděl takto: „Každé naše jídlo, které nabízíme, je specialita. Takto přistupujeme při přípravě i servírování ke každému pokrmu.

Náročná přestavba netradičních prostor na jedinečnou restauraci si vyžádala nemalé investice. Zcela nový je nejen interiér ale i zázemí využívající nejmodernější technologie nutné pro provoz špičkového gastronomického podniku.

V současné době nabízí restaurant místo pro více než 130 hostů ve dvou podlažích. Do druhého vede točité schodiště. Připravuje se otevření třetího podlaží a tří venkovních teras. Prostory jsou rovným dílem rozděleny na kuřácké a nekuřácké. Tento architektonicky velkorysý koncept umožnily prostory bývalé textilní fabriky, která zde dříve byla. Celkové řešení umožnilo zachovat a využít původní prvky industriální architektury, které vhodně doplňují atmosféru restaurantu.

Liberecký restaurant Plaudit klade důraz na detaily a perfektní chod všech služeb. Cílem je maximální spokojenost hostů. Název restaurace Pilsner Urquell Original Restaurant v Liberci je doplněn slovem Plaudit, ve kterém zaznívá výraz pro aplaus, nadšený potlesk. A budou to právě hosté, kteří rozhodnou, jestli si restaurant potlesk za kvalitu a úroveň služeb zaslouží.


Sdružení přátel piva ocenilo Rychtáře

[pondělí, 11. listopad 2013]

Pivovar Rychtář má další důvod k oslavě. Sdružení přátel piva totiž v pátek 8. listopadu 2013 v Besedním domě ve Vyškově udělilo 15% speciálnímu pivu Rychtář Speciál bronzové ocenění.

Z ocenění máme všichni v pivovaru velkou radost. To, že se náš Speciál umístil mezi trojicí nejlepších, jen dokazuje, že dlouhodobě patří k nejlepším speciálním pivům u nás,“ uvedl potěšeně Milan Morávek, sládek hlineckého pivovaru, který ve Vyškově ocenění osobně převzal.

Sdružení přátel piva udílí své ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky již od roku 1990, a tak se jedná o nejstarší novodobou soutěž u nás. Degustace probíhá ve dvou kolech, kdy nejprve jednotlivá piva do klání nominují členové Sdružení přátel piva a následně tři nejoblíbenější piva v každé kategorii formou anonymní ochutnávky, na jejíž průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, hodnotí Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.


Svijanský Rytíř Dvanáctkou roku

[neděle, 10. listopad 2013]

V pátek 8. 11. 2013 proběhlo ve Vyškově předávání cen Sdružení přátel piva. V soutěži, která patří k nejstarším v České republice, letos zabodovala dvě piva ze sortimentu Pivovaru Svijany. Svijanský Rytíř 12 % se stal Dvanáctkou roku, bodoval i Svijanský Máz 11 %, který obsadil třetí příčku v kategorii Jedenáctka roku.

Sdružení přátel piva pořádá degustační soutěž zaměřenou na kombinaci oblíbenosti a kvality piv již od roku 1990. Vítěze jednotlivých kategorií vybírají členové Pivního sněmu a předsednictva Sdružení přátel piva a na korektní průběh soutěže dohlížejí nezávislí pivovarští odborníci. V letošním roce zabodoval Svijanský Rytíř 12 %, nepasterizovaný, pětkrát chmelený světlý ležák s plnou, extra hořkou chutí, který porotu oslovil nejvíc ze všech hodnocených piv a zvítězil v královské kategorii Dvanáctka roku. Úspěch slavilo i nejprodávanější pivo ze svijanské produkce, Svijanský Máz 11 %, který obsadil třetí příčku v kategorii Jedenáctka roku.

Letošní rok je pro nás z hlediska cen velmi úspěšný a nás pozitivní zpětná vazba od degustátorů odborníků i laiků nesmírně těší, protože to ukazuje, že tradiční výrobu, kterou ve Svijanech razíme, zákazníci vítají,“ říká k výsledkům Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Svijanský pivovar si letos odvezl z nejrůznějších soutěží dohromady 20 cen, 5x v nich zvítězil a nejoceňovanějším pivem v degustacích se stala Svijanská Kněžna 13 %. Tento tmavý speciál zabodoval na odborné degustaci v Českých Budějovicích, kde získal titul Pivo České republiky 2013, odvezl si stříbrnou Pivní pečeť 2013 a Extra Pivní pečeť 2013 z odborné degustace v Táboře a stříbro z Dočesné v Žatci. Na podzim ho ocenil i Výzkumný ústav potravinářský v Praze titulem Česká chuťovka 2013.


Prvním krušovickým pivem z letošní sklizně chmele se stal speciál Svatomartinská 13° ručně česaná. Sudy s tímto speciálním pivem majitelé a provozovatelé vybraných krušovických hospod poprvé narazí na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu. Milovníci pěnivého moku ho budou mít k dispozici celkem 1000 hektolitrů.

Svatomartinská 13° je nefiltrovaný světlý speciál s výraznou, ale příjemnou hořkostí čerstvého ručně česaného žateckého chmele – poloraného červeňáku,“ komentuje speciál Daniel Urban, sládek z pivovaru Krušovice. Daniel Urban osobně převzal ručně česaný chmel od ambasadorů, kteří vzešli z uplynulých tří ročníků krušovických chmelových brigád. Slavnostní předání proběhlo srpnu v Heřmanově u Kolešovic a již během posledního srpnového týdne v pivovaru Svatomartinskou 13° uvařili.

Jak sám název napovídá, Svatomartinské pivo poslouží k oslavě svátku svatého Martina, který byl donedávna v povědomí především díky představení svatomartinského vína. Závěr podzimu však býval odjakživa spojován také se zaslouženým odpočinkem po celoroční práci, dobou, kdy je úroda pod střechou, a před předvánočním půstem se naši předkové odměňovali svatomartinským hodováním. Posvícenská husa nebo kachna z domácího chovu nesměla chybět na žádném stole. Právě svatomartinskou husu si každý i dnes nejlépe vychutná se Svatomartinskou 13° ručně česanou z Krušovic.

Seznam restaurací, kde bude letos Svatomartinská 13° k dostání je možné najít na webu www.svatomartinskepivo.cz.


Po pěti měsících provozu minipivovaru Kolštejn v Branné budou moci všichni milovníci piva, pivní turistiky či zvědavci a fanoušci aktivit zdejšího relaxačního komplexu, ochutnat již třetí druh piva.

Novinka v podobě 15stupňového speciálu nese jméno Menhir. Jedná se o polotmavý speciál ze čtyř druhů sladů. „V ležáckém sklepě jsme jej už s ředitelem a zaměstnanci našeho komplexu chutnali. Chutná samozřejmě všem“, uvedl sládek kolštejnského minipivovaru, Jiří Maks.

Minipivovar Kolštejn pro své návštěvníky připravil speciál při příležitosti konání speciálního setkání saunérů z 8 zemí Evropy. Soutěž pod titulem Sauna Herbal Cup se koná poslední listopadový víkend. „Jako pořadatelé jedinečné akce na poli saunování v ČR, jsme chtěli spojit všechny služby napříč našim komplexem. Kromě hotelu a rozsáhlého wellness centra, tak k Sauna Herbal Cupu přispěje i restaurace a pivovar, a to mimo jiné právě dalším druhem piva“, avizoval ředitel Tomáš Drápal blížící se mezinárodní soutěž saunérů v Branné.

Na polotmavý 15stupňový speciál o objemu alkoholu 6 % se můžeme do Branné těšit již od 11. 11. 2013. Na výčepu bude od 11 hodin a 11 minut! „Jak dlouho na výčepu naši restaurace vydrží, se uvidí. Pokud bude lidem chutnat, navařím dalších 1.000 litrů“, prozradil sládek. Pivovar by chtěl mít pivo k dispozici i přes letošní zimu, ale podle výtoče během první letní sezóny, kterou v Branné začali skutečně fenomenálně, se obávají, že se vypije velmi brzy. „Zájem o naše pivo převyšuje naše kapacitní možnosti. První léto bylo skvělé, nyní nás čeká první zima, tak uvidíme, jestli hostům naše patnáctka bude chutnat. Věřím, že ano“, dodal se spokojeným úsměvem na tváři Drápal.


V síti restaurací Potrefená husa bude ke svatomartinskému menu pivo za 14 Kč

• Hospoda Vinohradský Parlament nabídne k dobrému pivu řadu husích specialit

Svatomartinské oslavy jsou tady. První mladé víno čeká na slavnostní otevření a pekáče mnoha domácností i restaurací a hospod se plní husami. K oslavám dne svatého Martina se připojuje i síť restaurací Potrefená husa a moderní hospoda Vinohradský Parlament, gastronomická vlajková loď pivovaru Staropramen.

Domácí paštika z husích jater na domácí briošce jako předkrm následovaná čtyřkilovou husou pečenou v celku pro čtyř až šest osob s variací knedlíků s bílým a červeným dušeným zelím. K tomu některé z výborně ošetřených piv smíchovského pivovaru Staropramen nebo lahev mladého svatomartinského vína zdarma. A jako dezert pečené sváteční vdolky s jablečnými povidly.

I takto může vypadat gurmánská oslava dne svatého Martina. Stačí si jen zajít do moderní hospody Vinohradský Parlament, která od léta funguje v budově Národního domu na Vinohradech, kde týmu kuchařů velí šéfkuchař Jan Pípal, který zkušenosti získával například v restauraci Zlatá Praha hotelu InterContinental, v Grand Hotelu Pupp v Karlových Varech nebo v Sheraton Hotelu Prague. Hospoda Vinohradský Parlament se tak připojila k podnikům, které dodržují tradiční gastronomickou podobu svatomartinských oslav.

Že kvalita této moderní hospody v centru Prahy dosahuje ve všech směrech vysoké úrovně, dokazuje i čerstvé ocenění soutěži Czech Bar Awards 2013 pořádané odborným časopisem Barlife ve spolupráci s Českou barmanskou asociací a Asociací hotelů a restaurací ČR, v níž Vinohradský Parlament v kategorii Nejlepší nový podnik ČR získal třetí místo.

Stejně tak se k oslavám připojila i síť restaurací pivovaru Staropramen Potrefená husa, které si rovněž připravily speciální svatomartinské menu. Kdo neodolá a objedná si ho, dostane k němu vybrané točené pivo Staropramen za pouhých 14 korun.

Vinohradský Parlament (Korunní 1, Praha 2 - Vinohrady)

- akce „Svatomartinská husa“ od 9. do 11. listopadu

- speciální husí menu (kompletní menu na www.vinohradskyparlament.cz)

- čtyřkilová husa pečená vcelku s variací knedlíků, dvěma druhy zelí a lahví svatomartinského vína zdarma (nutno objednat 24 hodin předem)

Síť restaurací Potrefená husa

- akce „Svatomartinské menu“ od 8. do 17. listopadu

- ke svatomartinskému menu vybrané pivo za 14 Kč


Včera v pražském baru Tretter’s proběhlo národní finále soutěže Heineken Star Serve. Vítěz soutěže Tomáš Toka se spolu se zástupcem HEINEKEN Česká republika Pavlem Adamcem zúčastní 25. listopadu mezinárodního finále v čepování a servírování Heinekenu v Amsterdamu.

Program Star Serve, jehož české kolo vyvrcholilo 5. 11. v Tretter’s Coctail baru, kde se v čepování a správném servírování proslulého holandského ležáku utkali tři nejlepší, se soustředí v první řadě na osvětu v barech a restauracích, aby měli zákazníci pivo vždy v té nejvyšší kvalitě. Star Serve byl v ČR spuštěn letos v létě, přičemž jeho ambasadory se stali Top Horeca specialista pro Čechy Pavel Adamec, pro Moravu Aleš Gehringer a obchodní sládek Svatopluk Vrzala. Ti školení Star Serve absolvovali přímo v amsterdamské centrále a na domácí půdě pak v první fázi školili zaměstnance vybraných barů, klubů a restaurací. Ve druhé fázi pak následovala kontrola, zda se obsluha těchto konkrétních barů a restaurací naučila Heineken správně čepovat a servírovat hostům (spolu s úsměvem a očním kontaktem). Na místě to v srpnu při třech návštěvách ověřovali kontroloři, kteří podle speciálního manuálu celý rituál čepování a servírování piva obodovali.

Ti nejlepší z Tretter’s baru dostali možnost předvést své schopnosti právě včera večer. První místo bylo pozvánkou na mezinárodní finále do Holandska. Všichni úspěšní absolventi programu už se zúčastnili návštěvy amsterdamského muzea Heineken Experience, prohlídli si pivovar v Zoeterwoude a prošli proslulou Tour de bars, která je provedla top outlety, kde se pivo servíruje přesně podle pravidel Star Serve.

Jsme rádi, že se v České republice daří díky podobným programům zvyšovat kvalitu provozoven. Heineken je prémiová značka a zákazník správně očekává, že ho bude mít vždy prezentován v té nejvyšší kvalitě. V rámci Star Serve ale školíme personál i v oblasti správné komunikace se zákazníkem či historii piva,“ dodává k programu Zuzana Kosáková z HEINEKEN ČR.


Novou manažerkou značky Staropramen se stala Soňa Bušová, která letos na podzim posílila marketingový tým společnosti Pivovary Staropramen. Přináší s sebou řadu zkušeností z obdobných pozic především v oblasti FMCG.

Soňa Bušová bude ve své nové pozici zodpovědná za kompletní vedení značek Staropramen, Staropramen Cool, Braník a Sládkova Limonáda. Do společnosti Pivovary Staropramen přichází ze společnosti Pfizer, kde působila jako marketingová manažerka pro Českou a Slovenskou republiku. Cenné marketingové zkušenosti pak především získala ve společnostech Danone Group a Kraft Foods, kde působila jako manažerka značky. Je absolventkou VŠE, oboru marketing.

Soňa Bušová bude pracovat pod vedením marketingového ředitele Dimo Dimova a nahradí dosavadní manažerku značky Evu Prajsovou, která se odešla věnovat mateřským povinnostem.


Letošní oslavy 120 let pivovaru Litovel vyvrcholí „Narozeninovými hody“. Uskuteční se v sobotu 9. listopadu v areálu pivovaru Litovel od 10 do 18 hodin a připomenou staré tradice, hodování i řemesla v dobové atmosféře historického jarmarku.

Především hanáckým farmářům a řemeslníkům bude patřit více než třicítka stylových stánků, kde se budou moci návštěvníci mnohému přiučit nebo si vyzkoušet svoji zručnost. Tradiční řemesla tady představí cechy dráteníků, kovářů, tkalců nebo přadlen, takže nebudou chybět ani dřevěné kolovrátky nebo ukázky, jak si fortelně uplést košík z přírodního proutí nebo třeba upaličkovat krajku. Dobovou atmosféru připomene nejen výbava, ale i dobové kroje tovaryšů a jejich mistrů.

Symbolem oslav se stane polotmavý Litovel Gustav, kterému tentokrát požehná sám otec Josef Rosenberg z místní farnosti v Litovli. Přípíjet se bude nejen Gustavem, ale také nejlepším ležákem v republice Litovel Premium a nefiltrovaným Moravanem. Vůbec poprvé nádvoří pivovaru provoní pivní punče, dokonce i nealkoholické pro ty, co přijedou autem z daleka.

120 let pivovaru Litovel připomenou přímo na místě ražené mince se symbolikou pivovaru i humorný příběh dnešního pivaře, který se náhodně ocitá v minulosti a jeho volání po mobilu a jiných vymoženostech. Nebude chybět ani pravá moravská zabíjačka a zabíjačkové hody- škvarky, jelítka, jitrnice, tlačenka polévka, ovar i vepřový guláš. Přijedou i farmaři z Jednova se svými ovčími a kozími sýry, pekaři se škvarkových chlebem i svatebními vdolky, včelaři ze Šternberku s medem a medovým pečivem i ovocnáři se svými přírodními mošty.

Pro zájemce jsou připraveny prohlídky pivovaru, včetně historické expozice, kde k nejoblíbenějším exponátům patří pivovarská lavice pro „gradirování“ piva. Šlo o jednoduchý, osvědčený postup, který dnes baví návštěvníky. Dřevěná lavice se polila pivem, poté se na ni usedlo v kalhotách z kůže, ta byla podmínkou. A pokud jste po chvíli vstávali i s lavicí přilepenou na zadku, bylo pivo v pořádku. Zábavnou atmosféru podpoří Banjo Band Ivana Mládka.


Takřka přesně po roce se v hospodách a obchodech na Moravě, a nově také v Čechách, objeví polotmavý ležák Radegast Temně Hořký. Limitovaná várka už dozrává v nošovických sklepích a poprvé ji budou moci lidé ochutnat 11. listopadu, kdy bude k dispozici v lahvích v obchodech. Od 1. prosince pak bude také v hospodách. Pivo je charakteristické výraznou hořkostí neobvyklou pro polotmavá piva, plnou chutí a řízem. Radegast Temně Hořký oficiálně představí v hospodách po celé ČR hokejisté z extraligových týmů, a také hráči Olomouce a Havířova. Plán akcí, na které jsou zváni všichni fanoušci, bude uveden na www.radegast.cz na konci listopadu. Na stejném místě nebude chybět ani seznam přibližně 1 500 hospod čepujících Radegast Temně Hořký.

Radegast Temně Hořký uvařili loni v Nošovicích jako první polotmavé pivo v historii pivovaru. „Várka měla velký úspěch a dokonce inspirovala i další k vaření polotmavého speciálu. Naši spotřebitelé si přáli další várku Radegastu Temně Hořkého, a tak jsme jejich volání vyslyšeli. V tuto chvílí dozrává v ležáckých tancích pivovaru a od 11. listopadu se bude postupně objevovat na trhu. Věřím, že to bude ideální hořké pivo pro chlapy na dlouhé zimní večery,“ řekl marketingový manažer značky Radegast Karel Kraus.

Radegast Temně Hořký je polotmavý ležák charakteristický výraznou hořkostí, která je typická pro všechna piva Radegast. Vyšší dávky pečlivě vybraných druhů chmele a netradiční kombinace sladů mu dodávají nezaměnitelnou plnou chuť, říz a jantarovou barvu.

Radegast Temně Hořký přijdou do hospod oficiálně představit hráči týmů z nejvyšší soutěže, jejímž je Radegast oficiálním pivem. O akce se svými hráči ale nepřijdou ani příznivci Olomouce a Havířova. Fanoušci se budou moci potkat se svými hvězdami a společně si vychutnat polotmavý ležák od Radegastu. Termíny akcí budou včas uvedeny na www.radegast.cz.


Každá městská čtvrť, každá křižovatka, každé frekventované místo má mít svoji restauraci. Od září tohoto roku ji má i frekventovaná pražská křižovatka ulic Vinohradská a Želivského v bezprostřední blízkosti stanice metra.

Do pozdních nočních hodin se protáhlo slavnostní otevření nové restaurace Želivárna, které se konalo ve čtvrtek 31. 10. Místo, kde se nová restaurace nachází, není třeba složitě popisovat. Název restaurace Želivárna napovídá, kam restaurace patří a ve které části Prahy je doma.

Rozsáhlé přízemní prostory (400 m2) kancelářské budovy se proměnily v atraktivní restauraci s jedinečnou atmosférou. Již první kladné ohlasy hostů naznačují, že volba jednoduchého interiéru, který využívá přírodní materiály, teplé barevné kombinace a členění rozlehlých prostor do několika částí byla správná. Účelné a atraktivní vertikální i horizontální členění prostoru vytváří zákoutí, jež nabízejí hostům jistý stupeň soukromí, ale zároveň zůstávají hosté stále součástí živoucího prostředí restaurace. Vždyť restaurace má být, dle slov majitelů, živým místem pro příjemná setkávání a pro přátelská posezení u dobrého jídla a pití. Celková kapacita restaurace Želivárna činí 199 míst. Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část, přičemž ta nekuřácká je větší. O celkovou pohodu hostů se stará výkonná vzduchotechnika, navíc v době oběda se nekouří vůbec. Otevřeno je sedm dní v týdnu od 11.00 do 24.00. Rozsáhlé prostory umožňují pořádat plesy, firemní akce či rodinné oslavy.

Srdcem restaurace je výčep s originální pípou, která je zavěšena ze stropních podhledů. Pivo se tak v Želivarně čepuje doslova ze stropu. Takto netradičně umístěná pípa vytváří jednu z dominant restaurace a láká zvědavé oči hostů. Nabídka piva je bohatá. Na čepu je plzeňský ležák Pilsner Urquell, čepovaný na hladinku přímo z pivních tanků, ale také Velkopopovický Kozel Premium, nefiltrovaný ležák Gambrinus nebo nealkoholické pivo Birell. Milovníci tmavého piva si mohou vychutnat i Černého Velkopopovického Kozla. Specialitou je stále oblíbenější tradiční britský nápoj cider. V Želivárně se čepuje prémiový cider Kingswood, který se vyrábí smícháním moštů z různých odrůd jablek v přesně stanovených poměrech.

Atmosféra restaurace, kvalita piva a jídla – to jsou faktory, které rozhodují o úspěchu či neúspěchu. Zkušenosti majitelů s podnikáním v gastronomii se zúročily právě v Želivárně. Hosté se mohou těšit na vysoce kvalitní služby za přijatelné ceny. Česká kuchyně v Želivárně nabízí osvědčená jídla, připravovaná odborně, s láskou a se vším, co vyžaduje moderní špičková gastronomie. Z jídelního lístku vybíráme a zároveň doporučujeme:silný vývar z hovězí oháňky podávaný se zeleninou restovanou na másle a vaječným svítkem s libečkem, lehce zapečený kozí sýr s pampeliškovým medem a ořechy, podávaný na plátcích pečené červené řepy, bylinková bageta akonfitované kachní stehno do křupava rozpečené, podávané s pečeným kaštanovým knedlíkem a červeným zelím s jablky

Nechybí ani polední nabídka, menu. Skládá se ze čtyř jídel a podává se od 11.00 do 15.00. Polední nabídka je připravována i o víkendových dnech. Na jídelním lístku je však vždy něco nového, protože se připravuje s ohledem na právě probíhající kulinářskou sezonu. Právě příprava jídel s ohledem na roční období či sezonnost surovin, to je hlavní specialita Želivárny. Navíc milovníci dobrého jídla si už mohou dělat chutě na vícechodové pokrmy, jakousi obdobu degustačních menu, kdy si host může vychutnat několik jídel v menších porcích.

A jaký je přístup majitelů k podnikání? „Strašně nám to chutná, nejen jídlo a pití, ale veškerá práce spojená s řízením restaurace. Snažíme se to dělat srdcem, s nadšením, se zájmem a láskou. Věnujeme se poctivě každému detailu. Jsme rádi, že se k nám hosté po první návštěvě vracejí. Želivárna již má i své štamgasty. Dřív byla tato lokalita prázdná, bez života, bez restaurace – a dnes je tady Želivárna. Přijďte i vy, srdečně vás zveme,“ vybízí k návštěvě majitel restaurace.

Restaurace Želivárna

Vinohradská 2396/184

Praha 3

tel.: 778 409 809

info()zelivarna.cz

www.zelivarna.cz

www.facebook.com/zelivarna


«« « Strana 19 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI