Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pracovní pivo

Pivní cesty


verze pro tisk

Pracovní pivo

Pracovní pivo [p1236]

Pracovní povinnosti neskýtají jen profesní činnosti, občas k Vám zavanou i vůni pivovaru či alespoň návštěvu nějaké pěkné restaurace, vždyť najíst se někde musíte. A proč se spokojit s prvním podnikem, kde se vaří, že? Když takhle občas jedu někam služebně, a vlastně i soukromě, čtu na směrových značkách názvy vesniček, měst a městeček a občas narazím na povědomé jméno "vždyť tady nebo tam se také vaří pivo". A nemusí mít pivovárek hned na cestě poutač. To však není případ pivovaru Chalupník, který naleznete v Perštejně při hlavní silnici z Karlových Varů do, v mém případě, Klášterce nad Ohří.

Pivovar Chalupník
Pivovar Chalupník

Stavěli jsme se zde již jednou, ale to bohužel bylo zavřeno. Oznámila nám to tehdy nějaká osoba provádějící úklid. Už nevím, zda bylo po nějaké rekonstrukci či před nějakou akcí. No nevadí. Při další cestě už otevřeno bylo a tak nic nebránilo dát si zde oběd.

V letáku si mj. můžete přečíst: "Naší restauraci najdete v krásném údolí Krušných hor v obci Perštejn. Prostory restaurace mají industriální vzhled, mnoho prvků je zachováno z dřívější fabriky na prýmky. U restaurace je velká terasa, vaříme tradiční českou kuchyni a točíme tradiční české pivo." Co víc si přát, že?

Restaurace (foto: web pivovaru)
Restaurace (foto: web pivovaru)

Parkujeme před pivovárkem (moc prostoru pro auta tu bohužel není) a přes opravdu rozlehlou terasu vcházíme do restaurace, kde není umístěna měděná varna, jak bývá u mnoha minipivovarů zvykem. Objednáváme oběd a já domácí sladovou limonádu, která je chuťově moc dobrá, ale nezdá se mi, že by byla vyrobena ze sladu, spíše se chuťově blíží šumícímu... Kolega dnes neřídí, tak volí místní dvanáctku Premiant. Chutná mu a mně později z PET také. Pivo není moc kvasničné a je prakticky čiré.

Premiant
Premiant

Když půjdete chodbičkou nikoli na WC ale rovně, najdete druhé posezení, kterému vévodí krásná měděná varna. Pivovar a restaurace pana Chalupníka je rozlehlý areál, kde si svoje místečko najde jistě každý, kdo má rád dobré české pivo. Věřím, že ať už si vybere Světlého výčepního Sládka 10, světlého ležáka Premianta 12° nebo tmavá piva Harmonie, nešlápne vedle. Až Vás také někdy cesta zavede kolem Perštejna, určitě se zastavte.

Varna
Varna

Brno je zlatá loď, do hospod v Brně choď. Moje poslední návštěva největšího moravského města se tentokráte obešla bez obcházení různých brněnských náleven. Zůstali jsme celý večer v jedné ulici - Solniční. Nejprve na večeři (obligátní výborná žebírka) a dalešické pivo do Zelené kočky. Zde od minula přibylo na čepu pivo z Beskydského pivovárku. To je tady k dostání i v PET. Ve skle pak zde můžete zakoupit brněnská piva Lucky Bastard. Ochutnal jsem jen novou dvanáctku z Dalešic - Dreher. Byla dobrá, ale nějak se mi nezapsala do paměti... Beskydský ležák však zcela propadl, ničím zajímavé pivo, možná by si zasloužilo i označení europivo :(

Beskydy v Brně
Beskydy v Brně

Přecházíme přes ulici do restaurace Varna , kde na výloze stojí napsáno, že na čepu jsou piva od Hauskrechta. Ta jsem ještě neměl čest ochutnat. Tento pivovar je zajímavý tím, že jedním z jeho vlastníků je bývalý sládek světového hráče. Petr Hauskrecht dokonce pivovaru propůjčil své jméno i tvář. Co vede takového člověka opustit pivovarnický kolos a začít vařit v malém? Je to nechuť podílet se na degradaci českého piva nebo touha po něčem vlastním? Kdo ví. Rozhodně je dobře, když v novém minipivovaru vaří pivo člověk, který to umí.

Hauskrecht ve Varně
Hauskrecht ve Varně

Na vlastní chuťové pohárky jsem se přesvědčil, že pan Hauskrecht vařit pivo opravdu umí. Ochutnal jsem Brněnskou 11 i 12 a obě piva mne nadchnula. Byla úplně jiná, než bývá minipivovarský ležák. Byla svá a to je jen dobře. Myslím, že tenhle pivovárek je svěžím větrem brněnského pivovarnictví.

Musím také zmínit, že obě brněnské restaurace mají v sortimentu čepované nealko pivo. Kočka sice Birell, Varna pak Svijany. U lahvové verze této náhražky pak zůstávají ve Velkém Meziříčí, kde se stavujeme cestou z Brna.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6646x] [13. duben 2015]
[Pivní cesty] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ondra

středa, 15. duben 2015
11:36

Označit Beskydské za europivo je tedy značně nevhodné. U nás je super!


napsal(a): Ondra (ondrej.dreser(a)tiscali.cz) [Odpovědět]

Chody

středa, 15. duben 2015
11:51

Chody

Ondra: Shodli jsme se na tom tři. Snad slabá várka. Vzhledem k dalešickým pivům bych si vadu na straně restaurace dovolil vyloučit.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
07:39


posted by: Inzerce

yerka

středa, 15. duben 2015
13:00

yerka

Chody: Fakt je, že loni v listopadu mi v Kočce to beskydské pivko chutnalo; doufám tedy, že šlo třeba skutečně o slabší várku, a ne o sestup v kvalitě.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Dwarf

středa, 15. duben 2015
19:38

Dwarf

yerka: je fakt, že tam především experimentují s chmely a vařej jeden ejl za druhým... a se spodně kvašeným ležákem jim to pak nemusí úplně vyjít (příkladů takových pivovarů, kterým jdou svrchňáky daleko líp než ležáky, je víc)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

yerka

středa, 15. duben 2015
20:54

yerka

Dwarf: Já tam tenkrát měl právě ten beskydský ležák a svrchňáka z Beskyd jsem tenkrát v Kočce neochutnal. A souhlasím s tím, že jsou pivovary, kterým jdou svrchňáky lépe než ležáky, tady u nás na severu bych si tipl alespoň 2.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Dwarf

středa, 15. duben 2015
22:36

Dwarf

yerka: tak právě na severu bych taky věděl ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 13. duben 2015
20:44

strevlas

Hauskrecht - měl jsem možnost ochutnat 11 a 12 světlé ležáky v PET. 11 hrůza a děs, etalon DMS, 12 o něco lepší, ale taky žádná sláva. Třeba je to na místě lepší a já měl smůlu na blbou várku.
Perštejn - moc příjemný podnik, pivka solidní, posledně (vloni v létě) i milý personál a dobrá kuchyně.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 14. duben 2015
06:58

Dwarf

strevlas: Hauskrecht - já měl několikrát točené v Brně a troufám si tvrdit, že ta piva jsou dobrá až výborná


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI