Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Den Českého piva s extra chmeleným

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Den Českého piva s extra chmeleným

Den Českého piva s extra chmeleným [p240]

Blíží se svátek svatého Václava, patrona sládků a českého piva a zároveň i již 5. ročník Dnů českého piva. Oficielně začíná 27. září (a potrvá do neděle 1. října), ostatně už zde proběhlo pár informací, ovšem některé pivovary už jej oslavily v předstihu. Jedním z nich byl i pivovar Staropramen, se sobotní akcí „Smíchov vždy drží spolu“, na níž jsem dostala pozvánku. Zlatým hřebem mělo být slavnostní naražení sudu Extra chmelené dvanáctky. Na programu byla samozřejmě spousta další zábavy pro návštěvníky - hudební vystoupení, různé hrátky (mariáš, chytání tácků…), přednášky i exkurze pivovarem, včetně možnosti vystoupat po 103 schodech na plošinu nad CK tanky, odkud je nádherný rozhled do okolí. K tomu místní pivo, jakož i dobroty od uzenářů i z rodinné farmy.

Areál pivovaru
Areál pivovaru

Myslím, že je o mně známo, že piva z našich „gigantů“ nejsou zrovna mým „šálkem čaje“, na druhou stranu ale vím, že „když se chce, tak to jde“. Vzpomněla jsem si na zdejší pivo, uvařené před třemi lety ke 145. výročí založení pivovaru, Výroční granát 14,5, který, uvařený jen v omezeném množství, byl opravdu výborný. A tak jsem byla zvědavá, co si pivovar nachystal na slavnost nyní.

CK tanky
CK tanky

Nezklamal, pivo jantarové barvy bylo opravdu výborné, silně pitelné a mohu říci, že u jednoho nezůstalo. Autorem receptury piva je pan Jan Špaček, který na jeho výrobu použil dva druhy sladů - plzeňský a bavorský. Pivo je vařeno na dva rmuty a 5x chmeleno, 3x na varně a 2x za studena. Chmelí se výhradně ŽPČ, který byl pečlivě vybírán přímo v mikroregionu Údolí zlatého potoka u Blšan. Tam prý je nejlepší.

Extra chmelená dvanáctka
Extra chmelená dvanáctka

Slavnostního naražení sudu se ujal vrchní sládek pivovaru Staropramen, pan ing. Zdeněk Lux spolu s ředitelem podniku, panem ing. Petrem Kovaříkem a předsedou Českého svazu pivovarů a sladoven, panem ing. Františkem Šámalem. Nutno podotknout, že slavnostní soudek se „vypařil“ velmi rychle. Pivo však bylo na čepu i na dalších místech areálu a bylo vidět, že sklízelo u konzumentů velký úspěch. Pokud jste nebyli přímo „u komína“, můžete zavítat do jedné z osmi pražských hospod a jedné na Kladně, kde budou sládci pivovaru Staropramen narážet soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3207x] [24. září 2017]
[Události] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

neděle, 24. září 2017
21:40

Sekal

I kdyby to bylo dobré, zásadní otázka je: Proč vaří dobré pivo výjimečně a po zbytek roku vaří humágl?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

neděle, 24. září 2017
21:53

Jana

Sekal: Tak to se jich budeš muset zeptat. :D Tohle opravdu dobré bylo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI