Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo tečka

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Pivo tečka

Pivo tečka

O Pivotečce jsem se dozvěděl na Slovanském lomcování, kde prezentovala kraslický pivovar Krušnohor a kde byla představena jako nová plzeňská pivotéka. Trvalo mi několik měsíců, než jsem si našel čas na její návštěvu. A možná bych na ni hned tak nevzpomenul, kdybych minulý týden nešel dvakrát okolo. Její poloha je strategická, prakticky ve středu Plzně, co by kamenem dohodil od Náměstí Republiky, na frekventované Rooseveltově ulici. Pod pojmem pivotéka si představuji podnik, kde jde především o prodej lahvového piva, tedy měl by být prostor pro snadnou výměnu bas s různými druhy piv.

V Rooseveltově ulici
V Rooseveltově ulici

To ovšem v tomto místě jaksi nejde, zkuste si zaparkovat před vchodem a jděte vybírat pivo... A ono to ani o takovém pivotékování není. Jedná se spíše v první řadě o pivnici, kde si můžete vybrat nějaké to lahvové pivo sebou. Lahve jsou vystavené v policích po stěnách a náchylnější pivo je uloženo ve třech chladících vitrínách.

Prostředí je docela příjemné. Interiér je vyveden ve dřevě, nosným tématem jsou dřevěné palety. Čepovacích kohoutů je deset, plus jeden na plnění PET lahví, vyvedených ze zdi ve dvou řadách. Obzvláště čepování z horní řady musí být docela fyzicky náročné.

Lokál
Lokál

Za naší návštěvy bylo v nabídce 10 čepovaných piv. Bohužel jen čtyři spodně kvašená :( Portfolio začínalo na desítce z Krušnohoru (za 36 Kč) po Californii od Matušky (za 60 Kč). Já ochutnávám Pivoztečky 11% vařené v Kraslicích, pak žitné Únětice 12% a Kolčavka Best Bitter 12% (vše v třetinkách za 28, 44 a 48 Kč). Nevím jak jinde v podobných podnicích, ale pivo se mi tady zdá docela drahé, přeci jen 50-60 Kč za půllitr je docela dost. Malé pivo je pak vždy jen o deset korun levnější. Při více pípách je nabíledni, že pivař bude chtít ochutnat co nejvíce druhů piv po menším množství. Bohužel zde je za to finančně trestán. Jestliže např. 12% Hauskrecht stojí půllitr 44 Kč, po třetinkách Vás vyjde na necelých korun 57...

Bar
Bar

Sympatické je, že pro kolemjdoucí jsou připraveny kelímky a když nemáte času nazbyt, můžete si nechat načepovat na cestu. Na tuto možnost také upozorňuje cedule na chodníku. A tato cedule je prakticky to jediné, co upoutá Vaši pozornost. Pořádný vývěsní štít ještě chybí, ale i tak za hodinu naší návštěvy se v lokále vystřídalo plno lidí - někteří okoštovali, jiní jen nahlédli.

Pivo je čepováno do různého skla, zejména z Kraslic, ale obsluha se snaží vybrat co nejpříznivější sklenici druhu toho kterého piva.

Pivo s sebou
Pivo s sebou

A když jsme u té obsluhy. Mladá paní (či slečna) se sice snaží, ale je vidět, že není od fochu. Poměrně dlouhé prostoje mezi jednotlivými pivy, které jsou dány nevšimnutím si prázdné sklenice. Nechci domýšlet, jak to asi vypadá při plném lokálu. Pán pak maje zřejmě jinou práci nechává všechnu tíhu obsluhy na partnerce.

Na zdraví!
Na zdraví!

Musím se přiznat. Tohle nebude můj šálek piva. Ale myslím si, že v Plzni si své zákazníky může najít. Uvidíme za rok za dva...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8542x] [29. srpen 2016]
[Restaurace] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda

úterý, 30. srpen 2016
11:37

Tento podnik funguje od 18.7, takze tezko jste se sem chystal nekolik mesicu ;)


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Chody

úterý, 30. srpen 2016
11:43

Chody

Jarda: Začátkem června mělo být otevřeno do měsíce, dění jsem nesledoval, dostal jsem se sem koncem srpna, takže několik měsíců jsou měsíce dva :) Když to léto vždy tak rychle uběhne, že se to zdá strašně dávno :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
02:41


posted by: Inzerce

Sekal

pondělí, 29. srpen 2016
20:12

Sekal

Pod pojmem pivotéka si představuji podnik, kde je v prodeji velké množství druhů piva. Podnik, v němž se nakupuje po basách, nazývám obchod s nápoji. Toť můj pohled. Že je české pivo předražené, o tom žádná. Teď nemluvím zrovna o Matuškovi, ale už jsem v pivotékách zažil nejrůznější kentusy v pet lahvích, které stály v přepočtu vice než Schlenkerla.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 29. srpen 2016
23:33

jiri.kana

Sekal:Ano, ano a jo! Přidávám před "české" slovo "některé" a podepisuji.

Přitom Schlenkerla není nijak zvlášť drahé pivo, naopak se dá radostně kupovat po basách - tedy ne v našich pivotékách...

Vlastně tam, kde se dá pivo kupovat po basách, má člověk tak nějak větší jistotu kvality. Čili pivotéka sensu Sekal je podnik nezastupitelný, ne však samospasitelný.

Ideálem by byla pivotéka, kde lze nakupovat po basách. Víc prodaného piva - větší všeobecná čerstvost - kentusy jen z výroby, nikoli kentusoidnost indukovaná pivotékizací.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

úterý, 30. srpen 2016
22:21

yerka

jiri.kana: Ano, Schlenkerlu si vozím pravidelně z Marktredwitz a stojí 0,89 EUR v tamní Edece.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 30. srpen 2016
23:17

jiri.kana

yerka:Díky za informaci, to jsem netušil, že ho lze sehnat tak blízko.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

yerka

středa, 31. srpen 2016
17:51

yerka

jiri.kana: Ano, mívají tam Märzen (černý a nakuřovaný), pšeničnou a nakuřovanou Schlenkerlu jsem zase koupil v Edece v Selbu.


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI