Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Orlickými horami i pivním podhůřím na kole 2

Pivní cesty


verze pro tisk

Orlickými horami i pivním podhůřím na kole 2

Orlickými horami i pivním podhůřím na kole 2 [p204][p538]

Stalo se minule...

Opět za zničujícího vedra dorážíme do Dobrušky a kam jinam vedeme svá kola, než do pivovaru. Popíjíme Dobrušskou 11°, zakoupenou v pivovarském obchůdku (od mé poslední návštěvy rozšířil prodejní dobu na celý týden) a zvědavě nakukujeme do prostor pivovaru. Naše zvědavost neujde sládkovi, panu Václavu Kovaříkovi a se slovy: „nemám na výklad čas, zakvašuji, ale koukat se můžete“ nás bere do útrob pivovaru.

Pivovar Dobruška
Pivovar Dobruška

Ujišťujeme ho, že výkladu o vaření piva netřeba a kocháme se zařízením. Měděná dvounádobová varna, jakož i scezovačka jsou původní, z roku 1936. Interiér je nově opravený v původním duchu. Spilku tvoří dva tanky po 30 hl. Ležácké tanky jsou jak původní (3x 50 hl), tak i nové, nerezové (5x 10 hl). Jedna várka obnáší 30-68 hl, slad (jak známo) mají vlastní, chmelí žateckým červeňákem, kvasnice jsou z Budvaru.

Zakvášení (vzadu 2 spilky, vpředu původní ležácké tanky)
Zakvášení (vzadu 2 spilky, vpředu původní ležácké tanky)

Po dokončeném úkonu zakvašování nás ještě pan sládek bere do sklepní restaurace, určené pro objednané skupiny. Je zde i funkční malá varna, zatím se však nepoužívá. Děkujeme panu sládkovi za ochotu a vydáváme se na poslední štaci našeho putování – do Rychnova nad Kněžnou.

Střípky od Rampušáka
Střípky od Rampušáka

Než se ubytujeme a zcivilizujeme, je večer. Neděláme si iluze, že by se nám v tuto dobu do Městského podorlického pivovaru, s.r.o., podařilo dostat, ale aspoň doufáme, že z Letního pivního šenku, kam míříme na večeři, se tam dá nakouknout. Ovšem zase máme štěstí. Při povídání se servírkou o místním pivu prozradí, že její dědeček je v pivovaru jedním ze sládků a ona že může udělat exkurzi, pokud nás bude alespoň pět. Pokud prý nepospícháme, obejde stoly a zjistí zájemce. Cena 20 Kč.

Městský Podorlický pivovar
Městský Podorlický pivovar

Samozřejmě, že jsme nepospíchali, zhruba po hodině se nás sešlo asi 10 zájemců a míříme do útrob bývalého Trčkova zámku, který skrývá dnes kromě minipivovaru, též sodovkárnu, moštárnu a lihovar. Historií starou se zabývat nebudu, tu si lze přečíst na stránkách pivovaru, ta nejnovější praví, že pivo se zde znovu začalo vařit koncem roku 2008.

Varna - spilka - sklep
Varna - spilka - sklep

Dívčina je snaživá, ale naše dotazy ji přece jen trochu uvádějí do rozpaků. Od dědečka má napsané údaje, co má říkat, ale už se nepočítá se zvědavými návštěvníky. Přesto jí patří náš dík. Bez její ochoty bychom exkurzi neabsolvovali. A co jsme se dozvěděli? Jedna várka obnáší 650 l, údajně se vaří na 1 rmut (to byl jeden z našich dotazů, který průvodkyni uvedl do rozpaků), slad je z Dobrušky, chmelí se dvěma druhy žateckého chmele (přesný typ nevěděla). Spilka je otevřená, objem 2x 1350 l, ležáckých tanků je 10 po 750 litrech.

Naše průvodkyně
Naše průvodkyně

O pivo je zájem, jeho výstav, z původních 550 hl v r.2009 již vzrostl na 1950 hl v r.2011. Dnes už se plní do litrových i dvoulitrových láhví.

V Podorlickém pivovaru...
V Podorlickém pivovaru...

Na čepu byla 10° Zilvar, 11° polotmavá Kaštan a 12° světlá Kněžna. Nejvíce nám chutnala 11° a ta prý je taky mezi hosty nejvíce žádaná. Kněžna byla více sladová, ale nedá se říci, že by některé z piv bylo nepitelné, naopak. Byl to příjemný večer - maso na grilu, výborné pivo a ještě k tomu exkurze. Co víc si na závěr dovolené přát.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6438x] [12. srpen 2012]
[Pivní cesty] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pan Nohava

středa, 3. říjen 2012
11:34

pan Nohava

Netušíte někdo současný výstav Dobrušky?


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Vladislav

pondělí, 13. srpen 2012
09:46

Ano,jako místní potvrzuji,výstav pivovaru pomalu ale jistě stoupá!a to se nám blíží tradiční loučení s létem v areálu pivovaru.Když vyjde počasí,tak tato akce má kouzelnou atmesfféru!Vřele doporučuji navštívit!


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
00:12


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 13. srpen 2012
13:20

Jana

to Vladislav:
Díky za upozornění na akci. Bohužel, pro nás je to trochu z ruky.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chup

středa, 15. srpen 2012
16:11

Chup

to Vladislav:

Kedy sa táto akce koná? Ďakujem


napsal(a): Chup [Odpovědět]

Vladislav

pondělí, 3. září 2012
15:35

to Chup: Zdravím a omlouvám se za proluku,akce se koná 15.9.2012


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]

Vladislav

pondělí, 3. září 2012
15:37

to Vladislav: ještě pro uplnost odkaz na pozvánku,mají ji vyvěšenou na vebu http://www.pivovarrychnov.cz/kulturni%20akce/loucenileto2012_1.jpg


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI