Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Májová pěna

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Májová pěna

Májová pěna

Když jsem se někdy na jaře dozvěděl, že se v Nebílovech má konat festival minipivovarů a malých pivovarů z Plzeňska a blízkého okolí, srdce mi zaplesalo. V Nebílovech na zámku jsem byl naposledy snad před deseti lety a matně si vybavuji, že zadní trakt ještě nebyl opraven. Stejné to bylo i tuto sobotu, ale to nic nemění na tom, že zámecké nádvoří nabízí pivní akci jakýsi punc vyjímečnosti. Už jsem se za ta léta zúčastnil lecjakých pivních slavností, ale na zámku ještě ne.

Akce se koná od desíti hodin dopoledne a já mám to štěstí, že moji potomci jedou na hasičskou soutěž do blízkého Štěnovického Borku a já mám tak o dopravu postaráno.

Opravená část zámku
Opravená část zámku

Ona doprava do Nebílov byla pro pivaře asi tou největší překážkou. Do Plzně je to nějakých 10-15 km, ale v sobotu asi nic nejelo. Já zde mám i jisté obchodní zájmy, takže se před zámkem nechávám vysadit kolem čtrnácté hodiny a po zaplacení padesátikorunového vstupného se vrhám do víru sobotního pivního odpoledne. Z Prahy se do Nebílov neváhali vydat Vašek Švihlík a Jana Běhounková, s kterými trávím čas do jejich odjezdu cirka kolem šestnácté hodiny. Ale zpět k pivu, o které zde jde především.

Zadní trakt
Zadní trakt

Akce se zúčastnilo 13 pivovarů, oproti plakátu přibyl ještě Zámecký pivovar Chyše, který byl spolu s Velkorybnickým Hastrmanem hostem z karlovarského kraje. Trošku mimo zde působí středočeský průmyslový Herold. Začínám Švejkem ze Železné Rudy a jsem rád, že mi sládci dovezli Zelenohorské. Jako druhé v pořadí koštuju Pilsner Ilgner a od Vildy Ilgnera se dozvídám, že pomalu nastává čas, kdy se bude poprvé vařit v Chudenicích , kde právě šťáhlavský pivovarník stojí za projektem nového západočeského minipivovaru. Už se na chudenické těším a je domluveno, že byste o novinky v tomto novém "provozu" neměli být ochuzeni.

Radouš ze Šťáhlav
Radouš ze Šťáhlav

Další zastávka je u hastrmanskýho z Velkýho Rybníka, což je vždy příjemné setkání. Pan Vorel srší optimismem a na čepu má mj. novinku Aloe Bier, což je dnes velmi moderní "radler" neboli stolní pivo světlé ochucené a procentem alkoholu 1,5%, tj. o celé půlprocento méně, než radlery našich průmyslováků. Koštuju jen stopečku a není to vůbec špatné pití, i když s pivem to nemá moc společného. I Hastrmana mám objednaného v PET a v současné době obohacuje sortiment v Prodejně Pod Zelenou Horou.

Hastrmanská dodávka
Hastrmanská dodávka

Rokycanský pivovárek U Stočesů je podnik, který na mou návštěvu ještě čeká. Minulý týden jsem jeho pivo ochutnal na Apetitfestivalu a nebylo vůbec špatný, proto i dnes bez uzardění objednávám jedenáctku. Později koštuju ještě zelené pivo snad s konopím a mořskou řasou, které mi docela chutná a popíjím ho cestou domů. Rozhodně se musím letos do Rokycan vypravit. Tak blízký nenavštívený minipivovar je moje ostuda.

Stočesojc
Stočesojc

Modrý stánek = Modrá hvězda, kde za chlazením stojí sládek Petr Petružálek. Dávám dvanáctku a je znát, že dobřanský minipivovar je dobře zavedená firma. Prohodím pár slov i s panem majitelem, který je na svého sládka náležitě hrdý a tak to má být. Dozvídám se, že se v Dobřanech chystá (jestli se nepletu již 16.6.) pivní akce, o které byste měli být také náležitě informovaní (zastoupení by tam měla mít snad i sladká Francie, nebo to co z ní zbylo).

Modrá hvězda je dobrá
Modrá hvězda je dobrá

Dále koštuju čižického Buližníka, který je lepší než na Apetitu, ale pořád to není ono. Co jsem měl tu čest dříve ochutnat z PET lahve, byl mnohem lepší. Já ale věřím, že Bizon do toho půjde po hlavě a čižické pivo bude v budoucnu vyhlášené široko daleko. Novinkou pro nás může být vize zimní přehlídky minipivovarů v Čižicích. Myslím, že je to trefa do černého, vždyť v zimě o dobrou pivní akci nezakopneme (odmyslete si Tábor). Sál mají u Bizona poměrně velkej a tak se můžeme těšit na zpestření pivního zimního spánku.

Bizon u Bizona
Bizon u Bizona

Tak a to je vše, co jsem stihnul ochutnat, protože odvoz již stojí před zámkem. Zbývá naložit PET piva a rozloučit se ze zámkem Nebílovy, který dnes načal novou historii, protože já věřím, že Májová pěna zde nebyla naposledy a myslím si, že se z ní stane uznávaná pivní akce na Plzeňsku. Neochutnal jsem piva plzeňských pivovárků Lochota - Purkmistr - Pašák, protože na ně mohu zajít kdykoliv, dále pak u mne zůstala ladem Chyše a Herold. U Herolda je novinkou sudová nefiltrovaná (pasterovaná) desítka, kterou musíme určitě vyzkoušet v rámci letošního ochutnávání desítek.

Dobré pivo ještě žije
Dobré pivo ještě žije

Kulturní program jsem moc nesledoval, ale zajímavé bylo představení jednotlivých pivovarů, kde se zejména laici (o Vás předpokládám, že o našich mini něco víte) dozvěděli zajímavosti o vzniku a ze života pivovarských. Jak by řekl klasik: "Bylo to krásné poetické odpoledne". A já se už teď těším na příští ročník. Snad ho nebude kazit jeden debil...

Představení železnorudského minipivovaru
Představení železnorudského minipivovaru

P.S.: Fotky od Vaška Švihlíka naleznete zde



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9142x] [27. květen 2012]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

RoCa

pondělí, 28. květen 2012
09:33

RoCa

A kdo byl onim debilem?


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

yerka

pondělí, 28. květen 2012
17:16

yerka

to RoCa: Po prohlédnutí fotek V. Švihlíka si myslím, že je to ten, o němž na PI musí být ticho po pěšině tedy pšt!


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Vasek

pondělí, 28. květen 2012
07:00

Vašek

Ty moje fotky - je jich poskromnu, protože jsme s Janou museli brzo odjet -doprava je nejslabší článek Nebílov a možná celého Jižního Plzeňska v místech, kde nevedou vlakové koleje. Jinak, Chody - perfektně zpracovaná reportáž - krátce, stručně, ale výstižně a o to jde. Prostě - kdo umí, ten umí :) Vašek Švihlík


napsal(a): Vasek [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
15:41


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI