Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak se pije v Kotvě

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Jak se pije v Kotvě

Jak se pije v Kotvě

Pivní znalci z Prahy, ale jistě nejen ti, vědí, že v 5. patře obchodního domu Kotva se nachází útulná restaurace Sluneční terasa T-Anker s mnoha druhy piv (českých i zahraničních) na čepu a s několika desítkami druhů piv láhvových z celého světa. Takových restaurací je v Praze více, ovšem tato se může pyšnit největší terasou v Praze o rozloze 650 m², z níž je nádherný výhled nejen na okolí Staroměstského náměstí, ale za dobrého počasí i na Petřín, či Hradčany.

Výhled
Výhled

A právě v těchto prostorách, resp. v prostorách OD Kotva, spojených s výše zmiňovanou restaurací, uspořádali její majitelé ve dnech 23. a 24. března 1. ročník akce PBFest - Pražský Festival Piva. Předem přiznávám, že jsem si řekla: „zase jedna z těch akcí, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, pokoukám, ochutnám a půjdu“. Omlouvám se, mýlila jsem se a to docela hodně.

V T-Ankeru
V T-Ankeru

Organizátoři se opravdu „vytáhli“, bylo dost místa k sezení (a to se návštěvníci počítali ve stovkách kusů - pátek cca 500, sobota cca 700), nechyběla voda na mytí sklenic, ba i na šatnu bylo pamatováno, kde zimní bundy bylo odložiti možno a pak se pivním radostem nalehko oddávati. Domnívám se, že tak jako mně, tak i ostatním návštěvníkům nic ke spokojenosti nechybělo a čas, strávený na festivalu, rozhodně nebyl časem ztraceným.

Sklo bylo možno umýt
Sklo bylo možno umýt

Festival probíhal každý den od 12 do 22 hodin, vstupné činilo 150 Kč na jeden den, na oba pak 250 Kč. V ceně vstupenky byla degustační sklenice a průvodce festivalem s informacemi. Platidlem byly žetony, 1 žeton = 20 Kč. Na čepu byla piva 30 pivovarů, domácích i zahraničních, kolik jich bylo, to jsem nepočítala, ale vězte, že dost. Většina pivovarů měla na akci své vlastní stánky, pokud ne, byla jejich piva čepována na samostatných výčepech. Tolik suchá statistika.

Tramvaj 22
Tramvaj 22

Na festivalu jsem byla v sobotu, a pokud mne mé záznamy neklamou, tak jsem ochutnala 25 vzorků piv. A snad poprvé - ani jedno nebylo špatné. Ano, našla se piva trochu slabší, ale všechna byla pitelná, což mi potvrdilo více lidí. Asi nejslabším pivem byla 11° Titanic Beer Time ze Slavkovského pivovaru, ze které byl výrazně cítit diacetyl, ostatní jejich piva byla ovšem bez chyby. Jediné „zelené“ pivo, 12° ležák, přivezl na festival Podřipský rodinný pivovar Ctiněves a to mělo tak obrovský úspěch, že již v brzkém odpoledni vysílali čepující SOS a žádali o další dovážku tohoto piva. Dle jejich slov, prý nejvíce „letěli“ na zelené anglicky mluvící návštěvníci. Ti ovšem tvořili podstatnou část (možná i většinu) hostů.

Podřipští a jejich zelené pivo
Podřipští a jejich zelené pivo

Druhým takovým „tahákem“ byl „kyseláč“ z dílny pivovaru Trilobit – polotmavá 15° Sour Pumpkin Ale. Ovšem i jejich Kölsch 12° Weisser Rabe byl vynikající. Nelze popisovat všechna ochutnaná piva, opravdu byla všechna dobrá, aspoň zmíním ještě pár zajímavostí. Pivovar Falkenštejn přivezl, kromě svých známých Náhlých smrtí (15°a 22°), též 18° Republika Czech Strong Lager, uvařenou k výročí republiky.

Pivo nám chutná
Pivo nám chutná

Podlesí pak nabízelo mj. Irish Red Ale ALErt, Beer Factory Tropical IPA a kunratický Muflon pak Russian Imperial Stout Tramvaj 22. S vlastní stánkem zde byl i charitativní projekt Mamma Beer - první pivo pro ženy s rakovinou prsu, nealko pivem ze Žatce.

Podlesí
Podlesí

Ale abych jenom nechválila, stinnou stránkou (asi jedinou) byla výše vstupného. Z vlastního okolí vím, že mnohé kamarády to odradilo. Ano, Kotva je centrum Prahy, levné pivo tam určitě neseženete, ale s tím vstupným by se snad pro další ročník mohlo něco udělat, ne?

Další fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3331x] [26. březen 2018]
[Pivní slavnosti] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pana

pondělí, 26. březen 2018
16:54

Jestli kdokoli užívá označení Kölsch, docela si koleduje, neb je chráněné.


napsal(a): Pana [Odpovědět]

Jana

pondělí, 26. březen 2018
17:23

Jana

Pana:
Měli tam napsáno styl Kölsch a název piva.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:40


posted by: Inzerce

Felčar

pondělí, 26. březen 2018
14:58

Felčar

Já byl v pátek a byl bych o mnoho kritičtější, některé vzorky zřejmě pak přerazili.
Vstupné se tu už řešilo, ale já si ještě dovolím srovnání s Festivalem minipivovarů, který se v červnu konává na Pražském hradě. Tam se zaplatí vstupné 400 Kč a další výdaje už nejsou, tedy ryze ekonomicky vzato, kdo v Kotvě ochutnal méně než 13 deci piva (dvě piva a jedno malé), tak pro toho je Kotva výhodnější.
Nejvíce mi ale vadilo:
- vyřvávající hudební těleso, které se nacházelo přímo uprostřed, úniku před tímto kraválem bylo pouze ven na kuřáckou verandu; navíc žádný hudební kravál nebyl předtím avizován,
- poloviční počet pivovarů oproti původně deklarovaným, bylo jich tam 25 z původně avizovaných 50.
Asi v sobotu se kvalita piv zvednula, ale v pátek byla řada vzorků hodně mizerných, namátkou si vzpomenu na výstavně zoxidovanou jedenáctku z Kutné Hory či jediný točený belgický zástupce, to bylo něco jako spontánně kvašené belgické abby dochucené nějakým syntetickým ovocným extraktem.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Jana

pondělí, 26. březen 2018
17:32

Jana

Felčar:
K Tvým připomínkám:- muzika tam zněla pouze z repráku a v podstatě byla slyšet více jen u vstupu,kde ten reprák byl umístěn, jinde zanikala. Kdyby tam něco řvalo, víš, že bych to neopomněla zdůraznit.
- pivovarů byo slíbených 30 a dle informace pořadatele jich tam opravdu 30 bylo.Nevím, jak v pátek, ale v sobotu byl u zdi stůl s x výčepy, kde se čepovalo pivo od těch, co nebyli přítomni osobně. Že se údaje někdy neshodovaly s katalogem, co naděláš. To bývá na více akcích.
- kvalitu piv potvrdilo více lidí, které i znáš (třeba Standa, ale i jiní). Co se týče toho belgičana, byla tam cítit slabě medicinálka. ovšem netuším, zdali byl na čepu stejný po oba dny.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

klaf

čtvrtek, 29. březen 2018
09:05

Felčar: Já jsem tam raději ani nešel. S touhle cenovou politikou, jsem si užíval jinde a jak čtu i lépe.


napsal(a): klaf (klafunda(a)mujmail.cz) [Odpovědět]

PivařM

pondělí, 26. březen 2018
10:52

Taktéž jsem byl v sobotu a taktéž spokojen. Na čepu bylo dost zajímavých piv, ale jako Pražáka mě příliš nepotěšil výběr pivovarů - většina byla pražských nebo středočeských, ke kterým se člověk celkem bezproblémově dostane. Uvítal bych zastoupení piv ze vzdálenějších koutů vlasti


napsal(a): PivařM [Odpovědět]

Jana

pondělí, 26. březen 2018
17:35

Jana

PivařM:
Podle údajů pořadatele to prý byly (pro první ročník,v podstatě zkušební) pivovary, které tam dodávají pivo. A Slavkovský se Vám zdá blízko? :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

PivařM

úterý, 27. březen 2018
20:29

Jana: No, psal jsem "většina"... Třeba Slavkovský je sice daleko kilometrově, ale pro mě vcelku dobře dostupný... Ale chápu, že každý to má jinak... Nicméně platit vstup za pivo z pivovarů, kam si můžu bez problémů dojít každý den, není až takové terno... Ale jak říkám, i tak tam bylo celkem dost dobrých piv..


napsal(a): PivařM [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI