Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní 1. máj ve Velké Dobré (a na skok v Břevnově)

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Pivní 1. máj ve Velké Dobré (a na skok v Břevnově)

Pivní 1. máj ve Velké Dobré (a na skok v Břevnově)

Po dlouhých dvou letech navázal Středočeský kraj na organizování dříve velmi oblíbených pivních slavností na polním letišti ve Velké Dobré u Kladna. IV. Středočeské pivní slavnosti byly, na rozdíl od dvou předchozích ročníků, pouze jednodenní a organizátoři zvolili právě první máj. Do průvodu už se nechodí, k Máchovi na Petřín asi taky ne, ostatně Petřín už nemá to kouzlo zakázaného, kdy nebylo jisté, jestli vás tam příslušníci SNB „nesbalí“ a neodvedou si k „přátelskému“ pohovoru do Bartolomějské. Ale o tom už ti mladší nic neví.

Dovolím si tedy trochu upravit klasika (ostatně Mácha si prý své trasy poutí po vlastech českých vybíral podle pivovarů) „Byl 1. máj, byl piva čas…“ Cestou z kladenského nádraží jsme sice hrdliččin hlas neslyšeli, ale háj (byť ne borový) zaváněl příjemnou vůní jarních květin. Ale dosti poezie, byť ta nikoho nezabije (a zase se mi plete do psaní klasik, tentokrát ovšem ještě žijící, Jiří Suchý).

Hned za nádražím
Hned za nádražím

Krátce před oficiálním otevřením areálu vkráčíme do areálu doslova od lesa. Ostatně ani cesty neznalý by z této strany nezabloudil – příšerný řev (tedy mládeži uchu lahodící hudba) se rozléhal široko daleko. Naštěstí to prý byla jen zkouška na večer a to už zde nebudeme. První kolo okolo areálu je spíše seznamovací, zdravíme se se známými a tipujeme, co budeme ochutnávat. Pivovarů je oproti původnímu seznamu o dva méně, celkem 18, chybí Hostomice a Chýně, ovšem nabídka i těch zbývajících je široká a zajímavá (odhlédneme-li od Velkopopovických chemických závodů).

Na obchůzce
Na obchůzce

Ani hladem se tu umřít nedá – nabídka od pečeného prasátka, přes různé klobásy až po staročeský trdelník jistě uspokojí každý normální žaludek. „Zdravá výživa“ sem, zaplaťpánbu, ještě nepronikla. Ono taky pojídat zrní, či jiné „pochutiny“ k pivu, není zrovna ideální. Tedy jak pro koho.

Ale pojďme k pivu samotnému. Ochutnat všechna nabízená piva se, samozřejmě, nedalo. Piva, běžně dostupná, či nám chronicky známá, jsme (někdy s těžkým srdcem) museli vynechat. Nabídka, inzerovaná v letáku pro návštěvníky se též někdy nekryla se skutečností čepovanou (a to pomíjím pravopisné chyby - „světlí“ ležák, na rozdíl od tmavého, byl zřejmě pro tvůrce, či přepisovatele letáku málo tvrdý!).

Před pódiem
Před pódiem

Po dodatečném spočítání ochutnaných piv jsme dospěli k počtu 16 (ve třetinkách a ve dvou), z nichž ani jedno nebylo špatné, nebo s nějakou senzorickou vadou. Klobouk dolů, sládci! Pochvalu zaslouží všechna ochutnaná piva, dovolím si vypíchnout spíše pár kuriozit. Kounický pivovar nabízel svrchně kvašený speciál Sorachi Ace s japonským chmelem a plzeňským sladem z Kounic (EPM 16,7%, alk. 6,2%, 55 IBU), zajímavé pivo, možná nejkurioznější z nabídky. Další zvláštností, prý spíše humorně pojatou, byla prvomájová červená 11° z Podkováně, lehké, pitelné pivo.

Kounický stánek
Kounický stánek

Pivovar Antoš přivezl, kromě obvyklé nabídky, zajímavé Ale – Bohemia Ale 12° a jemně nakouřený Rauch Ale ptm. 12°, Slepý krtek pak mj. Alíka 13° Ale. Pivovar Podlesí se pochlubil mj. s čerstvě „ověnčeným“ Brdonošem (10° sv.), jedinou pšenici (a výbornou) čepovali u Krčína, nejsilnějším speciálem pak byl 18° Granát archivní z produkce Poddžbánského pivovaru.

Z Podlesí
Z Podlesí

Slavnosti zahájila dechová hudba Jitřenka z Prahy a mažoretky TJ Sokol Kladno – Květinka (doufám, že se děvčata pohybem aspoň zahřála, počasí na “mini“ rozhodně nebylo) a krátkým projevem hejtman Středočeského kraje, pan Miloš Petera. Další program jsem už nesledovala, vykopávky typu Standa Hložek či Heidi Janků nejsou rozhodně mými favority. Chyběl mi ovšem třeba Pivní král, jeho příjezd a následná korunovace bývala zlatým hřebem slavností. Rovněž tak oživení nějakou recesí, vzpomínám na Mužorety, či pánskou taneční skupinu Rasputin. To by asi bylo to jediné, co by se dalo vytknout, trochu humoru.

Mažoretky
Mažoretky

Současní (noví) organizátoři se zhostili svého úkolu nad očekávání dobře. Nechyběla ani (dříve i kritizovaná) voda na umytí sklenic, „budek“ bylo dostačující množství, jakož i prostor na posezení, či případný úkryt před deštěm. Naštěstí se počasí během dne umoudřilo, i když teplo vypadá jinak. Jak čas pokročil, fronty u stánků narůstaly, největší (snad jako obvykle) byla na piva Slepého krtka (tímto děkujeme nejen za dobrá piva, ale i zapůjčení skla).

To se to kecá při pivu
To se to kecá při pivu

Byl čas se přesunout na další štaci, na břevnovský První pivní máj. Posledně jsem končila se slovy: Velká Dobrá skončila, ať žije Velká Dobrá! Trvalo to sice dva roky, než znovu ožila, ale doufám, že už teď bude žít i dále.

Další fotografie z Velké Dobré najdete zde...

Přesun do Břevnova proběhl kupodivu hladce, zato návštěva této akce byla zklamáním. Pivovarů bylo inzerováno 20, prakticky z celé republiky, všechny jsme ale nenapočítali. To by až tak nevadilo, ovšem celková atmosféra se nedala s Velkou Dobrou vůbec srovnávat.

V Břevnově
V Břevnově

Stánky namačkané v malém prostoru, mezi klášterem a rybníkem, s minimální možností posezení. A to ještě notnou část louky zabíralo pódium (momentálně s velmi hlučnou hudbou, před kterou nebylo úniku) a kolotoče. Když ještě k tomu začalo pršet a v jediném stanu, kde se dalo ukrýt, stáli návštěvníci namačkáni jak sardinky (pouze připažit a nejlépe nedýchat!), přešla nás chuť objevovat neznámá piva a zatroubili jsme na ústup. Jediné pivo, které jsme ochutnali, byla 11°, Prvomájové kůzlátko z produkce Břevnovského pivovaru, pivo lehké, dobře pitelné (ale raději za jiných klimatických podmínek).



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6083x] [5. květen 2015]
[Pivní slavnosti] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

varic

čtvrtek, 11. červen 2015
14:32

varic

Ohradil bych se proti tomu zrní :D Není nic lepšího než k pivu pojídat pražený slad (jako v Mosteckém kahanu).


napsal(a): varic [Odpovědět]

Hugo

středa, 6. květen 2015
09:46

Ad chemička - na Pivních slavnostech před 3 léty jsem si přisedl s klobásou ke dvěma mírně nachmeleným chlapíkům, kteří vedli zajímavý rozhovor:
"Tak co už jsme dneska všechno ohutnali?"
"Gambrinus, Kozla, Krušovice..."
Málem jsem spadnul pod stůl - oni jedou na akci, kde je spousta zajímavých piv, a lemtají tam to, co můžou mít na Kladně na každém druhém rohu...


napsal(a): Hugo (nechci(a)spam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
07:59


posted by: Inzerce

Jana

středa, 6. květen 2015
10:14

Jana

Hugo:
Inu, lidé jsou různé. :D
Já nedávno zaslechla rozhovor v jednom malém pivovaru: "No, jejich pivo je dobré, ale radši si dám Staropramen, ten není tak hustý!"


napsal(a): Jana [Odpovědět]

hroch

středa, 6. květen 2015
11:24

hroch

Jana: Moc dobrý :).
Tak to mě taky dobře pochválil pivo strejda manželky "máš to dobrý, takový studený." Moje pivo bylo po čtyřech hodinách jízdy v autě pouze zabalené do novin. No holt Morava, strejda měl pivo v kurníku u slepic, přestože v celé větší domácnosti jeli tři poloprázdné lednice. Ale o slivovici se stará vzorně.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Fajtik

středa, 6. květen 2015
14:40

hroch: Dal jsem jednou kamarádovi, co se zrovna vrátil z USA, na ochutnání svoji domácí americkou IPU, ale nějak jsem mu zapomněl říct o jaký pivní styl se jedná. On se napil a řekl "fuj, to chutná jak ty hnusný americký ejly" Byl jsem upřímně potěšen.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI