Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Apetit festival podruhé

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Apetit festival podruhé

Apetit festival podruhé

Na letošní Apetitfestival jsem se nějak zvláště nechystal. Nicméně v neděli odpoledne se vyšetřilo trochu času a po zjištění, že v kulturním pásmu hraje letos i pravá bigbítová kapela Brutus, bylo rozhodnuto. Užijeme si dobré pivo, jídlo a muziku najednou. Tedy vyrážíme směr Plzeň, na bývalé výstaviště, dnes areál za Plazou. Ou jéé!

Od třinácté hodiny zde má mít pivní šou První pivní extraliga zastoupená Františkem Trantinou. Přijíždíme chvilku po jedné, platíme vstup a hned za Plazou spatříme jeviště (tam kde dříve stával amfiteatr) s kulturním programem. Právě hraje Vladimír Mišík, od kterého se dozvídáme, že stříhali dohola malého chlapečka. U pódia jsou jen výčepy Pivovarů Lobkowicz a na druhé straně stánky vinařů. Sakra k bigbeatu patří odjakživa dobré pivo (i když v posledních letech má rockovou muziku povětšinou pod palcem Gh :()

František Trantina v akci
František Trantina v akci

Je sice krásné poslouchat Mišíkovy songy, ale dnes jsme tu hlavně kvůli pivu a jídlu a to nejlepší se nachází za řekou, kde je druhé pódium, na kterém exceluje František Trantina, tč. snad spřízněný mj. s jednou pražskou pivotékou... Přicházím poměrně pozdě a žízniv (panuje horké slunečné počasí) na to, abych pochopil vo co go. Snad nějaká degustace, nevím. Mně to ale táhne do Pardubic. Samozřejmě že ne na perník (i když ten by se zde dnes také jistě uplatnil), ale na Kvasňáka, jehož jsem ještě neměl tu čest ochutnat. Pivo víceméně dobré, ale zase nic zvláštního. Výborné nefiltrované si představuju jinak.

Pardubice s Nymburkem v Plzni
Pardubice s Nymburkem v Plzni

Ale dneska asi na výborná piva nebyla nálada, prostě piva byla dobrá, ale že bych si nějak obzvláště pošmáknul to říci nemohu. Dalším průmyslovým pivovarem, jehož piva pro mne nejsou běžně dostupná je Postřižinský pivovar Nymburk, ale ani tady si nepřicházím na své :( Asi dělám chybu, že vynechávám plzeňské minipivovary (vždyť k nim mohu zajít kdykoliv - ale kdy jsem tam, byl naposledy?)

Ať už to byl Nymburk, Ježek či Chotěboř, nic z toho mi v tom horku do kelímku není dost dobré. Situaci tak musely zachraňovat staré dobré značky jako Poutník (neměli nefiltrovaného :() a Baronka (i když je fakt, že obojí doma ze sudu chutná božsky, tady jen dobře).

Hlavní pódium
Hlavní pódium

Snad to bylo kelímky, do kterých se pivo točilo, snad jen mou momentální náladou, snad nedělí, která věstí konec víkendu, nevím. Měl jsem asi vyrazit v sobotu. Brutus nezklamal, byť před pódiem bylo nesnesitelné horko. Ve stínu, který byl ale dost daleko, zase ztrácel rokenrolový požitek na intenzitě. Z jídla jsem ochutnal pečená žebírka, která byla výborná, a nějaké potvory z moře vytažené... Za mne tedy příjemná akce, z které se v Plzni stává tradice, a příště snad dorazím v sobotu, když už pořadatelé neberou na nás dojíždějící do Plzně za prací zřetel :(

Ou jéé!
Ou jéé!

A jak vidí letošní ročník pořadatelé? "Je nám potěšením oznámit, že druhý ročník APETIT FESTIVALU zaznamenal velký úspěch a překonal ve všech ohledech ročník minulý. V sobotu branou festivalu prošlo více jak 18 000 lidí. V neděli pak dorazilo na festival 7 100 návštěvníků. Celková návštěvnost tedy přesáhla 25 000 lidí. Napomohlo tomu nejen krásné počasí, ale i podstatný nárůst propagace festivalu, zkvalitnění obsazení kuchařských show a hudebního programu. Velkým lákadlem jistě bylo i kvalitní obsazení vybraných restaurací, pivovarů, vinařství, ale i možnost ochutnání delikates mimosoutěžních restaurací."

Restaurační strana
Restaurační strana

A jak že dopadla soutěž o restauraci a pivovar roku?

Západočeská restaurace roku 2012

1. místoPI.JEZ.PI
2. místoPotrefená Husa, Plzeň
3. místoAngusfarm Soběsuky
4. místoSaloon Roudná
5. místoStarobolevecká hospůdka

V ani jedné vítězné restauraci jsem v poslední době nebyl. Já vlastně do restaurací už moc nechodím. A do těch výše zmíněných mne na pivo asi nenalákají. Snad jen v PI.JEZ.PI je na čepu i černický Purkmistr, ale na toho si raději zajdu přímo na Selskou náves. V Soběsukách loni experimentovali s pelhřimovským Poutníkem, ale jak je tomu teď nevím... V Huse je na čepu produkce Pivovarů Staropramen a o ostatních dvou nevím vůbec nic.

Nedělní pohoda
Nedělní pohoda

Pivovar roku 2012

1. místoPlzeňský Pašák
2. místoSvijany
3. místoU Stočesů
4. místoŽatecký pivovar
5. místoHolba

O pořadí pivovarů můžeme diskutovat, může se nám to i nelíbit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. Návtěvníci rozhodli. Já osobně bych minimálně vyměnil Svijany za Poutníka...

Takže za rok si o jednom květnovém víkendu vyšetřete čas na návštěvu Plzně a areálu za Plazou. Určitě to stojí za to.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6195x] [19. červen 2012]
[Události] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

debrdy

středa, 20. červen 2012
08:39

debrdy

to Chody: Ve Staroboleveckej maj na čepu nefiltrovanej Žatec 12°


napsal(a): debrdy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI