Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když prezident sklízí, co zasel

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Když prezident sklízí, co zasel

Když prezident sklízí, co zasel [p1099]

Nebojte se a čtěte dál, nejedná se o politickou agitku. Zmiňovaný prezident je z „našeho ranku“. A od ruky mu šla sklizeň chmele velmi dobře, jak ostatně dokládají fotografie. Kde? Na 4. ročníku Břevnovského chmelobraní, které se uskutečnilo ve čtvrtek 7. září v areálu Břevnovského kláštera. Přímo před Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha (informace pro ty, kdo to zrovna za rohem nemají) se totiž nachází malá chmelnice. Definice praví, že chmelnice je pole, na němž se pěstuje chmel. Pole v klášteře opravdu nemají, zde je to spíše chmelnička, na jejíž konstrukci o deseti sloupech se obtáčí na polovině Žatecký poloraný červeňák, na druhé půli pak Sládek.

Chmelnice
Chmelnice

Přijďte si na naši chmelnici před pivovarem zavzpomínat na staré časy chmelových brigád anebo se naopak přiučit něčemu novému“, uváděla pozvánka na chmelobraní. A sešlo se nás, brigádníků, docela dost. Někteří skutečně zažili ještě klasické chmelové brigády, jak ze „Starců na chmelu“, jiní už česali za pomocí mechanizace, ti později narození se pak učili, třeba jak správně otrhat štok. Štoky strhával, s grifem znalce, sám pan prezident.

Strhávání štoku
Strhávání štoku

Zatímco „staří kořeni“ vzpomínali při česání na mládí a dávali k dobru historky z brigád (samozřejmě ty veselé, ty ostatní se po letech už vykouřily z hlavy), ruku k dílu přiložila i generace nejmladší, která doprovodila na akci své tatínky. A jak bylo řečeno jedním z nich – přece musejí pro tatínka něco udělat! Někteří pozvaní se sice česání bránili s tím, že „byli pozvaní na Dočesnou a tam se už nepracuje, ale jenom pije“, ale drtivá většina se přece jenom do práce zapojila.

Česání
Česání

„Nasucho“ samozřejmě brigádníci nepracovali, žízeň mohli zahánět břevnovskou 10°, pivem, které je nově vařeno pouze pro místní restauraci. Výborné, plné, krásně hořké pivo! A rovněž hladem nikdo netrpěl – k opékání byly připraveny špekáčky od místního dodavatele (opravdu z masa). Taktéž o duchovní stránku bylo postaráno, k práci i potěše hrála country kapela, známá třeba z Pivovarského klubu.

Posezení
Posezení

Na brigádníky se pak večer přišel podívat, pobesedovat a piva ochutnat i šéf kláštera, pan převor Petr Prokop Siostrzonek. Celá akce byla zakončena surrealistickým představením Kolotoč Bílého divadla z Ostravy.

Kontrola z kláštera
Kontrola z kláštera

Užili jsme si zábavy (i ta práce byla zábavou), dobrého piva a milé atmosféry a zároveň pocitu, že jsme něco dobrého udělali pro místní pivovar. Celkem jsme sklidili 19 kg zeleného chmele, z něhož bude uvařen místními sládky klasický světlý ležák. A když prý zbyde, tak dojde ještě na 10°, za studena chmelenou.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3255x] [12. září 2017]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI