Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

České a moravské pivní koruny 2017

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

České a moravské pivní koruny 2017

České a moravské pivní koruny 2017

V loňském roce, na festivalu minipivovarů v Brně, byli poprvé vyhlášeni vítězové nové soutěže – soutěže řemeslných pivovarů o zlaté, stříbrné a bronzové pivní koruny. V roce letošním, v ročníku druhém, byla soutěž inovována a zúčastnit se mohly nejen řemeslné pivovary. U příležitosti výstavy Pivo Bier Ale EXPO 2017, která se konala ve dnech 23. - 25. února v pražském hotelu Olšanka byly udělovány pouze nominace na zmíněné ceny (viz zde... ) a konkrétní výsledky budou známy na slavnostním vyhlášení Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie, které proběhne 29. března na půdě Senátu ČR. Nově byla zařazena také kategorie Certifikát pro export (nominace zde... ).

Jeden z nominovaných
Jeden z nominovaných

Soutěže se zúčastnilo 76 českých a moravských pivovarů, které dodaly celkem 248 vzorků sudového i lahvového piva. Vzorky hodnotily čtyři poroty - profesionální, prodejců piva, médií, a oproti roku loňskému i porota mezinárodní, mezi jejímiž účastníky byl např. známý pivní spisovatel Tim Hampson, či sládek z minipivovaru Weyermann Stefan Gottschall. Celkem zasedlo k hodnocení 41 porotců, jejichž převážnou část tvořili profesionálové.

Degustace
Degustace

Degustace probíhala ve dvou dnech, vždy v dopoledních hodinách, 23. a 24. února. V pátek 24. února večer se pak zástupci pivovarů dozvěděli, zda byli natolik úspěšní, aby dosáhli na některou z korun. V národní soutěži získalo nominaci 29 pivovarů a 11 pak v mezinárodním klání o Certifikát pro export.

Ochutnávka lahvových piv
Ochutnávka lahvových piv

V prostorách hotelu Olšanka zároveň probíhala oborová výstava Pivo Bier Ale EXPO 2017, určená především pro profesionály z oboru pivovarnictví, sladařství, chmelařství, dodavatelů pivovarskému průmyslu, ale také pohostinství gastronomie, hoteliérství a turistického ruchu. Převážná většina vystavovatelů byla z České republiky, ze zahraničních to pak byla např. sladovna Weyermann.

Výstava
Výstava

Návštěvník mohl nejenom shlédnout prezentaci firem z oborů: zařízení pro výrobu i čepování piva, měřicí přístroje, obaly a logistika, suroviny i marketing, ale mohl ochutnat i přihlášená piva do soutěže, jak ve formě láhvové, tak točené. Výčepní zařízení dodala pro tyto účely firma Termotechnika Bohemia.

Ochutnávka točených piv
Ochutnávka točených piv

Bohužel nedostatkem, nejen podle mého názoru, byla malá propagace celé akce, ale doufejme, že v dalším ročníku budou již „mouchy vychytány“.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3621x] [7. březen 2017]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI