Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bez rytíře Toulovce I.

Pivní cesty


verze pro tisk

Bez rytíře Toulovce I.

Bez rytíře Toulovce I. [p998]

Letošní článek z dovolené by mohl být a prakticky je třetím pokračováním seriálu "S rytířem Toulovcem po Maštalích". Před dvěma roky jsme byli nad Poličkou 1 2, letos pod Poličkou v malebné obci Křižánky, kterou řeka Svratka rozděluje na českou a moravskou část. Loňský model večerního popíjení z vlastních zásob (loni Krakonoš ) se osvědčil a nebyl tedy žádný důvod jej měnit. Fakt, že se nedaleko nachází průmyslový pivovar, který vaří výborné, pro mne běžně nedostupné pivo vše jen potvrdil. Ale z jižního Plzeňska je to na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny poměrně daleko. Vybírám tedy restauraci, kde bychom se zastavili na pozdní oběd/brzkou večeři (před dvěma lety jsme zakotvili v pivovarské restauraci v Havlíčkově Brodu. Dnes se do cesty postavil Penzion Na Ranči ve Ždírci nad Doubravou, kde od loňska vaří vlastní pivo.

Penzion Na Ranči
Penzion Na Ranči

V době navigací není žádný problém najít jakýkoliv podnik a tak parkujeme před Džekovo rančem. Vědom si předchozích zkušeností vcházíme vchodem nikoliv terasou, ale myslím, že dnes by to bylo každému jedno. Terasa je kuřácká a restaurace nekuřácká a to já mám rád. Objednáváme jídlo a já Naše pivo, tedy jejich pivo slovy: "jedno Vaše pivo". Po chvíli je mi přinesena nefiltrovaná třináctka jak se patří. Myslím, že na Ranči vaří dobré pivo a nemají zač stydět. Jídlo bylo též dobré, obsluha příjemná, takže můžu Džekův ranč s klidným svědomím doporučit.

Naše pivo
Naše pivo

A protože pivo bylo dobré a dnes ještě nemám v plánu kupovat soudek, je jasné, že bych si pár kousků odnesl domů. Pro tuto příležitost Vám natočí 1,5l PET lahev s desetikorunovou přirážkou, což znamená, že Vás tato lahvinka vyjde na necelou stokorunu. Váhám zda dvě nebo jednu, ale chci dát ochutnat ostatním, tudíž volím dvě. Slečna servírka nečepuje přímo do PETky, ale nejdříve do půllitru a pak trychtýřem přelévá do "igelitky". Asi místní zvyk... A už se mi to nese. Ale lahev je jen jedna a v ní dvě piva! Nedorozumnění uvedeme na pravou míru a já odcházím se dvěma PETkami, kde ta druhá je lepší (čepovaná rovnou)

Hostinec Za řekou
Hostinec Za řekou

Ubytováváme se a jelikož ostatní nemají žádné zásoby, vyrážíme na jedno. Vybíráme Hostinec Za řekou, kde jsou na čepu produkty od Lobkowiczů. Dávám dva nefiltrované Rychtáře a nějak mi nejdou pod jazyk. Páter z Černé Hory se mi zdá lepší (manželce však Natur vyhovuje). Kolegové zakupují PET na večer, které padnou společně s "jejich" pivem.

Děti musely šlapat pěšky
Děti musely šlapat pěšky

Druhý den je věnován návštěvě skanzenu Veselý kopec, před nímž nás láká hostinec ve Velkých Hamrech na pivo Hamrovák. Bohužel jsme se zde nezastavili, ale pochybuji, že by měli vlastní pivovárek. Spíše to tipuju na převlečenou Chotěboř, která byla uvedena na jiném propagačním materiálu zmiňovaného hostince. Ví-li někdo více, nechť se neprodleně zapíše do diskuse :) A z Hlinska je to kousek do Poličky, kde navštěvujeme hned dva pivovary...

Restaurace Pivovar
Restaurace Pivovar

Ne Polička asi nikdy mít minipivovar nebude (díky svému komínovému pivovaru). Naše kroky vedou do restaurace Pivovar na oběd. Dávám pečené koleno se zelím a knedlíkem a dva Otakary a gastronomická laťka je tak nasazena hodně vysoko. Ale to už je čas na pivovar opravdový, na ten, kde velí pan Witz. Mám zde odběrové číslo a to se Vám pak dovolená docela prolevní :) Vždyť kde nakoupíte sudové pivo do desetikoruny. Beru štěně Otakara a 15l Záviše (plní i do 10l KEG sudů). Záloha na malé soudky je však 3000, což se dá pochopit, vždyť kdo by rád legálně nevlastnil takový "víkendový" soudek za tisícovku.

Brána poličského pivovaru
Brána poličského pivovaru

Má to pokračování...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6384x] [2. září 2012]
[Pivní cesty] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

bomber1

pondělí, 3. září 2012
19:57

Na Ranči měli na jaře divnou otevírací dobu od pátku do neděle a to ještě pouze večer, platí to Chody i nyní?


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

Chody

pondělí, 3. září 2012
22:08

Chody

to bomber1: Ti nevim, my tam byli v sobotě, ale otvíračku rozdělěnou dle ročního období najdeš tady...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
19:16


posted by: Inzerce

Sekal

úterý, 4. září 2012
12:42

Sekal

to bomber1: V únoru byla otvíračka pá - ne 16 až 22 nebo 24, když jsem jel okolo, dvě hodiny se mi čekat nechtělo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

píra

úterý, 4. září 2012
18:38

píra

to Chody: V srpnu měli ve všední dny od 11 do 21. Kuchyně je otevřená do 20. Stačí říci obsluze a někdo vás rád provede pivovarem. Sládek je ale přítomen jen asi dvakrát týdně. To pak vaří celý den několik várek. Mají jen 150l varnu.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Sekal

neděle, 2. září 2012
23:27

Sekal

Slyšel jsem, že je to Chotěboř, ale nebyl jsem tam.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Traper

neděle, 2. září 2012
21:03

Traper

Jo,jo. Letos už jsem byl v Maštalích dvakrát. A v Poličce taky. Polička stále výborná, v Na verandě i ve městě. A u Džeka jsem byl taky nedávno. Souhlas se 13°, velmi solidní pochutnávka.


napsal(a): Traper [Odpovědět]

Děkan

úterý, 4. září 2012
11:06

Děkan

to Traper: Byli jsme na "Ranči" na konci července, na čepu pouze sv. ležák 13, všichni jsme se shodli v hodnocení, třináctka v chuti krásně plná, kulatá, sladová s jemnou ale znatelnou hořčinou, říz akorát, ale ve vůni jsme shledali něco nepatřičného, sic vždy na okamžik, ale bylo to tam, jakási zatuchlost. Chtěli jsme se dobrat pravdy, dali jsme 4-5 kousků, ale pořád jsme to v pivu cítili. Nemáte s tímto pivem někdo obdobnou zkušenost? Jinak prostředí velmi vkusné, pohodové, jídlo velmi dobré, obsluha vstřícná, rychlá a navíc pěkná. Sedělo se dobře.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Děkan

středa, 12. září 2012
10:02

Děkan

to Děkan: Krátký test proveden v sobotu 8.9.2012, na čepu opět pouze 13, tentokrát bez vady ve vůni, méně plnější a chlebnatá, více chmelená, velmi pitelná.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Brutus

neděle, 2. září 2012
21:01

Tím točením do PET z pípy (nikoliv přes speciální "forrichtung") ve Ždírci se vysvětluje můj nepříliš pěkný zážitek. Dovezl mi kamarád "jejich" jedenáctku, protože ten večer bylo co pít, nechal jsem ji v lednici asi tři dny "uzrát". Po otevření jsem byl lehce zklamán...


napsal(a): Brutus (brut.us(a)cmail.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI