Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Barcelona beer festival


verze pro tisk

Barcelona beer festival

Barcelona beer festival

Dvacet čtyři zúčastněných zemí s téměř pěti stovkami piv (včetně nealka a cideru) o šedesáti čtyřech různých stylech, čepovaných postupně na asi sto pípách. Toť stručná řeč statistiky popisující akci konanou ve dnech 24 - 26. března ve Španělsku, v hlavním městě Katalánska Barceloně, ve víceúčelové hale La Farga de L’Hospitalet. V pátek a v sobotu od 11 do 23 hod., v neděli pak do 21 hod.

V hale
V hale

Jako na každém „civilizovaném“ festivalu se i zde čepovalo pouze do vlastních sklenic, zdejší měnou pak byly pouze žetony. Po zaplacení vstupného v ceně 7 EUR obdržel návštěvník festivalovou sklenici o objemu cca 0,2 l, katalog a pro začátek 2 žetony. Každý další žeton pak byl za 1 EUR. Většina piv se prodávala za 2, příp. 3 žetony, několik těch opravdu „dryáků“ pak i za 4. Jak uvedeno výše, piva postupně rotovala a každé nově naražené pivo bylo ohlášeno zvonem. O informovanost návštěvníků se pak staral početný dav dobrovolných informátorů.

Festivalové sklo
Festivalové sklo

Nelze zde jmenovat všechny zúčastněné země, natož pivovary. Českou republiku zastupoval pivovar jediný – Pilsner Urquell, což je, myslím, velká škoda. Máme přece co nabídnout z pivního portfolia. Samozřejmě, že nejvíce byla zastoupena hostitelská země, ale nalezli jste tady i piva německá, belgická, italská francouzská, ruská, maďarská… A samozřejmě i zámořská – z USA i Kanady.

Jediný český zástupce
Jediný český zástupce

Festival jsme navštívili v sobotu, hned krátce po otevření, kdy bylo v hale celkem ještě volno. Později, jak to tak bývá, davy houstly a když jsme navečer odcházeli, už byl i problém se mezi lidmi vůbec probít k východu. Co se týče druhů piv, tak v drtivé většině to byla piva svrchně kvašená. Klasické ležáky jsme ochutnali dva, z nichž Madrid Lager z pivovaru Cervezas la Virgen (Madrid) nestál za nic, diacetyl převládal.

Nabídka
Nabídka

Zaměřili jsme se především na piva místní provenience, ke kterým se člověk jen tak nedostane. A zcela programově vynecháváme piva s obsahem alkoholu nad 6% (já milovníkem příliš silných piv nejsem + teplé počasí) s jedinou výjimkou – estonským pivem Hallucination -7,6% - z pivovaru Tanker, ve stylu „mixed-style beer“. Hodně hořké pivo – IBU 90. Celkem jsme ochutnali asi 14 vzorků různých stylů, kromě výše uvedených to byly především různé ejly, dále märzen, alt, pšenice i saison, zejména ze španělských pivovarů, ale i po vzorku z pivovaru italského, ruského a anglického, ba i z krétského (to byl ten saison).

Natočeno
Natočeno

Popisovat jednotlivé vzorky nebudu, ale s výjimkou výše zmíněného ležáku, ani jedno špatné nebylo. Samozřejmě návštěvníci netrpěli ani hlady, k dostání byla jídla od hamburgerů až po místní specialitu tapas.

Kromě „pivní“ části byla součástí festivalu i profesionální část. Prezentovalo se tady 28 vystavovatelů – z Itálie, Velké Británie, Francie, SRN, Holandska a Belgie. A možná jsem i někoho dalšího přehlédla. Firmy nabízely pivovarské technologie, výčepní zařízení, obalovou techniku, z níž převládaly petainery a pro jednotlivá balení plechovky, zastoupeni byli i producenti pivovarských surovin, jakož i logistika a obchodníci.

Je libo minipivovar?
Je libo minipivovar?

V zákulisí, mimo účast veřejnosti, pak probíhaly degustace a odborné přednášky. Každý den ovšem byla naplánována pro širší veřejnost setkání se sládky či představiteli pivovarů.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4141x] [26. duben 2017]
[Pivo ve světě] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Našinec

středa, 24. květen 2017
16:58

Ať žije Real Madrid. Ti fotbaloví vědí o koho jde.


napsal(a): Našinec [Odpovědět]

Našinec

pátek, 19. květen 2017
17:00

No, k tomu pivnímu nemám nic, ale do tohoto města bych se nepodíval ani omylem. Ty separatisty, ty já přímo žeru!!!


napsal(a): Našinec [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:16


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 19. květen 2017
17:43

Jana

Našinec:
Dobrou chuť! :-8


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

středa, 26. duben 2017
19:57

Dwarf

s téměř pěti stovkami piv (včetně nealka a cideru) - vidím v tom renonc :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 27. duben 2017
09:46

Jana

Dwarf:
Tak nevím, "co tím chtěl básník říci"? Jestli máš na mysli počet oněch zmíněných, pak dodávám, že nealko bylo na jedné pípě stabilně a ten cider se vyskytl tu a tam někde. Až přijdeš zase jednou na PRK, tak Ti přinesu k prolistování katalog, aby sis to ověřil. :)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Lojza

čtvrtek, 27. duben 2017
14:35

Jana: Možná chtěl básník naznačit, že cider není pivo :-)


napsal(a): Lojza [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 27. duben 2017
14:45

Jana

Lojza:
Taky si to myslím. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 28. duben 2017
18:55

Dwarf

Jana: pokud se odhlasuje 29. květen, pak snad zase jednou přijdu :-) jinak ano, chtěl jsem tím naznačit, že počítat cidery do piv není úplně správné


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pátek, 28. duben 2017
19:37

Jana

Dwarf: Tak toho 29.5. Ti to nepřinesu, neboť nebudu já.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 28. duben 2017
22:04

Dwarf

Jana: ještě není zvoleno - tohle jsem zahlasoval jako jediný relativně možný...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI