Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čtvrt století s pivem

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Čtvrt století s pivem

Čtvrt století s pivem

Čvrt století, to už je pěkná řádka let a přesně pětadvacetkrát bylo nepomucké Náměstí Augustina Němejce svědkem pivních slavností. Začátky byly nadějné, kolem desítky pivovarů značek, které jsme moc neznali, rajonizace byla ještě patrná a tak nás potěšila přítomnost i takových značek jako Staropramen, Měšťan, Herold, Platan či Kozel. Postupně začala kvalita upadat a vrchol tomu dalo pořadatelství Restaurace Švejk, kdy byla na čepu jen produkce Plzeňského Prazdroje a vstoupit jste mohli pouze za poplatek. Vytratilo se tak takové to sousedské setkání s těmi, co jdou jen tak okolo.

Začátek
Začátek

Naštěstí se akce ujal spolek Nepal a my jsme mohli i letos degustovat rozličná piva různých výrobců, zejména minipivovarských. A jak mám minipivovary rád a rád jejich piva ochutnávám, možná že Ti větší tady malinko začínají chybět. Vždyť tu z nich bylo možno ochutnat jen Rohozec, Konrada, u mne Kácov a Tambora, u pořadatelů Poličku a vedle ve stánku Poutníka, Krakonoše a Dačice. Ne, v Dačicích není pivovar, to jen neznalý či vychcaný provozovatel tak prezentuje pivo Dačický. Smutnější je, že se tato informace dostala i na plakát akce. Možná by si pořadatelé mohli informace více ověřovat.

Dva nováčci
Dva nováčci

Nemá asi větší smysl vyjmenovávat všechny zúčastněné pivovárky, zmiňme tedy alespoň ty, které se v Nepomuku prezentovali vůbec poprvé. Zámecký pivovar a lihovar Blatná. Jejich pivo jsem měl naposledy na otevření pivovaru a za ten rok se tam leccos změnilo. Sládkem je paní Dáša Vlková a myslím, že na pivu je to rozhodně znát. Desítka byla výborně pitelná, jemná, prostě ideální na letní či celovečerní popíjení v hospůdce. Desítku z Kalikovaru jsem měl tu čest ochutnat z ležáckého tanku, kde byla výborná. Bohužel dnes měla docela nepříjemnou příchuť, budu muset provést kontrolu přímo v Kalikovském mlýně.

Hostivar
Hostivar

Dále ochutnávám Hostivar. Spodně kvašená třináctka není vůbec špatná a je původem z jedničky. Škoda, že nepřivezli ochutnat i pivo z Trautenberku, jehož logo se také skvělo na dodávce zaparkované u pražského stánku. Slavkovské pivo zde čepuje Pivní mozaika, která si desítku cení na 35 Kč, což už je docela dost. Dále jsou na řadě Zbraslavice , dávám dvanáctku Huberta. Bohužel pivo je na můj vkus dost teplé a zřejmě tomu tak bylo i v pozdějších hodinách. Škoda, budu se muset zastavit na inspekci přímo ve Zbraslavicích...

Máte to teplé
Máte to teplé

Jako poslední ochutnávám jedenáctku z České Kamenice , která zdá se býti v dobré kondici. Čtyři piva, je to moc nebo málo? Nějak dnes už nemám chuť a tak se raději věnuju jen čepování. Snad je to dáno deštivým a poměrně studeným počasím. Takhle by to dál nešlo, svatý Jene. Proč zrovna při výročí musí být nejošklivěji z celého zatimního léta? Hned v neděli panuje prakticky ideální počasí - pod mrakem, občas prosvítá sluníčko. Tohle se moc nepovedlo. Budete se muset, tam v tom českém nebi, více snažit, abyste si nepomucké pivaře udobřili.

Lidi přeci jen přišli
Lidi přeci jen přišli

Asi nemá moc smysl vyjmenovávat všechny druhy občerstvení, myslím, že hlady nikdo neumřel i když kdovíjaká gastronomie se nekonala. Hudební produkci jsem vnímal jen jako kulisu, nic mne nenadchlo natolik, abych se šel bavit před pódium. Unaven ze čtrnáctihodinové šichty se kolem půlnoci dostávám domů a usínám spánkem spravedlivých.

Náš stánek
Náš stánek

Protože mi docela dost piva zbylo, mohu ochutnat druhý den svoji produkci a bohužel musím přiznat, že jak Žernov od Tambora, tak Hubertus 12 z Kácova byly mnohem lepší než ZHP, tahle várka se moc nepovedla :(

P.S.: V Nepomuku se letos pohyboval i pan Spilečný...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4035x] [21. červenec 2017]
[Pivní slavnosti] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jirka K.

úterý, 17. duben 2018
20:50

Chody: sasa:
Termín je to krásný, vrcholí léto... Ale od vlaku je to daleko, hodily by se cestou občerstvovací stánky.


napsal(a): Jirka K. [Odpovědět]

sasa

pondělí, 16. duben 2018
08:24

sasa

Zajímalo by mě proč byl změněn termín Nepomuckých pivních slavností na 21.7.2018.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
01:41


posted by: Inzerce

Chody

pondělí, 16. duben 2018
09:18

Chody

sasa: Tak ona to zase taková změna není, dříve byl tento termín tradičním
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.04.2018 ve 09:18:35


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Ledvis

pátek, 28. červenec 2017
16:55

Ledvis

Mně se letošní Nepomuk, i přes nepřízeň počasí, moc líbil. Nejvíce jsem pochutnal na Zhůřákovi, Albrechtovi, Ravenu a Krušnohoru. Do kanálu šla pšenice od Richarda, to snad ani nemohli myslet vážně. Tak zase za rok :)


napsal(a): Ledvis [Odpovědět]

Papenburg:

úterý, 25. červenec 2017
11:03

Uprchlíci navštívili pivní festival: obtěžování žen, plivání na policistky, poškozování věcí, …
Policie byla volána v sobotu v 21:45 kvuli řádění skupiny čtyřech Sůdánců
twitter com/Hartes_Geld/status/889529566041186304


napsal(a): Papenburg: (roman33(a)roman.by) [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 21. červenec 2017
20:22

Dwarf

"dnes měla docela nepříjemnou příchuť" - dle mého názoru desítka z Kalikovaru bylo nejhnusnější pivo, za které jsem za drahně dlouhou dobu zaplatil - obilné otruby, aceton, škrobové chutě... po naprosto vynikající desítce z Blatné absolutní obrat v chuti... // a piva od pana Spilečného mi chutnala velmi :-) // jinak na rozdíl od Saši bych ponechal tento termín (týden po svátcích), do prodlouženého víkendu bych to nemíchal... ale kdo ví, kdy se do Nepomuku zas podívám...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.07.2017 ve 20:23:27


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

sasa

pátek, 21. červenec 2017
13:14

sasa

Možná by se Nepomucké pivní slavnosti mohli vrátit k původnímu termínu o týden dříve. Příští rok je k tomu ideální příležitost - na státní svátky 5.-6. července navazuje sobota.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

spilečný

pátek, 21. červenec 2017
20:56

sasa: v termín bych nemohl, už teď je naplánována "stacionární voda" (porcelán by byl moc křehký) v Nové Peci a to od švakrové a její party z budějovické "střevárny" Viscofan


napsal(a): spilečný [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI