Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejen duchovnem živ jest člověk

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Nejen duchovnem živ jest člověk

Nejen duchovnem živ jest člověk [p1099]

O stránku duchovní, nejen svých farníků, ale všech lidiček z blízkého i širokého okolí, se Břevnovský klášter stará už dlouho. Kromě čistě církevních aktivit jsou to především koncerty, výstavy, ale i třeba komentované prohlídky kostela sv. Markéty a dalších prostor, určené všem zájemcům. Ke „stravě“ duchovní přibylo nyní i to materiálno. V neděli 5. listopadu byl pro návštěvníky areálu zpřístupněn další objekt. V nově zrekonstruované bývalé klášterní sýpce, kde se ještě před pár desetiletími nacházel archiv Ministerstva vnitra, bylo slavnostně otevřeno a vysvěceno klášterní infocentrum.

Sýpka
Sýpka

Ve stejném objektu, vlevo od infocentra se pak nachází zdroj zmiňovaného materiálna – klášterní výčep. A zatímco v infocentru můžete nasávat to duchovno v podobě informací o aktuálním dění v klášterním areálu, či si přímo zakoupit vstupenku na prohlídku kláštera, nějakou kulturní akci, či publikace vydávané břevnovskými benediktiny, pohlednice a další upomínkové předměty, jen o pár kroků vedle zve k nasávání portfolio piv Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. Samozřejmě točených, i když láhvové s sebou je také k mání.

Klášterní výčep
Klášterní výčep

V neděli, krátce po desáté hodině přivítal zúčastněný dav sám převor kláštera Prokop Siostrzonek. V krátké řeči vzpomněl nedávnou historii kláštera, kdy zavzpomínal na své předchůdce, zejména opata Anastáze Opaska. Řeč nebyla samozřejmě jen vážná, pan převor pronesl mj. i větu uvedenou v titulku. A taky krásné podobenství o lidech a oslovi, ale to bych nesvedla tlumočit. K tomu všemu zazpíval Chrámový sbor sv. Markéty pár písní ze svého repertoáru.

Račte vstoupit
Račte vstoupit

Požehnání, vysvěcení prostor, slavnostní přestřižení pásky a přípitek domácí slivovičkou. A pak už si mohli návštěvníci nové prostory prohlédnout, nebo si přímo zakoupit něco z nabízených moků. Samozřejmě pro děti, či abstinenty je k disposici sortiment nealko nápojů, teplých i studených. Pokud byste chtěli zavítat do klášterního výčepu, tak vězte, že otevírací doba je po-pá: 14-19 hod., so-ne: 10-20 hod. Infocentrum pak má: po až pá 8.30–18.00, so a ne 9.00–16.00 hod. Naši vzdálenější čtenáři se mohou s prostory seznámit alespoň z fotografií. A třeba je to i zláká někdy k návštěvě.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3300x] [8. listopad 2017]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI