Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Českých Budějovicích...

Pivní cesty


verze pro tisk

V Českých Budějovicích...

V Českých Budějovicích... [p1390]

Po loňském ročníku výstavy Země Živitelka jsem letos ani neplánoval pozdně letní návštěvu Českých Budějovic. Ale situace vyplynula taková, že v pátek 26. srpna sedáme na rychlík Českých drah, který nás poměrně na čas doveze na místo. Abych se přiznal, letos jsem se chtěl této zemědělské výstavě podívat na zoubek z hlediska poměrně nového webu ČeskéNápoje.cz. Tedy nejen s ohledem našeho českého zlata, ale i ostatních nápojů, kterých jsem si v minulosti moc nevšímal. Jak to tak ale bývá, zase jsme skončili zejména u piva...

Na Výstavišti
Na Výstavišti

Prezentace různých výrobců vín, sem tam nějaký ten sirup, mošt, káva či čaj. Opomenuty zde zcela zůstaly limonády, minerálky, cidery. Pivo sice zastoupeno bylo, ale spíše formou občerstvovací nežli výstavní. Různé pochutiny jste tak mohli zapít např. pivy těchto, nepočítám-li různé giganty, značek: Žatec, Černá Hora, Nová Paka, Holba či Rohozec. Pro řidiče, a nejen pro ně, je potěšující, že tři z těchto nabízely i čepované nealko pivo. Zejména Motobrouk byl v tomto provedení pro mne milou novinkou.

Novopacký sortiment
Novopacký sortiment

Všechna tato piva jistě nejsou špatná, jistě stojí za ochutnání, ale chtělo by to něco zajímavého, něco dobrého, něco kvůli čemu sem mělo cenu jít. Jediná toto všechno splňující je prezentace Zámeckého pivovaru Český Rudolec. Na čepu jsou světlý ležák Vladyka 11%, světlý speciál Grasel 13% a IPA 16%. Koštuju první dva kousky (v cenách 30 a 35 Kč) a musím uznat, že v Rudolci vaří paní sládková Radovana Kocmanová výborná piva. Jediné pivní zpestření a zároveň si troufnu prohlásit, že nejlepší pivo z celé letošní výstavy. U kraje Vysočina ještě ochutnávám Dalešické Májové, což je také pohlazení po pivařově mlsném jazýčku.

Rudolecké PETky
Rudolecké PETky

Výstavu máme prohlédnutou poměrně brzy a do odjezdu vlaku nám zbývají ještě dvě hodiny. Nabízí se tak možnost zajít ještě do města, kde v posledních letech přibylo i sem tam něco pivně zajímavého. Jdeme to tedy malinko prozkoumat. V ulicích kolem Náměstí Přemysla Otakara II. se zrovna koná akce Město lidem - lidé městu. Jedná se o takové street párty, kde na ulici probíhají různá představení, cvičení, ale i rozmanitá gastronomie a pohostinské služby. Nelze neochutnat místního Beeránka, kteréhož stánek nacházíme před Singer Pubem, kde se toto mluvnicky zajímavé pivo vaří.

Před Singer pubem
Před Singer pubem

Na čepu je světlá a polotmavá jedenáctka. Samozřejmě koštuju světlý ležák a mohu říci, že se směle může rovnat s pivem rudoleckým. Vedle nacházíme stánek, sice ne přímo pivovarský, kde jsou na čepu jedenáctky z Jílovic a Žumberku. Tady čepujou jen do 0,4l kelímku (á 30,-). Ochutnávám Jílovice, které jsem ještě neměl tu čest, ale na Rudolec a Beeránka to dneska není. Ještě cestou potkávám strakonický stánek a výčep s Dalešicemi (11 a 13). Dnes to je o pivu více v ulicích Českých Budějovic nežli na Výstavišti.

Krajinská 27
Krajinská 27

Je čas také trošičku posedět. Volíme proto návštěvu mnou ještě neochutnaného minipivovaru, který sídlí na adrese Krajinská 27 a stejně tak se jmenuje. Nakoukli jsme sem už ráno, ale to bylo bohužel ještě zavřeno. Vcházíme tedy teď a objednávám postupně místní 11% a 12%. Piva to jistě nejsou špatná, ale dnes prostě nejlepší nejsou, i když by měla být v kondici, vždyť kvůli téhle hospodě pivovárek vznikl. Na čepu je ještě jedenáctka Jantar a IPA Raketa. Tady opět trestají za malá piva, na půllitru až o 11 Kč :( V lahvi je pak nabízena svrchně kvašená specialita Krajinská 27%.

Krajinská 11%
Krajinská 11%

Restaurace se nachází ve vnitrobloku, který je zakryt plexi střechou. Osvětlení je z pivních lahví. Varna je vidět z ulice, nachází se za prosklenou stěnou. Když vcházíte dovnitř, tak za okénkem zahlédnete spilku. Pivo je k dispozici i v PET lahvích, ale spíše doporučuju příjemné posezení na místě činu. Je dobře, že i centrum jihočeské metropole pivně ožilo a turisté nemusí povinně jen do Masných krámů na kroužkový Budvar.

Interiér
Interiér

Letos se výlet prostě povedl. Žádná honička, žádné strádání. Pěkná procházka pozdně letním městem s několika seznámeními se s novými pivy. Co víc si přát. Je jen dobře, že počet měst, která nabízí podobné pivní potěšení, utěšeně stoupá. Již pomalu není třeba plánovat výlet s ohledem na výskyt pivovárku. Stačí se podívat, který je nejblíže objektu Vašeho nepivního zájmu...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4755x] [5. září 2016]
[Pivní cesty] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kuliferda

úterý, 6. září 2016
12:48

Chvála Beeranka mě překvapuje...


napsal(a): kuliferda [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 6. září 2016
18:21

Dwarf

kuliferda: i mě...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
06:42


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

úterý, 6. září 2016
19:45

Roman Holoubek

Dwarf: i mě


jiri.kana

úterý, 6. září 2016
20:01

jiri.kana

kuliferda:Loni by mě to taky překvapilo, letos jsem ještě neochutnal. Tady v Budějovicích si můžu zajít na pivo z 5 místních pivovarů a stejně si raději zajedu do Jindřichova Hradce pro Krakonoše nebo Poutníka...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tom

středa, 7. září 2016
23:07

kuliferda:
mě též...


napsal(a): tom [Odpovědět]

Chody

úterý, 6. září 2016
19:48

Chody

Roman Holoubek: Mě ne :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI