Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarští giganti u nás

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Pivovarští giganti u nás

Pivovarští giganti u nás

Dnes jsem byl kvůli u nás doma se vzmáhající dětské akvaristice na Šestce, což je v Praze vedle letiště takové typické nákupní středisko, kde hlavním hypermarketem je Albert. Ani pivovar tam není jako na Lužinách nebo jako na letišti v Mnichově. Akvaristikové zážitky přeskočím a zapluju rovnou do onoho hypermarketu, byl jsem neskutečně překvapen, že tam prodávali Ostravara, tedy pivo z produkce dvojky na trhu, společnosti Pivovary Staropramen.

Pokud bych měl nějak subjektivně Ostravara hodnotit, tak na něj asi před šesti, možná více lety, mám vzpomínky, že se jedná o velice dobré pivo, a to dokonce tak dobré, že nesmí mimo region Ostravska. Takže v Praze mimo specializované pivotéky je nesehnatelné. Jak tak mám toho lahváče v ruce, tak mě napadlo, že si doma zkusím udělat anonymní degustaci ležáků z velké trojky, tedy od třech největších společností na našem českém pivním dvorečku.


U nás v Pivní revizní komisi pro tento typ degustací ostatní členové nemají vesměs moc pochopení, takže jsem od každého velkoproducenta zakoupil po třech značkách ležáků. U pokladny jsem se cítil trapně, na mých devět lahvářů připadala jedna malá limonáda a jeden párkem a sýrem obohacený croissant mého čtyřletého synka, který mi dělal garde. K poctivosti vychovávaný synek hned informoval protivnou paní pokladní o pečivu již se nacházející v jeho zažívacím traktu (použil ale pro mě nezapamatovatelné nevědecké výrazy, takže jeho výrok jen volně parafrázuji).

Manželka doma vše poslušně anonymně nalila a synek při pohledu na devět pivem naplněných vinných sklenic získal patrně nový poznatek o netradičním chování dospěláků, respektive svého otce, tradičně také začal somrovat, čemuž utla tipec moje žena s tím, že už si prý dvakrát koštnul při nalévání. A přes manželku pověstné kolejové vozidlo nejede, takže si synek musel nechat zajít chuť.


Přestanu už zdržovat a popojedu k výsledkům. Hodnocení uváděné v závorce je bodové jako v PPE či PRK. Před středníkem je anonymní postřeh, za středníkem jsou dodatečné poznámky po konečném odtajnění vzorků.

1) Starobrno (4): Hořké, vyvážené, nicméně trochu přítomná stařina; Jednalo se ale o onen extra chmelený ležák Drak, škoda, že klasický ležák Starobrno je tak mizerně dostupný.

2) Braník (5): Stařina, bez hořkosti, nezajímavé pivo; Mimochodem, je to vlastně u nás jediná nízkonákladová značka, která se dělá ve variantě ležáku.

3) Březňák (3): Vyrovnané, skvěle chmelené, dokonce bych i zaspekuloval ohledně decentního dochmelení za studena; U mě vítěz, takže z ryze senzorického hlediska nemohu mít ani problém s přesunem lahvové produkce do Krušovic. Ale bytostně s tímto krokem nesouhlasím, značka a pivovar by měly být nedělitelné!


4) Ostravar (8): Světelná, stařina, zkyslé, fuj; Tak to jsem od piva, které to všechno spustilo, nečekal. Snad aby raději toto pivo zůstalo i nadále ve svém regionu.

5) Kozel (5): Stařina, nezajímavé; Tady bych zkusil položit čtenářům jeden dotaz, nemáte ponětí, kde bylo pivo s kódem L2298 vyprodukováno?

6) Krušovice (4): Podobné jako trojka (Březňák), ale méně vyvážené; A je to tady, evidentně se jedná o stejnou kmenovou várku jako u Březňáka, jen HGB mašinu mírně přeštelovali, Krušky mají 5 % alkoholu, Březňák 5,1 %. Když už v rámci skupiny značku převedou jinam, tak by měly dbát na odlišný senzorický profil!

7) Gambrinus (5): Trpké, spíše hořčejší; Co asi dodat u značky, která před šesti lety ovládala tak ¼ trhu a dnes stěží 1/5. Rozhodně to není europivo, došlo zde ke zlepšení, ale stejně doufám, že na trhu ještě bude ztrácet, třeba tak 5 % tržního podílu by se mi líbilo, třeba že by se pak točilo v takové každé dvacáté hospodě. Produkt je to ale poměrně kvalitní. A další otázka na čtenáře, odkud je L1345?

8) Staropramen (6): Maltóza, staré, nezajímavé; Co čekat od chemičky v Praze na Smíchově? Často si kladu otázku, proč snížili hořkost až na 21 jednotek, když i Heineken má dle různých pramenů 23 – 25 jednotek hořkosti. Staropramen už opravdu nemá s českým pivem nic společného.

9) Radegast (4): Dobré, mohlo by být trochu komplexnější; Tak tohle pivo je dobré, ale už jednou jsem si v trojúhelníkovém testu mezi starým a novým ležákem Radegast zkusil, že to staré pivo bylo vyladěnější. Ale nechme tomu novému čas.


Asi by bylo vhodné napsat rezultát (bude hodně subjektivní), vyhořela společnost Pivovary Staropramen, průměrná známka 6,33, na stříbrném místě skončil Plzeňský Prazdroj se známkou 4,66 a vítězem je Heineken s hodnocením 3,66. Tyto tři společnosti ovládají u nás asi 72 % trhu, po stránce ekonomické si rozhodně nevedou špatně, hlavně co se týče jedničky na trhu, každoročně má několik miliard korun zisk, což na centrále v Jihoafrické republice velice rádi vidí. Dvojka na trhu je taková skrytá, jako spotřebitelé bychom měli tohle nebrat, zásobuje nás humusem. Trojka sice pozavírala, co mohla, ale pivo je výborné.

Na závěr bych měl podotknout, že některé senzorické vady piva mohou být dány mizernými podmínkami při skladování, což pivovary mají jen velmi omezenou šanci ovlivnit.

Zdroj ilustračních fotografií: Tiskové zprávy pivovarských společností



[Felčar] [Zobrazeno 8058x] [29. leden 2015]
[Degustace] [comments: 19] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pepa

sobota, 23. květen 2015
17:17

pepa

Dnes v hospodě mi na můj dotaz proč už nemají Radegast ale Bernarda mi odpověděli."Z osobních sympatií a pro aroganci prodejců PP.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Václav

čtvrtek, 10. prosinec 2015
09:53

Václav

Pepa:
S tím souhlasím. Mám podobnou zkušenost.


napsal(a): Václav [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
17:01


posted by: Inzerce

Džordž

pondělí, 18. květen 2015
16:20

Džordž

Ostravar jsem pil jenom jednou (na školním výletě v osmé třídě v Beskydech) a tehdy mi chutnal :)


ICQ: 365234863

napsal(a): Džordž [Odpovědět]

Junák

pondělí, 6. duben 2015
00:05

Zaplať Pámbu za existenci našich velkopivovarů, ono už to je jedno, jestli Prazdroj nebo Staropramen. Já kvůli nim přestal po 40 letech chodit do hospody, nechci dostat
rakovinu žaludku a věnuji se příjemnějších věcem a hlavně mám teď pořád přehršel peněz.
A europomyje si bumbejte vy, odborníci.


napsal(a): Junák (slavicek.junak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

pondělí, 6. duben 2015
15:09

Chody

Junák: A proč si nedáte nějaké dobré pivo z malého či středního pivovaru :-? Kdo hledá najde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 15. únor 2015
13:28

jiri.kana

"6) Krušovice (4): Podobné jako trojka (Březňák), ale méně vyvážené; A je to tady, evidentně se jedná o stejnou kmenovou várku jako u Březňáka, jen HGB mašinu mírně přeštelovali, Krušky mají 5 % alkoholu, Březňák 5,1 %."

Tvoje tvrzení má jednu drobnou mouchu - ve složení Krušovic je pšeničný slad, v Březňáku ne. Buď se pleteš ty, nebo se "plete" Heineken...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Felčar

neděle, 15. únor 2015
20:23

Felčar

jiri.kana: Tak vážně nevím, sice etiketu nemám k dispozici, ale na webu http://www.krusovice.cz/krusovicka-dvanactka není ve složení ani slovo o pšeničném sladu. Co si ale vzpomínám, tak kdysi dávali nějaké pidimnožství pšeničného sladu do jejich piva Imperial, to už se ale v tuzemsku nedá koupit, jde jen na export.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 15. únor 2015
22:48

jiri.kana

Felčar:Já jsem teď v pátek okukoval jejich lahvové (sklo i plast) pivo i pivo v 5l soudcích, všude pšeničný slad uvádějí. Na ležáku Březňák ne.
Ten byl, mimochodem, dobrý. Zato velkobřezenský s květnovou trvanlivostí šel do dřezu. Nepíše se mi to dobře - po těch dvaceti letech vážné známosti by to rozloučení s velkobřezenským lahvovým pivem mohlo být důstojnější.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Elf

pondělí, 2. únor 2015
12:14

Elf

K Ostravaru jen to, že jsem ho byl nucen pít točený před třemi lety na Colours of Ostrava. První den jsem s přemáháním vypil čtyři. Druhý den jsem nedopil ani první. Přes tu ultra pasteraci jsem se prostě nedokázal prokousat.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Felčar

neděle, 1. únor 2015
15:11

Felčar

Tak trochu na obranu Ostravara musím napsat, že tuhle mi žena přivezla žena dalšího lahváče ze stejné šarže a vše v pořádku, po kyselosti ani stopa. Je i o dost hořčejší než Staropramen či Braník. Hůř než 5 by určite hodnocený nebyl. Je mi záhadou, jak se tam ta kyselost mohla dostat, protože to s největší pravděpodobností bylo až při skladování.
A ještě něco; domnívám se, že v Ostravaru mají stále ještě otevřené hlavní kvašení (spilku).


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Dedek

pondělí, 2. únor 2015
22:31

Dedek

Felčar:
Ostravar je v podstatě převlečený Staropramen, stačí se podívat třeba na složení Ostravaru nefiltr s jablečným extraktem. A nápis na etiketě "Tradiční způsob vaření od roku 1897" se k tomu opravdu hodí... asi jako u Staropramene nefiltrovaného nápis ležák znalců:)
Ano, tvrdí, že otevřenou spilku stále mají, ale exkurze do ní nevodí ani ji nikomu neukazují, takže je otázka, nakolik ji opravdu používají.
Ostravar se poslední dobou hodně zhoršil, podobně jako ve Staropramenu u svých piv také nahrazují ječný slad surogáty (maltózový sirup) a nic bych nedal za to, že vaří na kmenové várky.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Ondra

úterý, 3. únor 2015
07:51

Dedek:
Já jsem byl na spilce loni při exkurzi pivovaru, jsou opravdu používané. Ostravar je nejlepší z tanku.


napsal(a): Ondra (o.stika(a)seznam.cz) [Odpovědět]

bch

pátek, 30. leden 2015
18:56

BCH

Akci Ostravaru v Albertu jsem taky zaregistroval. Není to tak zase dávno, kdy mě Ostravar chutnal. Ale cca před 5-ti lety mně tak nějak chuť Ostravaru připadala, že už definitivně patří pod křídly Staropramenu. Asi možná tušíte co myslím - takový HGBčkový, poctivě ředěný (nebo takový co neviděl otevřenou spilku a ležácký sklep). Tak si to tak kráčím v sobotu 10.1.2015 do Alberta a opravdu mají v akci i pivo ze vzdáleného Ostravaru. Tak si tak říkám, jak ten Ostravar mně kdysi chutnal, ale po chvilce si přikazuji koupit od každého druhu pouze 1 ks, protože zdravý rozum mi říká, že ředěné pivo mi stejnak chutnat nebude. No a opravdu Ostravar je kupodivu jaksi chuťí ředěné. Možná budoucí vítěz ležáků PPE, ale u mne to rozhodně žádný vítěz, co se kvality týče není.


napsal(a): bch [Odpovědět]

Vladimír

pátek, 30. leden 2015
09:19

vladimir

Jo, tak sice se těmto pivům taky vyhýbám, ale občas jsem nucen - a viděl bych to úplně stejně. Jisté zlepšení u Gambrinusu, Staropramen nepitelný, likvidátor Heineken z nich jasně nejlepší. Ale na Ostravar mám štěstí, kupuji jej teď na Chodově, a je velice dobrý.


napsal(a): Vladimír [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

pátek, 30. leden 2015
09:15

Nema jednicka na trhu centralu materskeho koncernu uz nekolik let v Londyne?


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Felčar

pátek, 30. leden 2015
14:59

Felčar

Honza SP/PiRo: Možné je všechno, ale z hlediska senzorické kvality piva je to stejně fuk.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 29. leden 2015
17:03

yerka

Ostravar jsem koupil i v Albertu u nás na severu. Jinak mám také zkušenost s tím, že točený Březňák si kvalitu drží. Lahvový z Krušovic zatím pomíjím, dokud je dostupný dočený originál. Krušovice točené ochutnané před cca 12 dny, a to po 7 letech, mě příjemně překvapily.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pondělí, 2. únor 2015
21:20

yerka

yerka: Tak ochutnán Ostravar a dle mého to není dobré pivo, přišlo mi, že své příbuzenské vazby ke Staropramenu nezapře. Ale je to o něco lepší příbuzný :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Azkaban

čtvrtek, 29. leden 2015
13:58

Vlastně mě ten výsledek v neprospěch chemičky ze Smíchova vůbec nepřekvapuje... Podle mě tenhle pivovar, když nebudu počítat zavřené pivovary, sprznil nadnárodní kapital ze všech nejvíc...když někde vidím ten jejich pouťově pozlacenej štít, vyhýbám se obloukem


napsal(a): Azkaban (azkaban1(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI