Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když pro slad, tak do Pivovaru Ferdinand


verze pro tisk

Když pro slad, tak do Pivovaru Ferdinand

Když pro slad, tak do Pivovaru Ferdinand [p248]

Benešovský Pivovar Ferdinand je především známý jako výrobce piv, která jsou připravována klasickým způsobem, tedy spodně kvašená a následně dokvašována v ležáckém sklepě 60 až 90 dní podle druhu piva a navíc je to jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozující vlastní sladovnu. Do svého jednoho půllitru světlého ležáku spotřebují 90 g sladu, což je 100 g pivovarského ječmene. Právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec a i za daleké hranice naší republiky. Benešovský slad již takto například doputoval i do Bostonu.

Humnová sladovna
Humnová sladovna

Pivovar Ferdinand pokračuje v úspěšné spolupráci s německou firmou Weyermann, což je největší výrobce speciálních sladů v Německu. „My jim prodáváme náš benešovský slad a oni ho distribuují do Ameriky, kde je po něm značná poptávka. Dodáváme do zámoří 600 tun, který si kupují pivovary v Bostonu a okolí,“ říká sládek pivovaru Jaroslav Lebeda. Weyermann naopak dodává slad pro potřeby benešovského pivovaru, který rozjel s menší marží distribuci také pro celé Čechy.

Expediční půda
Expediční půda

V areálu pivovaru byla vybudována nová expediční půda na slad, kterou místní zaměstnanci pojmenovali jako “sámoška“. K dispozici je nový výtah s nosností jedné tuny. Od května je zde možné nakupovat i malé množství sladu pro potřeby minipivovarů. „Jezdí k nám pro slad minipivovary i větší pivovary, například Bernard nebo Havlíčkův Brod, které mají speciální piva. Nemusejí pro něj cestovat do Německa. Někdo potřebuje třeba jen pětadvacet či padesát kilo, je to zkrátka taková naše služba, která se osvědčuje,“ dodává Lebeda.

Prodejna
Prodejna

Pro veřejnost a domácí vařiče piva je k dispozici od konce září zhruba pět základních druhů sladů v balení 1 - 5 kg, které je možné zakoupit v nově zrekonstruované pivovarské prodejně. „Stále jsou nadšenci, kteří zkoušejí uvařit vlastní pivo, ale je to trochu řehole,“ usmívá se sládek Jaroslav Lebeda. Kilogram humnového sladu vyjde na 21 Kč, karamelový typ 1-3 pak celkem na 31 Kč za kg. Více také na www.skutecnepivo.cz.


Vznik benešovského pivovaru se datuje do roku 1872, avšak samotný Pivovar Ferdinand se zapisuje do historie až v roce 1897, kdy ho nový majitel arcivévoda František Ferdinand d´Este nechal z velké části zrekonstruovat. V této podobě pivovar funguje dodnes, ročně vyrobí 25 000 hl piva.



[Pivní.info] [Zobrazeno 6337x] [10. říjen 2015]
[Tiskovky] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI